X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
קריסת בנק SVB יכולה לתת שיעור לאחרים [צילום: ג'ף צ'יו, AP]
ללמוד ממשבר הבנקים בעמק הסיליקון
הקריסה של הבנקים SVB ו-Signature מעלה כמה תובנות שמן הראוי שהגורמים המחליטים בממשלה ובמשקיעים המוסדיים בארץ יאמצו ואולי יש כאן הזדמנות לשינוי...?

לצד העיסוק המתמשך במחאה נגד התוכניות לשינוי המשטר, השבוע עסקו הכותרות בארץ בהשלכות קריסת SVB, הבנק של עמק הסיליקון, ובנק הקריפטו Signature על ענף ההיי-טק המקומי. נכון לכתיבת שורות אלה, התחושה היא שלפחות בישראל, הדברים מסתדרים לטווח הקרוב, מה שאי אפשר להגיד על הטווח הרחוק יותר - פשוט משום שאי אפשר עדיין לדעת.
השאלה המרכזית כעת בהקשר זה היא: מה הלאה? התשובה לכך נמצאת אצל שני שחקנים מרכזיים: קרנות הון-הסיכון, שמממנות את הסטארט-אפים והיו חשופות לבנקים האלה, והממשלה.
לגבי הקרנות, יש כרגע חוסר ודאות כיצד הן ינהלו מעתה את מדיניות ההשקעה שלהן, ובעיקר איך הן ישכנעו משקיעים להשקיע את הכסף אצלן. אולם, אין זה סוד שמימון הון-הסיכון נמצא בירידה מאז שנת השיא שלו ב-2021. זה קורה בארץ ובחו"ל, ובא לידי ביטוי בשלל דוחות ומאגרי מידע. לדוגמה, לפי אתר קראנץ' בייס, שמרכז נתונים על סטארט-אפים בפרט וחברות היי-טק בכלל, ב-2022 נרשמה צניחה של 35% במימון הון-הסיכון לעומת 2021. הנפגעות הישירות מכך הן חברות הסטארט-אפ, שעבורן ההשלכות של המשבר, לרבות סגירת הבנקים מהשבוע, יכולות להיות עניין של חיים ומוות.
ההערכה היא שאותן חברות, ואחרות, יחפשו מקורות השקעה נוספים, מגורמים שיש להם מזומנים ויכולים לקחת סיכונים. מה שבטוח הוא שזהירות וניהול סיכונים, שמהווים מרכיב מרכזי בעולם הון-הסיכון וההשקעות, יהיו מילים עם הרבה יותר משמעות בשנים הקרובות.

עזור? ראש הממשלה, בנימין נתניהו [צילום: מתוך שידור חי בחדשות 13]

