X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הפיצוץ הקטלני שאירע לאחרונה בניסוי מנוע טיל השיוט הגרעיני בורווסטניק שרוסיה מפתחת בשנים האחרונות מציב סימני שאלה לא רק לגבי סיבות הפיצוץ ומאפייני הטיל, אלא אף אם התקלה הייתה מקרית וניתן להתגבר עליה או שנחשף כשל יסודי בתוכנית ההתחמשות הרוסית השאפתנית עליה הכריז הנשיא פוטין ב-2018
▪  ▪  ▪
פיצוץ גרעיני רוסיה [צילום: דמיטרי דאב, AP]

בעת ניסוי (ב-8 באוגוסט) מנועו הגרעיני של טיל השיוט 9M730 בורווסטניק (ברוסית יסעור - כינויו במערב SSC-X-9 Skyfall), אירע פיצוץ מסתורי שהציב סימני שאלה על תוכנית פיתוח דור חדש של חמישה כלי נשק מתקדמים עליה הכריז הנשיא ולדימיר פוטין ב-2018. נמסר כי בתאונה הטרגית נהרגו שמונה אנשים, מהם חמישה מעובדי רוסאטום, סוכנות האנרגיה הגרעינית הרוסית, וכן נפצעו שלושה מאנשיה.
לפי הודעת רוסאטום, האסון אירע בעת בחינה וניסוי של "מקור אנרגיה איזוטופי עבור מנוע רקטי המתודלק בדלק נוזלי". זאת ועוד, זמן קצר לאחר הפיצוץ דיווחה סוכנות ניטור מזג האוויר (Roshydromet) על עלייה משמעותית בקרינה במרחק 40 ק"מ מאתר הפיצוץ בצפון הרחוק של רוסיה. כמו-כן דווח על קפיצה של 16 מונים ברמת הקרינה בעיר סברודבינסק הסמוכה לאתר הפיצוץ ועל הצטיידות התושבים המבוהלים ביוד האמור להפחית את השפעות החשיפה לקרינה.
התנהלותן הראשונית של הרשויות ברוסיה בהיוודע האירוע הייתה בגדר אובדן עשתונות המזכירה מעט את התנהלותם באסון צ'רנוביל. כך למשל, הונחו תושבי הכפר ניונוקסה הסמוך לאתר הפיצוץ לפנות מיד את בתיהם, אך לאחר זמן קצר ההוראה בוטלה. תחילה מסרו הרשויות פרטים מעטים על האירוע והכחישו שהמדובר בתאונה גרעינית. רק מאוחר יותר פרסמה סוכנות רוסאטום סרטון שבו רואיינו בכירים במרכז הגרעיני שבו עבדו המדענים שנהרגו, ובו שפכו מעט אור על הניסוי הקטלני.
הקרינה שהתפזרה בפיצוץ הוכיחה בבירור כי מנוע הטיל שהתפוצץ בניסוי היה גרעיני. יתרה מזאת, השלטונות הרוסיים הודו כי חמישה מהרוגי הפיצוץ היו מומחי גרעין. בנוסף גילו המומחה האמריקני לבקרת נשק ג'פרי לואיס ואנשי צוותו באמצעות מערכת זיהוי אוטומטית שנועדה לזהות ספינות המרוחקות מהחוף ובאמצעות תצלומי לווין כי הספינה סרבריאנקה (הנושאת דלק גרעיני עבור ספינות שוברות הקרח הגרעיניות בים בארנץ) עגנה מעל חודש ימים לפני הפיצוץ באזור סגור הסמוך לאתר הניסויים הצבאי בניונוקסה והמשיכה לעגון שם כשלושים שעות לאחר הפיצוץ, כנראה לסייע בטיהור האזור מחומרים רדיואקטיביים. בדרך כלל עוגנת הספינה בנמל הבסיס שלה במורמנסק.
