X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
עוד מאותו הדבר [צילום: מייקל דווייר, AP]
דמוקרטיה וירטואלית
רוב המלל שנשפך בעולם הווירטואלי, הופך לעיסת רעיונות שמתדלקת את השיח ברשתות האם זה מקדם את החשיבה האנושית, את שיח הפתרונות? ממש לא
מיכאל מירו עיתונאי אזרחי וחוקר בתחומי חברה וסביבה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

מה עובר עלינו? עברנו לחיות ברשתות. כשאני אומר זאת אני מתכוון לכך שכעת לא משנה מה קורה בעולם האמיתי, אנחנו שקועים בטלפונים הסלולריים. השיח בין אזרחים למקבלי ההחלטות נמצא שם. האמת שהטכנולוגיה מאפשרת דמוקרטיה השתתפותית שרק חלמנו עליה. יש כאן שיח ישיר בין האזרח לנבחריו. אלא שכאן טמון גם העוקץ. השיח הוא של תמיכה עוורת או שנאה עוורת. אין כאן שיח של ליבון ודיון, בסוגיות עקרוניות כאלה ואחרות.
דומה שנבחרי ונבחרות הציבור נישבו בקסמי התקשורת האזרחית בטוויטר, בפייסבוק ובכל השאר. לפתע אין להם מחסום, אין מי שיאשר או יפסול את מה שהם כותבים, הם כותבים והציבור מצביע בלייקים ובהערות. כפי שכתבתי על פניו, נראה שהדמוקרטיה הישראלית צועדת קדימה עם הקדמה. אכן זוהי תופעה שיש לברך עליה, אך אם נקרא היטב את הנאמר בשיח הדיגיטלי, דומה שנבין שדרך הביצוע לוקה בחסר ואפילו לא ראויה.
אפשר לומר שנבחרי הציבור קצת יותר זהירים בהתבטאויות ב"שמירת הלשון", אך טועים לחשוב שהודעה לעיתונות שאנחנו העיתונאים, מכירים היטב, היא הצורה הנכונה לדוווח על עשיה למען הציבור. כשעיתונאי מקבל הודעה, שכולה נוטפת דברי שבח לשרה או לשר, התגובה בדרך כלל, דיווח קצר וענייני ולא יותר מכך. מנקודת המבט שלי מדובר בליג לרש, הודעות שדומות יותר לעמוד פרסום ממומן.
נבחרי הציבור ובעיקר אלה החדשים מהקואליציה שגילו את מה שנדמה להם כקמפיין החלומות, מצייצים את עצמם באריכות. לא אחת הם מוסיפים את המסרים המסורתיים, על השמאל, על האנרכיסטים ועוד כיד ההסברה המונחית מלמעלה, או לחלופין על הימין והביבים וכן הלאה על-פי הבחירה האישית.
דומה שכמות הצפיות והלייקים מסנוורים אותם ומחזקים אותם והם נסחפים אל תוך העולם המדומיין של הרשתות החברתיות. עולם שבו הם משתחררים ומנהלים שיח שביסודו הוא תעמולה צרופה. הם ועוזריהם צמודים למסך ומתכתבים עם כל הבא ליד. זה נראה כמו קמפיין בחירות בלי יעד, בל תאריך נקוב.
מלל וירטואלי
הרשתות מספקות להם את האפשרות לייצר פעילות מדומיינת שאינה מחוברת למציאות אלא יוצרת אותה. האזרחים, נהנים אף הם מהיכולת לתקשר ישירות עם מקבלי ההחלטות ובכך הדמוקרטיה הישראלית מקבלת דימוי של דמוקרטיה משתתפת ומשמעותית. דימוי שמחלחל לתודעה הציבורית ויוצר אשליה שיש שיח בין הציבור לנבחריו באשר הם.
בין הדמוקרטיה הווירטואלית לבין זו המתקיימת במציאות יש תהום. כך למשל, נסו להתקשר לנבחר ציבור, נסו לשלוח מסרון, סביר להניח שתתאכזבו, במקרה הטוב תקבלו תשובה לקונית ובמקרה הנפוץ נבחרי הציבור מתגוננים וחוסמים את האפשרות להעביר אליהם הודעות אישיות. לא אחת הם גם חוסמים את הגישה של אזרחים לחשבונות הטוויטר והפייסבוק.
