X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אנה איילת אפל ועבודתה [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
לכוון גבוה
ציירים נהגו להעתיק יצירות אמנות קנוניות כדי ללמוד את הטכניקה, הניואנסים שלהם עד היום ניתן לראות אמנים עומדים ומעתיקים (ברשות) יצירות במוזאון הלובר אולם קיים טרנד אחר של העתקת תמונות ידועות או ריפרור אליהן (התייחסות, ניכוס) מתוך הזדהות ואולי גם כדי לשדרג את מעמדו של אותו אמן עכשווי. להזכירכם רק את הרועה של קדישמן שמרפרפת לרועה של ואן גוך, וגם הוא מתייחס לאמן קודם לו - מלייס

"הנאיביות" של בוקובזה
אריק אליהו בוקובזה, ממוצא טוניסאי, נולד בפריז (1963) ועלה לארץ עם משפחתו בשנת 1969, בגיל 9. לפי ספירת השנים הוא כבר יותר ישראלי מצרפתי אבל המוצא הזר מהווה מוטיב חוזר ביצירתו, ונושא מובהק בתערוכה שהציג בבית התפוצות דאז (2010) בה הציג, למשל, חגיגת בר מצווה פריזאית עם מוטיבים דתיים כמו בובת הילד עם לוחות הברית על עוגת קומות, ומוטיבים חילוניים, כמו רקדנית בטן חצי עירומה ומשרת שחור ברקע.
למרות שהוא טוען שהאמנות הנאיבית לא זוכה בארץ להערכה מתאימה, נראה שבוקובזה דווקא אהוד מאוד ומציג ברצף תערוכות רבות. הוא אמן פורה ומפליא במגוון הנושאים בהם הוא מטפל. הוא הציג סרטון אנימציה מרהיב על בריאת העולם בגלריה שכטר ביפו. בשנת 2006 הציג במוזאון נחום גוטמן, והגיב לציורים של גוטמן, אחד האמנים האייקוניים באמנות הישראלית. באפריל השנה הציג במוזאון רובין והגיב לאמן הידוע והמכובד. אין ספק שזהו שידרוג גדול להציג לצד אייקונים אמנותיים ישראלים ברמה כזו. הסגנון הנאיבי הקבוע של בוקובזה עם העיניים הגדולות של הדמויות קוסמות לקהל הרחב והוא יודע לשלב את סגנונו עם הנושאים של אותם אמנים, בציור ובסרטי אנימציה.
בסרטון האנימציה "לגלות את אמריקה" הוא אימץ את דמותו של רובין מדיוקן שלו שצויר על-ידי אהרון הלוי (1934) ונמצא במוזאון. דמות ארוכה וגמלונית עם בלורית סתורה לאחור, כמקובל אז. הסרטון הוא מעין מניפסט תגובה על הכרזות שקראו והזמינו אז לבקר בארץ. מראות מהמדבר, גמלים, ערבים עם גלביה וכדומה. בין הציורים שלו המגיבים לאלו של רובין יש התייחסות לציור עצמי של רובין אוחז פלטת ציירים, עם אשתו, על-רקע יפו. בוקובזה משתמש באותם אלמנטים אך מציג בציורו את בן זוגו לחיים במקום האישה של רובין. סדרת ציורים אחרת שלו מורכבת ממפות גאוגרפיות ישנות עליהן צייר דמויות כמו המטייל הישראלי במכנסי חקי קצרות, החיילים/המרגלים נושאים זמורת ענבים כשהם נכנסים לבדוק את הארץ, ועוד. האמן הוזמן להציג את הסרטון גם בארה"ב, אבל שם לא אהבו את דמות העוזרת השחורה המגישה כיבוד לאורחים וביקשו שיוריד אותה מהסרטון.
התערוכה מופיעה כיום באתר של האמן.
מחפשת את מקורותיה
היצירה המוצגת בתערוכה זו, "חכמים זוהרים בחושך", היא חלק מהמכלול שהציגה במסגרת עבודת המאסטר בשם "הפרדס - באתי לדרוך כאן שוב"
▪  ▪  ▪

