X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מושב (כפר) נורית בגלבוע הוקם בשנת 1950 כ"כפר עבודה" על-ידי עולים מתימן מסיבות שונות חברתיות ואחרות לא שרד במהלך 9 שנות קיומו סבל מגל עזיבות תושבים ולבסוף ננטש ב-1962 הוקם בשטחו מחנה גדנ"ע נורית
▪  ▪  ▪
מושב נורית 1957 [צילום: ארכיון הצילומים של יד בן-צבי]

הקמת "כפר עבודה" נורית
בין "כפרי העבודה" שהוקמו בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל, היה כפר עבודה נורית בגלבוע. כפרי עבודה היו סוג של יישובים כפריים עבור עולים שהוקמו בשנות המדינה הראשונות במקומות בארץ בעלי חשיבות ביטחונית ולאומית שבהם לא היה מספיק קרקע או מים לצורך התיישבות חקלאית ואשר לתושביהם לא היו אמצעי ייצור מספקים לפרנסתם ומחייתם, ועל כן הם היו מבוססים על עבודה, לרוב בעבודות ציבוריות כמו ייעור פיתוח קרקע סלילת כבישים, מפעלי מים וכיוצא באלה עבור גורמי חוץ, בעיקר קק"ל. כפרי העבודה הוקמו בעיקר באזורים ההרריים בפרוזדור ירושלים ובגליל וכמו-כן בגלבוע.
כפר נורית הוקם ביולי 1950 על-ידי עולים מתימן בהר הגלבוע בשטח הסמוך לכפר הערבי הנטוש נוריס ומכאן שמו נורית. העולים עולי תימן, שזה לא מכבר עלו לארץ במסגרת מבצע "מרבד הקסמים". התגוררו במקום בשנה שנתיים הראשונות בצריפוני פח והועסקו רובם בעבודות ייעור ופיתוח ביערות ומפעלי קק"ל באזור. את העבודות חילקה לשכת העבודה שמושבה היה במעברת זרעין.

נפתח בית ספר בכפר
בכפר הוקמו כמה מבני ציבור פעלו בו צרכנייה, ומרפאה עם אחיות
▪  ▪  ▪

עם הקמת הכפר נסלל אליו כביש באורך כ-4 ק"מ בעלות 30,000 ל"י. התחבורה וההגעה לכפר לא הייתה קלה. ל"אגד" (אשד) הייתה תחבורה סדירה עד לזרעין ומי שביקש אז להגיע לכפר נורית נאלץ לקחת "טרמפ" בכלי רכב או ללכת ברגל מרחק 3 ק"מ חצי שעה הליכה מזרעין. בכפר נורית נפתח גן ילדים ובית ספר בפיקוח המרכז לחינוך ובו כ-100 תלמידים ו-4 מורים.
אחד מהמורים, כך מספרת לי שושנה מלחן שגדלה במושב נורית, היה מורה תימני מהכפר. בכפר הוקמו כמה מבני ציבור. פעלו בו צרכנייה, ומרפאה עם אחיות. אחת לשבוע ביקר בכפר רופא. האוכלוסייה במקום הייתה כאמור מורכבת רובה ככולה מעולי תימן, אוכלוסייה דתית מסורתית. במקום פעלו מספר בתי כנסת (מנינים) ורב שהוא שוחט.

הקמת מבני קבע
לכל משפחה ניתנה דירה בהתאם לגודל המשפחה
▪  ▪  ▪

בספטמבר 1951 החל "סולל ובונה" להקים בשטח כפר נורית, עבור התושבים, בתי קבע עשויים בלוקים ובטון. חודש לפני כן ביום א' 12 באוגוסט 1951 נערכת חגיגת הנחת אבן פינה לבתי הקבע בכפר בהשתתפות העולים, אנשי מעברת נורית (נוריס) ונציגי משקים באזור. את ברכת מועצת האזור הביא ראש המועצה טוביה בן דוד. את ברכת עין חרוד הביא ש. סבוראי.
באירוע נמסר על תוכנית להקים 100 דירות ל-100 משפחות. על-פי התוכנית כל משפחה תקבל 40 עד 50 דונם קרקע וכי יישתל במרוכז במסגרת פעילות הכפר כ-700 דונם טבק.
תוך שנה–שנה וחצי הושלמו בכפר בניית עשרות מבני קבע. מתיישבי הכפר הועברו ונכנסו להתגורר בהם בהדרגה, כאשר הפחונים ששימשו למגורים בעבר משמשים כמחסנים ומתבנים בחצרות.
לכל משפחה ניתנה דירה בהתאם לגודל המשפחה. כך למשל למשפחה בת 4 נפשות ניתנה דירה עם חדר שינה ומטבח וחדרון קטן נוסף. השירותים היו מחוץ לבית.

