X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אדים מיתמרים מתחנת כוח בגרמניה [צילום: מייקל פרובסט/AP]
גז, מלחמה ושלום
המזרח התיכון יחליף את רוסיה?
המלחמה של רוסיה ואוקראינה ממשיכה. יבשת אירופה מאוימת בחורף קר ויקר ללא גז ומחפשת חלופות. האם המזרח התיכון יכול להחליף את רוסיה, ומהן השלכותיו של תהליך זה על מדינות ערב וישראל
שוב חיזבאללה קוצר את התהילה
ירון פרידמן
השבוע פורסמו ידיעות על עסקה להזרמת גז ממצרים וחשמל מירדן שאולי תפתור את משבר האנרגיה בלבנון, שכלכלתה ב"צניחה חופשית". למרות העיצומים על סוריה ולבנון, ארה"ב תעלים עין מהעסקה כדי שזו תחליף את חלופת הסיוע האירני ללבנון. אם הפתרון מגיע ממצרים ומירדן, מדוע פרשנים ערביים מודים לנסראללה? וכיצד הפתרון המוצע קשור לישראל?
לרשימה המלאה

באירופה חשים היטב את השלכותיה הכלכליות של המלחמה באוקראינה. רוסיה, שסיפקה לאירופה 40% מהגז, מאיימת כעת להפסיק כליל את אספקת הגז, אם ימשיך האיחוד לתמוך באוקראינה. "winter is coming" ומדינות אירופה מחפשות נואשות תחליף לגז הרוסי, מקור חשוב לחימום, לתדלוק, לייצור חשמל ועוד. הבעיה העיקרית במציאת תחליף לרוסיה היא בתשתיות ובמחסומים פוליטיים. ישנן מדינות המייצרות יותר גז מרוסיה, אך לא הונחו צינורות שיכולים להזרים אותו לאירופה, בהן ארה"ב, קטר, סעודיה והאמירויות. מדינות אחרות סובלות מאותן בעיות אך גם מחסמים פוליטיים, כגון אירן וונצואלה.
הפתרון הרחוק
ארצות הברית, בעלת מאגרי הגז הגדולים בעולם, אינה יכולה להציל את אירופה כי חברות הגז שלה חתומות על הסכמי ייצוא עם מדינות באסיה. בנוסף, בניגוד לרוסיה, ארה"ב רחוקה מאוד מאירופה וזקוקה למכליות להעברת הגז לאורך כל האוקיינוס האטלנטי, מה שמעלה את המחיר. בכל זאת, האיחוד האירופי כבר חתם על עסקות למרות שהגז הטבעי מארה"ב יגיע בטווח הרחוק יותר, לא בחורף הקרוב. עסקה נוספת חתם האיחוד האירופי לפני כמה חודשים עם אזרבייג'ן. היא אומנם רחוקה, אך הגז יזרום דרך צינור המגיע לטורקיה. אלה פתרונות לטווח הארוך שלא יתנו מענה לחודשים הקרובים.
המדינה העשירה ביותר בגז במזרח התיכון היא קטר. גם היא חתמה על הסכם להגדלה משמעותית של ייצוא הגז לאירופה, אלא שהיא סובלת מאותה הבעיה של ארה"ב: התחייבות לחברות באסיה ומרחק רב להובלה. על כן, בטווח המיידי מנסות מדינות אירופה לייבא גז ממדינות קרובות יותר באגן הים התיכון. כאן המרוויחות העיקריות הן אלג'יריה, מצרים וגם ישראל.
הפתרון הקרוב
האיחוד האירופי חתם לאחרונה על הסכמים חשובים עם שתי מדינות עשירות בגז טבעי - אלג'יריה הנמצאת במקום ה-11 בהפקת גז בעולם, ומצרים הנמצאת במקום ה-16. ישראל אומנם נמצאת הרבה מאחור, כי היא שחקנית חדשה יחסית (במקום ה-45), אך היא תצטרף לרשימת ספקיות הגז החלופי לאירופה מהמזרח התיכון.
מכיוון שאין תשתיות בישראל להזרמת גז לאירופה, היא תזרים אותו דרך צינורות קיימים למצרים. הסכם זה שנחתם ביוני מחזק את הקשרים בין ישראל למצרים. כזכור, לפני כשנה חתמה מצרים על הסכם להובלת גז דרך צינור הגז הערבי (סיני-ירדן-סוריה-לבנון) והועלה חשד בעולם הערבי כי למעשה זו דרך עקיפה להזרים גז מישראל ללבנון. להזרמת הגז מישראל למצרים ומשם לאירופה יש יתרונות כלכליים אך גם סכנות. ייצוא זה מנקר עיניים ללבנון השכנה הענייה, הטוענת כי מאגר כריש נמצא בשטחי המים הכלכליים שלה. חיזבאללה, המנסה להצטייר כמי שדואג לכלכלתה המתרסקת של לבנון (ובפועל הורס אותה), הזהיר כי שאיבה נוספת ממאגר כריש תהווה מבחינתו הצהרת מלחמה [ראו את הרשימה משמאל]. אלא שרוב הלבנונים דווקא שואפים להגיע להסכם לחלוקת המים הכלכליים עם ישראל במהירות האפשרית, במטרה להפיק גז שיציל את כלכלת המדינה. ממשלת לבנון נמצאת כעת במו"מ מול ארה"ב בסוגיה.
מתיחות סביב מאגר כריש אינה הבעיה הפוליטית היחידה הנוגעת לגז. גם בסוגיית הגז האלג'ירי מעורבים מתחים פוליטיים קשים. איטליה חתמה על הסכמים עם אלג'יריה, להגברה משמעותית של ייבוא הגז לאירופה. אלא שאלג'יריה מאיימת להגביל את האספקה לספרד, מאחר שזו האחרונה מזרימה גז למרוקו. אלג'יריה הפסיקה את ייצוא הגז למרוקו בסוף 2020 וניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עמה בשל הסכם הנורמליזציה של מרוקו עם ישראל וסיפוח הסהרה המערבית. אומנם אלג'יריה סיפקה עד כה כ-10% מהגז של אירופה, אך כלכלנים הביעו ספק רב אם יש לה מספיק מאגרי גז כדי למלא את מקומה של רוסיה.
באירופה יש מעין חלוקת עבודה במו"מ למציאת מקורות גז חלופיים לרוסיה. נציגי האיחוד האירופי דואגים להאצת ייבוא הגז מארה"ב; גרמניה דואגת לייבוא גז מקטר, צרפת ואנגליה מנהלות מו"מ להעלאת כמויות הייבוא מאזרבייג'ן ומהאמירויות ואיטליה מייבאת מאלג'יריה.
נורבגיה, העשירה ביותר בגז באירופה אחרי רוסיה, התחייבה להגביר את תפוקת הגז ואספקתו לארצות היבשת. הפתרונות לטווח הקצר לא יצילו את אירופה מחורף קשה, אך יש לקוות כי יפחיתו את הנזק במידה משמעותית.
הגז של המזרח התיכון לא יכול להחליף את זה של רוסיה, ודאי שלא בטווח הקצר. אולם יש סיכוי שהגז של המזרח התיכון, יחד עם זה של ארה"ב, של אזרבייג'ן ושל עוד מדינות יפתור את הבעיה בטווח של שנה-שנתיים. הפסקת הזרמת הגז לאירופה היא ללא ספק בומרנג שיפגע קשות בכלכלה הרוסית בטווח הארוך. יש להניח, כי כאשר יימצאו החלופות, מדינות אירופה לא יסתכנו יותר בחידוש החוזה מול רוסיה גם אחרי המלחמה, כל עוד פוטין בשלטון. בנוסף, משבר הגז יאיץ את החיפוש אחר מקורות אנרגיה חלופיים לגז, אולי פחות מזהמים.
יש לקוות כי אספקת הגז החלופי לאירופה תתרום לקידומן הכלכלי של ישראל, מצרים ואלג'יריה. הגז יכול להביא לשלום וליציבות אך גם למלחמה. אספקת הגז עלולה להגביר את המתח בין אלג'יריה ומרוקו. היא תקרב בין ישראל למצרים, אך גם עלולה להעלות את האיום של חיזבאללה על אסדת כריש. ייתכן כי המתווך האמריקני יביא לפתרון ולחלוקה מקובלת של המים הכלכליים של ישראל ולבנון, לטובת כלכלתן של שתי המדינות.

