X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
משברי ביניים [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]
האם בא הסוף לעידן האלכימיה
האם בא הסוף לעידן האלכימיה? כשעושים מאג"ח זבל השקעה מועדפת, כשמחיר הכסף אפס, הישמן ישורון מבלי שיבעטו בו? האם החגיגה נגמרת?

עייפתי כבר מלכתוב נגד הכללות, אבל אני רוצה להתעכב על עוד הכללה, לא בשבילי, למען ציבור המשקיעים הסבורים שתמיד ירוויחו בבורסה, כי מדד המניות של הבורסה עולה בהתמדה. אני כנראה הספקן האחרון שעוד לא מושקע בבורסה, לא בגלל שאני נגד בורסה, אבל בגלל שבמחקרים שלי גיליתי שהמשחק מכור מראש, כי רק בעלי מידע פנים מרוויחים לאורך זמן ומי שמפסיד הוא המשקיע הקטן אך הוא לא מודה בכך.
שולחים לי לאפיקורוס הנצחי רק גרפים מכווני מטרה שמוכיחים את התיזה השגויה שלאורך זמן אתה תמיד מורווח בבורסה. אין ברירה, אצטרך לנפץ בפעם נוספת את האוקסימורון הזה, את ההכללה הזאת. נתחיל בכך שיש רק מעט מאוד אנשים שמשקיעים במדד הבורסה הכללי, בחרתי את המדד הכי מאפיין 500S&P. הוא קיים הרבה זמן בארה"ב וכולל מספר רב של מניות. אך כמעט כל משקיע משקיע במניות ספציפיות ואלה נוסקות או מתרסקות.
ידוע לי שכולם השקיעו בגוגל, פייסבוק, אפל כבר בהתחלה והרוויחו מיליונים, שהשקיעו בביטקוין כשרק היה כזה קטן, ושקנו דירות להשקעה באזור שהמחירים בו נסקו פי עשרה. יבושם להם, להגיד אפשר תמיד, ואני עוד לא רואה שהם מפליגים ביאכטות. מה עם כל אלה שהשקיעו במניות של חברות שהתרסקו? באג"חים שעשו עליהם תספורות כשממילא התשואה שלהן אפסית? שהחברה דווקא נסקה אבל רק אחרי שהוציאו אותה מהבורסה?
ניחא, בואו נתפוס את השור בקרניו ונבדוק רק את מדד המניות הכללי. בכלכלה צריך להשוות תפוח לתפוח ולא לאבטיח. אין כל טעם להראות שהמדד הגיע לשמיים כשבמקביל גם האינפלציה עלתה באלפי אחוזים בעשרות שנים. לכן דבר ראשון צריך לנכות מהמדד את האינפלציה, כפי שעושים זאת סטטיסטיקאים רציניים בכל מדד אחר, כמו התמ"ג למשל. הכי טוב להתאים את המדד לכוח הקנייה אבל לא מצאתי מדד מתואם כזה.
אני גם מסרב לקחת כנקודת פתיחה דווקא כשהבורסה הייתה בשפל, אחרי השפל הגדול למשל. בואו נתחיל מהתחלה. מצאתי גרף, לוטה, שמתאר את התפתחות הגרף משנות השבעים במאה ה-19 לימינו אלה, כלומר 150 שנה. אם נבחן את התנהגות הגרף בערכים ריאליים נמצא שמי שהשקיע את כספו ב-1871 בראשית הגרף ומכר ב-1921, אחרי 50 שנה, לא הרוויח על השקעתו. באמצע הוא יכול היה גם להרוויח פי 3, אך גם להפסיד.
שוב מופסד
המניות הגיעו לשיא בעשור הראשון של המאה העשרים, אך מי שהשקיע ב-1906 ומכר ב-1921 הפסיד 70% מהשקעתו כי הגרף התרסק בשני שלישים. הלכה התיאוריה! נתעלם מכל החכמים שיודעים לקנות בשפל ולמכור בשיא בלי מידע פנים, אני מדבר על מבחן האזרח הקטן. אבל יגידו החכמים, אמרנו לאורך זמן, לא בכל נקודת זמן, אך מה זה אורך זמן? 15 שנים - הפסיד, 50 שנה גם הפסיד ובדרך גם הפסיד.
