X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
משום מה נפוצה בקרב הציבור, בכלל ובקרב פוליטיקאים ונושאי משרה, בפרט הדעה הרווחת לפיה היועץ המשפטי לממשלה, הינו בעל סמכויות על, כאשר אך ורק במקרים מיוחדים ניתן לפגוע בסמכויותיו אלה של היועץ המשפטי לממשלה "ולקצץ בכנפיו".בואו ונעשה סדר ב"אמיתות" בלתי מבוססות אלה
▪  ▪  ▪
היועמ"ש, יהודה וינשטיין [צילום: מרים אלסטר / פלאש 90]

בימים אלה שכעל שולחנו של בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, מונחת עתירה שמטרתה לפסול בחירתו של מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, בידי ועדת גרוניס, מן הראוי להפנות שימת הלב לסמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה ובעיקר - לשאלת מגבלות כוחו של היועץ המשפטי לממשלה, בכל הקשור למילוי מטרות ומטלות תפקידו זה.
משום מה נפוצה בקרב הציבור, בכלל ובקרב פוליטיקאים ונושאי משרה, בפרט הדעה הרווחת לפיה היועץ המשפטי לממשלה, הינו בעל סמכויות על, כאשר אך ורק במקרים מיוחדים ניתן לפגוע בסמכויותיו אלה של היועץ המשפטי לממשלה "ולקצץ בכנפיו". דעה רווחת זו מסתמכת בין היתר על העובדה, כי אין קיים חוק כנסת מפורש המגדיר סמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה, כמו-גם מגבלות סמכויותיו ותיחום אחריותו. מכאן מסיקים, מי שמסיקים, כי סמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה הינן בלתי מוגבלות. ובכן, בואו ונעשה סדר ב"אמיתות" בלתי מבוססות אלה.
ועדת שמגר - שבראשה עמד נשיא בית המשפט העליון, מאיר שמגר - שהוקמה כדי להגדיר תפקידיו וסמכויותיו של היועץ המשפטי לממשלה, כמו-גם לקבוע דרכי בחירתו לתפקידו זה, קבעה חמישה תפקידים אותם ממלא היועץ המשפטי בתפקידו. חמשת תפקידים אלה הינם: היועץ המשפטי לממשלה הינו ראש התביעה הכללית מטעם המדינה (פרקליטות המדינה); היועץ המשפטי לממשלה מייצג רשויות המדינה בבתי המשפט, כולל בבית המשפט הגבוה לצדק; היועץ המשפטי לממשלה מייעץ לממשלה בעניינים משפטיים; היועץ המשפטי לממשלה מייעץ בהכנת תזכירי חוק של הממשלה בכלל ושר המשפטים בפרט והיועץ המשפטי לממשלה לייצג האינטרס הציבורי ולשמור על קיום הוראות החוק. במהלך השנים הלך וצבר היועץ המשפטי לממשלה, כוח רב, במיוחד לאחר שמנחם בגין, נבחר לכהן כראש ממשלת ישראל וקבע, כי היועץ המשפטי לממשלה ישתתף - מעשה של קבע - בישיבות הממשלה.
תולדותיו של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה במדינת ישראל, מתחיל בתקופת המנדט, שעה שקבינט הקטן של הנציב העליון כיהן בכל תפקיד שהוגדר כ-Attorney General. מונח זה תורגם לעברית והוגדר כ"יועץ משפטי לממשלה". הראשון לכהן בתפקיד זה היה נורמן בנטוויץ', אשר קודם לכן כיהן כיועץ משפטי לממשל הצבאי הבריטי. יועץ משפטי זה, ייעץ לנציב העליון ולמחלקות הממשל בענייני משפט ואף היה אחראי לפעילות התביעה הפלילית, כפי שהיה הדבר נהוג באנגליה. יועץ המשפטי היה כפוף - במסגרת עבודתו השוטפת - לנציב העליון כמו כל פקידי הקבינט הקטן‏.
