פרופסור רוני גמזו היה בגדר הבטחה גדולה כאשר התחיל את כהונתו כפרויקטור הקורונה: הוא הפיח תקווה חדשה בכל הנוגע לחידוש אמון הציבור במערכת בעזרת הסדרת כללים ברורים ואחידים לגבי אילו החמרות והקלות ייושמו והיכן; ובנוסף, הוא העביר לצבא את המבצע לשיקום מערך החקירות האפידמיולוגיות - דבר אשר היה צריך להיעשות ממזמן. אך הוא איבד את זה...
צריך לתת לגמזו קרדיט - הממשלה הערימה קשיים על עבודתו והאכילה אותו חצץ: אישור תוכנית הרמזור והחלתה בשטח נדחו שוב ושוב, וייתכן כי אם התוכנית הייתה מאושרת מייד כאשר הגיש אותה לממשלה, המדינה לא הייתה נמצאת במצב בו היא נמצאת כיום.
גמזו הגיע לתפקיד עם כוונה ברורה ליישם תוכנית פעולה אשר תכונן חוזה חדש בין מקבלי ההחלטות לבין הציבור הישראלי ושתפעל למען חידוש אמונם של האזרחים במערכת, אך החוזה התפורר לנגד עיניו - הממשלה זגזגה שוב ושוב וקברה, הלכה למעשה, את האסטרטגיה שלו בעניין זה, בעוד שהציבור צפצף על ההנחיות.
למרות כל זאת הוא המשיך לעבוד במרץ בכל כוחו בעוז מעורר השראה ועודנו ממשיך להיאבק, והוא אינו בורח ומתפטר. אך עתה הגיע העת. עליו לגלות מנהיגות, להשליך לפח את הפופוליזם, להישיר מבט נכוחה אל המציאות ולהבין כי נדרש לקבל החלטות כואבות וכי יש צורך עמוק בהחלת צעדים דרסטיים.
גמזו מגיש תחזיות קודרות ומודה בפה מלא כי לפי הערכתו המדינה תסיים את השבוע הקרוב עם מספר חולים קשים אשר יגיע לרף ה-800 - רף אשר מסמן את הסיכון שבאי ספיקה של מערכת הבריאות, מה שאומר שבשבוע שלאחר מכן העומס בבתי החולים יקרום עור וגידים עד כדי גרימה למצב בו איכות הטיפול בחולי הקורונה תרד. כמו-כן הוא מודה כי ישראל תגיע למצב של כ-20 נפטרים ביום, ולכ-600 נפטרים בחודש.
טיפול סלקטיבי בכך פרויקטור הקורונה מהדהד את הנפת הדגל האדום של מערכת הבריאות, אך למרות זאת הוא מתנגד להקשחת הסגר, ובכך הוא למעשה מפקיר את בתי החולים והצוותים הרפואיים. הוא טוען כי בכוונתו לתת צ'אנס למתווה הסגר במתכונתו הנוכחית בתירוץ כי הוא מעוניין לתת צ'אנס לישראלים. אך אין בכך שום היגיון - גם אם האזרחים ישמרו על ההנחיות וימלאו אותן, לא תיתכן ירידה דרסטית בתחלואה במתכונתו הנוכחית של הסגר מכיוון שהוא מחורר לחלוטין.
גמזו סותר עצמו לדעת: מצד אחד, הוא טוען כי שני הצדדים - גם הציבור וגם הממשלה - הפרו את הסכם החוזה החדש ביניהם אשר הוא פעל למען יישומו, ולמרות הטענה הרווחת הפוטרת את האזרחים, לפיה מכיוון שהם איבדו את האמון בממשלה בגלל שורה של כשלים וזגזוגים מצידה אזי מותר להם לעשות ככל העולה רוחם, ניכר שהפרויקטור רומז כי גם בציבור דבקה האשמה; מצד שני, הוא טוען כי יש לו אמון בעם וכי הציבור הינו אחראי ויישמע להנחיות מכיוון שמדובר בסגר נוסף ולא בשגרת קורונה. אך איך הוא מסוגל להגיד בריש גלי כי הישראלים גם הם, ולא רק הממשלה, הפרו את החוזה שהוא יצר, וגם להאמין כי הם יבצעו את ההנחיות?
פרויקטור הקורונה נתן הנחיה לפיה על כל בית חולים להקים ולפתוח מחלקת קורונה נוספת. הבעיה הנובעת מכך היא שללא צוותים רפואיים נוספים, מהלך שכזה יבוא מן הסתם על חשבון חולים אחרים. גמזו מסתתר מתחת לטענה כי יש טיפולים שאינם דחופים ובהולים ושיכולים ומסוגלים לחכות כרגע, אך הוא אינו מביא בחשבון את אפקט המוות העקיף כתוצאה מן הקורונה: בגל הראשון, למשל, מספר לא מבוטל של אנשים שלא היו חולי קורונה נמנעו מלהגיע לבתי החולים מפחד שמא ידבקו בנגיף, וחלקם מתו כתוצאה מכך; טיפול סלקטיבי, גם אם הוא מבוצע רק על חשבון חולים אשר דורשים או מחכים לטיפולים שאינם דחופים, הוא מדרון חלקלק אשר יכול להוביל לכך שיתקיים מוות עקיף מקורונה, קרי: מוות שקורה ללא הידבקות בנגיף, אך קורה בגלל הנגיף.
גמזו טוען כי עד עכשיו פתיחתן של עוד ועוד מחלקות קורונה לא צמצמו פעילות רפואית שאינה עוסקת בקורונה, אך טענה זו עומדת בסתירה אל מול מספר רופאים ומנהלי מחלקות בשטח אשר מציגים מציאות שונה לחלוטין ושטוענים כי פתיחות של מחלקות קורונה נוספות באות על חשבון מחלקות פנימיות אחרות, מה שכמובן מביא לכדי ירידה באיכות הטיפול בחולים אשר אינם חולי קורונה.
ניתוח טיעוניו של גמזו מעלה את ההשערה כי עיקר משנתו להורדת התחלואה מסתכמת בלסמוך על הציבור שיכבד את ההנחיות ושיפעל בשיקול דעת ואף לפנים משורת הדין. זה נכון שבסופו של דבר כמעט הכל מסתכם באופן שבו האזרחים מפנימים את גודל השעה, אך טיעוניו מעידים על תמימות, כמעט אפילו מסוכנת, מכיוון שאסור לקחת את הסיכון ולגבש החלטות אשר כל עניינן מתמצות בלסמוך על הציבור. יש לגלות מנהיגות ולהתוות לאזרחים דרכי התנהגות אשר יישומן יגיע דרך הנחיות ברורות אשר לאו-דווקא נובעות מהסתמכות על שיקול דעתו של הציבור, אלא מההבנה כי יש צורך שייכפו עליו את ההנחיות הדרושות למלחמה בנגיף, וכן, זה כולל סגר מלא. אם איש הישר בעיניו יעשה, העם ימצא את עצמו נאנס על-ידי החלק המתכחש לקורונה ושמצפצף על ההנחיות.