X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הוא כשל בהבנת ההרתעה, הוא לא הבין את מטרות סאדאת והשינוי באסטרטגיה של של צבא מצרים וסוריה, הוא וחיל-האוויר לא הכינו עצמם למלחמה "החדשה", ולא נערכו כמו שצריך ה"סיפור" שהיה ב"ראש" של אנשי הצמרת שלנו על המציאות היה שונה ממנה לחלוטין ומה הוא כיום "הסיפור" שבראש ולפיו הפרשנות על המציאות?
▪  ▪  ▪
היערכות בלתי מאוזנת [צילום: זאב ספקטור/לע"מ]

המודיעין המבצעי הכי טוב לא שווה כלום אם הכוח הלוחם הוא חלש ולא מוכן דיו על-מנת לנצל את המודיעין. לעומת זאת, גם אם המודיעין אינו טוב, ואפילו גרוע, אזי כוח לוחם חזק ומוכן, יידע להתגבר מהר על כשל המודיעין. לדעתי, הבעיה המרכזית של מלחמת יום הכיפורים (לפחות בראשיתה) הייתה "המחדל" ה-צה"לי, יותר מאשר "המחדל" המודיעיני (ש"כבודו" במקומו מונח! ). אסביר את קביעתי זאת, ולכך הקשרים מאוד אקטואליים.
מעל לכל הייתה בצה"ל ובצמרת הביטחונית קונספציה שסאדאת לא יעז לצאת למלחמה כי הוא יודע שצה"ל חזק ממנו, ולכן הוא יירתע מלצאת למלחמה. את סאדאת ראו כנוסע במכונית קטנה מאוד, ומולו טסה משאית ענקית שבה יושב דיין. ההתנגשות קרובה. מי יסטה מהכביש? כמובן שסאדאת! התפיסה שהנחתה את הקונספציה הזאת הייתה שההיגיון שלנו הוא כמו ההיגיון של סאדאת; שלמלחמה יש רק שתי תוצאות (כמו שהיה ב-1967): ניצחון או הפסד; אבל, תפיסה זאת שכחה שישנן עוד תוצאות למלחמה, כמו ששני הצדדים יכולים גם להפסיד וגם לזכות, ובכלל מי הוא השופט הקובע?
חמור מכך: כל הצמרת הצבאית והמדינית לא הבינה שסאדאת אינו מעוניין לנצח, שמטרת המלחמה שלו היא מדינית במהותה ולכן מאוד צנועה במטרותיה האופרטיביות: לצלוח, לתפוס שטח קטן, לגרום לישראלים אבידות, לערער את תפיסת הביטחון שלהם, לעורר מהומה בינלאומית ולקרוץ לאמריקנים. במילים אחרות, הייתה א-סימטריה ברורה בינינו לבין סאדאת, בחשיבה ובתפיסת ההתמודדות הצבאית.
וכאן אני מגיע לכשל הקריטי של צה"ל והצמרת. עלתה כמובן אצלם השאלה: ואם טעינו ובניגוד לכל הגיון סאדאת יפתח במלחמה ואליו יצטרפו הסורים, מה נעשה אז? התשובה הצהלית, שבה האמינה הצמרת המדינית, הייתה: "אז הסדיר יבלום"! והגרעין החזק של הסדיר הוא בראש ובראשונה חיל-האוויר. ונקודה להסברה והבנה מול שגיאה נפוצה: ההתרעה למלחמה שאמ"ן התחייב לה בפני צה"ל הייתה 48-24 שעות על-מנת לאפשר את גיוס וריכוז כל ה"סדיר" והצבתו בעמדות על-פי תוכנית ההגנה הפיקודית. ההתרעה של אמ"ן לא הייתה מיועדת למילואים. הללו מגויסים תוך כדי ניהול קרב ההגנה על-ידי הסדיר ותפקידם לבצע את התקפת הנגד הגדולה מעבר לתעלה. ועכשיו בואו ונראה מה קרה ל"סדיר".
ראשית. הוא לא הוכן כראוי מול האסטרטגיה המצרית (והסורית) החדשה שגובשה לאור לקחי התבוסה ב-1967: מערך גדול של טילי קרקע-אוויר נייד (ס.אי-6) על-מנת לנטרל את חיל-האוויר הישראלי, וכמויות גדולות של טילי נ"ט (סאגר) המופעלים על-ידי חי"ר, על-מנת לנטרל את השריון הישראלי. צה"ל חשב שהוא נמצא ב-1967, וחטף חזק! לשריון לא היה ציוד להתמודד מול הסאגרים: לא מרגמות, לא מקלעים, לא טקטיקה. לחיל-האוויר לא הייתה שום תשובה לס.א-6. נמוגו כל התקוות הגדולות שתלו בו, ובראשן שהוא זה שיסייע לסדיר לבלום. הוא פשוט לא היה יכול, אלא אם כן יתאבד ויופל על-ידי הטילים, ולחיל-האוויר לא ישארו מטוסים.
שנית, הסדיר עצמו לא היה "בעמדות" על-פי תוכנית ההגנה של פיקוד דרום, ובצפון הייתה היערכות בלתי מאוזנת: חטיבה וחצי בצפון הגולן מול חצי חטיבה בדרומו, שם פרצו הסורים וכמעט הגיעו לכנרת. שלישית, בהקשר למילואים: כל מילה מיותרת על מצב הימ"חים.
הבעיה המרכזית של הימים ההם הייתה שלא ראינו את המציאות כפי שהיא, אלא ראינו את המציאות שהייתה ב"ראש" שלנו, ועל-פי זה פרשנו אותה. הקובע היה "הסיפור" שב"ראש" שלנו. זאת בעיה תמידית וכל אחד מאיתנו צריך לשאול את עצמו בימים אלו: מהו הסיפור על המציאות שיש לי בראש ולאורו לתת את הפרשנות? למשל, הקורונה אמיתית וכך הסגר, או שהיא בדיה פוליטית?

