X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
עליית מחירים מתונה [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
אין קשר בין אינפלציה ליוקר המחיה
אומנם יש בנייר של פלוג ושותפיה נתונים מעניינים, אבל אין כל חדש בטיעונים המרכזיים. הם פשוט מגיעים בדרך מסורבלת לנתונים קיימים וזמינים

קרנית פלוג, נדב פורת הירש, "יוקר המחיה בישראל - מה מספרים המספרים"? באתר המכון הישראלי לדמוקרטיה, 23 בספטמבר 2022 (ציטוט):
קרנית פלוג, נדב פורת הירש, ורועי קנת פורטל טוענים במחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה:
  • מבחינת המגמות בעשור האחרון, עליית המחירים בישראל הייתה מתונה יחסית לממוצע ב-OECD, והעלייה בהכנסה של משקי הבית, בכל רמות ההכנסה הייתה גבוהה בהרבה, ואפשרה עלייה של ממש בכוח הקנייה וברמת החיים. עם זאת, רמת המחירים בישראל בחלק מקטגוריות הצריכה הייתה גבוהה עוד לפני עשור, ונותרה גבוהה גם היום, וכוח הקנייה של העובד הישראלי היה ועודנו נמוך בהשוואה למצב הממוצע ב-OECD. למרות ההתקדמות המשמעותית, כדי להבטיח את המשך העלייה של רמת החיים, חשוב להמשיך את המגמה הן באמצעות שיפור הפריון לעובד שיאפשר עלייה בשכר ושילוב אוכלוסיות מוחלשות בשוק העבודה, והן בהמשך היישום של הרפורמות לפתיחת המשק ליבוא, להגברת התחרות ביבוא (באמצעות הסרת החסמים ליבוא מקביל), בייצור ובשיווק הקמעונאי.
זה התקציר, ובמחקר עצמו יש השוואה של האינפלציה בישראל בעשור 2012-2022 לאינפלציה במדינות האו אי-סי די. בישראל 10% בארגון 31%. עוד במחקר הטענה (הנכונה), שההכנסה הריאלית בישראל (הכנסה במונחי כוח קניה) עלתה משמעותית באותה התקופה לכל קבוצות ההכנסה.
אחר-כך פונים הכותבים לדבר על המחירים ריאליים בישראל בהשוואה למדינות המפותחות (מחיר ריאלי: המחיר בישראל בדולרים של מוצר או סל מוצרים בהשוואה למחירו של אותו המוצר או סל מוצרים בדולרים במדינות ההשוואה). כלומר, החוקרים מחברים שלושה דברים: השוואת אינפלציה, השוואת מחירים ריאלית (שזה השוואת אינפלציה בתוספת שינוי שער חליפין), ועלייה בכוח הקנייה הריאלי, ולדעתי עושים סלט מיותר. וכתוצאה חוטפים ביקורת על הטענה כאילו חלה ירידה ביוקר המחיה בישראל, טענה 'שגויה' לדעתי. למשל באתר רוטר: "קרנית פלוג: החיים בארץ נעשו זולים משמעותית".
נדמה לי שסביר לחשוב על יוקר המחיה כאן בשתי צורות, וזה גם מה שאני לומד מתגובות לפוסטים על מה אנשים חושבים בהקשר של יוקר מחייה, וזה גם עקבי עם הטענות, גם אם קצת מבולגנות, של החוקרים:
  • 1. היחס בין ההכנסה לעלות סל צריכה לאורך זמן או בהשוואה למדינות שונות.
    2. עלות סל צריכה בישראל בדולרים בהשוואה לעלות של אותו הסל בדולרים במדינות שונות או בממוצע ה-OECD.
השוואה ראשונה - להשוות מה ניתן לרכוש עם ההכנסה הממוצעת בישראל למדינות אחרות או לאורך זמן, שקול להשוואת התוצר לנפש מתוקן לכוח קנייה. התוצר לנפש (כמעט) זהה להכנסה הממוצעת לנפש. במקרה זה, אנחנו יודעים מה קרה בעשור האחרון: הייתה עליה משמעותית בתוצר לנפש, מעט יותר מאשר ממוצע המדינות באו אי-סי די, אבל ללא שינוי מהותי במיקום שלנו.
זו למעשה הטענה של פלוג ושותפיה למחקר. רק שהם מציגים את הדברים בצורה מעט מסורבלת: חישוב העלייה בהכנסה בתיקון אינפלציה, ומסיקים, אם אני לא טועה, ירידה ביוקר המחיה. אבל כל החישוב מיותר, אפשר להסתכל ישירות על התוצר לנפש בישראל במונחים ריאליים. זה אותו הדבר (טיעונים שלא צריך להשוות תוצר ממוצע אלא חציון, או משהו כזה, לא רלוונטיים לפוסט הזה. ובנוסף, דווקא חלה ירידה באי-השוויון בעשור המדובר).
אבל החוקרים גם מסתכלים על האינפלציה בישראל בהשוואה למדינות ה-OECD, בהקשר של יוקר מחייה. רק בעיה קטנה: אם הסכמתם איתי שיוקר המחיה נמדד על-ידי אחת משתי האפשרויות שציינתי, או גם וגם, אז מה קשור אינפלציה?
ואכן, אין קשר בין אינפלציה ליוקר המחיה, למרות שההדיוט באופן די טבעי חושב שיש קשר, שכן האינפלציה מודדת את עליית המחיר של סל התצרוכת. העניין הוא שעם האינפלציה גם ההכנסה עולה, אז היא לא רלוונטית למדידת סעיף התוצר לנפש במונחי כוח קניה. אני לא טוען שאינפלציה לא משפיעה על צמיחה כלכלית ועל חלוקת ההכנסות, אבל ההשפעה נלקחת בחשבון בחישוב (החישוב מנטרל אינפלציה בכל מקרה).
ומה לגבי יוקר סל מוצרים בהשוואה למדינות אחרות? שינויים במדד הזה מושפעים משילוב של שינויים במדד המחירים ושער החליפין. כלומר, האינפלציה כבר בפנים, ולהסתכל על האינפלציה בנפרד זה פשוט מיותר.
בסופו של דבר, אומנם יש בנייר של פלוג ושותפיה נתונים מעניינים, אבל אין כל חדש בטיעונים המרכזיים. הם פשוט מגיעים בדרך מסורבלת לנתונים קיימים וזמינים: תוצר ריאלי ומחירים ריאליים לאורך זמן ובהשוואה למדינות אחרות, האינפלציה כבר בחישובים הקיימים. אין צורך לחזור על החישוב ולעשות סלט.

