X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
עובדים סורים מתקנים צינורות של באר נפט במחוז חסקה [צילום: חוסיין מאלה/AP]
למה בסוריה יש נפט ואין דלק
שנת 2022 הייתה קשה ביותר בסוריה והיא גם סובלת ממשבר אנרגיה חמור שמשתק את המשק. אלא שלסוריה יש מאגרי נפט שיכולים להקל על המשבר, אז מדוע האזרחים לא נהנים מהתפוקה, ומדוע שנת 2023 תהיה גרועה עוד יותר לסורים?

מלחמת האזרחים שהחלה בסוריה בשנת 2011 הרסה את כלכלת המדינה. אומנם הצבא הסורי התגבר על האופוזיציה, אך במחיר של הרס תשתיות המדינה. מדינות הנפט העשירות במפרץ הפרסי שתמכו באופוזיציה במלחמה מסרבות כעת לשקם את סוריה, כדי לא לתמוך במשטרו של בשאר אל-אסד הפרו-אירני. ומה עם הנפט המקומי?
הנפט אצל הכורדים
תעשיית הנפט בסוריה סובלת כבר כמה שנים לפני מלחמת האזרחים ממשבר שגרם לירידה משמעותית בתפוקה, אך הנפט לא נגמר וסיפק חלק מסוים מהתצרוכת העצמית. לפני המלחמה הפיקה סוריה כ-300 אלף חביות נפט ביום בממוצע. התפוקה ירדה משמעותית אחרי שצבא המשטר איבד את השליטה על דיר א-זור, מחוז בצפון-מזרח המדינה בו מתרכזים שדות הנפט. שדות הנפט החליפו בעלים במלחמה, ראשית השתלט עליו צבא האופוזיציה - "צבא סוריה החופשית" ומ-2014 נפל לידי דאעש שהפיק ממנו לא מעט רווחים. ב-2017 כבשו את הבארות "כוחות סוריה הדמוקרטית" הכורדים בסיוע אווירי אמריקני. כיום מופקות בדיר א-זור כ-20 אלף חביות נפט בלבד ביום, הרבה מתחת לתצרוכת הסורית. רוב הדלק אינו מגיע לערי סוריה אלא ככל הנראה ליעדים אחרים - לשירותו של המחוז הכורדי בצפון (רוג'בה) וכנראה גם למכירה בזול לטורקיה כדי לממן את הממשל המחוזי (ואולי גם כדי למנוע התקפות צבאיות מצידה של טורקיה).
כך הפך מקור הנפט של סוריה לאזור שליטה של הכורדים בחסות אמריקנית. מאז נאלץ הממשל בדמשק לייבא נפט מאירן כי רובו אינו בשליטתה. אומנם ב-2018 נחתם הסכם בין דמשק וטהרן לייבוא נפט זול אך העיצומים האמריקניים על שתי המדינות מקשים מאוד על התהליך.
היעדר שדות נפט בשליטת דמשק מאז פרוץ המלחמה גרם למשבר הולך ומחמיר. מחיר ליטר דלק הגיע השבוע ל-2,500 לירות סוריות (כחצי דולר), אך התורים לתחנות הדלק בלתי נסבלים, ורבים משיגים אותו בשוק השחור, אך במחיר של 14,000 לירות (2.3 דולר). חשוב לזכור כי המשכורות בסוריה נמוכות מאוד (רובן מתחת ל-100 דולר בחודש) ורוב האוכלוסייה חיה מתחת לקו העוני.
התייקרות הדלק מייקרת מוצרים רבים נוספים בשוק בשל עלותה של הובלת הסחורות. המחסור בדלק והתייקרותו משתקים את המשק הסורי, את המפעלים, את בתי המלאכה ואת המסחר. המחסור מביא גם למשבר בתחום החשמל ובחלק משעות היום אין אספקת חשמל כלל.
התנועה בערי סוריה הפכה לסיוט. התחבורה הציבורית בקושי מתפקדת. הרוב לא יכולים להרשות לעצמם לנסוע ברכב בגלל מחירי הדלק ומשתמשים במוניות המסיעות כמה אנשים יחד. כתוצאה מכך עלתה מאוד עלות הנסיעה במוניות ונוסעים מתלוננים כי לוקח שעות להגיע ממקום למקום בשל ההמתנה הממושכת.
גם חיי החברה נפגעו מאוד, כי אנשים ממעטים לנסוע למשפחה ולחברים בשל עלות הנסיעה. בתי קפה ומסעדות נסגרים מוקדם כי אין כסף לגז ולחשמל להכנת מזון ולחימום שתייה, ומספר האנשים שפוקדים אותם מתמעט.

