X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אספקת גז רוסי לאירופה [צילום: סרגיי גריץ/AP]
משבר האנרגיה: רוסיה מרוויחה בטווח בקצר
ביקוש הגבוה גרם לעלייה משמעותית במחיר, דבר שממנו מרוויחה כמובן רוסיה בטווח הקצר - מחירי הייצוא הממוצעים שלה היו גבוהים ב-60% בממוצע מהשנה שעברה, וזה מכניס כסף רב יותר לקופתה של רוסיה. בטווח הארוך זה כבר יהיה סיפור אחר - מדינות אירופה צפויות להמשיך ולצמצם את היקפי ייבוא האנרגיה מרוסיה

"המרכז לחקר אנרגיה ואוויר נקי" (CREA), גוף מחקר עצמאי בינלאומי שפועל מפינלנד, פירסם נתונים מעניינים מאוד על הכנסותיה של רוסיה מייצוא דלק מאובנים - גז טבעי, נפט ופחם מאז הרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר ועד השלושה ביוני, דהיינו מאה הימים הראשונים של הפלישה המורחבת.
המטרה היא להמחיש כיצד ההכנסות הללו מהוות מרכיב חשוב עבור מוסקבה במימון המלחמה באוקראינה. ולנתונים: הכנסותיה של רוסיה מייצוא דלק מאובנים ב-100 ימיה הראשונים של המלחמה המורחבת עומדות על 93 מיליארד דולר. האיחוד האירופי ייבא 61% מכלל הסכום, דהיינו ייבוא בשווי 57 מיליארד דולר.
היבואניות המובילות היו סין (12.6 מיליארד אירו), גרמניה (12.1 מיליארד אירו), איטליה (7.8 מיליארד אירו), הולנד (7.8 מיליארד אירו), טורקיה (6.7 מיליארד אירו), פולין (4.4 מיליארד אירו), צרפת ( 4.3 מיליארד דולר) והודו (3.4 מייארד אירו). ואיך מפולחות ההכנסות ע"פ סוג הדלק?
כ-46 מיליארד אירו מייצוא נפט גולמי, 24 מיליארד אירו מייצוא גז דרך צינורות, 13 מיליארד אירו מייצוא מוצרי נפט, 5.1 מיליארד אירו מייצוא גז טבעי נוזלי ו-4.8 מיליארד אירו מייצוא פחם. הדוח מבהיר שהכנסותיה של רוסיה מייצוא אנרגיה נפלו מאז מרס.
זוהי מגמה שתימשך, והיא נמשכה גם בחודש מאי, אז ירדו היקפי הייבוא במתינות, בערך ב 15% בהשוואה לתקופה שלפני הרחבת הפלישה. ההסבר הוא כמובן האופן שבו עוד ועוד מדינות באיחוד האירופי פועלות למציאת חלופות אנרגטיות לרוסיה במקביל לצמצום הייבוא ממנה.
הדוח גם מחזק מה שטענתי פה לא פעם - חשוב לשים לב להיבט של טווחי הזמן. כלכלות המערב וכמובן גם סין והודו, זקוקות לאנרגיה כאוויר לנשימה להנעת כלכלותיהן. הביקוש הגבוה גרם לעלייה משמעותית במחיר, דבר שממנו מרוויחה כמובן רוסיה בטווח הקצר - מחירי הייצוא הממוצעים שלה היו גבוהים ב-60% בממוצע מהשנה שעברה, וזה מכניס כסף רב יותר לקופתה של רוסיה.
בטווח הארוך זה כבר יהיה סיפור אחר - מדינות אירופה צפויות להמשיך ולצמצם את היקפי ייבוא האנרגיה מרוסיה, וכלל לא בטוח שסין והודו יוכלו להוות תחליף מספק לכל האיחוד האירופי מהבחינה הזאת. סין אומנם עברה את גרמניה והפכה ליבואנית הגדולה ביותר. הודו, שעסקתי בה פה לאחרונה בהקשר הרוסי, הפכה ליבואנית משמעותית של נפט גולמי רוסי, ואחראית לרכישת לא פחות מ-18% מהיצוא הרוסי, גם בגלל מחירים אטרקטיביים שהעניקה לה רוסיה, וביקורת שספגה ניו דלהי ממדינות המערב וושינגטון. גרמניה מצידה הצליחה לצמצם את יבוא הנפט מרוסיה באופן משמעותי, ופועלת לעשות זאת גם בכל הקשור לגז טבעי. אחת ההשלכות החיוביות של המצב ע"פ הדוח הוא שאיפתן המוגברת של מדינות רבות לעבור לאנרגיה נקייה וליעילות אנרגטית ברחבי אירופה. מהלך כזה יפחית עוד יותר את השפעתה של רוסיה על תעשיית הדלקים המאובנים.
מה שחשוב בעיקר לזכור זה שתהליך ההיגמלות של אירופה מאנרגיה רוסית כבר מתרחש כעת, אך הוא ייקח זמן, לא חודש-חודשיים. בזמן הזה תנסה רוסיה לאתר שווקי ייצוא חדשים באמצעות מחירים אטרקטיביים נמוכים ממחירי השוק - למשל להודו, סין ומדינות אחרות.

תאריך:  13/06/2022   |   עודכן:  13/06/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משבר האנרגיה: רוסיה מרוויחה בטווח בקצר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
אוקראינה מאבדת כעת בין מאה למאתיים חיילים ביום ונמצאת במצב מורכב - היא אומנם מצליחה לעצור את הצבאה רוסי ולגבות ממנו אבידות כבדות, אך במחיר כבד, ובקצב ששוחק במהירות את מלאי התחמושת שלה, למשל ארטילריה, ומסכן את יכולת העמידה שלה
איציק וולף
בלשכת נשיא אוקראינה מגיבים על דברי נשיא ארצות הברית שהצהיר כי ולדימיר זלנסקי התעלם מהתרעות ששלחה ארצות הברית על כוונות הפלישה של רוסיה לאוקראינה    "מדינות מפתח לא הצליחו למנוע את המלחמה"
יאיר נבות
רוסיה מצידה ממשיכה להיתמם, ולהאשים את הסנקציות של המערב במשבר המזון העולמי המחריף. היא גם קוראת לאוקראינה לסלק את המוקשים שפיזרה במי הים השחור כדי לאפשר לספינות אפשרות לייצא סחורות מנמל אודסה ואחרים, אך קייב דוחה את הדרישה בטענה שאם כך תעשה הרוסים ייפגעו בחופיה, אולי באמצעות נחתות גדולות. בשורה התחתונה מדינות המזה"ת ואפריקה התלויות בתבואה אוקראינית עומדות לפני משבר מזון חריף ביותר
איציק וולף
רשת רוסית חדשה למזון מהיר תפתח בסוף השבוע הקרוב 15 סניפים שבהם יוכלו אזרחי רוסיה לקנות המבורגרים    מקדונלד'ס שלטה בשוק הרוסי והקפיאה את פעילותה במדינה בעקבות הפלישה לאוקראינה
יאיר נבות
הסחר בין רוסיה לסין גדל כתוצאה מהמצב ומההתרסקות ביחסי הסחר של רוסיה עם המערב. דוגמה טובה להתרסקות הזו היא מול ארה"ב. ע"פ נתונים רשמיים עליהם דווח ב RBC, שווי משלוחי הסחורה מארה"ב לרוסיה הגיעו באפריל לשפל חדש של 89 מיליון דולר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il