תאריך:  08/10/2020   |   עודכן:  08/10/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המחדל הגדול של יום הכיפורים הוא של צה"ל
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
אין לי ויכוח עם הכותב
ארי כספי  |  8/10/20 08:42
2
מקווה שצה"ל היום הרבה יותר טוב
אקטואלי  |  9/10/20 08:27
 
- נאה דרשת. ל"ת
נכון מאוד  |  12/10/20 09:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת יום הכיפורים
עידן יוסף
הסרטים אותרו כחלק ממיזם הדיגיטציה של ארכיון צה"ל, שבמסגרתו סרטים רבים ממלחמות ישראל שצולמו בפילם, עוברים המרה לפורמט דיגיטלי, שיאפשר לשמר אותם באיכות גבוהה יותר
אביתר בן-צדף
עוד הערות, שכתבתי על מלחמת יום הכיפורים    המשך יבוא, כי יש עוד הרבה להגיד על המלחמה ההיא
אביתר בן-צדף
למרות שיחסי הכוחות בין המגויסים היהודיים למגויסים הערביים בסביבות ירושלים היו לטובת הראשונים, במלחמה על הדרך לעיר הייתה יד הערבים על העליונה    לכאורה, הצלחת הערבים הייתה מובטחת מפני ששיירות, הנעות בשטח אויב מאוכלס, חשופות לפיגועים    לכך הִתוֹספה בעיה קשה: הטקטיקה של מגיני השיירות לא השתכללה בחודשים הראשונים למלחמה, כמו זו של תוקפיהן
יעקב ונטורה
היום הראשון למלחמת כיפור תפס אותנו מתהלכים סהרורים ואחוזי תזזית, סביב מחסני החירום, שהיו נעולים על בריח בפלומבה    המצב היה קטסטרופלי, ונראה כלקוח מסיפורי חלם
איתן קלינסקי
איזו קדושה יש למזמור בו צוין, כי "תינשא מלכותך ויכון בחסד כסאך", ומסביב לאותו כיסא מלכות אטום, בקעו שאגות אימים מאלפי עלומים יפים - יהודים וערבים - כשברגעי חיים האחרונים ביקשו רק חיים, ולא היה מה שיקשיב לתחינתם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il