X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בעוד שישה ימים - ארדואן או קיליצ'דרגולו [צילום: אמרה גוראל, AP]
האם טורקיה בסוף עידן ובתחילת חדש
במידה רבה, הבחירות שיתקיימו ביום ראשון יכריעו לאן מועדות פניה של טורקיה בשנים הקרובות - האם להמשך השקיעה עם שלטון ארדואניסטי אוטוריטרי, או לכיוון התאוששות מחודשת של הכוחות הפרו דמוקרטים, שינסו לשקם את הכלכלה, להשיב את אמון המשקיעים הזרים ע"י ייצוב הספינה

בעוד שישה ימים ייערכו הבחירות הנשיאותיות והפרלמנטריות בטורקיה, בחירות שה"אקונומיסט" הגדיר כחשובות ביותר בעולם ב 2023. אחרי שני עשורים בשלטון, נדמה שארודאן עומד בפני האתגר המשמעותי והגדול ביותר לשלטונו האוטוריטרי, והוא בסכנה. אם כך אכן יקרה, יהיו לכך השלכות הרבה מעבר לטורקיה.

הנסיבות הנוכחיות מקשות מאוד על ארדואן, ותורמות לא מעט לתחושת המיאוס בקרב חלקים רבים בציבור הטורקי - רעידת האדמה האיומה בפברואר, שגבתה יותר מ 50 אלף קורבנות, האירה בזרקור על שחיתות ממארת שפשתה בכל דרגי השלטון בטורקיה ותרמה ככל הנראה לתוצאות החמורות ולהיקף ההרוגים הגבוה ועל כך שתקציבי ענק הלכו לכיסי פקידים במקום ליעדם האזרחי תשתיתי. הכלכלה הטורקית על הקרשים - הלירה הטורקית קרסה, האינפלציה עומדת על עשרות אחוזים, ומדיניותו הכלכלית של ארדואן פגעה ב״חיים עצמם״ של טורקים רבים יותר מהכל. הניהול האחראי שאפיין את שנותיו הראשונות בשלטון - נעלם לחלוטין.

ארדואן פיטר כזכור שלושה נגידים של הבנק המרכזי בתוך שנתיים, מינה את חתנו לשר האוצר ללא כישורים מתאימים, וכפה על הבנק המרכזי לנהל מדיניות מוניטרית כושלת וחסרת היגיון כלכלי. דווקא ארודאן, זה שבעשור הראשון לכהונתו שיקם והזניק את הכלכלה הטורקית להיות אחת הצומחות והמתפתחות בעולם, הוא זה שאחראי כעת להתרסקותה, ולכך שרמת החיים של טורקים רבים התרסקה בדרמטיות, והעתיד לא מבשר טובות.
חשוב לזכור שבעשור האחרון פעל ארדואן בעקביות לביצור שלטונו, שינה את שיטת המשטר לנשיאותית (קודם לכן כיהן כר״מ ולממשלה היו סמכויות ביצועיות רבות, אך מאז השינוי החוקתי היא הפכה, כמו הפרלמנט באנקרה, לסוג של חותמת גומי כשבידי הנשיא סמכויות נרחבות מאוד). כך שלא רק את הכלכלה ריסק ארדואן, אלא גם את הדמוקרטיה בטורקיה - אילוף מערכת המשפט,ריסוק התקשורת החופשית, מאסר ליריבים פוליטיים ועוד. טורקיה היא כיום מדינה אוטוריטרית, עם שלטון נשיאותי סופר ריכוזי, בלי איזונים ובלמים. ניסיון ההפיכה ביולי 2016 רק האיץ ביתר שאת את תהליך ההשתלטות של ארודאן על כל גורמי הכוח, כולל טיהורים המוניים בצבא ובכוחות הביטחון, כמו גם בכל השירותים הציבוריים - ממורים ומרצים באוניברסיטאות ועד ארגוני חברה אזרחית.