פורסם בבלוג של עומר מואב
תאריך:  27/09/2022   |   עודכן:  28/09/2022
+טויוטה תייצר מכונית חשמלית לשוק הסיני
07:38 28/09/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

הדגם החדש, bZ3, אמור היה להיחשף בתערוכה שתוכננה להתקיים בחודש אפריל בבייג'ינג, אך בוטלה בשל סגרי הקורונה שהונהגו בסין

שיתוף פעולה עם חברת BYD הסינית [צילום: AP]
+500 מיליארד דולר נחתכו מעשירי ארה"ב
22:58 27/09/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מגזין פורבס פרסם את רשימת 400 האמריקנים העשירים ביותר  ▪  אלון מאסק מוביל את הרשימה וחריג יחסית מרוב צמרת הרשימה בכך שהונו גדל בשנה האחרונה ולא ירד

מאסק. ההון עלה בכ-60 מיליארד דולר בשנה [צילום: רינגו צ'יו, AP]
+S&P צנח לשפל של כשנתיים
22:30 27/09/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מדד S&P ירד בבורסה של וול סטריט לרמה שנרשמה בפעם האחרונה בדצמבר 2020  ▪  ירידות גם למדד דאו ג'ונס

ברוקר ניו יורקי סמוך לבניין הבורסה, היום [צילום: מרי אלטאפר, AP]
+זן חדש של יישומי בלוקצ'ין נוצר כניירות ערך וכתחליף למטבעות קריפטוגרפיים
12:26 27/09/22  |  יואב יצחק

ה-Forbes מדווח, על זן חדש של יישומי בלוקצ'ין שנוצר כדי להוות ניירות ערך סחירים, וזאת כדי להוות תחליף למטבעות קריפטוגרפיים שהמסחר בהם מוגבל בשל הרגולציה המחמירה מצד רשות ניירות הערך האמריקנית. ענקית הפרייבט אקוויטי KKRKKR ושות' היא שפתחה קרן צמיחה אסטרטגית של שירותי בריאות בסכום התחלתי של 4 מיליארד דולר.

ניירות ערך במקום מטבעות קריפטו

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD  יוקר המחיה  קרנית פלוג
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אין קשר בין אינפלציה ליוקר המחיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שווקים פיננסיים
איציק וולף
מדובר בשיפור קל לעומת התחזית שצפתה אינפלציה בשיעור של 13% לחודש אוקטובר    תחזיות התוצר המקומי הבריטי עודכנו ועברו מגידול של 0.4% להתכווצות של 0.1% ברבעון השלישי של השנה    בנק אנגליה: הכלכלה הבריטית כבר נמצאת במיתון
איציק וולף
משבר העיכובים בשרשרת האספקה שממנו סובלת יצרנית המכוניות האמריקנית נתקל בבעיה לא צפויה - אין מספיק סמלים כחולים סגלגלים הנושאים את שמה של החברה בשל צמצום פעילות של מפעל במישיגן
איציק וולף
מהבוקר ועד 11:00 הוציאו ישראלים באשראי יותר מ-350.8 מיליון שקל    היקף העסקות באשראי חצה מספר פעמים את רף ה-14,500 עסקות בדקה
איציק וולף
יצרנית המכוניות החשמליות ביצעה קריאה ללקוחות להגיע עם מכוניותיהם לצורך עידכון גרסה אלחוטי לתוכנת החלונות החשמליים, לאחר שהתגלתה בהם תקלה
איציק וולף
מועצת המנהלים של החברה הממשלתית אישר חלוקת דיבידנד על בסיס רווחיה של נתיבי הגז לשנת 2021    חלוקת הדיבידנד, שיועבר כמעט כולו לאוצר המדינה, טעונה אישור רשות החברות הממשלתיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il