X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מלון הנשיא [צילום: אלי אלון]
"מלון הנשיא" ההיסטורי הפך למרכז חברתי קהילתי
מלון הנשיא" נבנה בשנות ה-50 והיה מהמלונות הראשונים שהוקמו בירושלים לאחר קום המדינה והמלון הראשון בעיר בו הייתה בריכת שחייה פרטית

מלון הנשיא ברחוב אחד העם בשכונת טלביה בירושלים היה נטוש שומם ועזוב במשך שנים. לא מכבר שופץ ועתה הוא משמש למרכז חברתי קהילתי ומתקיימת בו פעילות מגוונת במסגרת "המרחב החברתי".
מלון הנשיא" נבנה בשנות ה-50 והיה מהמלונות הראשונים שהוקמו בירושלים לאחר קום המדינה והמלון הראשון בעיר בו הייתה בריכת שחייה פרטית. את הקמתו יזם והקים איש העסקים והמלונאי חיים שיף, בשיתוף עם קבוצת משקיעים וביניהם אדולף פייג, איש עסקים מבלגיה. שמה הרשמי של החברה שהקימה וניהלה את המלון היה "חברת בתי מלון איילה" בע"מ, על שם איילה רעייתו של חיים שיף. לשם הקמת המלון קיבלה קבוצת המשקיעים הלוואה של עשרות אלפי ל"י מהמדינה.
את מבנה המלון תכנן האדריכל אלכסנדר פרידמן בשותפות עם האדריכל מאיר רובין. רובין כיהן במקביל באותה תקופה גם כסגן ראש עיריית ירושלים. אלכסנדר פרידמן (1987-1905) היה אדריכל פורה שנחשב בתקופתו לאחד האדריכלים הבולטים בירושלים ועמד מאחורי תכנונם של בתי כנסת, בתים פרטיים, מוסדות קהילה וחינוך בירושלים. בן השאר תכנן (בשותפות אדריכל מאיר רובין) את בית הכנסת הגדול שליד "היכל שלמה", בית הכנסת "ישורון", "בית המעלות ברחוב המלך גורג' ועוד. הרבה מהמבנים שתכנן בארץ הם בסגנון הבינלאומי.
בנית המלון החלה בתחילת שנות ה-50. בשלב מסוים היו עיכובים בבניית המבנה לאחר שפועלי בניין שעבדו באתר בגיבוי מועצת פועלי ירושלים השביתו את העבודה בטענה כי לא שולם להם שכרם וכי הקבלן לא הפריש עבורם תשלומים שונים כחוק, אולם לבסוף יושרו ההדורים והבניה הושלמה.
טקס חנוכת-פתיחת המלון נערך ב-13 באפריל 1954 במעמד ראש הממשלה דאז משה שרת. בברכו את הבעלים לפתיחת מלונם אמר שרת "יש לברך על התנופה הגדולה בבניין בתי מלון משוכללים בארץ". (עיתון "דבר" 14.4.54). בטקס קביעת המזוזה השתתפו: הרב י.ל מימון, שר המסחר והתעשיה, פרץ ברנשטיין, ראש עירית ירושלים יצחק קריב, סגן שר הדתות, ד"ר זרח והרפטינג, ומכובדים נוספים.
מלון יוקרתי מהמפוארים בארץ
המלון היה למעשה המלון השני או השלישי בגודלו בבירה אחרי מלון "המלך דוד" ונחשב בזמנו למלון יוקרתי מהמפוארים בארץ. הוא היה בן שבע קומות (כולל קומת קרקע) השתרע על שטח של כ-5 דונם (הערכה) וכלל כ-120 חדרים. הוא בנוי אבן ירושלמית שהובאה ממחצבות הקסטל על-ידי חברת "אבן סיד".

