X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בית הקורסים ברעננה [צילום: אתר העמותה להנצחת מורשת לח"י]
75 שנים ל"טבח ילדי רעננה"
לפני 75 שנה, ב-12 בנובמבר 1947 פשט כוח גדול של חיילים ושוטרים בריטיים על מבנה בודד בלב פרדסי המושבה רעננה ואנשיו ירו למוות בחמישה נערים ונערות בני 18-15, חברי לח"י שהתאמנו במקום האירוע הסעיר את הישוב היהודי בארץ ישראל וזכה לכינוי "טבח ילדי רעננה" לאחר הרצח יצא ארגון הלח"י למסע נקמה

אי שם בשנות ה-40, שכר ארגון המחתרת לח"י - לוחמי חרות ישראל, בית בודד נטוש ששכן בלב פרדס בגבול רעננה הרצליה, למטרת אימון צעירי הארגון בכלי נשק. בבית נערכו במחזורים קורסים והדרכות בנשק לסוגיו לצעירי לח"י, חלקם הגדול בני נוער בני 18-16, במטרה להכשירם להשתמש בנשק, לפרקו ולהרכיבו. את הבית כינו "בית הקורסים". הבית היה בבעלות משפחת עזרא. מספרים שהמשפחה הייתה אוהדת "לח"י. היה זה בית בלוקים לא מטויח. על-פי עדויות היו בו שני חדרים (וכן מטבחון) אחד מרוצף והחדר השני רצפתו אדמה.
ברצפת אחד מחדרי הבית היה "סליק" מכוסה במספר מרצפות, בו הוסתרו מגוון של כלי נשק. הסליק היה עשוי למעשה מבור שנחפר ובתוכו הונחה חבית ובתוכה הוחבאו כלי הנשק.
ביום שלישי 11 בנובמבר 1947 הגיע ל"בית הקורסים" ברעננה מחזור חדש של חניכים חברי לח"י. הם הגיעו רובם ככולם מאזור תל אביב והמרכז. בלילה לנו במקום. ביום הראשון לבואם הם קיבלו הדרכה בנושא פירוק הנשק והרכבתו ממפקד הקורס, צעיר בן 19 בשם יצחק מוסקוביץ ("יגאל") אך עדין לא למדו לירות. הם אמורים היו לשהות במקום תקופה של כשבועיים ולקבל תדרוך ואימונים בנושא אחזקת כלי נשק, פירוקו, הרכבתו, השימוש בו וכיוצא באלה.
הנערים נורו ללא הבחנה
למחרת בבוקר, יומו השני של הקורס, יום ד' 12 בנובמבר 1947 בסביבות השעה 10 בבוקר, כנראה בעקבות מידע מוקדם, הקיף כוח גדול של חיילים ושוטרים בריטיים את הבית הבודד בפרדס בדרום רעננה, "בית הקורסים". על-פי עדויות הכוח מנה מאות חיילים ושוטרים שהגיעו למקום במשאיות ומשוריינים ובכלי רכב נוספים.
באותה עת שהו והתאמנו בבית שמונה נערים ונערות, בני 18-15 וכן מפקד הקורס יצחק מוסקוביץ - "יגאל" בן ה-19. החניכים היו עסוקים אותה שעה בטיפול ובניקוי נשק שזה עתה הוצא מהסליק (חבית קבורה באדמה) שהיה כאמור באחד מחדרי "בית הקורסים". תצפיתן (משקיף) של הלח"י שתפקידו היה לצפות על השטח ולהתריע על הגעה של חיילים או שוטרים בריטים או אנשים זרים, הבחין מתוך הבית בחיילים בריטים המתקרבים לבית וצעק "כלניות", "כלניות"! (כינוים של חיילי הדיוויזיה המוטסת השישית, שחבשו כומתות אדומות). לא ברור למה, כלי הנשק לא הוחזרו במהירות לסליק.
