בזמן האחרון מופיעות במהדורות החדשות כתבות על כך שרוב האנשים הצעירים בוחרים להתפטר ממקום עבודתם ושהמעסיקים מתקשים למצוא עבודה. אני עצמי מחפש עבודה, אבל למרות שאני שולח המון קורות חיים למגוון רחב של משרות אני כמעט לא מקבל הצעות עבודה ממעסיקים. מבט אל הנתונים של שירות התעסוקה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציירים תמונה קצת שונה ממה שמראות אותן כתבות:
1. לא קשה להסביר למה שיעור התעסוקה זינק דווקא במחצית הראשונה של נובמבר. אנשי חינוך רבים וכן הורים רבים האריכו את תקופת האבטלה שלהם עד אחרי הרצף של החופש הגדול והחגים. סביר שעכשיו חזרו לעבודה. כזכור, באמצע חודש אוקטובר הסתיימה הלכה למעשה קבלת דמי אבטלה של מובטלי הקורונה בני ה-45 פלוס. מהלך זה סיים למעשה את תשלומי דמי האבטלה המיוחדים של משבר הקורונה.
עצם העובדה שנרשמה עלייה משמעותית בתעסוקה ועוד יותר בהשתתפות בכוח העבודה היא הוכחה נוספת לתרומה הגדולה שהייתה להבטחת דמי האבטלה לכך שאנשים נשארו בבית. אך עם זאת חייבים לחכות לסיכום נתוני חודש נובמבר כדי לראות אם המגמה החיובית נמשכת גם בחודש דצמבר.
2. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור התעסוקה במשק עלה במחצית הראשונה של נובמבר ל-62.1% וחזר לראשונה לרמתו לפני משבר הקורונה. שר האוצר
אביגדור ליברמן אמר ביום שני האחרון שהוא מייחס חשיבות רבה עוד יותר לכך ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה - כלומר מועסקים ומובטלים - הגיע ל-65.2% והוא גבוה באחוז משהיה בשבוע הראשון של מרס 2020, לפני פרוץ משבר הקורונה. ליברמן מסביר תופעה זו בכך ששיעור ההשתתפות מעיד על-כניסת אנשים נוספים שרוצים לעבוד ומחפשים עבודה. חשוב לציין שהנתונים חיוביים למרות שענף התיירות מושבת בחלקו.
3. שר האוצר ליברמן אמר ביום שני האחרון שידאג לבטל את הקיצוץ בדמי האבטלה למובטלים בהשכרה מקצועית. כלומר, מתאריך 1.1.2022 יחודש הקיזוז של 30% מדמי האבטלה למי שמשתתף בהכשרה מקצועית, זאת כביכול כדי לתמרץ אנשים לקחת חלק במיזם זה (השאלה היא מה קורה אם לאדם אין הכנסה בסיסית והוא לא יכול לקיים עצמו במהלך ההשתתפות בקורס). אך לא הכל ורוד כפי שמעיד הסעיף האחרון:
4. הנתונים מראים ששיעור האבטלה לפי החישוב המורחב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדיין גבוה, 6.7% שזה קרוב ל-300 אלף איש. זה קרוב לכפול ממספר המובטלים לפני הקורונה. מי שירצה יוכל לראות בזה פוטנציאל לצמיחה נוספת. בנוסף, מפרסמת בשבוע שעבר הכלכלנית הראשית באוצר שעדיין קיימים כיסי אבטלה קשים בקרוב אוכלוסיות חלשות כמו ערבים, קשישים, סיעודיים, ועוד.
צריך לזכור שהירידה הדרמטית בתעסוקת גברים ערבים ובייחוד צעירים, החלה הרבה לפני הקורונה והשאיפה לחזור לרמה של 2015. ומי שרוצה שהמשק יצמח יצטרך להעניק לכיסי האבטלה האלה טיפול נקודתי שייטיב עם מצבם.