X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הנשיאים ביידן ושי. עימות מסלים [צילום: אלכס ברנדון/AP]
מסלימה המלחמה הכלכלית בין ארצות הברית לסין
הנשיא האמריקני פתח קרב כלכלי נוסף נגד סין במאבק המתמשך בין שתי מעצמות העל איך הגענו למלחמה כלכלית בין שתי הענקיות ומהם הקרבות העיקריים שהיו בה עד היום

השבוע ביידן פתח קרב כלכלי נוסף נגד סין, שזו הזדמנות מעולה לשרשור על המלחמה הכלכלית המתמשכת בין שתי מעצמות העל. זו אולי ההתפתחות הגיאופוליטית עם ההשלכות הנרחבות ביותר לכלכלה העולמית. איך הגענו למלחמה הכלכלית בין הענקיות?
עד טראמפ, המדיניות האמריקנית גרסה במפורש שניתן להפוך את סין לפתוחה ומתונה על-ידי חיבורה לכלכלה העולמית. סין צורפה לארגון הסחר העולמי, חסמי סחר ירדו והסחר בין ארה"ב לסין הגיע למאות מיליארדים. גם אובמה, שהוביל את מדיניות "Pivot to Asia" של מיקוד בבניית קשרים עם מדינות מסביב לסין, המשיך עם גישה כלכלית זו כלפי סין, חרף מתיחות נקודתית עימה בנושאים מגוונים.
אבל עליית שי (2013) וטראמפ (2017) שינתה את התמונה, והחלה המלחמה הכלכלית הגדולה בהיסטוריה.
אתאר להלן קרבות מרכזיים במלחמה זו

מלחמת הסחר
[צילום: סת' ווניג, AP]

טראמפ בא בגישה הפוכה, שלפיה גישת החיבור הכלכלי לסין לא עבדה. סין לא הפכה לדמוקרטית ופתוחה; ההפך הוא הנכון, ועליית שי המחישה זאת. במקום זאת, לפי גישתו, סין ניצלה את היפתחות המערב לשם התנהלות לא הוגנת שמחזקת רק את הייצוא שלה, לצד גניבת טכנולוגיה מהמערב.
טראמפ החליט להטיל מכסים על סין בהיקפים ללא תקדים, שבסופו של דבר הסתכמו במכסים על מאות מיליארדים של סחר. העילה - נהגי סחר לא הוגנים מצד סין. סין לא נותרה חייבת, והגיבה גם היא במכסים על ייבוא מארה״ב - אם כי קטנים יותר, כי היא מייבאת פחות מארה״ב משהיא מייצאת אליה.
ההסלמה הכלכלית הוגבלה כשטראמפ ושי הגיעו להסכם חלקי על פרקטיקות הסחר של סין, מה שסיים את ההסלמה ומיתן את שיעור המכסים. אך רוב המכסים נותרו. גם בתקופה של ביידן.
אגב, ניתוחים כלכליים מראים שלמכסים הייתה השפעה שלילית על כלכלת ארה״ב; מחקר העריך את הפגיעה בכרבע מיליון מקומות עבודה.

המערכה על ה-5G

אך מכסים זה low-tech. וסין שואפת להיות המעצמה הטכנולוגית המובילה בעולם. ממשל טראמפ החל לחשוש מכך שסין הופכת להיות דומיננטית בשווקי התקשורת העולמיים, ובפרט בפריסת רשתות 5G, שמאפשרות יישומים שדורשים חיבור מהיר במיוחד לאינטרנט (מכוניות אוטונומיות למשל).
על כן, ממשל טראמפ שם מגבלות כבדות על קשרים אמריקניים עם חברות סיניות מובילות בתחום כמו Huawei וZTE, ולחץ על מדינות בעולם שלא לאפשר לסינים לפתח 5G בשטחן.
שיאו המתוקשר של הקרב היה במעצר בקנדה של סמנכ״לית ובת מייסד Huawei - ששוחררה מאז. הקרב על ה5G ממשיך עד היום; עד כה עבד חלקית.