כפר עובדים נורית הופך למושב
[צילום: ארכיון הילומים של יד בן צבי]

בתמונה
ילדי נורית בחברת ההתיישבות העובדת.

לעיתים קרובות הלינו התושבים והביעו תרעומת על כך כי התעסוקה בכפר אינה מספקת וכי בעבודות ייעור, שזו עבודתם העיקרית, הם מחויבים לעבוד בקבלנות ולחפור 120 בורות ליום ב-8 שעות עבודה
▪  ▪  ▪

בסוף 1952 תחילת שנת 1953 הוסב כפר העובדים נורית באופן רשמי למושב ונרשם כאגודה שיתופית. לכל משפחה-יחידה חקלאית הוקצתה חלקת אדמה בת 3 דונם לערך, סביב הבית, לגידולי ירקות ותבלינים לתצרוכת משפחתית, ולהקמת משק עזר שכלל עיזים תרנגולות ועוד. כן הוקצו לאנשי הכפר שטחי אדמה לגידולי מטעים ובהם מטע לגידול טבק. המושב קיבל את מימיו ממעין סמוך ומקידוחי מים וחובר למקורות מים בצינורות.
גם לאחר הקמת המושב המשיכו רוב מתיישביו, בהעדר אמצעי ייצור מספקים לאחזקה עצמית, לעבוד לפרנסתם ולמחייתם בעבודות ייעור ביערות ובמשתלות קק"ל. חלק מאנשי מושב נורית עבדו בשדות ובמשקים חקלאים בתל יוסף, בכפר יחזקאל ועוד כמה מאנשי מושב נורית עבדו בשדות טבק בגלבוע.
בעיתונות דאז כונה המושב נורית לא אחת "המושב התימני נורית" וזאת כמובן בשל העובדה כי רוב רובם של תושביו היו כאמור עולי תימן. במקומות רבים כולל בעיתונות דאז המשיכו לכנות את המקום גם לאחר שהפך למושב "מעברת נורית" או מעברת נוריס, ועד היום לא רבים יודעים כי במקום שכן מושב שנעלם.
לאורך תשע שנות קיומו של המושב היו פה ושם עזיבות תושבים אולם אחרים, לרוב עולי תימן, הגיעו במקומם לעיתים ישירות ממחנה העלייה. לעיתים קרובות הלינו התושבים והביעו תרעומת על כך כי התעסוקה בכפר אינה מספקת וכי בעבודות ייעור, שזו עבודתם העיקרית, הם מחויבים לעבוד בקבלנות ולחפור 120 בורות ליום ב-8 שעות עבודה, ולמי שאינו עומד בהספק זה מופחת שכרו. הם דרשו שכר בעבודה יומית. התושבים הלינו גם על שכרם המועט ועל עיכובים בתשלומי שכרם.
את המושב ניהל ועד מושב בפיקוח המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית שליוותה אותו וניווטה את דרכו. בעיתון "דבר" מיום שלישי 20 בדצמבר 1955 אני רואה פרסום מודעה המודיעה כי "נורית - מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ מודיע כי באסיפה כללית שהתקיימה ביום 20.9.1955 נבחר ועד הנהלה בהרכב החברים כדלקמן: אהרון משה, סעיד עזרא, שמעון שלום, אברהם קנמה (יתכן שיש שיבוש בשם) שמואל שלמה.