לקראת הקמת מדינת ישראל הכינו חיים כהן ושבתאי רוזן תוכנית למערכת המשפט של המדינה שבדרך. תוכנית זו קבעה, כי סמכויות היועץ המשפטי הבריטי לממשלה, יועברו לידי שר המשפטים, כאשר תחתיו יכהן מנהל כללי. בתוכנית זו נכתב, בין היתר, כי: "שני במעלה יהיה היועץ המשפטי אשר ינהל את מחלקת החוק", מחלקה זו אמורה הייתה לעסוק בענייני חקיקה, כאשר לפי לשון המסמך, ששימש בסיס לתוכנית זו, הרי: "השלישי במעלה יהיה התובע הכללי, אשר ינהל את התביעה הכללית"‏.
פקודת סדרי השלטון והמשפט - שנחקקה עם קום המדינה - קבעה העברת סמכויות הנציב העליון לידי הממשלה, לא התייחסה לסמכויות שהיו בידי ה-Attorney general‏ . חוסר התייחסות זו לסמכויותיו של מי שהיה ה- Attorney general‏, דבר שגרם למחלוקות ואי בהירות ביחסיהם השוטפים של היועץ המשפטי לממשלה ושר המשפטים.
מחלוקות אלה עלו, בחריפות רבה, במחלוקת שנתגלעה בין היועץ המשפטי לממשלה דאז, גדעון האוזנר, לבין ראש הממשלה דוד בן-גוריון ושר המשפטים דב יוסף. כמפורט ב"ויקיפדיה", דב יוסף תבע מהאוזנר להעמיד לדין את אליעזר לבנה, עיתונאי עם זיקה למפא"י, בהאשמה הקשורה, כביכול, בקריה למחקר גרעיני בדימונה. האוזנר סירב לבקשתו של שר המשפטים כשמצא כי אין לה בסיס עובדתי. סירובו זה של היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את אליעזר לבנה, עורר משבר חוקתי בדבר עצמאותו של היועץ המשפטי לממשלה. המשבר נבע בין היתר מהתרגום השגוי של המונח האנגלי המנדטורי "Attorney General", תפקיד עצמאי לחלוטין במערכת המשפטית האנגלית, למונח העברי, "היועץ המשפטי לממשלה", ממנו עולה כאילו נושא התפקיד הוא "יועץ" בלבד.
במצב דברים זה מינתה הממשלה ועדה בלתי-תלויה בראשות השופט, ד"ר שמעון אגרנט שתכריע בסוגיה זו. ועדת אגרנט - המוכרת בשמה כ"ועדת אגרנט הראשון", להבדילה מ"ועדת אגרנט השנייה" שנתכוננה לדון במחדלי מלחמת יום הכיפורים - פסקה, חד-משמעית, כי גדעון האוזנר צדק בעמדתו בדבר עצמאותו המוחלטת של היועץ המשפטי לממשלה. קביעתה של ועדת אגרנט הראשונה, תקפה גם נכון לימינו אנו ומשמשת אבן יסוד במשפט החוקתי בישראל.
ועדת אגרנט הראשונה קבעה, כי החלטתו של היועץ המשפטי בשאלת העמדת עבריינים לדין, הינה עצמאית לחלוטין, מעמדת הרשות המבצעת, בשל היות הרשות המבצעת חשופה להטיה פוליטית. עוד קבעה ועדה זו, כי קביעתו של היועץ המשפטי לממשלה, בדבר המצב המשפטי בכל שאלה, היא היא אשר תנחה כל רשויות המִנהל במדינה (כל עוד לא נקבע אחרת על-ידי בית משפט מוסמך). הוועדה קבעה בנוסף, כי היועץ המשפטי לממשלה, הוא הוא האחראי, הן למערכת התביעה הכללית והן לפן המשפטי של מערכת המִנהל בכלל. גדעון האוזנר הוא שהביא וגרם לכך שהיועץ המשפטי לממשלה איננו חושש להעמיד לדין אישי ציבור, במקרים המתאימים, גם אם מדובר בבכירים ביותר במערכת. שלטון החוק משלים את חוקיותו של השלטון עצמו, קבעה ועדת אגרנט הראשונה.
