X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מחאה עממית של הדרוזים [צילום: ערוץ סוידא24]
האם אינתיפאדה של הדרוזים בסוריה צריכה להדאיג אותנו
מחאה חסרת תקדים של הדרוזים במחוז סוידא בדרום סוריה התפרצה בשבוע שעבר. אין ספק שמצב זה מטריד את המשטר הסורי. האם זה צריך להטריד גם אותנו?
הדרוזים הנשכחים בסכנה – קהילה מאוימת בצפון סוריה
ירון פרידמן
ניצחונו של משטר אסד במלחמת האזרחים בסוריה הוציא לכאורה את הדרוזים בסוריה מסכנת הכחדה. אלא שקיימת קהילה דרוזית מבודדת בצפון-מערב סוריה הנתונה לסכנה ממשית. עד כמה חמור מצבם, והאם ישנה דרך לסייע להם?
לרשימה המלאה

המראות בימים אלה בדרום סוריה, לא רחוק מגבול ישראל וירדן, לא נראו בסוריה כבר 12 שנה. הזעם של האוכלוסייה הדרוזית התפרץ במלוא העוצמה. צעירים מפגינים מיום רביעי ה-16 ביולי בכל רחבי המחוז וקוראים קריאות נגד המשטר, שלא שמענו כמותן מאז "האביב הערבי" של 2011.

מוקד ההפגנות בכיכר אל-כראמה בעיר סוידא, שהפכה למעין "כיכר תחריר" של האינתיפאדה הדרוזית. הדרוזים חשים כי אין להם כבר מה להפסיד ונשבר מחסום הפחד. חלק מהסיסמאות שהצעירים האמיצים מעיזים לקרוא נגד המשטר, הם ממש בסגנון "האביב הערבי" מלפני עשור, כגון: א-שַעְבּ יֻרִיד אִסְקַאט א-נִזַ'אם" - העם רוצה להפיל את המשטר. יש גם סיסמאות חדשות בחרוזים כמו: "בַּדְנַא אל-עִיש אל-כַּרַאמִי יא בשאר אל-חַרַאמִי" - רוצים חיים של כבוד יא בשאר הגנב!
להפגנות ההמוניות בהן משתתפים מאות צעירים, הצטרפו הסוחרים המשביתים את העסקים והפקידים שהפסיקו ללכת לעבודה. המפגינים קוראים לביצוע החלטת האו"ם 2254 (מפת דרכים לסיום המלחמה, לבחירות ולחוקה) ולהוצאת הכוחות הזרים, בראשם אירן ורוסיה, מחוץ למדינה. המוחים מתלוננים על רמיסת כבודם של הדרוזים בעקבות הרעב, העוני והאבטלה, אבדן הביטחון הכלכלי והאישי. נראה כי התפרצות המחאה האחרונה באה בעקבות ירידה דרסטית בערך הלירה הסורית, בזמן שהמוצרים כל הזמן מתייקרים. למרות ההתפייסות של מדינות הליגה הערבית עם המשטר הסורי, שיקום המדינה מתמהמה. קריסת הכלכלה הסורית מורגשת היטב בדרום העני, שם יש מחסור יומיומי בחשמל, מים וגז כי התשתיות הרוסות ואינן משוקמות.
השיח'ים, מנהיגי העדה הדתיים, התגייסו לטובת המחאה ופרסמו ביום ראשון גילוי דעת התומך במאבק העדה והטילו את האחריות למצב על המשטר. אנשי הדת שומרים בקנאות על הצעירים שלא ידרדרו לפשע, ולא יצטרפו לארגוני הטרור, בראשם חיזבאללה, המנסים לפתות את הצעירים בתשלום אטרקטיבי.

תסכול מתמשך
ערוץ סוידא24 הדרוזי מתאר כבר כמה שנים את המצב הבלתי נסבל בו חיה העדה הדרוזית בדרום סוריה. הייאוש של הדרוזים מובן, הם שורדים בזכות סיוע של אחיהם מהעדה הדרוזית בישראל ובלבנון. ערוץ סוידא24 מדווח כבר שנים על הזנחה מכוונת של הדרוזים ע"י המשטר הסורי, הנובעת מסירובם של הצעירים להתגייס לצבא מאז מלחמת האזרחים. בעוד שדור המבוגרים התגייס לצבא והתקדם לדרגות פיקוד, הצעירים אינם רואים עוד טעם לשרת בצבא המזניח את העדה הדרוזית שולח אותם אל מותם.
מנגד, נוקם משטר אסד בדרוזים על השתמטותם משירות צבאי ומפקיר אותם לידי טרוריסטים ועבריינים. ב-2015 נסוג הצבא הסורי מדרעא וסוידא, רוקן את מחסני הנשק והדרוזים נותרו חשופים לטרור של ארגונים איסלאמיים, הרואים בדרוזים כופרים שדמם מותר. הדרוזים הקימו מיליציה מקומית אך סבלו ממחסור בנשק. ב-2018 ערכו הרוסים המסייעים לאסד הסכם עם ארגוני אופוזיציה מתונים בדרום, לפיו יהפכו לשכירי חרב של המשטר. ההסכם לא שיפר את מצב העדה הדרוזית. נתנו לחתול לשמור על השמנת - טרוריסטים משוקמים היו לאחראים על הביטחון.

