X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אכיפת הפסקת האש בדבול לבנון [צילום: דובר צה''ל]
המדד
אל תגידו "טוב", אמרו "מיטבי"
יש קושי גדול לדעת ברמת ביטחון גבוהה האם ההסדר שישראל הסכימה לו הוא הסדר מיטבי 9 הערות על ההסדרה בצפון

1.
אין טעם לשאול אם ההסדרה עומדת בציפיות שהיו לנו. אין טעם לשאול אם ההסדרה מבטאת ניצחון או הפסד. אין טעם לשאול אם ההסדרה מוצאת חן או לא מוצאת חן בעיני הציבור. יש טעם לשאול רק שאלה אחת: האם לישראל הייתה אפשרות טובה יותר מההסדרה. אפשרות ריאלית טובה יותר מההסדרה. אם התשובה שלילית - טוב שנעשתה הסדרה. אם התשובה חיובית - כלומר, אם הייתה אפשרות ריאלית טובה יותר - כדאי שמישהו יציג אותה. אמירות בנוסח "היה צריך להמשיך את המלחמה", שאין בצידן הסבר מפורט על יעדי המשך והדרך להשיג אותם, הם לא אמירות רציניות.
2.
האם לישראל הייתה אפשרות טובה יותר מההסדרה? זו כמובן לא שאלה של "כן" ו"לא" אלא שאלה שיש בה ממד הכרחי של הערכת הסתברויות במציאות דינמית, ומול הרבה מאוד משתנים לא ידועים. כלומר: הערכת סיכויים להשגת תוצאה טובה יותר (נניח, הכרעה מוחלטת ופירוק סופי של חיזבאללה), לעומת הערכת סיכונים להשגת תוצאה גרועה יותר (נניח, דשדוש של עוד שנה, כולל מחיר בדם ובמשאבים, כדי לחזור בדיוק לאותה נקודה). בעניין הזה צריך לומר משהו שלאזרחים קשה לשמוע: להנהגה יש כלים יותר טובים לבצע הערכה כזאת. בעיקר משום שהיא חשופה ליותר מידע (אנחנו לא יודעים מה אומר דונלד טראמפ לרון דרמר כאשר הם נפגשים, אבל נתניהו יודע; אנחנו לא יודעים את מצב מלאי החימושים של חיל-האוויר, אבל נתניהו יודע). ובמילים אחרות: כאשר אנחנו, האזרחים, מעריכים את הסיכויים והסיכונים לעתיד אנחנו עושים זאת על סמך פחות מידע. ולא שמידע מבטיח מישהו מפני טעויות, כי גם המידע שיש לראש הממשלה ולקבינט הוא מידע חלקי (גם הם לא יודעים מה יהיו החישובים של אירן בעוד חודשיים). אבל בכל זאת יש להם יותר מידע, ולכן אין לנו מנוס מלקוות שההערכה שלהם טובה משלנו.
3.
מה שנאמר בסעיף הקודם נכון כמובן, בשתי הסתייגויות.
הראשונה - אם אנחנו יודעים שלהנהגה יש סדרי עדיפות שאנחנו לא מקבלים. זה מצב שבו הפער הוא לא פער מידע והערכה אלא פער עמדה. לדוגמה: אם ההנהגה אומרת שהיא רוצה להשאיר צבא ברצועת עזה כדי להקים ישובים יהודיים בעזה - זו עמדה שנובעת משאיפה ליעד מסוים. אם זה הנימוק להשאיר צבא בעזה, מי שאינו רוצה להגיע ליעד כזה יחלוק על הנימוק ולכן גם על המדיניות.
השנייה - אם אנחנו חושדים שלהנהגה יש מניעים נסתרים שמטים את שיקול הדעת שלהם. זה מצב שבו הפער הוא לא פער מידע והערכה אלא פער אמון. דוגמה: אם ההנהגה אומרת שהיא רוצה להשאיר צבא ברצועת עזה כדי לוודא שחמאס לא חוזר לשלוט ברצועה - אבל האזרחים חושדים שזו טענה שקרית, ושהסיבה האמיתית לרצון להשאיר צבא ברצועה הוא להקים ישובים יהודיים בעזה. במקרה כזה אזרחים שחושדים שההנהגה לא אומרת אמת, אם הם עצמם מתנגדים לישוב רצועת עזה, יחלקו על המדיניות.
4.
נחזור מעזה לצפון. לא במקרה קל יותר להציע הסתייגויות שנוגעות לעזה מאשר כאלה שנוגעות לצפון. במקרה של עזה, שאלות אידיאולוגיות מונחות על השולחן בגלוי. יש מי שמדברים במפורש על התיישבות יהודית בעזה, או על עידוד הגירת פלשתינים מעזה, או על כל מיני מטרות אחרות שיש להן הקשר אידיאולוגי מובהק. במקרה של הצפון תופעה כזאת קיימת רק בשולי השוליים. במקרה של הצפון הוויכוח - אם יש ויכוח - הוא על שאלות שאפשר לכנות "טקטיות". מה הדרך המיטבית - כלומר, זו שבשקלול סופי יש בה סיכוי יותר גדול ויש בצידה סיכון יותר קטן - להשיג את התוצאה שכולם מסכימים עליה: ביטחון סביר לתושבי הצפון. כאמור, בוויכוח טקטי כזה יש לממשלה יתרון מובנה, משום שהיא חשופה ליותר מידע. וחוץ מזה, היא שנושאת באחריות לקבל את ההחלטה. אפשר להסכים או לא להסכים להערכת המציאות של הממשלה, אבל אין סיבה להניח שההחלטה שלה התקבלה מסיבות לא ענייניות.

