X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
דרוזים מניפים את דגלי סוריה ברמת הגולן [צילום: אריאל שליט/AP]
הדרוזים הנשכחים בסכנה – קהילה מאוימת בצפון סוריה
ניצחונו של משטר אסד במלחמת האזרחים בסוריה הוציא לכאורה את הדרוזים בסוריה מסכנת הכחדה. אלא שקיימת קהילה דרוזית מבודדת בצפון-מערב סוריה הנתונה לסכנה ממשית. עד כמה חמור מצבם, והאם ישנה דרך לסייע להם?
מצוקתם של הדרוזים בסוריה
ירון פרידמן
התקשורת הישראלית עסוקה כל הזמן בסוריה כזירת מלחמה בין ישראל ואירן. אולם רוב הישראלים אינם מודעים לטרגדיה של הדרוזים בדרום סוריה, הסובלים ממצוקה כלכלית וביטחונית חמורה. המקרה של הדרוזים בסוריה מוכיח עד כמה כוזבת הססמה של הנשיא בשאר אל-אסד לפיה הוא מגינם של המיעוטים. מה באמת קורה לדרוזים מעבר לגבול הגולן, עד כמה חמור מצבם, מי עוזר להם, וכיצד זה קשור לישראל?
לרשימה המלאה

רוב הדרוזים בסוריה, כ-600 אלף במספר, חיים בדרום המדינה בחבל סווידא, לא רחוק מהגבולות עם סוריה וישראל. קהילה זו הייתה נתונה לסכנה גדולה בעיקר בשנים 2015-2014, כאשר ארגוני ג'יהאד השתלטו על דרומה של סוריה. אולם נצחונו של צבא אסד בסיוע מיליציות אירניות וחיל-האוויר הרוסי הצילו את הדרוזים מכליה. אך אין לטעות, מצבה של הקהילה הדרוזית אינו טוב מאז. צעירי העדה מסרבים להתגייס לצבא הסורי ועל כן הדרוזים סובלים מפגיעות הן מצד מיליציות מקומיות סוניות (ארגוני אופוזיציה לשעבר שהפכו למיליציות של המשטר) והן מצד חיילי המשטר. מצבם הכלכלי קשה ביותר והם מסתייעים בדרוזים בארץ ובלבנון ששולחים להם כסף [ראו משמאל את מאמרי על קשיי הדרוזים בסוויידא].
אולם דאגתם של הדרוזים גדולה עוד יותר בנוגע לאחיהם לעדה הנמצאים בצפון-מערב סוריה. באזור זה הנקרא ג'בל סומאק, צפונית לעיר חלב, שוכנים כ-18 יישובים עם אוכלוסייה שמנתה לפני המלחמה כ-25 אלף דרוזים. הדרוזים בהר סומאק חיים באזור זה כאלף שנה, מאז היווצרות הדת בימי הח'ליף הפאטמי אל-חאכם באמר אללה.
רבים מהדרוזים בג'בל סומאק שירתו בצבא הסורי וזכו לקידום כעדה השומרת על נאמנות למשטר. קהילה זו מורכבת ברובה מכפריים עניים, שעדיין רועים צאן ומעבדים את אדמתם באמצעים ישנים, כגון חרישה בסיוע שוורים.
לרוע מזלם, ג'בל סומאק שוכן במחוז אדליב, אותו כבשה האופוזיציה בראשית 2015 ושהצבא הסורי שנסוג ממנו לא מצליח לכבוש אותו מחדש עד עצם היום הזה. אומנם הצליח הצבא הסורי להשיב לשליטתו כמה שטחים בדרום אדליב ב-2017, אך החסות הטורקית מנעה את המשך הלחימה היעילה נגד ארגוני האופוזיציה במחוז זה.
מאז ההתערבות הרוסית בקיץ 2015, עבר הצבא הסורי מהגנה למתקפה. ברחבי סוריה התנהלו מלחמות נגד האופוזיציה. ארגונים מתונים פורקו או גויסו לטובת המשטר תמורת שכר. בפני ארגוני אופוזיציה איסלאמיסטים קיצוניים ניתנה הברירה: מוות בקרב או כניעה והגליה צפונה למחוז אדליב. משמע שהכפרים הדרוזים נותרו בשליטתם של הגרועים בארגוני האופוזיציה, בהם "אחראר א-שאם" הסלפים ו"פתח א-שאם" (ג'בהת א-נוסרה לשעבר, אל-קאעידה בסוריה). הדרוזים באזור אף מדווחים על ארגוני ג'יהאד מוזרים שאף התקשורת אינה מכירה, ובהם מתנדבי ג'יהאד מטורקיה ואף אויגורים מסין. מבחינת "האמירות האיסלאמית" של אדליב בשליטתו של אבו מחמד אל-ג'ולאני, מפקד פתח א-שאם, הדרוזים הם כופרים ודמם מותר.