לפי נתוני מודיעין צבא ארה"ב, מאז 2016 בוצעו 13 ניסויים של בורווסטניק או מערכותיו, כולל הניסוי הטרגי ב-8 באוגוסט, אך רק שניים ניתנים להגדרה כמוצלחים פחות או יותר. בניסוי שבוצע בנובמבר 2017 שוגר הטיל מאתר בנובאיה זמליה ובמהלך הטיסה נוסו כל מערכותיו אך הטיסה ארכה כשתי דקות בלבד, בהן עבר הטיל כ-35 ק"מ ואז התרסק בים בארנץ. ניסוי אחר שבו נבדק הכור הגרעיני של הטיל בוצע בינואר 2019, ולפי סוכנות הידיעות הרוסית טאסס הוא נחשב מוצלח. מכל מקום, נתונים אלה מצביעים כי פיתוח הטיל עדיין רחוק מסיום. יצוין כי כבר בראשית שנות השישים של המאה הקודמת, בעיצומה של המלחמה הקרה, קיים הפנטגון את "פרויקט פלוטו" במטרה לפתח טיל שיוט על-קולי בעל מנוע גרעיני שנועד לשאת מספר ראשי קרב - פרויקט דומה לבורווסטניק הרוסי. ברם ההתקדמות הרבה בפיתוח טילים בליסטיים בין יבשתיים הפכה את פרויקט פלוטו למיותר בראיית הפנטגון, ולפיכך הוא בוטל ב-1964.
מתוך תרשים סכמתי של הטיל בורווסטניק ששוחרר לפרסום על-ידי מיניסטריון ההגנה הרוסי עולה כי הטיל נורה מתוך כן השיגור שלו באמצעות רקטת האצה המתודלקת בדלק נוזלי, ולאחר שהטיל מואץ למהירות רבה מתחיל מנוע הטיל לפעול. המנוע מבוסס על טכנולוגיית מגח סילון אשר מאפשרת לטיל להגיע למהירות על-קולית עד כדי עשרים מאך. מנוע מגח סילון גרעיני יונק פנימה אוויר דרך נחיר; האוויר נדחס, לאחר מכן מחומם לטמפרטורה גבוהה מאוד באמצעות הכור הגרעיני שבתוך המנוע, ולבסוף נפלט מאחור החוצה במהירות, ובכך מספק לטיל דחף רב לנוע קדימה. צורת הכור הגרעיני שבתוך המנוע הינה גליל חלול אשר האוויר הדחוס מוזרם לתוכו על-מנת לחממו.
הנהלת רוסאטום הגדירה את הניסוי הכושל כניסוי "מקור אנרגיה איזוטופי עבור מנוע רקטי המתודלק בדלק נוזלי". הגדרה זו שוללת את האפשרות שמקור האנרגיה המיושם בטיל בורווסטניק הינו האיזוטופ המתכתי פלוטוניום-238. כמו-כן הקפיצה הגבוהה ברמת הרדיואקטיביות באוויר באזורים הסמוכים לאתר הניסוי שוללת אפשרות זו. זאת מכיוון שפלוטוניום-238 אינו בקיע ולכן אינו ישים בכור גרעיני. למרות שאיזוטופ זה הינו מקור קרינת אלפא, קרינה זו היא בעלת טווח קצר ביותר שנעצרת לאחר חמישה ס"מ של אוויר. מכל מקום, בשל פליטת אלפא העוצמתית של האיזוטופ ניתן להשתמש בו כמחולל תרמו-אלקטרי איזוטופי, ואכן נעשה שימוש באיזוטופ זה כמקור אנרגיה בתוכנית החלל האמריקנית. לפיכך ניתן לקבוע בוודאות כי "מקור האנרגיה האיזוטופי" שאליו התייחסו בסוכנות רוסאטום היה כור גרעיני. יתרונו של מנוע המבוסס על כור גרעיני הינו בכך שהוא מאפשר לטיל השיוט לנוע באוויר לאורך זמן רב ביותר ולכן טווח הטיסה שלו הוא בלתי מוגבל.
