X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
"חוטף עזה" [צילום: משה מילנר/לע"מ]
"אחד שהוא שניים ושניים שהם אחד"
מאז סיום מלחמת הקוממיות הפכה רצועת עזה למוקד מרכזי בעימות היהודי-ערבי במזרח התיכון היא מכילה בקרבה את הממד האנושי של הסכסוך ואת הממד הצבאי שלו

בתחילה קראו לה, "רצועת עזה". אחר-כך, "חבל עזה", וגבול אלים מפריד בינה לבין "ספָר עזה", כהגדרת ארנון גולן, שידוע כעת כ"עוטף עזה", או במינוחִי, "חוטף עזה". רצועת עזה וצפון-מערב הנגב הנם אזור גאוגרפי אחד (דרום שפלת החוף). החלטה מדינית של דוד בן-גוריון בתש"ח גרמה להפרדה ביניהם. בן-גוריון העדיף אסטרטגית את ההשתלטות על הנגב עד אילת על פני כיבוש הרצועה וסילוק הצבא המצרי אל מ̤עבר לגבול רפיח - כנראה, בהתנגדות בכירי חזית הדרום, ובראשם יגאל אלון.
מעניין הסברו של גולן לגבי השימוש במונח "רצועת עזה", שרק בשנות החמישים במאה העשרים הפך למטבע לשון שגור. האזור הוגדר על מפה רק בדוח הוועדה המיוחדת, שמינתה עצרת האו"ם לענייני ארץ-ישראל (UNSCOP). כידוע, דרום מישור החוף מאשדוד של ימינו ועד רפיח נועד בתוכנית החלוקה למדינה ערבית, שהייתה אמורה, לפי הוועדה, לקום בצמוד למדינה יהודית.
מאז סיום מלחמת הקוממיות הפכה רצועת עזה למוקד מרכזי בעימות היהודי-ערבי במזרח התיכון. היא מכילה בקרבה את הממד האנושי של הסכסוך ואת הממד הצבאי שלו. גולן - גיאוגרף במקצועו - מרחיב בספרו על העשור הראשון בזירה זו בראייה גאוגרפית-היסטורית, ומפרט מאוד, בהסתמכו על מסמכים (לא בערבית!), כיצד התפתחו בשנים הללו רצועת עזה והיישוב היהודי סביבה.
תקופת מחקרו (שאני מקווה, שיימשך עד לקורות האזור בימינו) מתחילה ערב מלחמת הקוממיות, ומסתיימת בנסיגה הישראלית הראשונה מהרצועה, בתחילת 1957.
התפתחות מקבילה
בפרוץ מלחמת הקוממיות היו בעזה כ-38 אלפי ערבים, שוהתפרנסו בעיקר מחקלאות, אך גם מאריגה ומעבודה בבתי-מלאכה קטנים. לצדם חיו כ-110 אלף תושבים בח׳אן יונס ובכפרים, כשדרום הרצועה בואכה רפיח וסיני דליל בתושבים.
היישוב היהודי בנגב הצפון-מערבי היה אז דליל מאוד, ורובו הוקם משנת 1946 ואילך. עם הקמת המדינה נוספו לו יישובים - קיבוצים, מושבי עולים ומעברות. עם השנים הוקמו העיר אשקלון והעיירות שדרות ונתיבות. למעשה, נוצרה בו פריפריה יהודית, שיש בה שלל שסעים - חברתי, כלכלי, דתי ועדתי.
גם בעזה ובסביבותיה יושבו פליטים, שבעזרת המצרים וארגוני הסיוע - בעיקר, ססו"ת, סוכנות האו"ם לסעד ולתעסוקה (UNRWA) - הם וצאצאיהם נותרו במעמד פליטים עד עצם היום הזה. מיד אחרי מלחמת הקוממיות סבלו הפליטים ברצועת עזה מעוני, גם כיוון שהעדיפו לחלום על שיבה למקומותיהם וגם מפני שהמצרים לא רצו אותם, ודחו כל רעיון ליישבם בצפון-מזרח סיני. אז החלו ססו"ת וארגוני סיוע אחרים לעזור להם; וזה לא נפסק, כידוע, עד היום. גם מצבם של העולים, שיושבו במושבים בספר עזה ובשתי מעברות גדולות (כיום - שדרות ונתיבות), היה קשה, וחלקם סבלו מבעיות חברתיות, מבעיות כלכליות, מבעיות ביטחון ומניכור של אנשי הקיבוצים.
גולן מפרט באריכות את התפתחות ספר עזה - האזור היהודי; ובמקביל, מפרט את מה שאירע ברצועת עזה בתקופה זו. המגע והחיכוך עם ישראל היו בתחום המדיני-בינלאומי ובתחום הצבאי. במישור המדיני הייתה רצועת עזה סעיף די שולי בתוכניות לשלום במזרח התיכון במסגרת המלחמה הקרה. מדינת ישראל התלבטה מה יהיה גורל הרצועה, וההתלבטות הגיעה לשיאה אחרי מלחמת סיני, כשעלו רעיונות לספח את הרצועה, כדי שלא יחזרו אליה המצרים.
חלק מהתוכניות הבינלאומיות כלל רעיון ליישב את הפליטים בצפון-מזרח סיני באזור, שיפותח בעזרת מים, שיגיעו מהנילוס. תוכניות אחרות הציעו לקרוע את הנגב, או את חלקו, ממדינת ישראל, כדי ליצור רצף ערבי ממצרים לירדן, ובמסגרת הרצף ישוקמו הפליטים הערביים על אדמות, שנלקחו מישראל.
ההסתננות לא פסקה
במישור הצבאי בלטה ההסתננות לישראל, שהחלה כפעולות ספונטניות של פליטים, שניסו לשוב לבתיהם ולאדמותיהם, ולאסוף מהם רכוש שנטשו ויבול. במקביל, נמשכו פעולות של מבריחים בציר סיני-הר חברון. הסלמת ההסתננות הייתה בפעולות חבלה ומודיעין, שתואמו על-ידי המודיעין המצרי. המסתננים (פדאיון, בערבית) מעזה לא הסתפקו בפגיעה בספר עזה, והגיעו עד למרכז המדינה. הם הטילו את חתיתם על המדינה מבלי שפעולות התגמול הרתיעו אותם ואת שולחיהם. כך, הפכו פעולות התגמול של הצנחנים לפעולות נקמה גרידא.