בתערוכה בגלריה חנינה בת"א מציגה אנה איילת אפל אחת מעבודות המאסטר שלה באמנות (אוניברסיטת חיפה). הרב-תרבותיות נוכחת בעבודותיה: מקורות דתיים נוצריים, יהודיים, שאמניים, מיסטיקה מזנים שונים. ההיסטוריה שלה קצת מתעתעת: היא נולדה בסיביר הרוסית למשפחה קומוניסטית, אתאיסטית. בגיל 7 התנצרה. היא פגשה את היהדות רק עם עלייתם לארץ.
העלייה התאפשרה כי אביה יהודי מכל הצדדים (מספיק רק בן זוג אחד יהודי במשפחה הגרעינית כדי לעלות לארץ, היא מסבירה). בגיל 10 עלתה לארץ עם משפחתה ובגיל 12 השלימו תהליך גיור בקיבוץ דתי. למרות שהמשפחה לא דקדקה במצוות אחר כך, דבק בה העניין במקורות המיסטיים של היהדות, בקבלה, במיוחד במה שנקרא "הפרדס". בהמשך, נחשפה גם לאמונות שמאניות אחרות, מדרום אמריקה ועד הודו.
כל אלה נותנים את אותותיהם ביצירתה. היצירה המוצגת בתערוכה זו, "חכמים זוהרים בחושך", היא חלק מהמכלול שהציגה במסגרת עבודת המאסטר בשם "הפרדס - באתי לדרוך כאן שוב". הפרדס, מושג מהקבלה, מהזוהר, מהווה מקור לבחינת יהדותה. פרדס הוא גם אייקון של הציונות, השורשיות הישראלית, התפוז הישראלי. היא באה לבקר בישראל שנית לאחר שהייה בחו"ל והתנסות בחוויות מיסטיות אחרות.
בציור זה האמנית היא הדמות הלבנה, השקופה המרחפת מעל קבוצת אנשים המתנסים בטקס מיסטי בין עצי רימונים. הנמר היושב ביניהם הוא מוטיב חוזר בציוריה. כאן הוא נראה חלק אינטגרלי מהחבורה, למרות שהוא רק דימוי עליו היא חולמת בלילה, לדבריה. אפל רוצה להתנסות עוד בשלל חומרים, בפיסול, מיצגים, מיקסט מדיה. אין ספק שנשמע עוד רבות על אמנית שאפתנית זו.

מזרקות מים שהן פיסול
אלון גיל ומזרקה [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
הדימויים המופיעים בראש המיזרקה הם ציפורים, נופר לבן מחרסינה שבמרכזה דמות, איש עם ינשוף על כתפו ועוד
▪  ▪  ▪

ואם כבר ביקרתם בגלריות באזור המלאכה בדרום ת"א רוצו לראות את המזרקות היפהפיות של אלון גיל בגלריית בנימיני לקרמיקה (השבוע האחרון).
אלה מיניאטורות של מזרקות גדולות שגל בונה מקרמיקה ומעצב בתוכן את מתקני המים. הדימויים המופיעים בראש המיזרקה הם ציפורים, נופר לבן מחרסינה שבמרכזה דמות, איש עם ינשוף על כתפו, טווס שזנבו עשוי מחלקי קרמיקה באדום וכחול, מדהים ביופיו.
גיל, מהיישוב 'כליל' בגליל המערבי, מעביר את תחושות הנוף הראשוני של המקום, קצת מחוספס אך עדין ורגיש.
[קישור לתערוכה של בוקובזה]

רובין בסרטון של בוקובזה [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
הצייר רובין ואשתו [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
בוקובזה, בר מצווה [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
בוקובזה ובן זוגו [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
תקריב מהציור של אפל [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
בוקובזה על-פי רובין [צילום: מרגלית מולנר-גויטיין]
תאריך:  22/08/2022   |   עודכן:  23/08/2022
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר נבות
בשל קרבתו של אביה לנשיא פוטין והאופן שבו הוא השפיע על הנשיא הרוסי בעשור האחרון, חיסולה מהווה ללא ספק סוג של מסר, מכה לממסד הרוסי, ובהחלט סוג של השפלה
יעקב קורי
ניסינו להטות את כיוון הספינה הניאו ליברלית של הליכוד חזרה לחופי מדינת הרווחה, אך יד נתניהו והטייקונים הייתה על העליונה והם המשיכו בקו הקיצוני הניאו ליברלי שלהם עם יוקר מחיה ודיור הגבוהים ביותר ב-OECD כשתל אביב היא העיר היקרה ביותר בעולם
רפי לאופרט
ממשלת "ימין" או "שמאל" וממשלת "אחדות" או "ביבי" וכל שאר הוואריאציות מבטאות בדיוק את אותה מחלוקת אך בתחפושת אחרת. עניין הסולידריות וטובת המדינה הפכו סיסמת-סרק והמבחן היה ונותר: "הלנו אתה, או לצרינו"? סער "נפלט" מ"הימין" ו"נספג" "באחדות". בשני המקרים עיסוקו העיקרי והבלתי-משכנע הוא מלחמת-חורמה בנתניהו - בבחינת "יקוב הדין את ההר"
ארי בוסל
בארץ בהרבה מבתי החולים או בתי האבות אין מזגן, או שהוא לא פועל    כמובן שיש מקומות פרטיים, לעשירים ולתיירים, ושם לוקסוס ותשומת לב שאין כמותם
יוני בן-מנחם
ישראל וטורקיה הכריזו על נרמול מלא ביחסים ביניהן והחזרת השגרירים לאחר יחסים עכורים שנמשכו 15 שנים. החלטת ישראל היא נמהרת וייתכן שהיא קשורה לבחירות בנובמבר, מדובר בטעות, באיסטנבול פועלת שלוחה של הזרוע הצבאית של חמאס שמכווינה פיגועים נגד ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il