באחד משיריו הפחות מוכרים מדבר הזמר שלמה ארצי על המציאות במדינת ישראל לאחר רצח רבין. המציאות של היום היא שונה מאחר שהיא נסובה עדיין סביב מגיפה עולמית ודרכי הטיפול בה. רוב אזרחי מדינת ישראל שוהים בבידוד עקב התמודדות עם נגיף האומיקרון המדבק עד מאוד. לא ברור נכון לעכשיו איך אנשים נדבקים היות שאנשים מבוגרים נמנעים מהתקהלויות המוניות, וכן עוטים מסכה.
אופן ההדבקה העיקרי של ווריאנט האומיקרון הוא באמצעות רסיסים נגיפיים שנישאים באוויר וננשמים אל תוך הגוף. במחקר משותף שנערך במקביל באוניברסיטת בולדר בארצות-הברית, ובאוניברסיטת אוקספורד, ניסו החוקרים לכמת את ההשפעה של מגוון גורמים על הסיכון להידבק. הגורמים ששיקללו היו: ויראליים (מידת ההדבקה והשכיחות של הנגיף), אנושיים (האם האנשים עטו/לא עטו מסיכה, כולל סוג הפעילות שעסקו בו) וכן איכות האוויר באותו חלל סגור.
בנוסף, ניתח המחקר נתונים אמפיריים שנאספו ממקרי הדבקה של מפיצי על - מי נדבק ומי לא, מה היו התנאים במקום ההדבקה, המרחק מהאדם המדביק, גודל החלל, איכות האוורור וכדומה. ניתן לראות כי בעזרת נתונים אלו בנו החוקרים והחוקרות מודל מתמטי, שמעריך באחוזים את הסיכויים להידבקות במצבים שונים.
מסקנות המחקר
1. קיימים שלושה גורמים שעשויים לגרום להדבקה נרחבת בקהילה.
א. ביצוע פעולות מאומצות או קולניות. דוגמאות: פעילות גופנית, שירה, צעקות או דיבור בקול רם.
ב. הסרת מסיכות. דוגמאות: שהות ללא מסיכה כלל, מסיכה על הסנטר, מסיכה רק על הפה ולא על האף.
ג. התקהלות של מספר רב של אנשים בחלל סגור, ללא אוורור מספק. דוגמאות: חדר כושר, מועדון, כיתה.
ככל שהאדם ישלב מספר גורמים יחד, סיכויי ההדבקה יטפסו ויכולים להגיע גם ל-99 אחוזים (למשל - פעילות גופנית מאומצת בחלל סגור ללא אוורור הולם ובתפוסה גבוהה של אנשים, מבלי לעטות מסיכה ולמשך זמן ממושך = הדבקה כמעט ודאית).
2. ישנם גורמים המסייעים בהפחתת ההדבקה.
א. היפגשו עם המינימום ההכרחי של אנשים. רק מי שאתם ממש חייבים לפגוש.
ב. אם אתם חייבים להיפגש עם אנשים אחרים, עשו זאת במקום פתוח, או במקום עם אוורור מצוין.
ג. עשו את זה קצר - שהו במחיצת אנשים אחרים רק בדיוק כמה שאתם חייבים. אל תשתהו יותר ממה שצריך.
ד. שירה, צעקות ופעילות גופנית הן פעולות שמוטב לעשות ביחידות כרגע, לא בחברה.
ה. עטו מסיכות איכותיות, ודאו שהן מתאימות ויושבות היטב על הפנים באופן שמכסה את כל מה שצריך למשך כל הזמן שבו אתם נמצאים בחלל סגור. מהרגע שנכנסתם ועד שיצאתם המסיכה צריכה להישאר על הפנים שלכם.
כך למשל פגישה עם אנשים באוויר הפתוח לא תעמיד אתכם בסיכון משמעותי להדבקה (פחות מאחוז), גם אם חלקכם תהיו בלי מסיכות ואפילו אם תעשו פעילות מאומצת כמו ספורט או שירה בקולי קולות.
אז נכון שבעונת החורף קשה לקיים מפגשים מחוץ לבית, אך צריך לשמור על כללים בסיסים אלו עד שהגל הנוכחי יחלוף (ככול הנראה בתחילת חודש פברואר).