הסתייעו בצבא המצרי [צילום: לע"מ]

לפי הסיפֶּר (נראטיב) הישראלי, נועדה מלחמת סיני להפסיק את ההסתננות; ולא היא. גם אחרי המלחמה, במחצית השנייה של שנות החמישים, המשיכו המסתננים לפעול. פעילותם דעכה מעצמה רק בתחילת שנות השישים, והוחלפה בפעולות ארגון המחבלים פתח.
ההסתננות, שהסתייעה בצבא המצרי, הייתה עול כלכלי ועול נפשי גדולים על תושבי ספר עזה, והבליטה את חילוקי הדעות בישראל. רב-אלוף משה דיין, הרמטכ"ל, שדגל בגישה התקפית ובמלחמה מונעת, ביקש להימנע ככל האפשר מפגיעה בהתעצמות הצבא הלוחם. גישתו פגעה גם בהתבצרות היישובים בספר ובהכנתם לספיגת התקפות של מסתננים ושל הארטילריה המצרית. היישובים אורגנו במסגרת גושים צבאיים, שחולקו לחבלים, אך עלתה השאלה מי יישא בהוצאות הכנתם, התבצרותם והכשרת אנשיהם להגן על יישוביהם. לפיכך, מוינו היישובים לפי מרחקם מגבול הרצועה, כדי להעדיף את הקרובים לרצועה, שמוּעדים יותר להתקפה (הנחה, שלא החזיקה מים במציאות, שבה מסתננים מעזה תקפו גם בקרבת לוד).
כידוע, מלחמת סיני הייתה מהלך מתוכנן מראש, שראשיתו בתוכנית "קדש 1" וסיומו בהסכמה בריטית-צרפתית-ישראלית בעיר סֶוֶר שבצרפת. היא פרצה ב-29 באוקטובר 1956, כשגדוד הצנחנים 890 בפיקוד רפאל איתן, "רפול", הוצנח בערב ממזרח למעבר מיתלה. שתי אוגדות ישראליות וכמה כוחות עצמאיים (כמו חטיבת מילואי החי"ר 9 "עודד", שפרצה את הדרך לשארם-אל-שייח' לאורך החוף המזרחי של סיני) פעלו במלחמה.

רפאל איתן "רפול" [צילום: יצחק שגב/לע"מ]

