X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
טקס בתל אביב לציון הפלישה לאוקראינה [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]
יחס הישראלים לסכסוך בין רוסיה לאוקראינה
מומחי "הפורמט החיפאי" של עמותת "דור מוריה" דנו בתוצאות מחקר על יחסם של אזרחי ישראל, ילידי הארץ ועולים, לבעיה הגיאופוליטית החריפה ביותר של השנה

איך ישראלים מרגישים לגבי הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה? האם הם עוקבים כעת אחר האירועים בשתי המדינות? והאם הם תומכים במדיניות הממשלה בנושא זה? נושאים אלו עמדו במרכז הדיון שנערך על-ידי "הפורמט החיפאי" - מפגש מומחים שאורגן על-ידי העמותה "דור מוריה". הפורום דן בתוצאות הסקר הסוציולוגי "יחסם של הישראלים לסכסוך בין רוסיה לאוקראינה".
המפגש של "הפורמט החיפאי" נערך בסוף אפריל בתל אביב בצורת שולחן עגול. השתתפו בו מדענים בתחום מדעי המדינה וביטחון, עיתונאים, מומחי ביטחון לאומי, חברי כנסת ונציגי ארגונים לא ממשלתיים. המשתתפים דנו בתוצאות המחקר "יחסם של ישראלים לסכסוך בין רוסיה לאוקראינה", שפותח על-ידי מרכז אנליטי של "דור מוריה" ונערך בישראל בחודשים מרץ-אפריל 2023 על-ידי מכון המחקר הבינתחומי "מאגר מוחות".
הפעם, נושא דיון המומחים היו עמדת מדינת ישראל הרשמית ושל הישראלים עצמם לגבי הסכסוך הרוסי-אוקראיני והשלכותיו על מצבה הפוליטי והביטחוני של מדינת ישראל.
במהלך הצגת המחקר, מנהלת המרכז האנליטי הבינלאומי לפיתוח אנושי, ד"ר לולה קולפינה, סוציולוגית, ציינה כי ישנם הבדלים בין היחס לסכסוך הרוסי-אוקראיני בקרב ישראלים שנולדו בישראל ואלו שעלו לארץ ממדינות ברית המועצות לשעבר. זה בולט במיוחד מהעובדה שלדוברי רוסית יש נטייה גבוה פי 3 "לעקוב כל הזמן" אחרי הסכסוך הצבאי הזה מאשר לילידי הארץ. על-פי הסקר, 58% מהישראלים בדרך כלל אינם עוקבים או רק לעיתים רחוקות עוקבים אחר הלחימה בסכסוך הרוסי-אוקראיני. רק 9% מהישראלים עוקבים אחר המצב "כל הזמן".
לגבי היחס לעמדתה הרשמית של מדינת ישראל התפלגו דעות בצורה הבאה: בסך-הכל 57% מהנשאלים סבורים שישראל הינה ניטרלית או שאין לה עמדה רשמית ברורה. 63% מהנשאלים מסכימים למדי ולחלוטין עם העמדה הרשמית של ישראל. לטענת 80% מהישראלים, השתתפותה של ישראל בסכסוך בין רוסיה לאוקראינה צריכה לבוא לידי ביטוי בקליטת עולים, 79% סבורים כי במתן סיוע הומניטרי.
הסיכון הגדול ביותר עבור ישראל, אם תיגרר לסכסוך הרוסי-אוקראיני, הוא הידרדרות היחסים עם רוסיה. סיכון זה צוין על-ידי 56% מהנשאלים. לשם השוואה, הסיכון להחמרת היחסים עם ארצות הברית צוין על-ידי 9% מהנשאלים, ועם אוקראינה - רק 3%.
על-פי תוצאות סקר מומחים, "זיכרון היסטורי המעוגן במסורת דתית" הוגדר כגורם חשוב בעיצוב היחס לאוקראינה בקרב ישראלים שאינם דוברי רוסית. נמסר כי "בקרב ישראלים שאינם דוברי רוסית, במיוחד חרדים, אוקראינה כמדינה אינה מעוררת רגשות חיוביים ובהתאם, הרצון לתמוך בה, בשל האירועים ההיסטוריים הקשורים להשמדת היהודים. כמו-כן גם לרוב המכריע של הישראלים אין איזושהי זיקה חיובית לרוסיה. הם גם זוכרים את מה שקרה שם - פרשת בייליס, אפליה בהתיישבות וכד'. למרות שאם מדברים על השוואה, ברוסיה התקריות האלה התרחשו בתדירות הרבה יותר נמוכה מאשר באוקראינה, ולא הייתה כזו אכזרית וכל כך רחבה".