אה, אבל זה שקנה ב-1921 ומכר יום לפני המפולת הגדולה ב-1929 הרוויח תוך 7 שנים פי 5! נהדר! אבל זה שקנה יום לפני המפולת ומכר ב-1932 הפסיד 80% מכספו! וגם הפסיד ב-60 שנה! אוי לקטני האמונה, ארורים תהיו, פולסא דנורא תחול עליכם! בואו ניקח את המסכן שרכש יום לפני המפולת ולא התייאש. מה יהיה מצבו אחרי 30 שנה, מספיק זמן ארוך? ובכן רק בשנת 1959 הבורסה חזרה לשיא שלה משנת 1929. ממש תשואה נהדרת!
טוב, מה אני עוסק בימי תרפפ"ו? בואו נבדוק באמת בימינו אלה משנת 1959. מה המצב במשך 20-25 שנה? הוא שוב מופסד! בשיא היה יכול להרוויח 50% אך לאורך זמן הוא מופסד. אין עקשן מזה שהתיאוריה שלו מופרכת, הוא ינסה באותות ובמופתים להוכיח לך שאתה טועה. ועכשיו בא האס האולטימטיבי! מי שהשקיע ב-1982 והחזיק מעמד לאורך 40 שנה עד ימינו אלה הרוויח פי 15 מהשקעתו, אם לא התפתה למכור במשברי הביניים...
טיעון מעולה! לא נהיה קטנוניים ונדבר על אלה שהשקיעו בשנת 2000 והפסידו תוך שנתיים שליש מהשקעתם ולא לאלה שהפסידו גם שליש במשבר של שנת 2008, אפילו לא לאלה שהפסידו שליש בשנת 2020 אם מכרו בזמן השפל של תחילת מגפת הקורונה. הסיסמה היא הרי הדבקות במטרה! אתה מורווח פי 5 משנת 1980 לשנת 2000 ומורווח פי 2 משנת 2000 עד ימינו במשך עוד 20 שנה, פי 3 אם קנית בשפל. זה יפה, גם בשיקלול מרכיב הסיכון.
אלא שכאן אני מחכה להם עם הטיעון האולטימטיבי! אין ניסים בעולם! זה הגיוני שהבורסה תעלה לאורך זמן כי התמ"ג עולה, הכלכלה צומחת, יש הייטק, יש שגשוג, אין כמעט אינפלציה. אבל לא בקצב כזה! כי כיום הצטברו שלל אינדיקציות המצביעות על כך שהבורסות יתרסקו בשפל יום הדין שחזיתי שיקרה בשנת 2020 כשכתבתי את המחקר שלי בשנת 2009 וראיתי שלא מפיקים את הלקחים ממשבר 2008. דווקא בגלל הנסיקה יבוא עתה הריסוק.
רגע לפני ההתרסקות
האינדיקציות השליליות הן: האינפלציה הולכת וגואה בממדים שלא היו כבר 20 שנה. הריבית מוחזקת באופן מלאכותי ברמה של אפס כבר משנת 2008 במשך 14 שנים והיא מתחילה לעלות בקצב הולך וגדל. אין דבר כזה שלכסף, שהוא מוצר כמו כל מוצר אחר, לא יהיה מחיר ושמחיר הריבית יהיה אפס. זהו אוקסימורון, מדיניות לא אחראית של נגידי הבנקים המרכזיים, של הכלכלנים, הטייקונים, החברות הגדולות וראשי המדינות הנאו ליברליות.
נוצרו בועות ענק בנדל"ן ובבורסות שיהיו חייבות להתרסק. זה קרה בשנים 1929-1932 ובממדים פחותים בעוד כעשרה משברים שקרו במאה השנים האחרונות. השוויים שהגיעו להן החברות הם לא ריאליים, אין סיכוי שלאורך זמן הרווחיות והצמיחה שלהן יצדיקו שוויים כאלה. כל הסימנים מראים שמחזיקים את השוויים בצורה מלאכותית ברמות כאלה על-מנת לאפשר למקורבים ובעלי מידע הפנים למכור את המניות שלהם בשיא רגע לפני ההתרסקות.