לכיבוש לרצועת עזה הוקצה מעמד שולי בכל התכנונים המבצעיים. חטיבת החי"ר הסדירה 1 "גולני", חטיבת מילואי השריון 27 "אגרוף ורומח", חטיבת מילואי החי"ר 11 "יפתח" ותותחנים הוקצו לכיבושה במלחמת סיני, ועשו זאת בקשיים רבים.
לא הוכן ממשל צבאי
בתכנון המלחמה לא ניתנה תשומת-לב ראויה להכין את מנגנוני הממשל הצבאי ברצועה. זה נבע, בין היתר, מכך, שמפקדת פיקוד הדרום נפתחה מחדש (סמכויותיה הועברו למפקדת פיקוד המרכז) רק חודשים ספורים לפני המלחמה. למעשה, נועדה מפקדת פיקוד הדרום בראשות אל"ם אסף שמחוני, לפקד על הקרבות בסיני. סא"ל חיים גאון היה המושל הצבאי של רצועת עזה והמפקד הצבאי של האזור, ותחת פיקודו היו חטיבות, שמפקדיהן היו אל"םים - דבר לא-אופייני לצבאנו. עוד דבר מוזר - סא"ל גאון לא פעל במסגרת הממשל הצבאי (שהוטל מתום מלחמת הקוממיות על ערביי ישראל) בצה"ל.
עד שאולצה ישראל לסגת מסיני ומרצועת עזה, לא הספיק הממשל הצבאי ברצועת עזה לסיים את התארגנותו, שנתקלה במכשול רציני: סירוב גדל של המקומיים לשתף פעולה. הם תומרצו על-ידי תעמולה מצרית ועל-ידי הידיעות על נסיגה ישראלית קרובה. ברצועת עזה בלט התפתח מרי נגד הכיבוש הישראלי, למרות מאמציו הלא מתואמים לפעול לרווחת המקומיים בתחומי סעד, מזון, בריאות, מינהל עירוני, אכיפת החוק, חינוך, חקלאות, מסחר ותעשיה. קושי ניכר היה בתיאום בין הייצור המקומי ברצועה לבין השוק הישראלי, בגלל ההפרש הניכר במחירי הסחורות בין רצועת עזה הזולה לבין ישראל היקרה. למשל, ייצוא הדרים מרצועת עזה (גידול הדרים התפתח בה, בעיקר, אחרי מלחמת הקוממיות) התחרה בייצוא הישראלי. באותו הזמן - במסגרת התוכניות לסיפוח הרצועה - החלו לדבר עול הקמת נמל בעזה, והוא נתפס בישראל כחלופה לנמל המתוכנן באשדוד.
נותרה מוקד מרכזי
סגירת הממשל הצבאי במהלך הנסיגה מרצועת עזה סיימה את העשור הראשון ביחסים בין הרצועה לישראל. הרצועה נותרה "קו של לחימה ואיבה, שהפריד [בינה לבין ישראל] .... מאבק יומיומי מר ועקוב מדם קשר אותם [את רצועת עזה הערבית ואת ספר עזה היהודי] בקשר בל-יינתק כאשר הם הפכו לאחד ממוקדיו של הסכסוך הערבי-ישראלי עד עצם ימינו אנו" - מסכם פרופ׳ ארנון גולן. זאת למרות ש"... מדובר בשני אזורים, המופרדים בקו תוצאת הסכם [ל]שביתת-הנשק, שסיים את המלחמה, שהחלה בשנת 1947 ... ( עמ׳ 330)".
לדברי גולן, נוצרה רצועת עזה בשנים 1947-1949, והייתה "תוצר לוואי מרחבי" של הקמת מדינת ישראל. הרצועה כוננה את ספר עזה היהודי. כך, נקרע מרחב מישור החוף הדרומי לשני חבלי ארץ, ש"נותרו חבל אחד, וגורלם כרוך יחד במציאות של עימות מתמשך, שבו היו ונותרו מוקד מרכזי בסכסוך הישראלי-ערבי (עמ׳ -334333)".

הספר, ארנון גולן (2021), ישראל והרצועה. העשור הראשון, 1947-1957. חיפה: מוסד הרצל לחקר הציונות וקתדרת חייקין לגיאואסטרטגיה, אוניברסיטת חיפה. 349 עמודים.
המאמר פורסם בראשונה בכתב-העת "האומה" 224, נובמבר 2021.
תאריך:  09/11/2021   |   עודכן:  09/11/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"אחד שהוא שניים ושניים שהם אחד"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חוטף עזה, מינוח שלי
ד"ר רון בריימן  |  9/11/21 23:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
את פסוק ב' בפרק י"ב, שקוראים בהפטרה לפרשת "ויצא" רק בני הקהילות הספרדיות, הם בקריאתם נותנים ביטוי להתרסה הפוליטית של הנביא הושע נגד המדיניות של ממלכת ישראל, הקושרת קשרים מדיניים ופוליטיים עם מעצמות גדולות באזורנו כמו ממלכת אשור וממלכת מצרים
דוד ארגז
הבעיה העיקרית של הגזע האנושי בכדור-הארץ היא לא עליה בריכוז גזי החממה אלא התפוצצות האוכלוסין
יוסי אחימאיר
יפה עשה הנשיא יצחק הרצוג שהשתתף בעצרת הזיכרון והביע את סליחתו וסליחת המדינה. אבל מול טבח זה, "פקודה בלתי חוקית בעליל", מה עם כל הטבחים שביצעו ערבים ביהודים? ולכן, טוב עשתה הכנסת שדחתה את ההצעה להכריז על יום זיכרון מיוחד לכפר קאסם
בלפור חקק
על שירתה של יפעת גדות    שוב היא מצליחה לרתק את הקוראים בציור של עולם רוטט, מבקש את נפשו - וביכולת הכתיבה על מצבים כה חסרי ודאות    היא מעניקה למילים כוח, והשירה היא זו שנותנת משמעות לבדידות, לשבר, לניסיון להתמלא מן הסדקים
יוני בן-מנחם
אירן מתסיסה מחדש את עירק באמצעות המליציות הנאמנות לה נוכח תוצאות הבחירות לפרלמנט שבהן איבדו תומכי אירן הרבה מכוחם. מעגל הדמים בעירק עומד להתחדש, אבל המנהיג העליון של אירן לא מרפה, הוא חושש מלאבד את ההשפעה שלו על מערכת קבלת ההחלטות העירקית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il