5.
ממשלות טועות. הן טועות כל הזמן. זה בלתי נמנע. יכול להיות שגם הפעם ממשלת ישראל טועה, ומסכימה להסדר שאיננו מיטבי. ויכול להיות שמבקריה טועים, וההסדר שהסכימה לו הוא ההסדר המיטבי. ונזכיר שוב - לא "טוב" אלא "מיטבי". הכי טוב שאפשר להגיע אליו בנסיבות שנוצרו. יש קושי גדול לדעת ברמת ביטחון גבוהה האם ההסדר שישראל הסכימה לו הוא הסדר מיטבי. למעשה, לעולם לא נדע, כי בסופו של דבר נקבע הסדר אחד, וכל האפשרויות האחרות נשארות בגדר ניחוש בנוסח "מה היה קורה אילו…". אבל יהיו בכל זאת סימנים שיאפשרו לנו לשפוט בדיעבד את ההחלטה ללכת להסדר. אם בעוד שנה יתברר שרוב תושבי הצפון מסרבים לחזור לבתיהם, זו תהיה תוצאה גרועה, שאולי תעיד על כך שהממשלה קיבלה החלטה לא מיטבית. וגם לזה צריך להוסיף סייג: יכול להיות שתושבי הצפון לא יחזרו לבתיהם כי ההחלטה לא מיטבית, ויכול להיות שלא יחזרו לבתיהם כי המעטפת שהמדינה תספק להם במובנים אחרים - בנייה מחדש, שיקום, תמריצים, עידוד מורלי, תשומת לב, התחשבות ברגישות ובחרדה שלהם - היא שלא תהיה מספקת. כלומר, אנחנו נראה את התוצאה - הצפון דליל בתושבים - ועדיין נדרש לפענח האם הסיבה היא הסדרה לא מיטבית בלבנון, או טיפול לא מיטבי באוכלוסייה.
6.
נדמה שכבר עכשיו אפשר לומר, שהממשלה לא עשתה עבודה טובה בדיאלוג עם תושבי הצפון. היא לא התחשבה מספיק בצורך לרתום אותם להסדרה כשותפים, כי יעד ההסדרה הוא השפעה על התנהלות עתידית שלהם (יחזרו או לא יחזרו). זה דבר שעוד אפשר לנסות לתקן. ואפשר לומר עוד דבר: אם כמה מבכירי השרים בממשלה היו עוברים לגור על גבול הצפון, באחד הישובים, זה היה מעשה סמלי חשוב. ובהיפוך: העובדה שעד כה אף שר, או חבר כנסת מהקואליציה שתמך בהסדרה, לא הודיע שבכוונתו להתגורר בשנתיים הקרובות בצפון, כי הוא סומך על כך שהחלטת הממשלה אכן תביא ביטחון לתושבים - העובדה הזאת מטרידה, וגם מצערת.
7.
