X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
רמתם הלשונית של בוגרי תיכון בישראל, לפי מחקרים שנעשו לאחרונה נעה בין רמת קריאה, גרועה ביותר לבין רמת קריאה מחפירה, כל זאת בשל נטישת לימודי מדעי הרוח והעדפת לימודי מדעים מדויקים, על פניהם
▪  ▪  ▪
[צילום: נתי שוחט/פלאש 90]

ויכוח אקדמי שהתגלע בין שופטי בית משפט העליון, השופט, יצחק עמית והמשנה לנשיאת בית משפט העליון, השופט, אליקים רובינשטיין, אגב דחיית עתירתו של עותר שביקש לחייב משרד החינוך להכיר בשפה הערבית הספרותית, כשפה במעמד של "שפה זרה", לעניין מעמדה של השפה העברית "המרוממת", קרי, השפה שאין דוברים אותה, מעשה של יום יום ושעה שעה, לבין לשון הסלנג, הנפוץ במקומותינו, הקרויה, בעברית תקנית, בשם: "עגה", הוא נושא רשימה זו, שבאה לבחון התקבלותה או אי-התקבלותה של הלשון הגבוהה, בחברה הישראלית, אם כשפה מדוברת ואם כשפה מובנת ובלתי ארכאית, בעליל.
בהשוותו בין הסלנג בשפה העברית, לבין השפה המדוברת הערבית, אגב דיון בעתירתו של אותו עותר, בעניין הכרה או אי-הכרה, בשפה הערבית הספרותית, כותב, שופט בית משפט העליון, יצחק עמית, דברים חד-משמעיים, בזו הלשון:
"אין הקבלה מלאה בין הסלנג בעברית לשפה המדוברת הערבית, אך יש קווי דמיון ביניהם, ודומה כי איש לא יהין להציע ללמד את התנ"ך או את ש"י עגנון כשפה זרה, הגם שרובד הלשון התנכי או העגנוני, רחוק מהשפה העכשווית כרחוק מזרח ממערב".
המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט, אליקים רובינשטיין, ראה להידרש, בפסק-דינו זה - בו הצטרף הוא לדעתו של השופט, יצחק עמית, אליהם הצטרף גם, בדעה, השופט, אורי שוהם, אשר דחו, לגופם של דברים העתירה להורות למשרד החינוך, להכיר בשפה הערבית הספרותית, כשפה שהינה במעמד של "שפה זרה" - לדבריו של השופט, יצחק עמית, לעניין "גבהותם" של טקסטים ספרותיים, דוגמת כתיבתו של חתן פרס נובל לספרות, הסופר ש"י עגנון המנוח, כאשר לעניין זה, כותב הוא דברים, בפסק-דינו זה, כהאי לישנא:
"בגוון אחד חלוק אני במקצת על חברי, הסבור (פסקה 6) לגבי העברית "שרובד הלשון התנכי או העגנוני, רחוק מהשפה העכשוית כרחוק מזרח ממערב". אחד מנסי תחיית הלשון העברית בעידן שיבת ציון המודרנית הוא שיודע עברית סביר יכול לפתוח תנ"ך, מכל מקום בפרקים הסיפוריים, ולא כל שכן ספר עגנוני, ולהבין את הדברים או עיקריהם, ועל כן לא ב"רחוק מזרח ממערב "עסקינן, לטעמי".
בכל הכבוד הראוי, ל"דעה הטובה", שיש למשנה לנשיאת בית משפט העליון, השופט, אליקים רובינשטיין, על כך, כי כל מי הדובר עברית סבירה, יכול לפתוח תנ"ך - בפרקים הסיפוריים - וכל שכן ספר עגנוני ולהבין הדברים או עיקריהם, הרי דומה, כי המשנה לנשיאת בית משפט העליון, השופט הנכבד, אליקים רובינשטיין, לא בא במגע, ישיר ודחוף עם תלמידי בתי-ספר תיכוניים - ועל אחת כמה וכמה, עם תלמידי בתי-ספר יסודיים - בשנים האחרונות, שאם לא כן, לא הייתה דעתו, כה נוחה, מרמת הידע, בקריאת טקסטים עבריים, פשוטים, של תלמידי תיכון, בישראל של שנת 2016, שלא לתת הדעת על רמתם הירודה של תלמידי תיכון, בקריאת טקסטים עגנוניים, לדוגמא.
איני יודע אם המשנה לנשיאת בית משפט העליון, השופט, אליקים רובינשטיין, ער לעובדה כי מאז 1996 חלה ירידה של כ-60% במספר הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון בתחומי מדעי הרוח הכוללים ספרות, היסטוריה, שפות ופילוסופיה. זאת לעומת עלייה של כ-92% במספר הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון במינהל עסקים בעשור האחרון. רמתם הלשונית של בוגרי תיכון בישראל, לפי מחקרים שנעשו לאחרונה נעה בין רמת קריאה, גרועה ביותר לבין רמת קריאה מחפירה, כל זאת בשל נטישת לימודי מדעי הרוח והעדפת לימודי מדעים מדויקים, על פניהם.