אם אין נוחה דעת הממשלה מתפקוד היועץ המשפטי לממשלה, בסמכותה לפטרו, אולם אין היא רשאית להתערב בשיקול דעתו. כך נהגה ממשלת ישראל בפרשת "אוטובוס 300", כשלא הייתה דעתה נוחה מעמדת היועץ המשפטי לממשלה יצחק זמיר, שפוט על ידה ותחתיו מונה יוסף חריש, כיועץ המשפטי לממשלה.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין. ד"ר חיים שטנגר, אינו עובד במקצועו, במהלך השנה הקרובה ובמקומו עובדים - בתקופה זו - עורכי הדין אורי פנטילט וארנון שצמן.
תאריך:  28/12/2015   |   עודכן:  28/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מגבלות כוחו של היועץ המשפטי לממשלה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים שטנגר
ככל שיקדים הציבור הדתי-לאומי, המזוהה כיום עם מפלגת "הבית היהודי" לנער חוצנו מאנשי המחתרת היהודית החדשה, תומכיהם, סנגוריהם האידיאולוגים ויתר הקיצונים, שגדלו פרא בערוגת הימין ויסבירו לכל, כי אנשי מחתרת יהודית חדשה זו, בגלגולה ובשמה הקודם כ"נוער הגבעות", אינם חלק ממנו ואינם בשר מבשרה, כן ייטב להם וכן ייטב לחברה הישראלית, בכללה
אריה אבנרי
בעבודתה של ועדת גרוניס נפלו פגמים קשים המצדיקים ביטול החלטתה ודבק כתם במנדלבליט נוכח ממצאיו של היועמ"ש בעניינו ב"פרשת הרפז"    פרשת זדורוב חשפה מחדש את דמותו של שי ניצן שנכנס לתפקידו עמוס תקוות ונתגלה כעסקן משפטי שבחש מאחורי הקלעים    התיק של גב' נתניהו מונח על שולחנו של וינשטיין מזה כמה שבועות הוא נקט כדרכו בסחבת
חיים שטנגר
סגנונו הבוטה של בית המשפט לא היה כה בעייתי אילו הביקורת עצמה הייתה נשענת על בסיס איתן. משמצאנו כי ביקורתו הקשה של בית המשפט לא הייתה מבוססת די הצורך, סגנון התבטאותו צורם פי כמה וכמה. במקרה דנן, בית המשפט לא הסתפק בתקיפות ובנחרצוּת גרידא, אלא הטיל דופי במהימנות ובמקצועיות של המומחית שלפניו בלשון חריפה שלא לצורך
חיים שטנגר
כפי שהדברים נראים ומשתמעים מתזכיר הצעת החוק המוצעת, הרי מדובר בפגיעה בלתי הפיכה ובלתי מידתית, בחירותו של אדם זר, כאשר פגיעה בלתי הפיכה ובלתי מידתית נטענת זו, נגרמת, אך ורק בשל היותו מי שאינו אזרח ישראל ואינו תושב קבע וגם/או אינו תושב ארעי, במדינת ישראל
חיים שטנגר
שעה שנעצר חשוד בעבירת ביטחון - בין אם הוא יהודי, ערבי, פלשתיני וגם/או בן כל לאום אחר - יחולו עליו הוראות חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) ובלבד שיתקיים בו העקרון הבסיסי, לפיו הוא עצור בעבירת המוגרת כ"עבירת ביטחון". ימים יגידו אם צודקים חוקרי השב"כ בהתנהלותם החקירתית, אם לאו ואם אומנם יבשילו הדברים כדי הגשת הודעת תובע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il