שביתת שבת מול משרדי הסוכנות בתל אביב
העולים טענו שקשה להם להסתגל לתנאי העבודה במקום ולאורח החיים שתנאי הכפר מטילים עליהם ותבעו להצטרף אל קרוביהם בראש העין
▪  ▪  ▪

ביום שישי 29 באפריל 1955, פתחו כ-100 עולים תושבי מושב נורית בשביתת שבת מול משרדי הסוכנות בתל אביב. העולים טענו שקשה להם להסתגל לתנאי העבודה במקום ולאורח החיים שתנאי הכפר מטילים עליהם ותבעו להצטרף אל קרוביהם בראש העין ולמצא עבורם דיור שם.
העולים בילו את השבת ברחבת משרדי הסוכנות ונשארו במקום עד יום שני 2.5.1951 בבוקר. הם הסכימו לחזור למקום מגוריהם בכפר נורית רק לאחר שהובטח להם שוועדה מטעם הסוכנות תבקר בכפר ותעשה למילוי דרישתם.
כעבור מספר חודשים, ב-24 באוקטובר 1955 הפגינו שוב מספר משפחות עולים ממושב נורית ושבתו שביתת שבת מול משרדי הסוכנות בתל אביב בדרישה לאפשר להם לעזוב את המושב ולתת להם דיור של "עמידר" במחנה ראש העין. השובתים הודיעו כי לא יזוזו מהמקום כל עוד לא תתמלא תביעתם. הפעם התערבה המשטרה ופינתה את העולים השובתים מהמקום בטענה כי המפגינים מפריעים למהלך העבודה השוטפת במשרדי הסוכנות.

מצבו של המושב מדרדר
לא מן הנמנע שגורמים התיישבותיים ארציים ואזוריים כאלה ואחרים היו מעוניינים ש"המושב התימני" יתפרק ויעלם
▪  ▪  ▪

במחצית השנייה של שנות ה-50, אולי אף קודם לכן, החלה הידרדרות במצבו של מושב נורית. החלה עזיבה הדרגתית של תושבים. בצילום המונח לפני משנת 1957 נראים בתי המושב עטופים בקוצים ובעשביה גבוה. ב-1958 נותרו במושב 20 משפחות בלבד. הצרכנייה נסגרה.
בסוכנות היהודית, שהשקיעה סכומים גדולים יחסית בהקמת המושב, "הרימו ידיים" והפסיקו להשקיע במושב. לא מן הנמנע שגורמים התיישבותיים ארציים ואזוריים כאלה ואחרים היו מעוניינים ש"המושב התימני" יתפרק ויעלם, ולא סייעו לשיקמו ולא פעלו להצלתו ולהמשך פעילותו. היה אפשר להביא מתיישבים אחרים למקום ולהציל את המושב.
ביוני 1958 התיישבו בכפר נורית, בבתים פנויים שנעזבו על-ידי תושבים, חברי גרעין "שלח" של בני מושבים ובוגרי בתי ספר חקלאים יוצאי הנח"ל, שהקים בשנת 1961 את הישוב רם און בחבל תענך. אנשי הגרעין התגוררו לצד תושבי הכפר שנותרו במקום.

הבן בן ה-17 רצח את אביו בן ה-60
ב-1962 הוקם בשטח המושב בסיס גדנ"ע נורית. הבסיס ננטש בשנת 1994 וחלק ניכר ממבניו ומתקניו נהרסו
▪  ▪  ▪

ביום ראשון 28 ביוני 1959 אירע אירוע טראגי קשה בכפר נורית. צעיר בן 17 ממושב נורית שאושפז בבית חולים לחולי נפש בעכו ברח מבית מחולים והגיע לבית אביו בן ה-60 בנורית. התפתח ויכוח קולני בניהם, ואף הדברים הגיעו למאבק פיזי בניהם במהלכו דקר הבן את אביו למות.
נער שהבחין במאבק בין השנים הזעיק את אנשי המושב אך הרוצח נמלט. חולית שוטרים מנפת יזרעאל שהוזעקה למקום זמן קצר לאחר הרצח לכדה את הנער הדוקר בשדה ליד גדעונה. האב הנרצח הובא לקבורה באחד מבתי הקברות באזור. כתבה נפרדת על בית הקברות נורית בו נקברו מתי המושב פורסמה באתר זה לא מכבר.
ב-1962 הוקם בשטח המושב בסיס גדנ"ע נורית. הבסיס ננטש בשנת 1994 וחלק ניכר ממבניו ומתקניו נהרסו. בשטח ובמתחם הבסיס הוקם לפני מספר שנים ישוב קהילתי ואקולוגי, אף הוא נקרא בשם נורית. ראוי לציין בשלט נפרד - שלט מורשת - את סיפורו ההיסטורי של מושב נורית ההיסטורי.

