X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מעבר לספק סביר [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
סיכוי סביר להרשעה
למיטב ידיעתי הפסיקה בישראל לא פתרה סופית את חידת ה"סיכוי הסביר להרשעה" אך יותר ויותר מתבססת התזה של סף 50% היינו סיכויי ההרשעה גדולים מסיכויים לזיכוי

כאשר הפרקליטות בוחנת העמדה לדין עליה לבחון שתי נקודות מרכזיות, האם יש סיכוי סביר להרשעה, והאם יש עניין לציבור בהעמדה לדין. ומה זה סביר? 10% 20% 50% 75%? והאם יש קשר בין שני המבחנים? האם ככל שהעניין לציבור גדול יותר כן סף הסבירות יורד? אם סיכוי סביר נמוך ועניין ציבורי גבוה מאזנים זה את זה?
לא טחנתי את כל הפסיקה בנושאים אלה אזכיר רק את הפסיקות אותן קיבצתי ממאמרו של יניב ואקי, סיכוי סביר להרשעה - סבירותו של סיכוי.
בעבר - סיכויי ההרשעה לא היוו משקל. ב-1983 השתנתה התמונה
בעבר סיכויי ההרשעה לא היוו משקל, היו ראיות לעבירה מעל לספק סביר, הגישו כתב אישום. בשנת 1983 בעניין בארי נקבע שיש לבחון לא רק את החוסן הראייתי אלא גם את סיכויי ההרשעה, אך לא נקבע שום קריטריון מידתי לגבי סיכוי זה.
1997 - ענין יהב - שינוי לכיוון מידה אך בלי מסמרות
ב 1997, בעניין יהב ובמעמד חמישה, ביצר בית המשפט העליון את עניין הסיכוי הסביר להרשעה, בית המשפט קבע שאת סיכויי ההרשעה יש לאזן עם סיכויי הזיכוי, אומנם לא נקבע סף באחוזים אך בפירוש פסיקה זו החמירה עם רשויות החוק בסף הנדרש להעמדה לדין, יש בפסיקה זו משום התאמה לשינויים הנורמטיביים הכלליים, החשיבות של כבוד האדם, ומתן ביטוי לכך שהחברה מעדיפה לא להגיש כתב אישום נגד חייב, מאשר להגיש כתב אישום נגד זכאי.
2008 - פרשת קצב 50% לא סופי
בשנת 2008 - פרשת קצב, גברו הקולות התומכים ב 50%, רוח הדברים נקבעה על 50% אך עדיין נותרה לתביעה הסמכות לשיקול דעת כאשר לטעמה יש לסטות מהסף הזה. יצוין עוד שמדובר בסף סובייקטיבי, אשר השגיאה בהערכתו גדולה יותר מאחוזים בודדים לכל כיוון.
סדר הבחינה
האם ככל שעולה העניין לציבור כן יורד סף הסיכוי להרשעה? האם יש כאן חוק בוזגלו ההפוך שסף הסיכוי לגבי ראש ממשלה בעניין שוחד די שיהיה בו 20%, ורף הסיכוי נגד החלבן השכונתי על הצצה לבתי השכנים חייב להיות לו 75%? הנושאים עלו גם בעניין קצב וגם בעניין חיים, הושמעו דעות לכאן ולכאן, אך הנושא לא היה חיוני להכרעה, ולכן לא נקבעו בו מסמרות.
וחזרה למציאות, עניין נתניהו
אצל בנימין נתניהו אין ספק שיש עניין לציבור. המדינה סברה (בניגוד לדעתי ולדעת רבים) שיש לה סיכוי סביר להרשעה, שאם לא כן לא הייתה מגישה כתב אישום. חלף זמן, מים זרמו בירדן, ואין חולק שהאירועים האחרונים בתיקי נתניהו, מקטינים משמעותית את סיכויי ההרשעה. הם לא מבטלים את סיכויי ההודעה, כי גם את חמורו של משיח יש סיכוי להרשיע באותם משפטים, יותר קטן מהסיכוי שנתניהו יורשע, אבל יש סיכוי.
והשאלה הנותרת היא האם כעת יש סיכוי סביר להרשעה, האם כעת סיכויי ההרשעה שווים פחות או יותר לסיכויי הזיכוי. אפילו מהקריאה המעודדת של היועצת המשפטית לממשלה אל הפרקליטות הכושלות לטעמי בתיק ניתן להבין שיש עדיין גבעול של קש הניתן להיאחז בו סעיף 184 לחסדה"פ, שוודאי אין בו שמץ שמצו של סיכוי סביר להרשעה.
האם היום היה מוגש כתב אישום
אילו היום הייתה אמורה להתקבל ההחלטה על כתב האישום בכל ההיבטים המתבססים על עדות פילבר, כלשונם, כאשר הפרקליטות מנועה לסדר את החיילים כרצונה בכל פעם שטענותיה מופרכות על-ידי ההגנה, ולאחר ההפרכה הספקטקולרית של ראיות התביעה, לאחר הטביעה של ראיות התביעה, האם הייתה הפרקליטות מגישה אותם מרכיבי כתב אישום? לדעתי לחלוטין לא. כיום אין כבר ספק שסיכויי ההרשעה בכל ההיבטים המסתמכים על שלמה פילבר הרבה פחות מסבירים וכשם לא היו נפתחים הליכים במצב הזה, אין להמשיך בהליכים במצב הזה, וכאשר שמים את האגו המרוסק ממילא בצד, אותם שיקולים בדיוק שמשפיעים על תחילת הליך סרק, אמורים להשפיע על המשכו של הליך סרק.

