אם לא תהיה הפתעה של הרגע האחרון תוקם בקרוב ממשלה חדשה בגרמניה. הממשלה תורכב בפעם הראשונה מאז שנות החמישים משלוש מפלגות: המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, המפלגת הנוצרית-דמוקרטית ומפלגת הירוקים.
בדומה למתרחש בישראל גם בגרמניה יש הטוענים כי שלוש המפלגות שיישבו בממשלה יתקשו לאורך זמן לגשר על הפערים האידיאולוגיים העמוקים ביניהן, ומזהירים כי הדבר עלול לפגוע בתפקודו של האיחוד האירופי. אך עם זאת, גם בגרמניה מפלגות הקואליציה המתגבשת כבר הוכיחו בחודשיים האחרונים שהן יכולות להתנהל ביעילות זו מול זו, לפחות לעת עתה, מה שמראה כפי שאמרו חז"ל "שאם רוצים אפשר".
תוצאה גרועה
בחודש ספטמבר האחרון נערכו בחירות בגרמניה שבהן הגיעה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בראשות אולאף שולץ למקום הראשון עם 25.7% מהקולות, ואילו המפלגה הנוצרית-דמוקרטית שבראשה עמדה הקנצלר היוצאת אנגלה מרקל, בראשות היורש שלה ארמין לאשט, הגיעה יחד עם מפלגת-האחות הבווארית שלה CSU למקום השני בלבד עם 24.07% מהקולות שזוהי התוצאה הגרועה בתולדותיה. המפלגה הירוקה הגיעה למקום השלישי עם 14.75%, והדמוקרטים החופשיים (FDP) למקום הרביעי עם 11.46%.
לאשט חשב שהוא יוכל להקים ממשלה בראשותו אך משנוכח לדעת שטעה "אפסן את האגו" והלך לנהל משא-ומתן עם אולף שולץ ומפלגות השמאל. למרות שהיה חשש שייקח זמן עד שתוקם ממשלה נראה שהקלפים הסתדרו בחפיסה מהר מאוד ונראה שתורכב ממשלה מגוונת.
הקנצלר המיועד אולף שולץ
הקנצלר החדש צפוי כאמור להיות אוֹלף שוֹלץ בן ה-63, שכיהן בממשלה היוצאת כשר האוצר וכסגן הקנצלר. שולץ נחשב לפוליטיקאי אפור אך יעיל, ובעבר כונה בפי רבים "אולף המשעמם" (היו אף שכינו אותו "שולצומט", על שום נאומיו ה"רובוטיים"). במהלך קמפיין הבחירות ניסה לנצל את תדמיתו כאדם "צפוי" ו"לא מסעיר" כדי להציג עצמו כמי שיביא המשכיות ויציבות אחרי 16 שנות מרקל.
נראה כי להצלחתו בבחירות תרמה התנהלותו של שולץ בתקופת פרוץ מגיפת הקורונה: במהלך תפקידו כשר אוצר פיקח שולץ על כספי החירום הציבוריים שהקצתה ממשלת גרמניה לסיוע לעסקים ולעובדים - סכום עצום של כ-750 מיליארד אירו, וכשמרקל נאלצה להיכנס לבידוד הוא ניהל בעצמו את ישיבות הממשלה.
שולץ הבטיח לבוחרים בין השאר להעלות את שכר המינימום ל-12 אירו לשעה, להגביר את הפיקוח על שכר הדירה ולהשקיע כספי ציבור רבים בתשתיות ירוקות ודיגיטליות יותר. יריביו מימין ניסו להרחיק ממנו מצביעים על-ידי אזהרות שבכוונתו לשלב בקואליציה שלו את מפלגת "לינקה" מהשמאל העמוק, שקוראת לפירוק נאט"ו, והדגישו את אחריותו השילוחית לכאורה לשתי שערוריות כלכליות: פרשת ההונאה הענקית בחברת התשלומים Wirecard ואי-סדרים בסוכנות למאבק בהלבנת הון. באגף השמאלי של ה-SPD, מנגד, יש מבקרים הרואים בו איש מרכז שמרן מדי וחוששים שכקנצלר לא יקדם מדיניות שמאלנית מספיק.
מיותר לציין כי שולץ דוחה את הטענות מכאן ומכאן, ונראה כי שיתוף הפעולה היעיל יחסית שקיים עם מרקל למרות חילוקי הדעות ביניהם זקף לזכותו נקודות בקרב מצביעים מהמרכז.
אתגרי הממשלה
ניתן לראות כי תקופת המעבר שפוקדת כעת את הפוליטיקה הגרמנית מקשה מאוד על גרמניה להגיב היטב להתפרצות הקורונה הגדולה שחווה כעת המדינה. נכון לעכשיו, שיעור הנדבקים היומי הגיע כבר ליותר מ-50 אלף איש, הגבוה ביותר שידעה גרמניה מאז תחילת המגיפה.
השבוע הזהיר שר הבריאות של גרמניה, ינס שפאן, שבתום החורף הקרוב הגרמנים ימצאו עצמם באחד משלושה מצבים: מחוסנים, מחלימים או מתים. בכירים במערכת הבריאות הגרמנית כינו את נתוני ההתחסנות בגרמניה "מבישים": לפי שעה רק 66% מהגרמנים קיבלו את כל מנות החיסון הנדרשות.
בנוסף, גרמניה תרחיב את השימוש שלה באנרגיה מתחדשת, ומפלגת "הדמוקרטים החופשיים" הצליחו למנוע העלאת מיסים. השיחות של המפלגות התנהלו בדלתיים סגורות וכל מפלגה בנפרד צריכה לאשר את ההסכם הקואליציוני. הנתונים הסטטיסטיים מראים שאם שולץ לא יושבע לתפקידו עד לתאריך ה-18 בדצמבר מרקל תשבור את שיא הכהונה בגרמניה.
צריך לאחל בהצלחה לממשלה הנכנסת ולקוות שגרמניה ובריטניה יבינו שמגHפת הקורונה תקפת אותן ויש צורך להגביל קהל במקומות בילוי כשלב ראשון.