כדאי לזכור שמהלכים מסוג הסדרה ממשיכים להבחן ולהישפט לאורך תקופה ארוכה. שאלת ההסדרה תעמוד למשפטים חוזרים הרבה אחרי שנתניהו כבר לא יהיה ראש הממשלה. כמו ההינתקות מעזה אחרי עידן אריאל שרון. תמיד יהיה מי שיאמר: ההינתקות הייתה שגיאה. תראו מה קרה. ותמיד יהיה גם מי שיאמר: ההינתקות הייתה החלטה נכונה, ומה שקלקל אותה היה המדיניות של הממשלות שבאו לאחר ההינתקות. הלקח מזה די ברור, ואנחנו שומעים אותו כמו מנטרה בימים האחרונים אבל ראוי לחשוב לעומק על המשמעות שלו: יישום ההסדרה בחודשים ובשנים הבאות יהיה חשוב לא פחות, ואולי יותר, מהשאלה מה יש בהסכם ההסדרה. אולי ההינתקות הייתה נחשבת להצלחה יותר, אם הממשלות שבאו אחרי שרון לא היו מאפשרות לחמאס לצמוח לארגון-מפלצת. אולי ההסדרה תיחשב בעתיד להצלחה, אם הממשלות שיבואו אחרי נתניהו לא יאפשרו לחיזבאללה לחזור לממדים של ארגון-מפלצת.
8.
וגם על זה צריך לומר משהו: הבטחות בנוסח "נגיב בעוצמה על כל הפרה" טובות כסיסמאות שיווק של הסדרה. במציאות יקרה מה שתמיד קורה. בכל פעם שתהיה הפרה של ההסכם - ואין ספק שיהיו הפרות, כי חיזבאללה בלי הפרות הוא לא חיזבאללה - ישראל תעמוד מול השאלה שעמדה מולה כעת. מה הצעד המיטבי בנסיבות החדשות שנוצרו. ייתכן שהצעד המיטבי תמיד יהיה תגובה עוצמתית על כל הפרה. ייתכן שעם הזמן יוצרו נסיבות שיגרמו להנהגה הישראלית לחשוב שהצעד המיטבי אינו תגובה עוצמתית על כל הפרה. איזה נסיבות יכולות להביא למסקנה כזאת? כל מיני נסיבות, בינלאומיות, אזוריות, כלכליות, פוליטיות. וגם שכחה. אי-אפשר שלא לקחת בחשבון גם את העובדה שהזמן שוחק את כוחן של טראומות, ושמה שנראה היום - רק שנה וקצת אחרי 7 באוקטובר - כמו "לא יעלה על הדעת" - ייראה בעתיד אחרת. רוצים הוכחה? הנה אחת שקל לשלוף: המחדל המודיעיני של אוקטובר 2023 מזכיר באופן מצמרר את המחדל המודיעיני של 1973. איך זה קרה לנו פעמיים? התשובה היא "שכחה". חמישים שנה עברו, ושכחנו כמה מלקחי מלחמת יום כיפור. גם את לקחי 7 באוקטובר נשכח. לא לגמרי, כמובן, ולא כל כך מהר, אבל באופן חלקי, ועם הזמן. זה תהליך טבעי, ובמובן מסוים גם רצוי.
9.
משפט סיום: בסעיף הקודם כתבתי "נשכח" במבט לעתיד. אבל האמת היא שחלק מלקחי 7 באוקטובר כנראה שכבר שכחנו (יריב לוין, אני מסתכל עליך).