רבקה אליאב-נמרודה, שהייתה בין חניכי הקורס, מספרת באתר עמותת מורשת לח"י על אירועי אותו בוקר: "שמענו דפיקות על הדלת. "חמדה" היה לה אקדח בחגורה, היא נגשה, פתחה את הדלת בזווית. אני ראיתי סמל בריטי מחוויר מבהלה. והלוחמים הצעירים אחזו בנשקם. הסמל הבריטי כנראה אותת לחבריו שהקיפו את הבית ותוך דקות ספורות החל מטר יריות מבחוץ לעבר הבית". עם הישמע היריות כמה מהחניכים קפצו מבעד לחלון האחורי בנסותם להימלט לכיוון הפרדסים. אולם חצר הבית הייתה מוקפת בעשרות רבות של חיילים בריטים שירו לעבר הנערים הנמלטים.
ממטח היריות של הבריטים נהרגו ארבעה: מפקד הקורס יצחק מוסקוביץ' "יגאל" בן ה-19, לאה גינצלר שכינוה המחתרתי "רות", בת ה-16, שלום מחרובסקי שכינויו "אריאל" בן ה-17, שרה בלסקי שכינויה "חמדה", בת ה-18, יהודית כהן-מגורי, שכינויה היה "אורה" בת ה-15 נפצעה קשה והועברה לבית חולים ביפו. סביב מיטתה וסביב בית החולים הוצבה שמירה מוגברת של אנשי צבא ומשטרה בריטיים. למחרת האירוע אור ליום חמישי 13 בנובמבר 1947 נפטרה יהודית כהן-מגורי מפצעיה, ומספר הרוגי "נערי לח"י" ב"בית הקורסים" ברעננה עלה לחמישה.
חמשת ההרוגים הובאו לקבורה בבית העלמין בנחלת יצחק. בחלק מההלוויות לא השתתפו בני משפחה הגרעינית של ההרוגים, בין השאר מחשש ממעקב והתנכלות של הבולשת הבריטית.
הנמלטים נלכדו ונידונו למאסרי עולם
שלושה חניכים נוספים ששהו ב"בית הקורסים" בעת התקפה הבריטית, רבקה אליאב - "נמרודה", אברהם חמילבסקי - "פנחס" ויוסף זלוצ'בסקי - "אבישי", נלכדו על-ידי הבריטים, נעצרו ונידונו למאסר עולם בסעיפי אישום של השתייכות לארגון טרור, אחזקת נשק, וסעיפי אישום נוספים. חניך נוסף בקורס, חיים ריקלין - "אריאל", הצליח להימלט ולהסתתר בפרדס סמוך וכשנתפס, טען שבא לחפש עבודה בקטיף. חיים ריקלין ישב במאסר בקישלה ביפו, ובבית-הסוהר המרכזי בירושלים. חיים הוא אביו של איש התקשורת שמעון ריקלין.
הנידונים למאסר ריצו עונשם רק במשך חודשים ספורים שכן כמה חודשים לאחר ההתקפה הבריטית על "בית הקורסים" עזבו הבריטים את הארץ והוכרזה הקמת המדינה. אחד מהנערים ששהו ב"בית הקורסים" בעת התקפה יוסף זלוצ'בסקי ("אבישי") התגייס לצה"ל זמן קצר לאחר ששוחרר מהכלא הבריטי ונפל בקרב על עוג'ה אל חפיר במלחמת העצמאות ב-1948.