חזית צפונית של מלון הנשיא [צילום: אלי אלון]

בשנותיו הראשונות של המלון הוא היה אחד המבנים הגבוהים בעיר ושימש מקום תצפית טובה על מרחבי העיר ועל העיר העתיקה. במלון פעלה מעלית, מערכת הסקה מרכזית, הוא כלל חדר אוכל למאות איש, ואולם לכינוסים לנשפים שיכול להכיל כ-2,000 איש. בכל חדר במלון היה "חדר אמבטיה מיוחד", ריהוט מהודר (יחסית) וברבים מהחדרים היה "טלפון פנימי וחיצוני". בחדרים היו מקלטי רדיו. הבריכה במלון לא הייתה הגדולה בירושלים, אורכה היה 27 מטרים ורוחבה 10 מטרים אך היה לה עיצוב מיוחד, כשמעליה עבר גשר להולכי רגל לחצות אותה במקום להקיף אותה. מסביב למלון היה גן. בימי קיץ הותקן בגג הבניין בר ומזנון.
אירועים בהשתתפות אנשי הצמרת הפוליטית והכלכלית
לאורך השנים נערכו במלון הנשיא ובאולמותיו נשפים, קבלות פנים, כינוסים שונים, מסיבות עיתונאים וכן אירועים משפחתים - אירועי חתונות ובר מצווה. רבים מאנשי הצמרת הפוליטית והכלכלית של ישראל ובהם שרים, חברי כנסת, פקידי ממשלה בכירים, אנשי הסגל הדיפלומטי, אנשי משקיפי האו"ם ועוד התאכסנו במלון היוקרתי או השתתפו באירועים השונים, חלקם יוקרתיים ו"נוצצים", שנערכו בו (הכל כמובן יחסי לאותה תקופה, א.א).
מעיון בארכיון העיתונות ההיסטורית לפניכם רשימה חלקית של אירועים שנערכו במלון היוקרתי: בספטמבר 1955נערכה מסיבה ל"יום שחרורה של גואטמלה" בהשתתפות ראש הממשלה משה שרת, הרבנים הראשים, והסגל הדיפלומטי. בספטמבר 1955התקיים מפגש בן עיתונאי ירושלים לנשיא יצחק בן צבי וראש העירייה גרשון אגרון. בדצמבר 1955 נערכה מטעם ויצו תצוגת אופנה של בגדי ים ושמלות חוף על שפת בריכת המלון. בספטמבר 1957 נערך במלון כינוס תיירות בהשתתפות מנהל משרד ראש הממשלה טדי קולק, בערב יום העצמאות 1958 במלאת עשור למדינת ישראל נערך במלון נשף עצמאות לעיתונאי ירושלים בהשתתפות גולדה מאיר ואמנים יידועי שם וב-21 ביולי 1961 מילאו את אולם "מלון הנשיא" ואת יציעו עד אפס מקום עשרות אקדמאים כשהרצה שר החינוך והתרבות אבא אבן על הבעיות העומדות להכרעה במערכת הבחירות. ורשימת האירועים מסוג אלה עוד רבה וארוכה.

אולם מלון הנשיא דצמבר 2022 [צילום: אלי אלון]

חיים שיף היה איש אצ"ל וניכר כי הייתה לו אהדה למחנה הרביזיוניסטי. במלון נערכו לא פעם כינוסי תנועת "חירות". ביוני 1955 נערך במלון "כנס המעמד הבינוני" בהשתתפות מנחם בגין, ד"ר יוחנן באדר וד"ר בנימין אביאל.
בין המתאכסנים דוד בן-גוריון
בין המתאכסנים ב"מלון הנשיא", דוד בן-גוריון. באחד הימים באוקטובר 1955, במהלך שהייתו במלון, הוא חש ברע ורופאים הגיעו לבקרו. בעיתונות דאז דווח כי: "מאות קריאות טלפוניות מכל חלקי הארץ הגיעו אל מלון הנשיא לאחר שנודע על "מצבו הרציני" של מר בן-גוריון וכי נשיא המדינה יצחק בן צבי טילפן אתמול פעמיים למלון להתעניין במצבו של בן-גוריון".
לצד נשפים מסיבות ואירועים משפחתיים אירועו במלון כמה מקרים עצובים הקשורים במוות. ב-21 במרס 1961 בשעת בוקר פקיד של מלון הנשיא בירושלים מצא את חבר כנסת ד"ר שמשון יוניצמן איש תנועת "החרות" בחדרו שבמלון מוטל ללא רוח חיים. יונצמן, רופא בהשכלתו, היה בן 54 במותו והיה מתלמידיו הקרובים של זאב ז'בוטינסקי. נמסר כי מת בשנתו מהתקף לב.
באוגוסט 1955 טבע למות בבריכת המלון הילד יצחק אבוטבול בן 13 משכונת בקעה. הוא נמשה מן המים והועבר במונית על-ידי עובדי המלון לתחנת מגן דוד אדום שם נקבע מותו. הילד הוא בן למשפחה ברוכת ילדים ובנות ולו שני אחים ושש אחיות. אביו הוא בעל חנות מכולת בבקעה שעלה לארץ ממרוקו. באוקטובר 1955 פורסם בעיתונות כי "הנהלת מלון הנשיא בירושלים אדולף פייג בן ה-49 ויוסף שיף בן 34 וחברת איילה מואשמים בגרימת מותו של הילד יצחק אבוטבול.