תאריך:  08/12/2024   |   עודכן:  08/12/2024
+טראמפ: המלחמה של ישראל צריכה להסתיים בניצחון
20:50 08/12/24  |  עידן יוסף

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ: "אני רוצה שנתניהו יסיים את המלחמה, אבל היא חייבת להסתיים בניצחון לישראל. אנשים שוכחים את 7 באוקטובר. שמתי לב שהרבה אנשים אומרים, 'הו, זה מעולם לא באמת קרה'. זה כמו השואה. עכשיו יש לך מכחישי 7 באוקטובר".

+בצה"ל שוקלים מתקפה משמעותית בתימן
20:42 08/12/24  |  עידן יוסף

למרות שתי תקיפות, השנייה שבהן עוצמתית, נמשכים השיגורים מתימן. זאת בניגוד לזירה העירקית, שממנה פחתו השיגורים בעקבות איומי ישראל על המשטר. בכאן חדשות פורסם על כך שבצה"ל שוקלים מתקפה משמעותית כנגד החות'ים, שהפעם תהיה קשה יותר מקודמותיה.

+צה"ל: תקיפת מחבלי חיזבאללה ומחסני נשק בדרום לבנון
20:06 08/12/24  |  עידן יוסף

בהכוונת מרכז האש של אוגדה 98, כלי טיס של חיל-האוויר תקף מחבלים מארגון הטרור חיזבאללה שפעלו במחסן אמצעי לחימה בדרום לבנון והיוו איום במרחב, תוך הפרת ההבנות בין ישראל ללבנון. מחבלים אלו הכווינו והוציאו לפועל מתווי טרור נגד כוחות צה"ל ואזרחי מדינת ישראל בחודשים האחרונים. כמו-כן, צה"ל תקף במהלך היום מספר מחבלים נוספים מארגון הטרור חיזבאללה במרחב דרום לבנון. צה"ל ממשיך להיות מחויב להבנות שהתקבלו בנוגע להפסקת האש בלבנון, פרוס במרחב דרום לבנון ויפעל להסרת כל איום על מדינת ישראל ואזרחיה.

+נתניהו: נפילת משטר אסד עשויה לקדם עסקה להשבת החטופים
18:32 08/12/24  |  עידן יוסף

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים בירושלים שני מפגשים עם פורומים של משפחות חטופים. הפגישות התקיימו עם אסיפת מטה המשפחות ועם פורום תקווה. נתניהו ציין כי "נפילת משטר אסד, שהתרחשה גם בשל פעולותינו הנחושות נגד חיזבאללה וחמאס, עשויה לסייע לקידום עסקה להשבת החטופים".
נציגי משפחות החטופים מספרים שיצאו בתחושה טובה מהשיחה עם נתניהו ועם מתאם השבויים והנעדרים גל הירש. מקצתם ציינו שהרגישו ש"אנחנו הכי קרובים שהיינו לשחרור חטופים מאז העסקה בשנה שעברה". לטענת נציגי המשפחות, סוכם כי הפגישות יהיו בתדירות גבוהה יותר.

[צילום: קובי גדעון/לע"מ]
[צילום: קובי גדעון/לע"מ]
+צמיחה כלכלית אחרי מלחמה, לא מתרחשת מעצמה
14:40 08/12/24  |  צורי דבוש   |   לרשימה המלאה

כדי שההתאוששות תתרחש בעוצמה רבה, המדינה חייבת להיכנס לתהליך תכנון מקיף עוד במהלך המלחמה או לכל המאוחר לקראת סיומה, קרי, עכשיו

מהלומה כבדה [צילום: יוסי אלוני/פלאש 90]
+ממשלת זדון
13:14 08/12/24  |  יוסף אליעז   |   לרשימה המלאה

