X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מקבלים יותר ממה שהם משלמים
המדד
אם הרוב רוצה לממן את כלכלת החרדים והערבים - זכותו!
מחקר חדש מגלה כי יהודים לא חרדים תורמים יותר כסף למדינה מאשר חרדים וערבים, אך ההחלטות על חלוקת משאבים צריכות להתחשב גם בשיקולים חברתיים ולא רק כלכליים. הנתונים הכלכליים מצביעים על פערים משמעותיים בהשתתפות בנטל הכלכלי. הנתונים לא אומרים מה צריך לעשות עם המצב. הם רק מלמדים על המצב

מי שרוצים להבין את המספרים, את היקף המחקר, את היתרונות ואת האתגרים, ייאלצו לקרוא לא מעט חומר: 44 עמודים של גוף העבודה, עוד כמאה של הנספח הטכני. רוב מה שיש למבקרים זריזים לומר על חסרונותיו של המחקר החדש הזה, של פורום קהלת לכלכלה, מקבל תשובה בנספח. קראתי קצת ביקורות על המחקר, ונדמה לי שרבים מהמבקרים הזריזים לא טרחו לעיין בנספח. אם יעיינו, ייאלצו כנראה להשתכנע שהשורה התחתונה נכונה.
הנה היא לפניכם:
משק הבית היהודי הלא‑חרדי הממוצע משלם כ-6,000 שקלים יותר במיסים מאשר הוא מקבל בהעברות ושירותים... בעוד שמשק הבית החרדי והערבי הממוצעים מקבלים, בהתאמה, כ‑4,000 וכ‑1,000 שקלים יותר ממה שהם משלמים...
ובעברית: יהודים לא חרדים נותנים למדינה יותר ממה שהם מקבלים ממנה, יהודים חרדים וערבים מקבלים מהמדינה יותר ממה שהם נותנים לה.

ואת זה כמובן צריך מייד לסייג: נותנים באיזה אופן? תשובה: באופן שהמחקר מדבר עליו. הוא לא עוסק בשאלה האם לחרדים יש תרומה דמוגרפית מכרעת למדינה ששווה כל שקל, או האם יש לערבים תרומה תרבותית למדינה ששווה כל שקל. הוא עוסק במה שאפשר למדוד בכסף. יפעת מקריית חיים משלמת יותר ממה שהיא מקבלת. שלוימי מבית״ר עלית מקבל יותר ממה שהוא משלם. זה הכול. וזה הרבה. כי לפני שמנהלים דיון כלשהו על אתגרי המדינה בהתמודדות עם אוכלוסיות מגוונות צריך להתייחס לנתונים. ולפחות במקרה של החברה החרדית, הנתונים מוכחשים. החרדים - כפי שהדגמנו כבר כמה פעמים - מסרבים לקבל את אמיתות הנתונים. שואלים אותם: האם חרדים תורמים יותר או פחות ממגזרים אחרים? הם משיבים: יותר, או אותו הדבר. מותר לנחש שכמה מהמנהיגים שלהם יכחישו את הנתונים גם הפעם. אבל לרציניים יהיה קצת יותר קשה, כי החוקרים (אריאל קרלינסקי, תום שדה, ערן יוגב, מיכאל שראל) סגרו כמעט כל פרצה. הם ביררו את כל מה שאפשר לברר לפני שפרסמו מסקנות.
איזה טענות יש למבקרים? חלק מהטענות נוגעות לדברים שכביכול ״נשכחו״ במחקר, כמו פנסיה תקציבית, או הוצאה על ספורט או תרבות (שהחרדים לא צורכים). ברוב המקרים הם לא נשכחו, אלא מוזכרים בנספח. חלק מהטענות נוגעות לתרומה אחרת של החרדים - כמו גידול דמוגרפי. אלה טענות חשובות, שאינן ממן העניין. המחקר לא עוסק בשאלה מה החרדים, או הערבים, תורמים למדינה אלא מה הם תורמים ומקבלים בשווה כסף. חלק מהטענות נוגעות לדברים שאי אפשר ממש לבדוק, או לאמת, כמו הטענה שיש פחות פשע בחברה החרדית ולכן הוא צורך פחות בהוצאה על ביטחון פנים (אפשר לטעון גם ההפך: לציבור החרדי התמים יש פחות משאבים להגן על עצמו אם הפשע ישתולל). חלק מהטענות נוגעות לגוף המפרסם - לא סומכים על ״קהלת״. זו טענה שאין דרך להתמודד איתה. יש מי שלא סומכים על ממצאי מאיץ החלקיקים בברן. יש מי שסבורים שכדור-הארץ שטוח כי הם שמעו קולות.
ככל שאני יכול להתרשם, הנתונים מלמדים אותנו לא מעט, ומציבים מספרים ונתונים במקום שבו הייתה הרגשת בטן. אבל אחרי שאמרנו את זה צריך לומר עוד משהו: הנתונים לא אומרים מה צריך לעשות עם המצב. הם רק מלמדים על המצב. מכאן, הבחירה היא של רוב הציבור, זה שנותן יותר ממה שהוא מקבל. הוא יכול להחליט - באמצעות נציגיו - שמתאים לו להמשיך לממן מגזרים שמקבלים יותר. בעצם, לפחות עד עכשיו, זה מה שהוא עושה. להחלטה להמשיך במצב הקיים יהיה מחיר: הציבור שנותן יותר ממה שהוא מקבל, יחיה ברמת חיים נמוכה יותר מזו שהוא יכול לחיות בה אם ייתן ויקבל במידה דומה. ומכיוון שהמגמה הדמוגרפית המוכרת היא של צמיחת המגזר שמקבל יותר ממה שהוא נותן (התחזית, למי שלא זוכר: ב-2064 מחצית מאזרחי ישראל יהיו חרדים או ערבים), רמת החיים של מי שנותנים יותר ומקבלים פחות תלך ותרד. הם יצטרכו לתת עוד יותר.
להחלטה של רוב הציבור אם להמשיך לתת יותר תהיה השפעה עליו ותהיה השפעה גם על המגזרים שמקבלים יותר ממה שהם נותנים. אם הציבור יחליט אחרת, אם המגזרים שמקבלים יותר יקבלו פחות, יקרה להם אחד משני דברים: או שיהיו יותר עניים, או שיצטרכו למצוא דרך להרוויח יותר. כמובן, חלקם יכולים להחליט כך וחלקם אחרת, אבל זו תהיה מהות הבחירה.
אין שום הכרח לקבל החלטה כזאת או החלטה אחרת. הישראלים יכולים להחליט - כקולקטיב - שיש להם עניין בהתנהלות מהסוג שקיים היום. יהיו מגזרים שירוויחו יותר, והם יממנו את המגזרים שירוויחו פחות. למה שישראלים ירצו לעשות את זה? אולי כי הם חושבים שלמגזרים הפחות מרוויחים יש תרומה סגולית אחרת למדינה (הם לומדים תורה), אולי כי יש להם גישה סוציאלית שדוגלת במצב שבו המרוויחים יותר נותנים הרבה מחלקם למימון המרוויחים פחות (הם עניים), אולי כי הם סבורים שזו הדרך היחידה לשמור על לכידות חברתית או על שקט חברתי (עוני יערער את היציבות), אולי כי זו דרכם לשמור על קואליציה שמאפשרת דברים חשובים אחרים (הם איתי במחנה). ניתן דוגמה: יכול ישראלי לחשוב שהוא מוכן לקבל פחות ולתת יותר כדי שהמפלגות החרדיות יתמכו בשאיפה שלו להקים עוד התנחלויות. או: יכול ישראלי לחשוב שהוא מוכן לקבל פחות ולתת יותר כדי שנציגי המגזר הערבי יאפשרו הקמה של ממשלת מרכז-שמאל שיש לה רוב דחוק.
ובמילים אחרות: סדרי העדיפות של אזרחים לא מתחילים ונגמרים בשאלות של עלות ותרומה כלכלית. יש להם עוד רצונות שצריך לאזן מול הנתונים הכלכליים. ובכל זאת, יש חשיבות גדולה לידיעת הנתונים הכלכליים, כי בהעדרם, אפשר לחשוב שלהתנהלות מסוימת אין מחיר - כאשר למעשה יש לה מחיר.
וזה כל מה שהמחקר מציג: את המחיר.