האם הסיוע יגיע מירושלים?
השחקן השני בזירה הזו, של תעשיית ההיי-טק ובמיוחד של הסטארט-אפים, הוא הממשלה. כמו נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וכן שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ושר החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס מיהרו לפרסם הודעות הרגעה והבטיחו שאם יהיה צורך, הממשלות תעזורנה לחברות. ההצהרות האלה הן ביטוי של מדיניות עקרונית של ממשלות ישראל, שלפיה כאשר יש כשל שוק או משבר עולמי, המדינה נכנסת לתמונה ובוחנת אפשרויות לסייע.
הזרוע הישירה של הממשלה שמטפלת בחברות הצעירות היא רשות החדשנות. אלה החברות שכאשר מדברים על היערכות לסיוע לענף בעקבות קריסת הבנקים, מתכוונים אליהן. החברות האלה הן השכבה הכי רגישה של ההיי-טק, ולו בשל העובדה שרבות מהן נמצאות בשלבי השקעות מוקדמים, חלק גדול מהן בשלב הפרה-סיד. גם ככה קשה להן לגייס כספים - עכשיו זה יהיה קשה שבעתיים.
היו צייצנים זריזים שמיהרו לשמוח לאיד ולטעון שמנהלי חברות ההיי-טק הישראליות הפסידו כספים שהעבירו לאותם בנקים לאחר שהוציאו אותם מישראל. כמובן שזו שטות מוחלטת, שכן בנקים תמיד נתונים לסכנת קריסה. ואם כבר מדברים על ישראל, הרי שאי יציבות משטרית ומשפטית מסוכנת לבנקים המקומיים
יש כאן היבט נוסף, שהוא בגדר "חולי" עתיק יומין בהיי-טק: המשקיעים המוסדיים, שמחזיקים מיליארדי שקלים מכספי החסכונות שלנו, עדיין יעדיפו להשקיע בנדל"ן מאשר בענף הטכנולוגיה, שמוגדר כענף ברמת סיכון גבוהה. זאת, על-אף שבמהלך השנים נעשו לא מעט שינויים רגולטוריים על-מנת להקל על אותם מוסדות להשקיע יותר בהיי-טק. במקרים רבים, ההחלטה של המוסדיים שלא להשקיע בתעשיית הטק, או להשקיע בה מעט, היא תוצר של העובדה שאין להם כוח אדם מתאים, שמסוגל לבחון השקעות בענף. רשות החדשנות הציעה להם בזמנו לסייע בגיוס אנשים כאלה, אבל זה לא שינה את המצב. התוצאה היא החשיפה הגדולה יותר של חברות ישראליות צעירות לבנקים בחו"ל.
הזדמנות לשינוי
כמו בכל משבר, גם הפעם יש הזדמנות לשינוי. תתפלאו לשמוע, אבל השינוי כבר קורה: השבוע פורסם שזרועות השקעה של בנקים גדולים במדינה מיהרו להציע לחברות ההיי-טק שנחשפו לשני הבנקים הקורסים בארצות הברית סיוע כספי בדמות הלוואות והשקעות שונות, כדי לחלץ אותן מסכנה מיידית. יותר מזה, התפתח סוג של תחרות בין הבנקים על החברות האלה, ויש מצב טוב שהתוצאה של זה תהיה שהסטארט-אפים לא יהיו חייבים להיות תלויים במימון של קרנות הון-סיכון שהכסף שלהן נמצא בבנקים בחו"ל.
אם זה אכן יקרה, זה יסייע לגידול בצמיחה של הענף. יותר השקעות בחברות צעירות לא רק מכניסות יותר דולרים לישראל, אלא גם מספקות תעסוקה לעוד סטארט-אפיסטים, ולא רק, אלא גם במגזרים אחרים במשק.
לסיום, אי-אפשר לפסוח על המחאה נגד המהפכה המשפטית. מיד לאחר הפרסום על-אודות קריסת SVB ו-Signature, היו צייצנים זריזים שמיהרו לשמוח לאיד ולטעון שמנהלי חברות ההיי-טק הישראליות הפסידו כספים שהעבירו לאותם בנקים לאחר שהוציאו אותם מישראל. כמובן שזו שטות מוחלטת, שכן בנקים תמיד נתונים לסכנת קריסה. ואם כבר מדברים על ישראל, הרי שאי יציבות משטרית ומשפטית מסוכנת לבנקים המקומיים. מה שבטוח הוא שהגיע הזמן שהמוסדות הפיננסיים בארץ יאמינו גם הם בהיי-טק וישקיען בו.

תאריך:  19/03/2023   |   עודכן:  19/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ללמוד ממשבר הבנקים בעמק הסיליקון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
בשארם א-שיח' במצרים יתקיים מפגש ביטחוני בהשתתפות נציגים בכירים מישראל והרש"פ בניסיון אחרון לצמצם את הטרור והאלימות לקראת חודש רמדאן    לגורמי הביטחון בישראל יש ציפיות נמוכות מסיכויי הצלחתו, יש גם חשש שארגוני הטרור יבצעו פיגוע טרור גדול כדי להכשיל את המפגש
יואב יצחק
הנשיא יצחק הרצוג הציג בנאומו מתווה פשרה, כדבריו - 'מתווה העם'    בחינת המסמך בנושא הוועדה לבחירת שופטים מלמדת כי מדובר בניסיון לתעתע בציבור    המסמך מבקש להצר צעדי הממשלה ביחס למצב כיום ובמקביל להגדיל כוחם של שופטי העליון ולהעניק להם זכות וטו על כלל המינויים לשפיטה    הרצוג ומשפחתו הם חלק מהאליטה המשפטית ומהאלפיון העליון בישראל, גם מכוח זכויותיהם במשרד הרצוג, פוקס נאמן ושות', שמעמדו המקצועי והכלכלי תלוי בקשר עם השופטים בישראל
יאיר נבות
חוקרים מאוניברסיטת ייל שבארה"ב פרסמו דוח בו נטען כי רוסיה החזיקה לפחות 6,000 ילדים אוקראינים באתרים בחצי האי קרים וברוסיה    התובע הכללי האוקראיני: מדובר בהחלטה היסטורית עבור אוקראינה ועבור מערכת הצדק הבינלאומי כולה
רפי לאופרט
לא סמכתי יתר המידה על יכולתו של הנשיא הרצוג להשתחרר מכבלי עברו הפוליטי ולהציג מתווה פשרה מאוזנת    אני מאמין שהתאמץ אבל לא ההין לחרוג מחיק עברו ברגע הקריטי של פרסום הדברים. כשל אופי? פוליטיקה? או סתם החמצה - חבל
יוני בן-מנחם
חיזבאללה עומד מאחורי הפיגוע בצומת מגידו ומנסה באמצעותו לעודד את ארגוני הטרור הפלשתינים להגביר את הטרור בעומק ישראל לקראת רמדאן    ישראל חייבת לאמץ בהקדם משוואת הרתעה חדשה מול חיזבאללה, אחת הדרכים היא לתת אור ירוק למוסד הישראל לחסל את חסן נסראללה ובכירים אחרים בארגונו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il