X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
לצאת מאזור הנוחות [צילום: אוליבר פיטוסי/פלאש 90]
זאת האמת שלי
אדם המחזיק באמונות, ערכים או עמדות מסוימות ונחשף למידע שסותר את האמונות שלו או פועל בניגוד אליהן, יחווה דיסוננס, מעין תחושת חוסר נינוחות והיעדר הרמוניה

ויש לי תירוצים למכביר. לכולנו יש תירוצים קבועים שנקשרנו אליהם, כי הם שומרים עלינו כפי שאנחנו. אנחנו לא שמים לב שבינתיים התירוצים האלה מונעים מאיתנו להתפתח. נוכל להיות טובים יותר אם נקבל אחריות על כל מצב שאליו נקלע, ונעשה הכל כדי לשפר ולתקן. התנאי הוא להפסיק לחפש משהו או מישהו להפיל עליו את האחריות. זה לא פשוט להחזיק באחריות. לפעמים זה נהיה כבד. זה תפקידם של תירוצים: לשחרר את עצמנו מאחריות ולחפש אשם אחר.
אתם חושבים שהפונים שלנו עושים הכל כדי לשפר את מצבם? האם אנחנו עושים הכול? לא. הצדקה היא מלכודת שקל להיכנס אליה, כמו אל בריכה חמימה ומוגנת. הצדקה אומרת לנו תמיד את מה שנרצה לשמוע, זהו הקול שלנו המשקר לנו ומוליך אותנו באף. זהו חלק מעצמנו שמרמה אותנו.
תיאוריית הדיסוננס הקוגניטיבי מסבירה שאדם המחזיק באמונות, ערכים או עמדות מסוימות ונחשף למידע שסותר את האמונות שלו או פועל בניגוד אליהן, יחווה דיסוננס, מעין תחושת חוסר נינוחות והיעדר הרמוניה. תחושה זו תדרבן אותו לשנות את התנהגותו, או לעדכן ולשנות את עמדותיו. הסיבה שהתהליך מתרחש נובעת מתוך הצורך העז של בני אדם לשמור על עקביות בתוך מערכת האמונות והעמדות שלהם, וגם לפעול בהתאם לאותה מערכת, וברגע שיש פער או קונפליקט נוצרת תחושת הדיסוננס הקוגניטיבי. התיאוריה רלוונטית במיוחד בתהליכי קבלת החלטות בהם אנשים נוטים לעשות רציונליזציה להחלטה אותה קיבלו, כדי שיוכלו להרגיש טוב עם עצמם.
דיסוננס קוגניטיבי - מנגנון מתוחכם ומסוכן. מכאן נובע שאמנם התהליך שמתואר בתיאוריית הדיסוננס הקוגניטיבי עוזר לנו לשמור על עקביות ולחיות בהרמוניה פנימית, ועם זאת, הוא גם אחד הדברים היותר מסוכנים שקיימים. בגלל שאנחנו תמיד יודעים להצדיק את ההתנהגויות שלנו, אפילו אם יש ראיות ברורות שמצביעות על כך שאנו שוגים. הנטייה הזאת אומנם חשובה, אך גם מעוורת אותנו מלראות את "המציאות" ולהיות פתוחים לרעיונות חדשים. האמת שכל אחד מאיתנו נופל לעיתים לרקימת תיאוריות, ואולי הדרך להתחיל להבחין בכך, היא להסתכל על אחרים. חילוניים יגידו שדתיים מבוצרים בעמדותיהם ודתיים יאמרו זאת על חילוניים. מי שמחזיק בעמדות פוליטיות ימניות יגיד זאת על שמאלנים וההפך.
אבל, מה שהכי רלוונטי בשבילנו בתחום ההתפתחות האישית, זה להתבונן באנשים שלא רוצים לצאת מאזור הנוחות, או לחלופין לא מעזים להתעמת מול הפחדים שלהם, ולכן כדי להרגיש טוב עם עצמם ולא לחוות תחושת דיסוננס בין התפיסה העצמית שלהם כ"מוצלחים" לבין התנהגות והתוצאות שלהם בפועל, הם ממציאים סיפורים שמתרצים למה הם מוותרים ולא מתמודדים ומדוע לוותר הוא הדבר הנכון והחכם לעשות.
אז איך אפשר לדעת מתי מדובר בתירוצים ומתי זה "סיבות טובות"? מה שיגידו לכם רוב האנשים זה: "הקשיבו ללב, עשו מה שמרגיש נכון". ואכן זו עצה נהדרת שכדאי ליישם אותה. אנשים שמחוברים למצפן הפנימי לרוב מצליחים יותר, אך העניין הוא שרובנו לא באמת יודעים להקשיב ללב, והרגשות שלנו הם פשוט ביטוי של האמונות והעמדות שטבועות בנו עמוק, ועל אלו כבר הבנו שאי אפשר לסמוך, כי אנשים נוטים להישאר עקביים לעמדותיהם כמעט בכל מחיר.
לכן, להיות מחוברים לעצמנו ולהקשיב ללב, זה דווקא להעז לצלול עמוק יותר ממערכת האמונות והעמדות שלנו, למקום כמה שיותר נקי ואובייקטיבי. לנסות להתחבר לפרספקטיבה גבוהה יותר, אולי ממש לדמיין כאילו אנחנו יוצאים מהסיטואציה ומביטים בעצמינו מהצד. וכשהגענו לנקודת מבט ניטרלית ככל האפשר אז לבחון את עצמנו.

הכותבת היא מנהלת שירות האינטרנט של ער"ן משנת 2016. פסיכותרפיסטית, דרמה תרפיסטית ומנחת קבוצות טיפוליות, בעלת ניסיון בבריאות הנפש ובהקמת פרויקטים חברתיים קהילתיים לתמיכה והעצמת אוכלוסיות מיוחדות או במצוקה.
תאריך:  21/03/2022   |   עודכן:  21/03/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לידר
הלווית הרב קניבסקי זצ"ל שר התורה כמשל, ומה היא מלמדת?    צניעות? לא במחוזות בנט: מה פשר השיפוצים בעלות אסטרונומית של מעונו הפרטי מהכיס הציבורי? והמעון כמשל
משה ניסנבוים
ספר הילדים החדש שכתבה שני מרצבך, עוסק במתן כלים לילדים לשמירה והגברת המוגנות האישית שלהם, דרך סיפור מרתק ומאויר באופן מדהים
חיים נוי
מרגש, נוקב, מרתק - תיאטרון הבימה    בהצגה שזורים שירים של להקת הבריגדה היהודית    גילה אלמגור-אגמון מגלמת נפלא את דמותה של מלכה. היא מרשימה ואותנטית ומשחקה הוא בית ספר לכל שחקן
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - רעמת קרחת, אסון גדול, גזענים, רוקדים "מה יפית", צבוע וחשבונות    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, נחת ואושר    "משנכנס אדר - מרבין בשמחה"
דן מרגלית
מי שהכניס את הנאציזם למילון של המלחמה המזוהמת הזאת הוא דווקא פוטין, לא זלנסקי    פוטין - תלמיד נאמן של יוזף גבלס, בעל הפטנט על הפייק ניוז - החל להדביק בנאומיו את המושג נאציזם לאוקראינה ולהנהגתה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il