אז מה היה לנו? אנחנו חיים בעולם מדומיין, מספרים לעצמנו סיפורים על דמוקרטיה ועל היכולת שלנו להשפיע. אנחנו לא לבד, כולם שותפים למאבקים הפוליטיים, כשהמהלכים ידועים ונטולי הפתעות. מאבקים שלכל היותר מחזקים את אלה שרוצים להתחזק, מעצבנים את מי שרוצים להתעצבן וכן הלאה. במציאות, החיים נמשכים, רוב המלל שנשפך בעולם הווירטואלי, הופך לעיסת רעיונות שמתדלקת את השיח ברשתות. האם זה מקדם את החשיבה האנושית, את שיח הפתרונות? ממש לא.
במחשבה נוספת אנחנו מקבלים פוליטיקה של עוד מאותו הדבר. מקבלי ההחלטות חושבים רק על עתידם הפוליטי ועל הדרך לשמור על בוחרים מהירי חימה המוכנים בכל רגע לכעוס ולשנוא. כל זאת בזמן שבעצם אין הבדלים גדולים בין כל השחקנים, אין כאן ימין משמעותי וגם לא שמאל משמעותי, יש לנו בעיקר אזרחים שרוצים לחיות במדינה שסופרת אותם. לצערנו נבחרי הציבור לא ממש מבינים מה אנחנו רוצים מהם ולכן הם בוחרים בשלהוב יצרים בתקווה שליבוי השנאה יוסיף להם נקודות.
אלה גם אלה לא מבינים שהדרך הזאת מובילה למבוי סתום ולפירוק המרקם החברתי לקבוצות שחשות שהשותפות שניסו לבנות כאן לא עובדת. לא אציע כאן פתרונות, מה שכן אציע הוא לשנות את השיח ברשתות ולהסביר לחברי הכנסת שלאזרחים יש זכות מלאה לקבל הסברים, רציניים, על מהלכים כאלה ואחרים, לקבל הסברים ואפילו לעיתים להשתכנע שיש גם דרכים אחרות.

תאריך:  16/04/2023   |   עודכן:  16/04/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חנן שי
המשבר בדמוקרטיה הישראלית אומנם נראה כחוקתי, פוליטי ומנהיגותי, אך בשורשיו הוא משבר תרבותי עמוק שהתרופה לאיחויו מונחת על המדף
ג'נט מיכאיל
המנגנון המתעתע של פיברומיאלגיה והשינוי ה"פשוט" שעוזר להתגבר עליה    כשמתמודדים עם רגשות מורכבים כמו לחץ, תסכול או חרדה, רבים מאיתנו פשוט לא נושמים כמו שצריך
יוני בן-מנחם
למרות שחיזבאללה מעריך כי ישראל נחלשה, הוא מעדיף לתקוף אותה באמצעות פעילי טרור פלשתינים הפועלים מדרום לבנון ולשמור על מרחב ההכחשה לגבי אחריותו להתקפות    חסן נסראללה חושש מחיסול ישראלי    הוא עדיין מסתתר בבונקר מאז 2006 אך תעוזתו גברה והוא משנה את כללי המשחק מול ישראל ללא טביעות אצבעותיו
שלמה פילבר
תזוזה מהירה חלה בערוצי התקשורת, כאשר קשת 12 נוטה לכיוון מרכז-שמאל וערוץ 14 זוכה לתמיכה מצד צופי ימין. נוף המדיה המשתנה עשוי להשפיע לרעה על רשת 13, שעלולה לעמוד בפני סגירה או שינויי בעלות. בנוסף, נשמעה ביקורת על האובייקטיביות ובדיקת העובדות של התקשורת, כאשר משתמשי מדיה חברתית בודקים עיתונאים בזמן אמת
גלעד שרון
100 ימים חלפו מאז קמה הממשלה, זמן טוב לשאול מה עשינו    לא הגבנו כמו שצריך לירי הרקטות, לא טיפלנו במערכת המשפט מלבד הרבה רעש וצלצולים    ממתי כולם נהיו כאלה פחדנים שמעדיפים לצפות בשקיעת הממשלה והליכוד בלי להוציא הגה, מתוך שילוב של פחד וציפייה לרשת את נתניהו?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il