יום העצמאות (או בשמו השני יום המנגל הלאומי) קרב ובא, ואיתו מגיעים ההכנות של קניית המנגל, הפחמים, הבשרים והתוספות. ישנם הרבה אנשים החוששים מחג זה ומהארוחה הגדולה והעשירה בבשר, ואולי אין כל סיבה לדאגה. בכתבה זו אציג את סוגי הבשרים השונים, נדון מה מומלץ יותר ופחות ואיך ניתן לשלבם בחג בצורה בריאה ומאוזנת.
לרוב כשאומרים את המילה בשר הכוונה היא לבשר אדום/בשר בקר. ככלל בשר בקר בעל תכולה קלורית גבוהה יותר בהשוואה לעוף, אך עם זאת מכיל גם יותר ברזל, אבץ ו-B12 בהשוואה לעוף/הודו. הערך התזונתי בין סוגי הבשר משתנה בהתאם לאחוז השומן שהנתח מכיל. ישנם נתחים בעלי תכולת שומן גבוהה כגון אנטרקוט ובריסקט ונתחים בעלי תכולת שומן נמוכה יותר ותכולת חלבון גבוהה יותר כגון כתף בקר.
נתחי הבקר שנחשבים לדלים בשומן ומומלץ לשלבם במנגל הבא הם פילה מדומה (מס' 6) ושייטל (מס' 13). על-פי ההמלצות התזונתיות של משרד הבריאות הישראלי מומלץ להמעיט בצריכת בשר אדום/בשר בקר, ולהגביל את צריכתו עד 300 גרם בשבוע. השומן בנתחי בשר הבקר השמן מונעים את הייבוש של הבשר ושמירה על העסיסיות שלו במהלך הצלייה על האש לכן בהכנה של בשר בקר רזה מומלץ זמן צלייה קצר של הנתחים יחד עם מרינדה טעימה כדי לא לייבש את הנתחים.
גם במחלקת העופות הערכים התזונתיים משתנים בהתאם לחלקים השונים, כך למשל ירך העוף (פרגית) תכיל תכולה קלורית גבוהה יותר בהשוואה לחזה עוף וזאת בגלל תכולת שומן גבוהה יותר - ב-100 גרם פרגית יש 209 קלוריות ו-10.8 גרם שומן בהשוואה לחזה עוף שמכיל 160 קלוריות ו-3.8 גרם שומן. עם זאת, נתח הפרגית עשיר יותר בברזל ואבץ בהשוואה לחזה עוף שעני ברכיבים אלו. ומה בנוגע לכנפיים? 100 גרם כנפיים (כולל עצם) שהם ככנף אחת בינונית יכילו כ-203 קלוריות.
חשוב לזכור שהכנפיים מכילות שכבת עור שבדרך כלל נאכלת יחד עם חלקי הבשר, דבר שמעלה את אחוז השומן במאכל. בנוסף מכיוון שחלקי הכנפיים קטנות ולא מכילות הרבה בשר יש צורך לאכול כמות גבוהה יותר שלהם כדי לשבוע, דבר העלול להעלות את התכולה הקלורית של הארוחה. זאת אומרת שמבחינת כמות הקלוריות מול כמות הבשר הרבה יותר כדאי לנו לשלב במנגל חזה עוף צלוי או פרגית מאשר כנפיים.
ומה עם בשר אולטרא מעובד? בקבוצה זו נכללים בשרים כגון: המבורגר, קבב ונקניקיות. חשוב לזכור שבשרים מסוג זה שנקנים קפואים בסופר לרוב יכילו כמות גבוהה של שומן רווי ונתרן - צריכה גבוהה של רכיבים אלו נקשרת למחלות כרוניות, דוגמת סוכרת, השמנה ויתר לחץ דם. בנוסף לכך מזונות אלו מכילים תוספי מזון (בדר"כ יופיעו בתווית המזון כ-E נאמבר) כגון: חומרים משמרים, מייצבים, חומרי טעם וריח ועוד וגם להם יש השפעות בריאותיות שליליות.
מסיבה זו מזונות מסוג זה פחות מומלצים לצריכה. ניתן לשקול בחג העצמאות הקרוב להחליף את בשרים אלו בבשרים בהכנה ביתית, כך ניתן להכין המבורגר/קבב מבשר טחון דל בשומן ולהוסיף לו עשבי תיבול לשדרוג הטעם. אופציה נוספת לשילוב מאכלים אלו בחג היא לקנות אותם בקצביות בוטיק שמכינים את הבשרים במקום ללא תוספת של חומרים משמרים.
וכמובן שלא נשכח את התוספות שמגיעות לצד הבשר. ניתן ומומלץ לשלב לצד הבשר סלטים טריים, ושיפודי ירקות על הגריל לצד תפו"א אפוי/במדורה או פיתה קלה וממרחים כגון חומוס וטחינה בהכנה ביתית.
ובואו לא נשכח שיום העצמאות הינו רק יום אחד בשנה, במהלכו ניתן לאכול בצורה בריאה ומאוזנת ולא פחות חשוב לשמוח וליהנות!