מאיומים לטבח

בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה היו הכפרים הדרוזים באדליב שנותרו ניטרליים. הם העניקו מחסה לפליטים רבים שברחו מזירות המלחמה. עם נסיגת הצבא הסורי, השתלט על האזור "צבא סוריה החופשי" ושלט שם כשנתיים. אלא שאט-אט השתלטו על אזור הדרוזים באדליב ארגונים איסלאמיסטים קנאים הרואים בדת הדרוזית כפירה באיסלאם. לא מעט דרוזים אולצו להתאסלם ואחרים נחטפו בידי ארגוני הטרור.
האיומים על חיי הדרוזים בג'בל סומאק התממשו במלוא העוצמה ביוני 2015. ארגון ג'בהת א-נוסרה ערך טבח בכפר הדרוזי קלב לוזה. 20 דרוזים כולל זקנים, נשים וילדים הוצאו להורג. בנוסף חוללו קברי שיח'ים והושחתו ספרי קודש שמסתירים חכמי הדרוזים בבית התפילה הפרטי, הח'לוה. לדרוזים מורשת לחימה מפוארת. מעט צעירים מהכפר הצליחו לנקום בג'בהת א-נוסרה ולחסל את מנהיג החוליה המקומית המכונה "א-תוניסי" האחראי לטבח. האירוע עורר זעזוע ומנהיגים דרוזים בלבנון קראו לצבא הסורי לשלוח לג'בל סומאק חיילים להגן עליהם, אך לשווא. רבים מהדרוזים באזור ברחו, בעיקר לדרום, שם הצטרפו לבני קהילתם בסווידא. במחווה מרגשת, הגיעו רבים מכפרי ג'בל סומאק השכנים, מוסלמים ונוצרים, לנחם את המשפחות הדרוזיות שאבדו את יקיריהן.

עוני, מחלות ומצוקה יומיומית

דיווחים משנת 2017 דיברו על עשרת אלפים דרוזים שנותרו בכפרים אלה בצפון-מערב המדינה וחיים במצוקה כלכלית רבה ובמחסור מתמיד במים ובמזון. לכפרים הדרוזים מועצה בשם "ההר המאוחד" ובראשה עומד עבד א-סלאם קרמו, הנמנע מלהתלונן על מצב הדרוזים מחשש להתנכלות מצד שליטי המקום, אנשיו של אל-ג'ולאני. בניגוד למנהג הדרוזי, בשל החיים תחת שלטון הג'יהאדיסטים, נדרשות הנערות לכסות את כל גופן בצבעים צבעוניים (כדי להבדיל אותן מנשים מוסלמיות הלובשות שחור) ולעטות על פניהן חג'אב. באזורים אחרים מסתפקות הנשים הדרוזיות בעטיית המנדיל, צעיף לבן לכיסוי השיער אחרי החתונה. בג'בל סומאק רמת החינוך ירודה כי אין כמעט מורים ומערכת הבריאות בקריסה מלבד מספר מרפאות בכפרים השכנים. על כל השירותים נאלצים הדרוזים לשלם באופן פרטי, בין אם עבור טיפול בחולים או עבור מים ראויים לשתייה ממשאיות המובילות גלוני מים.
בשנה האחרונה התרבו הידיעות בתקשורת הדרוזית, כגון עיתון סווידא 24 כי חלה עליה ברמת האיומים על חיי הדרוזים בצפון-מערב סוריה. לפני שבוע נרצח באכזריות זוג דרוזים מבוגרים מכפר כפתין. לפי דיווחי הדרוזים, האיומים מגיעים לא רק מהג'יהאדיסטים המוכרים, אלא גם מקרב ארגוני מתנדבים זרים ומוזרים כגון המפלגה הטורקיסטנית האיסלאמית ואייגורים מוסלמים ממזרח סין.