ברם, הקפיצה הגבוהה ברמת הרדיואקטיביות באוויר באזורים הסמוכים לאתר הניסוי מקטינה את הסבירות כי הכור הגרעיני המותקן בטיל בורווסטניק מתודלק באורניום מועשר, ואפילו לדרגת העשרה גבוהה. יש לשער אפוא כי הדלק הגרעיני של הכור הינו פלוטוניום-239, אשר נוסף להיותו רעיל הוא גם רדיואקטיבי. הוא גם מתאים יותר לתדלוק כור מיניאטורי מכיוון שהמסה הקריטית שלו נמוכה פי חמישה מהמסה הקריטית של אורניום-235, ויש בכך לאפשר את הקטנת ממדי הכור. זאת ועוד, אפשר שדלק הפלוטוניום שבכור אינו מתכתי אלא במצב של תמיסת מלח, דבר המאפשר צמצום כמות הפלוטוניום הדרושה לתדלוק הכור. השערה זו עשויה להסביר מדוע קבעו ברוסאטום כי התקלה התרחשה בשל "מקור אנרגיה איזוטופי עבור מנוע רקטי המתודלק בדלק נוזלי". יצוין בהקשר זה כי ברוסאטום מתנהלת פעילות רבה הקשורה לפיתוח כורי מלח מותך שהינם כורי ביקוע גרעיני בהם נוזל קירור הכור העיקרי ו/או הדלק הגרעיני הינם תערובת מלח מותכת, וכמו-כן ביישומי פלוטוניום-239 כדלק לכורים גרעיניים.
אשר להתפוצצות מנוע הטיל ב-8 באוגוסט, נראה שנגרמה בשל קפיצה מהירה בקריטיקליות הכור מעבר לרמה המותרת. זאת מכיוון שבטילי שיוט גרעיניים מותקן מאיץ המבוסס על דלק נוזלי במטרה להאיץ את הטיל למהירות שתאפשר את הפעלת הכור. לכן קיימת סבירות רבה לכישלון שארע בשלב השיגור בשל תקלה בסנכרון רקטת ההאצה עם מערכת הכור הגרעיני, ולחלופין או בנוסף, בגלל כשל במערכת בקרת קריטיקליות הכור.
לסיכום, ובראייה כוללת, דומה כי מתחדשת לנגד עינינו מגמת מרוץ התחמשות של המעצמות הגדולות באמצעי לחימה בלתי קונבנציונליים, לפחות לשם הרתעה. אולם המצב עלול להתדרדר לרוע המזל ל"מלחמה קרה" שנייה.

מבט מבס"א מס' 1,280, 6 בספטמבר ביוני 2019
תאריך:  07/09/2019   |   עודכן:  07/09/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פיצוץ מסתורי במנוע טיל גרעיני רוסי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
חובה עלינו להיות קשובים גם לשוועת החרות של העם הפלשתיני. לא תהיה לי חרות, אם לא תהיה גם לעם הפלשתיני חרות
אפרים הלפרין
אחרי שהיו"ר הנכבד של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית הכריז פעמיים על "דרכנו" בגוף פעיל בבחירות, קבע כך בג"ץ בהלכת שלושה פה אחד, בפסק דינו של השופט סולברג
משה נסטלבאום
טור דעה אישית בשלישי ובשישי שלא דופק חשבון    איך דלפה שיחת הטלפון בין ראש הממשלה נתניהו לאיוב קרא לערוץ 13    לא להאמין, משה כחלון האיש שבגד בליכוד, מופיע בתשדירי המפלגה    אביגדור ליברמן משלב הילוך ונותן גז    ועל הילד אהוד ברק בן קיבוץ משמר השרון כשעלה לכיתה א'
מנחם רהט
דווקא בחודש אלול, ערב הימים הנוראים, מתעוררות בלוטות ההשמדה העצמית של מטורללי ההדתה, החותרים להפוך את הישראלים לנטולי יהדות, ואת ישראל לנטולת מינימום של מורשת יהודית, מדינת כל אזרחיה
עליס בליטנטל
ספרו של עמוס עוז "קופסה שחורה" הפך בעיבודו החדש של הבימאי חנן שניר את ההצגה העולה בתיאטרון בית לסין, להרבה יותר תוסס, משמעותי ובר תוקף    המחזה בעיבוד זה מהווה הישג תיאטרלי הן לבימאי-המעבד והן לצוות השחקנים המעולה, שהתעלו מעל לטקסט ובנו דמויות חיות בשר ודם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il