בריכת מלון הנשיא דצמבר 2022 [צילום: אלי אלון]

המשפט התנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, נמשך כשנתיים ובמהלכו העידו עובדי המלון, רופאים ועוד. לאחר דיונים רבים זיכה הנשיא התורן של בית המשפט המחוזי השופט ע.צ בקר את הנאשמים מאחריות לגרימת מותו של הנער. השופט קבע בפסק דינו, כי לאחר ניתוח העדויות השונות של הרופאים שהעידו במשפט בא לכלל מסקנה שאין ביטחון בעניין סיבת המוות של הילד".
ביטול הכשרות של המלון
בסוף שנות ה-50 הסירה הרבנות את הכשרות ממטבח מלון "הנשיא". ביטול הכשרות היווה פגיעה כלכלית משמעותית במלון שכן חלק מאורחיו של המלון היו תיירים יהודים דתיים שבאו למלון בגלל הקירבה לבתי הכנסת בסביבה וכן קירבה לבני משפחותיהם שהתגוררו באזור. הנהלת המלון ובעליו חיים שיף פנו לבית דין גבוה לצדק כנגד הרבנות וטענו כי ביטול הכשרות מצד הרבנות הוא לא מטעמים עניינים וגורם להם הפסדים גדולים וכן נובע מהתנכלות מכוונת על-רקע בריכות שחייה מעורבות שבנה חיים שיף במלונו ובמושבה הגרמנית בירושלים. הם דרשו מהרבנות להחזיר את תעודת הכשרות למלון. הנושא אף הועלה מספר פעמים לדיון בישיבת מועצת עירית ירושלים.
בהקשר לכך מתפרסמת ידיעה מעניינת בעיתון "חירות" (19.11.1958) תחת הכותרת "החופה הוקמה ברחוב כשהרבנים סירבו לדרוך במלון הנשיא". בידיעה מסופר על הזוג דוד בן אהרון וכרמלה ברזני מירושלים, ששכרו את אולם מלון "הנשיא" כדי לקיים בו טקס חתונתם. אולם הרבנות סירבה לקיים את החופה בתוך מבנה המלון בטענה כי הוא אינו שומר כשרות. לאחר דין ודברים ושכנועים הסכימה הרבנות לקיים את הטקס החופה בתנאי שהוא יערך מחוץ למלון. בלית ברירה נאלץ הזוג לקיים את טקס החופה ברחוב ממול המלון. בידיעה נמסר כי "כי החופה ברחוב גרמה לחסימת הכביש ו"משמר משטרה חש למקום לבדוק סיבת ההתקהלות".
סופו של המלון
במלחמת ששת הימים ביוני 1967 שימש מלון "הנשיא" בירושלים מטה ארעי לאנשי מטה האו"ם, לאחר שארמון הנציב ששימש עד כה מטה האו"ם נכבש על-ידי חילי צה"ל מן הירדנים.
בשנות ה-70 רכש חיים שיף את בניין המגורים הסמוך למלון ברחוב אחד העם 5 והפכו לאגף חדרים במלון. מאמצע שנות ה-80 ואולי אף לפני כן ועם קריסת האימפריה הכלכלית של חיים שיף חלה ירידה במעמדו של המלון והוא לבסוף נסגר. ב-1991 לאחר "מבצע שלמה" שימש המלון מרכז לקליטת עולים של הסוכנות היהודית. במקביל האגף הנוסף של המלון ברחוב אחד העם 5 הועבר לרשות הממשלה ושימש למשרדיה הראשים של החברה הממשלתית למדליות ומטבעות.