תאריך:  07/07/2024   |   עודכן:  07/07/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אם הרוב רוצה לממן את כלכלת החרדים והערבים - זכותו!
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אסור להשלים עם המצב
רבקה ליסק  |  9/07/24 23:29
2
האם כך?
מרצה  |  10/07/24 21:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גיוס חרדים
שמואל רוזנר
צה"ל מתמודד עם שחיקה משמעותית בקרב חיילים וקצינים, הן במילואים והן בקבע. השחיקה נובעת מגורמים רבים, ביניהם פגיעה בחיי השגרה, סיכונים, וחוסר אמון בהנהגה. פוליטיקאים מכל קצות הקשת מנסים לנצל את משבר הגיוס לטובתם, תוך פגיעה בביטחון ישראל. אם בקואליציה חושבים שלפטור לחרדים לא יהיה מחיר כדאי שיעיינו בסקר הזה
רבקה שפק ליסק
החרדים חיים בעולם המושגים של הגלות ומתייחסים למדינה היהודית כמו שהם התייחסו בעבר לשלטון הצאר הרוסי
רון בריימן
יש בישראל קבוצה של 120 מורמים מעם, חברי כנסת ולא הם בלבד, מי שאטימותם אומנותם, מי שאינם נראים כשותפים למאמץ הלאומי מול האויב מדרום, מצפון וממזרח
אפרים הלפרין
בית המשפט הוא כלב השמירה של השלטון    כאשר הפוליטיקאים איבדו רסן, בית המשפט הראה להם את הגבולות    מי יראה לבית המשפט את הגבולות?    מי ישמור על השומרים?
שמואל רוזנר
הצבא נאלץ להתמודד עם גיוס חרדים, תוך שהוא מתמודד כבר עם מחסור בכוח אדם. יש להתעקש עם צה"ל שלא יתפשר על מספר קטן של מתגייסים, ועם הפוליטיקאים שלא יחוקקו חוק פגום רק כדי לשמור על הקואליציה. יש לחוקק חוק גיוס ברור, צודק ושוויוני. עליו לקבוע שכולם חייבים להתגייס, למעט מספר קטן של עילויים. מי שלא יתגייס לא יוכל ליהנות מהטבות המוענקות למתגייסים. יש מסלולים מותאמים רבים שניתן להציע לחרדים המתגייסים, כמו ישיבות ההסדר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il