הקרב על השבבים
[צילום: ג'ון מינצ'ילו, AP]

עוד טכנולוגיה קריטית היא שבבים/צ׳יפים/מוליכים-למחצה, רכיבים שנדרשים בכל טכנולוגיה מתקדמת. מטלפונים ועד טילים.
כאן טאיוואן מובילה את העולם, אבל גם ארה״ב ובנות ברית אחרות נמצאות במצב מתקדם יותר מסין. הציוד לייצור שבבים כל כך קטנים דורש התמחות מיוחדת. אבל סין מכוונת להוביל את העולם גם בתחום זה. וזה הפחיד את ארה״ב. בשנת 2022 מחלקת הסחר הוציאה הוראה דרמטית, שמורה להפסיק לייצא לסין רכיבים שיסייעו לייצר לה שבבים מתקדמים.
וכפי שאנו יודעים, מגבלות אמריקניות לא תקפות רק לאמריקנים - אלא לכל מי שבגדול נוגע בטכנולוגיה אמריקנית. האמריקנים במקביל גם הקצו תקציבי ענק לתמיכה בחברות שיבנו יכולת ייצור שבבים מתקדמים בשטח ארה״ב.
יש מי שקורא לזה 'מלחמת סחר'. מאז שזו פרצה, סין הכריזה על כל מיני הצלחות בפיתוח עצמאי של צ׳יפים מתקדמים, אבל לפי שעה היא עדין מאחור. הביטויים לקרב על השבבים ממשיכים, ותחום הAI כתחום החם היום הוא אבולוציה של הקרב הזה.
למשל, רק אתמול דווח שענקית טכנולוגיה אמריקנית מנסה למשוך מסין את הטאלנט שעוסק בAI ובענן. זה מגיע על-רקע דיווחים שממשל ביידן יטיל בעתיד מגבלות על סין בתחום זה.
אבל המלחמה לא נגמרת בטכנולוגיה:

תחרות ההשקעות וגם טיקטוק
[צילום: קיצ'ירו סאטו, AP]

יש להזכיר עוד קרבות כלכליים בשנים האחרונות:
  • תחרות על השקעות בעולם המתפתח - דרך המשי החדשה לעומת יוזמות מערביות (פחות מתקדמות).
  • מאבק על שליטה בעולם היסודות הנדירים.
  • החרם שעבר כעת על טקטוק אם תישאר סינית.
והשבוע ביידן פתח קרב נוסף:

מכסי ענק על התעשיות הסיניות

ביידן השבוע הכריז על הטלת מכסי ענק על תעשיות סיניות.
היקף הסחר המושפע קטן ממכסי טראמפ (רק 18 מיליארד דולר לעומת מאות מיליארדים), אבל מה שחשוב פה זה התחומים:
  • מכוניות חשמליות
  • בטריות מתקדמות
  • ציוד רפואי
  • תאים סולאריים
  • פלדה ואלומיניום
  • שבבים (הפעם המגבלות בכיוון ההפוך)
המכסים על אלו, תלוי במוצר, יגדלו ל25%, 50% או אפילו ליותר מ100% (וזה כבר הרבה יותר ממכסי טראמפ).
בפועל, ביידן חוסם פה את סין מתחרות על שווקים קריטיים בארה״ב. הסינים למשל ממש הצמיחו בשנים האחרונות את ייצוא הרכבים החשמליים מתוצרתה - בפרט לאירופה. כנראה כבר לא יקרה בארה״ב.