מי שאמור למנף את הנסיבות הללו לטובתו בקלפי הוא כמאל קיליצ'דראולו בן ה 74, מנהיג מפלגת האופוזיציה הראשית - ״מפלגת העם הרפובליקנית״ (CHP) - העומד בראש קואליציית שש מפלגות שרצה יחד ומה שמאחד אותה זה בעיקר הרצון לשים סוף לשלטונו של ארדואן. קיליצ'דראולו הבטיח שאם ייבחר יפעל מייד לבטל את מהלכיו של ארדואן, ישיב אותה למסלול הדמוקרטי וישקם את כלכלתה. במידה רבה, הבחירות ביום ראשון יכריעו לאן מועדות פניה של טורקיה בשנים הקרובות - האם להמשך השקיעה עם שלטון ארדואניסטי אוטוריטרי, או לכיוון התאוששות מחודשת של הכוחות הפרו דמוקרטים, שינסו לשקם את הכלכלה, להשיב את אמון המשקיעים הזרים ע״י ייצוב הספינה, שחרור אסירים פוליטיים רבים וטיהור אווירת הפחד שמאפיינת כיום את הפוליטיקה והרחובות בטורקיה.
לניצחון של האופוזיציה יהיו גם השלכות אזוריות חשובות מאוד, מתוקף היותה של טורקיה חברת נאט״ו חשובה. הפסד של ארדואן יביא כמעט בוודאות לשיפור דרמטי ביחסי אנקרה-וושינגטון ואנקרה-נאט״ו. יהיו לו גם השלכות מרתקות על יחסי טורקיה עם רוסיה, אבל לזה אקדיש שרשור נפרד, כיאה. הפרלמנט הטורקי מונה 600 מושבים. לגבי המרוץ לנשיאות - אם אף מועמד לא יקבל יותר מ 50%, הרי שייערך סיבוב שני ב 28 במאי. הסקרים העדכניים מלמדים על יתרון קטן לקיליצ'דראולו על פני ארדואן, וסיבוב שני.
חשוב לציין - אחוז החסימה בטורקיה עומד על 5%. אזרחים טורקים מעבר לים מצביעים אף הם, ומספרם הכולל עומד על 3.4 מיליון בני אדם, מתוכם 1.5 מיליון בגרמניה, 400 אלף בצרפת. הם כבר החלו להצביע בשבוע שעבר, ויכולים להצביע עד מחר. כמעט חמישה מיליון מהמצביעים בבחירות בטורקיה יצביעו בפעם הראשונה - אלה הם צעירים שלא הכירו דבר פרט למנהיגותו של ארדואן, ולהצבעתם תהיה השפעה קריטית על התוצאות. איך יגיבו למשבר הכלכלי הקשה? אחוז ההצבעה בבחירות בטורקיה גבוה מאוד בד״כ - בין 80% ל 90%, וכך צפוי להיות גם הפעם.

תאריך:  09/05/2023   |   עודכן:  09/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם טורקיה בסוף עידן ובתחילת חדש
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר נבות
מחר כאמור יציינו ברוסיה את "יום הניצחון", כולל המצעד הצבאי המסורתי בכיכר האדומה. הנשיא פוטין צפוי להשתתף בו כבכל שנה, אך במוסקבה יש דריכות וכוננות מאוד גבוהות, בציפייה לפעולה אוקראינית אפשרית שתביך ותשפיל את רוסיה, ביום החשוב לה ביותר בלוח השנה.
יוני בן-מנחם
ישראל שיחררה ממעצר את חבר הפרלמנט הירדני עימאד אלעדוואן אשר ניסה להבריח כמות גדולה של כלי נשק לישראל, הוא הוסגר לירדן, חסינותו הוסרה והוא יועמד לדין. הדרג המדיני בישראל מנע הסלמה מיותרת ביחסים המתוחים עם ירדן ונקט צעד בונה אמון כלפיה, ירדן מצידה התחייבה להעניש את אלעדוואן ולהילחם בתופעת הברחות הנשק
נפתלי בנט
כראש ממשלת ישראל לשעבר, וכיזם הייטק לשעבר, אני מסתובב בכל רחבי העולם, וזהו הנושא העיקרי שמעסיק את כל החברות וכל הנהגות המדינות שאני פוגש. אין מנכ"ל חברה שלא אובססיבי לזה, ואין מנהיג מדינה אדיש. כולם מבינים שמי שיחמיץ את המהפכה יישאר לא רלוונטי, כמו נהג כרכרת סוסים בעידן המכוניות. אסור לנו להישאר מאחור
גדי חיטמן
ניסיתי לחשוב על ההישגים של בן-גביר בארבעה חודשים בתפקיד. מצאתי רק אחד: הבטחה מראש הממשלה להקים משמר לאומי. מתי, כמה, משימות, כפיפות, היקף כוח אדם, ממשקים גם גופים קיימים - כל זה יידון בהמשך. העיקר שנתניהו הבטיח ואיתמר מרוצה. זהו. חוצמזה ממש לא הצלחתי
יאיר נבות
דוח המודיעין של משרד ההגנה הבריטי קובע: "רוסיה מתמודדת, כמעט בוודאות, עם המחסור החמור ביותר בכוח אדם מזה עשרות שנים. הבנק המרכזי הרוסי סקר 14 אלף מעסיקים ומצא שמספר העובדים הזמינים הוא ברמה הנמוכה ביותר מאז 1998. במהלך שלוש השנים האחרונות, הצטמצמה אוכלוסיית רוסיה ע"פ הדיווחים בשני מיליון יותר מהצפוי בגלל ההשפעות של COVID-19 והמלחמה באוקראינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il