בריכת מלון הנשיא דצמבר 2022 [צילום: אלי אלון]

בהמשך המלון נרכש על-ידי חברת "אפריקה ישראל". במשך השנים הועלו הצעות להריסת מבנה המלון והקמת מלון חדש במקומו בשילוב מבני מגורים אך התוכנית לא הגיעה לשלב מימוש והמלון על מבנהו הגדול בן שבע שש קומת עמד שומם ועזוב במשך למעלה מ-25 שנים ואף הוגדר כמסוכן.
מבנה המלון נתרם לשימוש המרחב החברתי
בזמן המחאה החברתית בקיץ 2011 פלשה למבנה קבוצת "בית ריק", קבוצה של אמנים פעילים חברתיים שפעלה בו במשך כמה חודשים, וארגנה בו הופעות מוזיקה ותערוכת אמנות.
ב-2021 רכשה את מבנה המלון הנטוש קבוצת משקיעים, שמורכבת מבעלי רשת המרכולים 'אושר עד' תמורת 82 מיליון שקל והוא נתרם על ידם לעמותת המרחב החברתי. "המרחב החברתי" הוא מיזם ללא כוונת רווח שעוסק בהפיכתם של מבנים נטושים למרכזים לעשייה חברתית. המבנים המשמשים את המרחב החברתי נתרמים בדרך כלל על-ידי יזמי נדל"ן, לתקופה קצובה בזמן שממתינים לקבלת אישורי בנייה. מבנה המלון עבר באחרונה שיפוץ מקיף תוך שחזור ושימור האלמנטים ההיסטוריים של המבנה. וכיום מתקיימת בו פעילות חברתית ותרבותית מגוונת.

שרידי מעלית מלון הנשיא דצמבר 2022 [צילום: אלי אלון]
תאריך:  19/02/2024   |   עודכן:  19/02/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"מלון הנשיא" ההיסטורי הפך למרכז חברתי קהילתי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יגאל יששכרוב
עם עגלה, שק מזון וכלבה    השעה שתיים בצהריים, משק כנפי היונים נשמע מכל עבר ואלה תופסות מחסה בצמרות העצים ברחוב ביאליק ברמת-גן וממתינות לארוחתם היומית
עמנואל בן-סבו
כל יהודי הממית עצמו באוהלה של תורה, המבקש ללמוד באופן רציני, שיטתי מעמיק ועקבי את תורת ישראל יבורך, אם, מהיכרות אישית גם כתלמיד ישיבת הסדר בעבר, גם כאב לחניך במכינה קדם צבאית וגם כאב לבן הלומד בישיבה גבוהה, יודע גם יודע עד כמה מסירות נפש צריך כדי להיות המתמיד, השקדן, הלמדן, החי את התורה והיא ציר חייו
עמיחי מיטלמן
האם פיצוץ המנהרות מהקרקע או מהאוויר יעיל להריסתן? או אולי הצפתן במים עשוי להיות הפתרון? חשיבה אקדמית ולמידה מהעבר עשויים לסייע במציאת פתרונות טכנולוגיים יעילים יותר
אמיר אביבי
מה צריך לעשות כדי לשמור על ישראל?    אחרי שגורשנו פעמיים מארצנו, סבלנו גירושים, פוגרומים ושואה אסור לנו לשכוח את המשימה הכבירה שמוטלת על כתפינו - להבטיח את ביטחון ישראל לדורות
דן מרגלית
אני הייתי מקליט את ביבי ומכניס לשידור כל מה שמבטא בהגינות את עמדתו ותפישתו ותביעותיו הלגיטימיות ופולמוסו הראוי עם יריביו בלי להניח להשקפתי הפרטית עליו להשפיע כהוא זה על תוכן דבריו המשודרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il