לפי סקר מייצג של ישראלים על יחס הציבור הישראלי לסכסוך, 72% אומרים שהם לא מסכימים שישראל תשלח נשק כדי לתמוך באוקראינה. במקביל, 90% משוכנעים שישראל צריכה לקבל פליטים אוקראינים. 70% לא מסכימים שישראל צריכה לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם רוסיה, 44% סבורים שישראל לא צריכה להטיל סנקציות כלכליות על רוסיה.
נקודות המפתח מהדיון בשולחן העגול יצאו כדלקמן:
  • למרות לחץ פוליטי זר, על ישראל לנסות להישאר ניטרלית, מעורבותה צריכה להיות מוגבלת לסיוע הומניטרי, סיוע לפליטים וקליטה של עולים חדשים;
  • הבעיה העיקרית של שמירה על ניטרליות קשורה, מצד אחד, ללחץ של ארה"ב על ישראל, מצד שני, לסיכונים של הידרדרות המצב מול רוסיה, וכתוצאה מכך עלייה באיומים מצד אירן, סוריה ואויביה הפוטנציאליים האחרים של ישראל;
  • רמת השחיתות הגבוהה באוקראינה מסבכת את היכולת והיעילות של הסיוע ההומניטרי והשיקום לאחר המלחמה;
  • גל הפליטים מאוקראינה לישראל טומן בחובו סיכונים סוציו-אקונומיים מסוימים. אבל בתנאים מסוימים הוא יכול להפוך למשאב משמעותי עבור ישראל, הנושא הזה מצריך ניתוח מדעי ופיתוח פתרונות מדיניות.
כמו-כן עלתה הצעה לרשום בכנסת שדולה שמטרתה העלאת מדד הפיתוח האנושי בישראל. לדברי המשתתפים, זה יהפוך לאחד הכלים החשובים להעברת חוות דעת מומחים למקבלי ההחלטות.
חוות דעת מומחים
מנהל תוכניות גיוס חברתי של "דור מוריה" מנאר בסול ציינה: "הישראלים מנסים באופן עקבי למדי להימנע מהשתתפות המדינה בסכסוך זה לצד אחד המשתתפים בסכסוך הצבאי".
חברת הכנסת טטיאנה מזרסקיה שהשתתפה בדיון, ציינה: "למרות התנהגותה הבלתי ידידותית של ההנהגה האוקראינית לא פעם כלפי ישראל, עלינו להמשיך להעניק סיוע הומניטרי לתושבי אוקראינה. אך בכל הנוגע לסיוע צבאי לאוקראינה, על ישראל לקחת בחשבון את האינטרסים שלה ולהבטיח את ביטחונה, לבנות יחסים עם מדינות שכנות".
בנאומו במפגש של הפורמט חיפאי אמר עורך הדין ומדען המדינה רב מיכאל פינקל כי מנקודת מבטם של ישראלים שאינם דוברי רוסית, בעיקר במגזר החרדי, המדיניות האוקראינית של האדרת דמויות היסטוריות שהיו מעורבות בהשמדה (כמה מומחים השתמשו במונח "רצח עם") של יהודים באוקראינה אינה יכולה אלא לגרום לצמרמורת. "ביום האבל תשעה באב - יום האבל הלאומי - זוכרים הישראלים לא רק את חורבן בית המקדש הראשון והשני בירושלים, אלא גם את הפוגרומים הנוראים של בוהדן חמלניצקי, הקולייבשצ'ינה ועוד לא מעט עובדות אחרות על ההשמדה ההמונית של יהודים שהיו באוקראינה במאות שונות".
מדען המדינה ועיתונאי, מנהל "דור מוריה" איגור קמיניק ציין: "הדינמיקה של הסכסוכים האוקראיני-רוסי והפלשתיני-ישראלי הפוכה לחלוטין. הסכסוך הפלשתיני-ישראלי החל במלחמת הישרדות ובהתפתחותו הגיע להשתתפות מפלגה ערבית בקואליציה בכנסת. הסכסוך האוקראיני מאוקראינה שלווה ועשירה ב-1991 הגיע למלחמת הישרדות".