בעקבות זאת, פעלה הוועדה לקידום מדעי הרוח בישראל, כדי לתקן - עד מהרה - מצב דברים חמור זה, בין המלצותיה של וועדה זו, שהוגשו לוועדה לתכנון ותקצוב, במועצה להשכלה גבוהה, בראשותו של פרופ' מנואל טרכטנברג, הומלץ כי סטודנטים במכללות יחויבו לקחת קורסים במדעי הרוח כחלק מהדרישות לתואר, שיעורים בפילוסופיה יונהגו בתיכונים, ויינתן סיוע בהשתלבות בשוק העבודה לבוגרי תארים במדעי הרוח.
הוועדה לקידום מדעי הרוח, בישראל, פעלה בשנה וחצי האחרונות במכון ון ליר בירושלים, בשיתוף בכירים באוניברסיטאות, מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה, נציגי משרד החינוך ובתי ספר תיכוניים, עמותות העוסקות בחינוך ונציגי המגזר העסקי, במטרה למצוא פתרונות לקריסת מדעי הרוח בישראל.
מן הראוי הוא, שיושם אל לב ויושם דגש בלימוד בסיסי ויסודי של מדעי הרוח, בישראל, בבתי-הספר היסודיים, כמו-גם, בבתי-הספר התיכוניים, על-מנת שלא יגיע לאוניברסיטאות, בישראל, ציבור של סטודנטים וסטודנטיות עילגים, שאינם יודעים לנתח טקסטים, כהלכה, והם "כותבים" טקסטים, בלשון ענייה ומגומגמת, בדיוק באותה דרך שבה שולחים הם מסרונים קטועים, שאפילו אינם מגיעים לדרגה של שפת דיבור ראויה כל מילה נוספת, בעניין זה, מיותרת ודי להביט בתכתובות הדוא"ל השוטפות, המגיעות למרצים, בפקולטות השונות באוניברסיטאות, כדי להבין עד כמה נמוכה היא שפת הכתיבה בנוסף לשפת הדיבור של בוגרי התיכונים, בישראל.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין.
תאריך:  06/09/2016   |   עודכן:  06/09/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עברית קשה שפה - וקשה מאוד מאוד
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גם רמת עורכי הדין ירודה
איציק סדומי  |  8/09/16 07:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים שטנגר
מן הראוי ששרי ממשלת ישראל, המותחים חדשים לבקרים ביקורת על בג"ץ ישננו על לוח ליבם, בוקר וערב, ערב ובוקר, עקרון הפרדת שלוש הרשויות הנוהג וחל במדינת ישראל, קודם שישתלחו הם בבג"ץ ויפגעו בכוחו
חיים שטנגר
חוב של 196 מיליון למדינה, הינו חוב גדול, עצום וכבד מאד. הניסיון להציג המדינה כ"נושה קטן", שעה שחובו של פישמן לה, ממכלול כלל חובותיו לנושיו, הינו רק 6% מכלל חובותיו, הינו בגדר של זריית חול בעיניים, בלשון המעטה. דינה של המדינה, בכלל ודינה של רשות המיסים, בפרט אינו כדינו של נושה פרטי. לכן, אסור למדינה, באמצעות רשות המיסים, להסכים להפסקת או להקפאת הליך פשיטת הרגל
חיים שטנגר
חלק גדול מהסחבת המתנהלת בבתי-המשפט, בישראל, מקורה לא בהכרח ולא בלבד, בחסרונם של שופטים ושופטות בישראל - בתפישת העולם של השופטים והשופטות עצמם, כמי שבאו "להגדיל תורה שיפוטית ולהאדירה", תוך הזנחת החשיבה הצרכנית העומדת ביסוד מתן פסקי-דין על-ידם, לקהל צרכניהם, הלא הם בעלי-הדין המתדפקים על דלתותיהם ומחכים למתן פסקי-דין אלה
חיים שטנגר
בכל הכבוד הראוי, הביקורת הציבורית הנמתחת על מערכת המשפט, בכלל ועל ציבור השופטים והשופטות, בפרט, מחייבת רגישות יתר - של המערכת השיפוטית, כמו-גם, ציבור השופטים והשופטות, בכל הקשור להתנהלות השיפוטית, היומיומית והשוטפת
חיים שטנגר
דומה כי הגיע הזמן ששיטת המשפט בישראל, תיתן דעתה לפגיעה שנפגעים צדדים שלישיים, שאינם צדדים ישירים להליך הפלילי המתנהל בפני בתי-משפט בישראל - עובדה המונעת מהם מלהגיש ערעור על קביעות עובדתיות הנוגעות להם, כל זאת בשל העובדה שאין יריבות בינם לבין המאשימה, שהגישה כתב-האישום לבית המשפט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il