תאריך:  07/09/2022   |   עודכן:  08/09/2022
+גרמניה במגעים עם שכנותיה להקמת מערך הגנה אווירי משותף
17:29 07/09/22  |  עידן יוסף

גרמניה הודיעה שהיא מנהלת מגעים עם שכנותיה על הקמת מערך הגנה אווירי משותף. "שיתוף פעולה אירופי זו הגישה הנכונה", אמרה שרת ההגנה כריסטינה למברכט. בשבוע שעבר הצהיר הקנצלר אולף שולץ על יוזמה דומה והסביר שהפולנים, הבלטים, ההולנדים, הצ'כים, הסלובקים והסקנדינבים יכולים להיות שותפים למיזם.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המזרח התיכון יחליף את רוסיה?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בתמונה: זה לא עשן אלא אדי מים ל"ת
שופט קו  |  8/09/22 11:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
הדברים הללו, שמבטאים סוג של אטימות רגשית מוחלטת כמובן, ממחישים היטב את דרך המחשבה של פוטין    על-פי הערכות במלחמה נהרגו קרוב ל-25 אלף חיילים רוסים    בפן האסטרטגי רוסיה הפסידה ללא ספק לפחות בשלושה היבטים: שבדיה ופינלנד יצטרפו לנאט"ו
איציק וולף
מוסקבה נמצאת בהליך רכישת מיליוני רקטות ופגזי ארטילריה האמורים לשמש אותה במלחמה באוקראינה    גורם אמריקני מעריך שהפניה של רוסיה לפיונגיאנג מעידה על יעילות העיצומים שהטילו מדינות המערב
יאיר נבות
השימוש בגז העצבים "נוביצ'וק" שב לכותרות בשנים האחרונות בעקבות ניסיון ההרעלה של איש הביון הרוסי סרגיי סקריפאל בבריטניה במרס 2018, וזה של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לפני שנתיים בסיביר
איציק וולף
מסמך פנימי של הממשל הרוסי משרטט שלושה תסריטים להתכווצות הכלכלה הרוסית בשנים הקרובות בעקבות העיצומים הכלכליים    לראשונה מדברת רוסיה על חשש מבריחת מוחות ומעריכה שכ-200 אלף מומחי טכנולוגיית מידע יהגרו מרוסיה עד 2025
איתמר לוין
גרמניה הקציבה סיוע בסך 65 מיליארד דולר, צרפת תעניק 26 מיליארד דולר, שבדיה הזרימה 23 מיליארד דולר לחברות האנרגיה - מדווח ניו-יורק טיימס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il