לב גנין, סגן נשיא עמותת "אסנד", אמר: "מדינת ישראל צריכה לנקוט עמדה של הידברות ולכונן יחסים מועילים הדדיים על-מנת להגן על האינטרסים הלאומיים והביטחוניים שלה. יש גם תחומים כמו תרבות וספורט שעוזרים לאנשים לנהל דיאלוג גם בתקופות של משבר אמון ומלחמה. לכן חשוב לקיים אירועי תרבות וספורט לקידום דיאלוג ובניית מערכות יחסים".
לב משין, חוקר באוניברסיטת רייכמן ומומחה לרוסיה ומזרח אירופה, הסביר: "האיום בהחמרת היחסים עם רוסיה לביטחון ישראל הוא רב-שכבתי. זו לא רק הפרה אפשרית של הבנות בסוריה, אלא גם האיום בסיוע צבאי לאירן, כולל אפשרות אספקת נשק גרעיני. יש לקחת בחשבון גם יחסים טובים של רוסיה עם מדינות המפרץ הפרסי ועבודה צמודה של דיפלומטים רוסים עם חמאס והרשות הפלשתינית".
מומחה ללוחמה בטרור וביטחון המדינה אדם קולשוב, שסייע לאוקראינה במשך שנים רבות הן בתחום הביטחון והן בתחום ההומניטרי, אמר: "רמת השחיתות באוקראינה אינה מאפשרת כיום הפעלת מלוא הפרויקטים ההומניטריים שישראל יכולה להציע. מדובר בפרויקטים בתחום סיוע פסיכולוגי לאוכלוסייה, בייצור מוצרים הומניטריים ותחומים אזרחיים חשובים נוספים. לעתים קרובות, התנהגותה הלא ידידותית של אוקראינה כלפי ישראל גורמת לרבים לשקול מחדש את יחסם לרשויות האוקראיניות, אך לא כלפי העם האוקראיני".

תאריך:  10/05/2023   |   עודכן:  10/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יחס הישראלים לסכסוך בין רוסיה לאוקראינה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
ע"פ האנליסטים של OSINET, המצעד המסורתי היום במוסקבה היה הקצר ביותר ב-20 השנים האחרונות, ונמשך 45 דקות בלבד. יתר על כן, הם מציינים מספר הכלים הצבאיים במצעד בכיכר האדומה במוסקבה היה נמוך כמעט פי ארבעה בהשוואה למצעד לפני שנתיים, ב-2021. השנה נכנסו לכיכר האדומה רק 51 כלים, ואילו לפני שנתיים - 197
יאיר נבות
מחר כאמור יציינו ברוסיה את "יום הניצחון", כולל המצעד הצבאי המסורתי בכיכר האדומה. הנשיא פוטין צפוי להשתתף בו כבכל שנה, אך במוסקבה יש דריכות וכוננות מאוד גבוהות, בציפייה לפעולה אוקראינית אפשרית שתביך ותשפיל את רוסיה, ביום החשוב לה ביותר בלוח השנה.
יאיר נבות
דוח המודיעין של משרד ההגנה הבריטי קובע: "רוסיה מתמודדת, כמעט בוודאות, עם המחסור החמור ביותר בכוח אדם מזה עשרות שנים. הבנק המרכזי הרוסי סקר 14 אלף מעסיקים ומצא שמספר העובדים הזמינים הוא ברמה הנמוכה ביותר מאז 1998. במהלך שלוש השנים האחרונות, הצטמצמה אוכלוסיית רוסיה ע"פ הדיווחים בשני מיליון יותר מהצפוי בגלל ההשפעות של COVID-19 והמלחמה באוקראינה
יוסף אליעז
העולם שוב צופה בעליבותה של רוסיה. מעצמה אדירה זו שיצרה נשק גרעיני, חלליות, נשק מתקדם כמו טילים, מטוסים וטנקים מתקדמים לא רק נבלמה שָׁם על הקרקע וְשִׁלְּמָה בינתיים באלפי הרוגים, אלא גם נזקקה נואשות במלחמתה לכתב"מים מתוצרת אירן ולתחמושת ממצרים. מעצמות אחרות, כמו ארה"ב, אירופה ונאט"ו שלה, וכמובן גם סין עוקבות בעניין רב ועושות חשבון לעצמן לגבי עוצמתה של רוסיה
איציק וולף
ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מתריע כי תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה עלולה להיפגע בקרבות בין רוסיה לאוקראינה    אוקראינה תקפה בחצי האי קרים באמצעות כטב"מים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il