השבת "הדלק הגנוב"? לא ניתן

אם כך, מדוע לא נלחם המשטר לכבוש שטח בעל משמעות כלכלית כ"כ רבה?
מלחמת האזרחים מתנהלת מאז 2017 על אש קטנה בצפון מערב סוריה במחוז אדליב. יחסי המשטר עם הכורדים במהלך מלחמת האזרחים התאפיינו בהסכם לא כתוב, לפיו הם לא יילחמו זה בזה והכורדים לא יצטרפו למורדים. הכורדים ניצלו את מלחמת האזרחים להקים ישות עצמאית בצפון, בדומה לישות שהקימו הכורדים בצפון עירק אחרי הפלת סדאם חוסיין. כעת מודע המשטר בדמשק כי ניסיון להשיב לידיו את הנפט בדיר א-זור מצריך כניסה של חיילים סורים צפונית לנהר הפרת ופתיחת חזית מלחמה חדשה נגד הכורדים. מלחמה זו עלולה להחליש משמעותית את הצבא הסורי ולהחזיר את מלחמת האזרחים כמה צעדים לאחור. בנוסף, משטר אסד מודע לעובדה שהכורדים נתמכים על-ידי ארה"ב. אומנם מעט חיילים אמריקנים נותרו במחוז, אך איום צבאי עליו עלול להעמיק מחדש את המעורבות האמריקנית בצפון סוריה. בנוסף, רוסיה נזהרת לא להיכנס לעימות עם הכורדים והאמריקנים ומשלימה למעשה מבלי להודות בכך עם הישות הכורדית העצמאית בסוריה.
חשש נוסף של משטר אסד הוא שניסיון להשתלט צבאית על דיר א-זור יביא לפלישה טורקית מקדימה למחוז, בתירוץ הרגיל של מלחמה בטרור הכורדי. כעת מעדיפים הצבא הסורי ובעלות בריתו, המיליציות הפרו-אירניות וחיל-האוויר הרוסי, לרכז את המלחמה להשבת השטח שבצפון-מערב, נגד שארית האופוזיציה באדליב. המלחמה הזו מתעכבת מסיבות רבות והתקדמות המשטר במחוז זה איטית מאד. אומנם בשנתיים האחרונות נכבשו מעארת א-נעמן ופרברי חלב הצפוניים, אך האופוזיציה, בראשה "תחריר א-שאם" הג'יהאדיסטית, מצליחה לעכב את כיבוש האזור, כנראה בתמיכה של טורקיה וקטר. אם וכאשר יסתיים כיבוש אדליב, תתפנה הקואליציה הסורית-אירנית-רוסית לטפל במחוז הכורדי השולט בנפט הסורי. בינתיים ימשיכו האזרחים הסורים לסבול ממשבר נוראי שסופו אינו נראה באופק.

מאמר על השיתוק הכלכלי ומשבר הדלק בסוריה באל-מיאדין
מאמר על הנפט בדיר א-זור באל-ג'זירה
מפה חיה של המלחמה בסוריה
תאריך:  11/01/2023   |   עודכן:  11/01/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
למה בסוריה יש נפט ואין דלק
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ארה"ב השתלטה על הנפט הסורי
חשדנית  |  19/01/23 19:51
2
מעניין, אבל
הקורא  |  21/01/23 11:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
גורמים מדיניים מזהירים כי המדיניות של ממשלת הימין החדשה מעלה את ישראל על מסלול התנגשות עם הרש"פ ועם ירדן ועלולה לפגוע בתהליך הנורמליזציה. גורמי הביטחון מודאגים מההקצנה ברחוב ובפרלמנט בירדן ומצעדים מדיניים שעלול לנקוט המלך עבדאללה
עידן יוסף
"ראיתי מה שנאמר בתקשורת הישראלית ובמפרץ על כך שהייתי מחובר למכשירי הנשמה - אז אין לי שום דבר. נזלת וצינון כמו כולם. יש לי רגישות בקנה הנשימה כבר 30 שנה"    על איתמר בן-גביר: "לרסן את המשוגעים הקיצוניים האלו"
יוני בן-מנחם
המצב המתוח בדרום ירדן נמשך, הממשלה הירדנית איננה מתכוונת להוריד את מחירי הדלק וגל המהומות עלול להתחדש בכל רגע. המדיניות הכלכלית של ממשלת ירדן היא הסיבה למשבר הכלכלי שנמשך כבר כמה שנים וגם תופעת השחיתות, המלך עבדאללה הוא שאחראי למצב הכלכלי הקשה
יוני בן-מנחם
גורמי ביטחון ירדנים אומרים כי תנועת "האחים המוסלמים" מתסיסה את האווירה בירדן כדי להביא למרי אזרחי נגד המשטר    במקביל מתחזק כוחן של קבוצות ג'יהאדיסטיות חמושות בדרום ירדן, האם המלך עבדאללה ישתלט על המצב?
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל – בנושאים גדולים כקטנים    והפעם – מה לקרוא, הומור אינפנטילי, אלימות והרס ואדמה חרוכה    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, נחת, שלווה, שמחה ואושר    "הגרמנים לא חזרו למוטב, הם רק נחים" (בן הכט)    חנוכה שמח    "חשוף זרוע קודשך / וקרב קץ הישועה / נקום נקמת עבדיך / מאומה הרשעה / כי ארכה השעה / ואין קץ לימי הרעה / דחה אדמון בצל צלמון / הקם לנו רועים שבעה" (הפיוט "מעוז צור")
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il