הציבור כבר כילה את כל חסכונותיו כי לא משתלם להחזיק חסכונות ללא תשואה, לקח הלוואות עתק על הדירות שלהם כי הריבית היא אפסית, השקיע את המעט שיש לו במניות ובנדל"ן במחירי שיא, כי הם לא יהיו הפריירים היחידים שלא משתתפים בבכחנליה. החברות והמדינות מושקעות עד צוואר בהלוואות בגלל הריבית האפסית, בגלל שלא הייתה אינפלציה. הגרעונות הממשלתיים הגיעו לשיאים ללא תקדים, אכול ושתה כי מחר נמות, האוכל חינם.
ואם לא די באלה, הקורונה מסרבת להיעלם מזה שנתיים. מה יקרה אם מחר יבוא וירוס חדש, מגיפה חדשה, יותר קטלניים מהקורונה, שלא ימצאו לה תוך שנה חיסון? מה יקרה אם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה תתפתח לממדים כאלה שיאיימו על הכלכלה העולמית או לפחות יכניסו אותה למיתון בגלל התיקרויות הדלק והמזון, ההובלה והוצאות הביטחון. ולא אמרנו דבר על הטרור האיסלאמיסטי שמרים ראש, על הבדלנות, הברקזיט, האיום הסיני.
האם בא הסוף לעידן האלכימיה? כשעושים מאג"ח זבל השקעה מועדפת, כשמחיר הכסף אפס, הישמן ישורון מבלי שיבעטו בו? האם החגיגה נגמרת? אני לא קסנדרה, נביא זעם המנבא נבואות חורבן. אני מפוכח ולא שוגה בשגיונות. פירסמתי ספר על עושק בעלי מניות המיעוט והסקנדלים התאגידיים וזה הוכח ב-2002. פירסמתי ספר על משברי הקפיטליזם וחזיתי שהמשבר הקשה הבא יקרה בקרוב וזה קרה ב-2008. הייתי בין הבודדים שהתריעו.
אבל כאשר כבר בשנת 2009 כאשר ראיתי שלא מסיקים את המסקנות להבראת תחלואי הקפיטליזם חזיתי שצפוי השפל הגדול מכולם בשנת 2020 וזה לא קרה. ליתר דיוק זה קרה, הבורסה התרסקה בשליש ב-2020 אבל קוסמי וול סטריט והנגידים המשיכו בהוקוס פוקוס, בריבית אפס, בהזרמות מסיביות. לצערנו, עומק המשבר הגיע לכאלה ממדים ששום מדינה ובנק לא יצליחו לעצור את השפל כי אינו בר-קיימא ואחרי 40 שנות שיגעון נחזור לשפיות!

תאריך:  30/03/2022   |   עודכן:  30/03/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם בא הסוף לעידן האלכימיה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אסמכתא למאמר שלי
יעקב קורי  |  30/03/22 14:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים הלפרין
חיפוש קצר בויקיפדיה בערך "תרנגול הודו" מורה לנו שמדובר בעוף ממשפחת הפסיונים אשר גופו גדול וראשו קטן
אפרים הלפרין
הרוטציה מתקדמת בצעדי ענק, המעון הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור לא משופץ, ביתו של נפתלי ברנט ברעננה הפך ליעד מבוצר בהשקעה של עשרות מיליונים, אז איפה יגור ראש הממשלה החליפי?
צבי גיל
המרשם הבטוח לבלימת הקורונה הוא הגורם המונע שחיסון הוא חלק ממנו, ולא פחות מזה ההסברה הנכונה
אלון קוחלני
הגנה וסמכות מבקרי פנים - בשתי החלטות שיפוטיות שהתקבלו לאחרונה התקבלה הפרשנות המרחיבה ביחס לתוקף צו הגנה למבקרי פנים והיקף הביקורת על ועדים מקומיים
יאיר נבות
למרות הרצון הטוב, סקפטיות היא עדיין מילת המפתח בכל הקשור לתקוות שהמו"מ יצליח לייצר תוצאות משמעותיות    האוקראינים חוששים שפוטין אינו כן ברצונו לקדם פתרון דיפלומטי, וייתכן שהוא מנצל את הזמן לתגבור כוחותיו    פסקוב: "המערב דוחק את הקרמלין לפינה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il