סיכום: מלכודת תוקידידאס

ברור שיש למהלך סיבות פנים. לביידן יש בחירות על הראש והוא רוצה לאותת לעובדים אמריקנים שהוא מגן עליהם. לא רק טראמפ. אך יש פה משהו יותר עמוק. המערכת האמריקנית כולה עברה בשנים האחרונות התארגנות מחדש נגד סין, ובפרט נגד השפעתה הכלכלית והטכנולוגית. זה כמעט קונצנזוס, למרות המחיר הכלכלי.
בארה״ב - ב-2 המפלגות - חוששים מאוד מסין שמנסה לצבור עוצמה כלכלית וטכנולוגית בתחומים קריטיים, וכך לערער על העליונות האמריקנית - ועל השיטה הדמוקרטית.
במשך שנים היה ברור שסין תהפוך להיות המעצמה הכלכלית הגדולה בעולם במונחים אבסולוטיים. זה לא יקרה בקרוב. השילוב בין הסנטימנט האמריקני העמוק לסיבות הפנים הביא להבנתי לצעד של ביידן. יש שקוראים לתהליך המלחמה הכלכלית ״decoupling״, כביכול זוג שפעם היה יחד וכבר אינו.
מסגור אחר הוא ״מלכודת תוקידידאס״, ביטוי של פרופ׳ גרהם אליסון על שם ההיסטוריון שכתב על מלחמות אתונה וספרטה. המלכודת מתרחשת, לכאורה. כשיש מעצמה עולה (אתונה, סין) שמאתגרת הגמוניה של מעצמה קיימת (ספרטה, ארה״ב). דינמיקה זו מובילה לכאורה בהכרח למלחמה.
ייתכן שהביטוי של המלכודת הזאת במאה ה21 הוא המלחמה על ההגמוניה הכלכלית והטכנולוגית. מצד שני, אולי הביטוי מוגזם, וסין מצידה בטח לא הייתה מתארת את עצמה במונחים כאלה. בכל מקרה - ברור שלא משנה מי ייבחר בנובמבר, אנחנו נראה עוד ועוד קרבות כלכליים בין ארה״ב וסין.
על מה יהיה הקרב הבא? טכנולוגיות מתקדמות לייצור אנרגיה, חלל, מחשוב קוונטי? נחיה ונראה.

תאריך:  17/05/2024   |   עודכן:  18/05/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מסלימה המלחמה הכלכלית בין ארצות הברית לסין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
חקירה שהתקיימה בישראל נגד גרטלר במחלקה לחקירות שוטרים בחשד שנתן שוחד לדנינו ולגורמים נוספים, הסתיימה בלא כלום, לאחר שלא נמצאו ראיות; כך גם חקירה שהתקיימה ע"י FBI בחשד לשוחד בקונגו    עכשיו מחכים להסרת הסנקציות שהוטלו נגדו מצד משרד האוצר בארה"ב; ובמקביל נבחן שוב מידע נוסף שהועבר ל-FBI
עומר מואב
השירות האזרחי יהיה בניהול הרבנים ויעלה לנו הרבה מאוד כסף והתועלת תהיה קטנה מאוד אם בכלל
אלי אלון
חרפת השירותים הציבוריים בתחנות האוטובוסים המרכזיות נמשכת שנים    בעלי התחנות המרכזיות הם בעלי ממון הנהנים מקניות של אלפים הפוקדים את התחנות ומצופה מהם לדאוג לניקיונם ולאספקת נירות טואלט וסבון על-פי הצורך
יאיר נבות
בחינה מעמיקה יותר של יחסי מוסקבה-בייג׳ין יותר משנתיים לאחר הרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה תלמד שהם אכן העמיקו משמעותית, עם סייגים. למשל בכל הקשור להיקף הסחר בין המדינות, ורכיבי הסחר הזה. בשל הסנקציות המערביות המכבידות על רוסיה, מוסקבה הגבירה באופן דרמטי את הסחר עם אסיה, עם דגש על סין והודו.
רון בריימן
אין צורך בחוק גיוס מגזרי, ובוודאי שאין צורך בחוק השתמטות מקומם    החובה לשרת צריכה לחול על כל בני ה-18 ובנות ה-18, כאשר משך השירות - 3 שנים - והשכר הניתן לחיילי החובה צריכים להיות אחידים לכולם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il