הדרוזים לא סובלים רק מהטרור אלא גם מהפשיעה הגואה, חטיפות תמורת כופר, מעשי רצח וביזה ולאחרונה גם מוצף הדרום בסוחרי סמים, המבריחים בעיקר כדורי קפטגון דרך הגבול הירדני בדרכם לסעודיה.
אין ספק כי המשטר בדמשק מודאג ובינתיים נמנע מתגובה, אולי מחשש לחזרה לנקודת האפס - להצתת מחאה חדשה בסוריה בסגנון 2011. נזכיר כי מלחמת האזרחים שפרצה במרץ אותה שנה החלה בדרום סוריה, ודוכאה באלימות. רוב המפגינים היו מוסלמים סונים והדרוזים נשארו ניטרליים. בעקבות הדיכוי האכזרי התפשטה המחאה לכל המדינה. אך הפעם, אם יחזור בשאר אל-אסד על אותה הטעות ויורה לדכא בכוח את המחאה, זו תהיה בעיה לא רק לסוריה, כי מדובר במחאה של עדה הדרוזית.

הדרוזים בישראל לא ישתקו
בחודש יוני 2015, כאשר נסוג הצבא הסורי מהדרום, החלו ארגונים איסלאמיים לבצע מעשי טבח בכפרים הדרוזים. בכירים דרוזים בישראל קראו אז לצה"ל להתערב בדחיפות להצלתם. באותו הקיץ החלה ההתערבות הרוסית במלחמת האזרחים לטובת משטרו של אסד, שהובילה לחיסולם של הארגונים האיסלאמיים בדרום. בכך נמנעה הסתבכות של ישראל במלחמה.
כעת המשטר בדמשק מרושש ושקוע בחובות לאירן ואין ביכולתו לשקם את הכלכלה. על כן, ספק אם יהיה מסוגל להיענות לדרישות הדרוזים ולשפר את מצבם בעתיד הנראה לעין. אם התסריט של דיכוי האינתיפאדה הדרוזית בכוח יתרחש חלילה, האם יוכלו הדרוזים בישראל לעמוד מנגד?

תאריך:  23/08/2023   |   עודכן:  23/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם אינתיפאדה של הדרוזים בסוריה צריכה להדאיג אותנו
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
מרדכי ליפמן
הצטרפותה של סעודיה להסכמי השלום הקיימים בין ישראל לבין מדינות ערביות אחרות תחזק אותן באותם הסכמים שלא נהנים מפופולריות מיוחדת בקרב אזרחיהן, בתוקף העובדה שנעשו עם "האויב הציוני", לשעבר
סימה שיין, דניס סיטרינוביץ
במקביל לשיחות הגרעין וחילופי האסירים, וושינגטון פועלת בנחישות נגד הברחות הנפט האירניות - וטהרן מגיבה בהפגנות כוח ובאיומים
ירון פרידמן
בחודש מאי חשף שר הביטחון של עירק כי אירן דורשת החזר חוב עבור סיוע במלחמה נגד דאעש. עכשיו מגיע תורה של סוריה עם דרישה להחזר חוב של 18 מיליארד דולר    המשמעות: העמקה משמעותית של השתלטות אירן על סוריה – החזית מול ישראל    חלק ב'
יוני בן-מנחם
נשיא סוריה בשאר אסד תוקף את הנהגת חמאס ומאשים אותה ב"בוגדנות ובצביעות". למרות הפיוס הרשמי בין המשטר הסורי לחמאס לפני כמה חודשים, הנשיא אסד מסרב לאפשר לחמאס לפתוח משרדים בדמשק ולהקים בסוריה תשתית צבאית
איתמר לוין
המורדים הכריחו את סעודיה לבקש הפסקת אש ולנסות להתקרב אליהם, ובמקביל ממשיכים בהתקדמותם הצבאית ובהשלטת האידיאולוגיה המוסלמית הקיצונית שלהם - מדווח אקונומיסט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il