[צילום: אתר יזכור]

"הילדה השלישית"
לאחר שהנערה יהודית כהן-מגורי נפטרה מפצעיה בבית החולים, כתב נתן אלתרמן ב"טור השביעי" בעיתון דבר, (14.11.1947) שיר בשם "הילדה השלישית" וכך כותב בין השאר, אלתרמן:
"מה יכלה הילדה לעשות מול מחתרת רודה שטוותה מסביבה רשתות במחשך? ...מה יכלה לעשות מול שורות קליעים עת הטיחה בה אש הפלוגה השלמה?... מה יכלה לעשות מול ישוב רב דעות, מול כולנו מול כל הקהל הרגיל שקרא לה 'פורשת', 'בוגדת' ועוד... מה יכלה לעשות בלי עוזר ומשען מול אויבים מבחוץ ואויבים מבני ברית? ולכן חברים, בסדין הלבן היא שוכבת עכשיו חרישית".
העיתונות סיקרה את פרשת הרצח בהרחבה. במאמר ב"דבר" מתאריך 14 בנובמבר 1947 על הרצח כותב מ.ד "נשאלת השאלה מהו החיפזון הזה שביריות אל נערים ונערות בורחים גם שיש נשק בידם. מה החיפזון בקיפוח חיי ילדים כמעט בני 16-14. מצד שני במאמר מופנית ביקורת על לח"י, "כאן ברעננה אימנו ילדים וילדות למעשים שארגון לח"י רגיל לעשותם ומעלה אותם בהתפארותו לשיא הגבורה האנושית. כאן חינכו ילדים וילדות לרצוח מן המארב".
נקמת לח"י על הרצח
בתגובת נקם על רצח הנערים ב"בית הקורסים" ביצעו לוחמי לח"י פעולות נקם בשוטרים ובלשים בריטים במקומות שונים בארץ. בחיפה הותקף ב-12 בנובמבר 1947 ריכוז שוטרים, ולמחרת, נורו למוות ברחוב בחיפה ארבעה פקידים בריטים. בירושלים השליכו אנשי לח"י רימונים לקפה "ריץ", מקום מושבם של חיילים אנגלים. מספר חיילים נהרגו ועשרות נפצעו.
הערכה כי מישהו דיווח לבריטים על מקום הקורס. לאנשי לח"י נודע, או שחשדו כי מי שגילה לבריטים את מקום הקורס הם אנשי שבט אל-שובאקי שהיו לא רחוק משם. אנשי לח"י הגיעו למקום השבט, הפרידו בין הגברים והנשים, הוציאו מספר גברים בני השבט שלגביהם נטען כי היה מידע שהם המלשינים, העמידו אותם בשורה וירו בהם.
הנצחת "ילדי רעננה"
עם השנים נשכחה פרשת "רצח ילדי רעננה", יש אומרים הושכחה, וכמעט ונעלמה מדפי ההיסטוריה. ביוני שנת 2000 נחנכה בדרום רעננה ברחוב משה דיין פינת רחוב הפרחים, בטקס בהשתתפות יצחק שמיר ממפקדי הלח"י, כיכר "ילדי רעננה" הנמצאת לא רחוק ממקום האירוע ולידה הוצב שלט הנצחה.
בשנת 2017 הופק סרט דוקומנטרי על הפרשה בשם "ילדי רעננה" אותו יצרו מתעד ההיסטוריה פלג לוי ואיתן וצלר.

תאריך:  10/11/2022   |   עודכן:  10/11/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
75 שנים ל"טבח ילדי רעננה"
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
טרוריסטים
ערב  |  10/11/22 12:39
 
- מצערת התגובה של מגיב מס' 1
איתן ק  |  13/11/22 11:02
 
- Reply to 1
one of many  |  13/11/22 16:58
2
מרגש. ל"ת
איתן ק.  |  10/11/22 16:58
3
ספר
שלמה חיפה  |  13/11/22 17:07
4
לא יכול להיות
פלג א  |  13/11/22 18:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר נבות
   פוטין מנסה לבודד עצמו, למרות שהאחריות לפיאסקו הזה כמובן נופלת על כתפיו, לפחות כמו שהיא נופלת על כתפי שר ההגנה שוייגו, שנכשל מבחינה צבאית להחזיק את האזור שממנו נסוגה רוסיה
   אין ספק שהנסיגה, שבועות בודדים אחרי טקס הסיפוח של המחוז לרוסיה, היא השפלה לרוסיה ולפוטין עצמו
דן מרגלית
אמריקה משדרת - ובנימין נתניהו מעמיד פנים שאינו שומע - כי היא "מודאגת" מהכוונה להעניק לבן-גביר וסמוטריץ' תפקידי ביטחון
עמנואל בן-סבו
בית המשפט הרחמן והרחום הפעיל את בלוטות הרגש שהשתלטו על השכל, וגזר על הגנב העלוב, בן הבלייעל, עונש מגוחך, מביש ובעיקר מקומם, חמש שנות מאסר ופיצוי כספי עלוב של שבעים אלף שקלים
איתן קלינסקי
לחברי כנסת כמו דודו אמסלם מהליכוד ואיתמר בן-גביר מעוצמה יהודית חשוב לבטל את מה שקיים כיום, לפיה הביקורת השיפוטית היא המוסמכת לבחור, האם חוק רגיל של הכנסת עולה בקנה אחד עם חוק יסוד של כבוד האדם וחירותו או שהוא סותר אותו
מרגלית מולנר
אמנית המיצג מרינה אברמוביץ' זכתה עכשיו בתואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה    אורלן היא אמנית מיצג טוטלית, המשלבת את גופה באומנותה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il