בין הפטיש לסדן

לדרישת הדרוזים, הוקמה נקודת פיקוח של הצבא הטורקי בקלב לוזה, היכן שהתרחש הטבח לפני שבע שנים, אך ידוע לכל כי הטורקים תומכים למעשה בארגונים האיסלאמיים. הדרוזים לא סומכים כלל על הטורקים כי אכן יחקרו ברצינות את מקרי ההתנכלות בדרוזים.
לפי התיאור המהימן של סווידא 24, נהרגים דרוזים לא רק כתוצאה מרדיפות מקומיות של ג'יהאדיסטים מטורפים, אלא גם מחילופי האש הבלתי פוסקים באזור, המצוי בלחימה בין הארגונים האיסלאמיים, שרידי האופוזיציה הסורית מצד אחד, לבין הצבא הסורי, המיליציות הפרו-אירניות והפצצות הרוסים מהאוויר מצד שני.
אסונם של הדרוזים בג'בל סומאק הוא ניתוקם משאר הקהילות הדרוזיות המקשה מאוד לשלוח להם סיוע, בניגוד לדרוזים בדרום סוריה הנמצאים קרוב לגבול. הדרוזים בלבנון ובישראל הסתייעו בעבר ברוסיה להעברת כספים לתמיכה באחיהם בסוריה, אלא שכפרי ג'בל סומאק מצויים מחוץ לשטחי השליטה של דמשק, ונתונים לחסדיהם של ארגוני טרור.
יש לקוות כי בני הקהילה הדרוזית ימצאו דרך לסייע לבני עדתם בג'בל סומאק דרך קשרים עם השלטונות בטורקיה. עוד יש לקוות כי הדרוזים בארץ ינצלו את התחממות היחסים בין טורקיה לישראל בתקופה האחרונה לצורך כך.

תאריך:  29/08/2022   |   עודכן:  29/08/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדרוזים הנשכחים בסכנה – קהילה מאוימת בצפון סוריה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
המאמצים של אירן וחיזבאללה לפייס בין הנהגת חמאס למשטר הסורי הוקפאו בעקבות החלטת חמאס שלא לסייע לג'יהאד האיסלאמי במהלך סבב הלחימה האחרון שלו נגד ישראל. סוריה מאשימה רשמית את חמאס ב"בגידה בתנועת ההתנגדות" והמתח בשטחי הרצועה בין חמאס לג'יהאד האיסלאמי גבר
תרצה הכטר
מוחמד עלה להר, הוא שמע דברים    הייתה לו תחושה ברורה שהדובר הוא המלאך גבריאל (ג'יבריל)    הוא ירד מההר ושיתף את מה ששמע, אחר כך עלה להר בשנית    הפעם הנביא מוחמד הבין שבביקורו הקודם בר הוא טעה לחשוב שמדובר בהתגלות אלוהית    למעשה, הם נמסרו לו על-ידי השטן    אלא שהפעם היה משוכנע שהמלאך גבריאל דיבר אליו
ארי בוסל
הדמוקרטים מסוכנים לא פחות מהאיסלאמיסטים    אלו ואלו רוצים להשתלט בצורה מוחלטת, וכל האמצעים כשרים    ממול ניצב הרוב הדומם, המורכב מאלו המפחדים לדבר, אלו שפשוט לא מעניין אותם וכל השאר שמסכימים עם הקיצוניים ודרכם
יוני בן-מנחם
מבצע "עלות השחר" מסמל את שינוי המדיניות הביטחונית של ישראל שעברה ממדיניות הכלה למדיניות יזומה והנחתת מכה מנע מקדימה על ארגוני הטרור מרצועת עזה. בלבנון אומרים כי המסר הישראלי החדש מופנה גם לארגון חיזבאללה כדי לנטרל את איומי חסן נסראללה לתקוף את כל אסדות הגז של ישראל בים התיכון
איציק וולף
41 הרוגים בשריפה שפרצה בכנסיית אבו סיפין    חלק מן ההרוגים הם ילדים ורבים מן ההרוגים נספו כשנמחצו למוות במנוסה מפני הלהבות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il