תאריך:  03/06/2022   |   עודכן:  03/06/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיכוי סביר להרשעה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
ברור שהיו מגישים
ld1976  |  4/06/22 13:31
 
- מה היה בעבר יתברר בועת החקירה
ה.א  |  4/06/22 14:03
2
נוסחה לחישוב סיכוי ההרשעה
יגאל מירושלים  |  8/06/22 09:44
 
- עו"ד מוכשר יעיל יותר כמובן ל"ת
ה.א  |  8/06/22 14:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משפט נתניהו
איתמר לוין
זו התגובה ששם אפרים קישון, באחד ממערכוני סלאח שבתי, בפי נציגי מפא"י המתוודעים לתנאים האיומים במעברה    הרבה השתנה מאז, אבל לא חוסר נכונותם של מנהיגינו ליטול אחריות על מעשיהם ומחדליהם    מגילת רות מציבה דוגמה הפוכה בתכלית
איתמר לוין
בזמן אמת היה פילבר בטוח שהוא פועל ממניעים ענייניים ומקצועיים - הסכים ברצון עם בן-צור    הסניגור גם הראה כיצד הוא לא הזכיר את פגישתו המפורסמת עם נתניהו - אבל כאשר שוחח עימו בארבע עיניים והיא הייתה מאוד רלוונטית
איתמר לוין
נתניהו ופילבר שוחחו - כנראה במרס 2016 - על ענייני בזק; כעת מסכים פילבר, כי ייתכן שלא היה זה כדי להבטיח את הסיוע לבזק, אלא לבדוק פרסומים כוזבים בעניינה    עוד לבנה שנפלה: חפץ ופילבר מכחישים העברת מסרים מנתניהו
רון בריימן
שלושת המקרים שונים לחלוטין, אבל בשלושתם נראה שעבודת התביעה נשענת על משאלות לב ו/או מניעים סמויים, יותר מאשר על אדנים יציבים    המשמעות: הפרקליטות שוחקת במו ידיה את אמון הציבור בה
איתמר לוין
אברהם בלוך "העז" לפרסם שבית המשפט קיבל את הבקשה לתיקון כתב האישום בתיק 1000    מצייץ אלמוני פרסם שורה ארוכה של יעדים, ובהם בכירי הפרקליטות ושורה של עיתונאים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il