שושנה מלחן (כהן) מספרת על הוי החיים במושב
אחת החוויות היפות שאני אני זוכרת מהמושב זה לרעות את הצאן, באווירה פסטורלית, על רקע הנוף הנפלא הנשקף מהגלבוע
▪  ▪  ▪

שוחחתי עם שושנה מלחן (כהן) שגדלה במושב נורית על המושב והווי החיים בו. במהלך שיחתינו הביעה שושנה שוב ושוב את געגועיה למקום. מספרת שושנה: נולדתי בתימן ועליתי עם המשפחה שלי בשנת 1949-1950 כשהייתי בת ארבע וחצי. הביאו אותנו למחנה לעין שמר. אחרי שהיינו תקופת מה במחנה הציעו לנו להתגורר במושב. הביאו בפנינו רשימת מושבים ואנחנו בחרנו את מושב נוריס (נורית).
הגענו לנורית בתחילת שנות ה-50. היינו משפחה בת 4 נפשות. נתנו לנו דירת אבן (בלוקים) עם חדר גדול וצמוד לו מטבחון. השירותים היו בחוץ. שושנה זוכרת את תקופתה בנורית כאחת התקופות היפות בחייה. "היינו ילדי טבע, שיחקנו ושהינו הרבה בחוץ ובמרחבי הטבע היפים באזור, שיחקנו במשחקי הילדות של אז כמו: גולות, קפיצה בחבל, מחבואים ועוד. למדתי בגן במושב נורית ובהמשך בבית הספר היסודי שהיה במושב. לא המשכתי ללימודי תיכון, כבר בגיל 15, התחלתי לעבוד בשדות לסייע בפרנסת המשפחה.
עוד מספרת שושנה: "אחת החוויות היפות שאני אני זוכרת מהמושב זה לרעות את הצאן, באווירה פסטורלית, על-רקע הנוף הנפלא הנשקף מהגלבוע. כשעזבנו את מושב נורית לכפר סבא היה לי עצוב. עד היום אני מלאה געגועים למושב".

תאריך:  30/09/2020   |   עודכן:  30/09/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נורית - "המושב התימני" בגלבוע שלא שרד
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מתי דוד
מה שיהיה בארץ יותר רע, בגלל המשבר הרפואי והכלכלי, יהיה סיכוי טוב יותר למהפך שלטוני, בגלל היאוש בציבור באשמת הממשלה ומדיניותו של נתניהו
רפי לאופרט
בפתחו של סגר כולל שני, חמור וממושך מהראשון, כאשר שתי "אונות" הממשלה חושבות הפוך זו מזו וכמעט בכל נושא מייצגות את הניגוד שביניהן טוב יותר מאשר את האינטרס המשותף - יצירת שינוי נורמטיבי מהותי ומיידי בהתנהגות הציבור ונציגיו היא שאלה קריטית להצלת המערכה; "מצב חירום", משמע: אכיפה ללא פשרות. אם היוע"מ או מישהו מטעמו מתקשה לקבל זאת, הוא מוזמן לפרוש
עמנואל בן-סבו
השלושה יצאו לחזית ואני ילד בן תשע החלפתי את תפילת 'הנעילה' בשיר שהשלושה וכולנו למדנו מאבא שהיה לוחם בחטיבת 'גבעתי' ובאחד הימים בחר ללמד אותנו את השיר
רות רזניק
בשעה 15:30 הגיע רכב לקחת אותי למרכז מל"ח שהיה ברחוב יהודה הימית ביפו. התקשרתי מהמטה הביתה והתברר לי כי דני גויס בשעה 18:00 בבית נשארו בני הבכור ושתי אחיותיו
צ'לו רוזנברג
אל תגידו שלנו זה לא יכול לקרות    ההיסטוריה מלאה בדוגמאות של עמים שלא האמינו שאצלם אסון הדיקטטורה יכול לקרות, וזה קרה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il