כל אימת שאתה חושב שירדנו כבר אל תחתית התהום אתה נוכח שממשלת (אולי נכון יותר מכשלת) ישראל מוסיפה וקודחת במעמקים לחיסול הדמוקרטיה, סיכון המדינה ולסילוק שיירי השפיות בה

ישראל כץ [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+קנאות משיחית
12:00 08/12/24  |  חיים רמון   |   לרשימה המלאה

קנאות משיחית אפשר למצוא גם בקרב חוגי השמאל שאינם מסוגלים לשפוט את מהלכיו ודעותיו של בנימין נתניהו לגופם, ושבראייתם כל מה שהאיש עושה ואומר הוא פסול

בנט. תחפושת [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+נס החנפנות
11:48 08/12/24  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

חברת הכנסת קטי שטרית זועמת, שהתקשורת הישראלית לא מצאה לנכון להקדיש שעות של מסך להישגים הכבירים של אשת ראש הממשלה באותה סעודה חגיגית במגרש הגולף היוקרתי של נשיא ארצות הברית

שטרית. מגמדת את קומתה [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+הם לא רוצים מדינה
10:55 08/12/24  |  שי גולדשטיין   |   לרשימה המלאה

השמאל הישראלי עדיין מאמין שהפלשתינים רוצים מדינה  ▪  למרות שסרבו לאורך ההיסטוריה מאז שנות העשרים של המאה העשרים להצעות חוזרות ונשנות להקמת מדינה

ביל קלינטון [צילום: קטי אדקינס/AP]
+הפער שבין שיקולים משפטיים לבין נסיבות המלחמה
10:41 08/12/24  |  רפאל בוכניק   |   לרשימה המלאה

במתח המתקיים בין המשך ניהול המלחמה שנכפתה עלינו לבין המשכו הסדור של משפט ראש הממשלה, חזקה שרשויות אכיפת החוק יראו לנגד עיניהם את טובתה של המדינה ואת האינטרסים האסטרטגיים שלה, אשר אותגרו קשות ב-7 באוקטובר 2023

נתניהו. האם זו העת? [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+גם וגם
10:05 08/12/24  |  עומר מואב   |   לרשימה המלאה

הוא מנסה להסביר שההחלטה שלו לבטל מעצרים מנהליים ליהודים אבל לא לערבים אינה אפליה גזענית, ושלא מדובר על אפרטהייד אבל ההסבר שלו מראה שמדובר על אפרטהייד

כץ. אל מי הוא מדבר? [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+תשובה למשה (בוגי) יעלון
08:56 08/12/24  |  דרור אידר   |   לרשימה המלאה

שבעה באוקטובר מחק הכל  ▪  הוא הוכיח בדם ובאש שהשאלה האמיתית היא דיכוטומית: אנחנו או הם  ▪  אין תקווה לאחריתם, אין מצב שבעתיד ישלימו עם קיומנו מרצונם הטוב, לא בעולם הזה ולא בעולם הבא וגם לא בעוד אלף שנה

תרבותם שונה משלנו [צילום: ג'יהאד אלשרפי]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת חרבות ברזל
שי גולדשטיין
השמאל הישראלי עדיין מאמין שהפלשתינים רוצים מדינה    למרות שסרבו לאורך ההיסטוריה מאז שנות העשרים של המאה העשרים להצעות חוזרות ונשנות להקמת מדינה
רפאל בוכניק
במתח המתקיים בין המשך ניהול המלחמה שנכפתה עלינו לבין המשכו הסדור של משפט ראש הממשלה, חזקה שרשויות אכיפת החוק יראו לנגד עיניהם את טובתה של המדינה ואת האינטרסים האסטרטגיים שלה, אשר אותגרו קשות ב-7 באוקטובר 2023
עומר מואב
הוא מנסה להסביר שההחלטה שלו לבטל מעצרים מנהליים ליהודים אבל לא לערבים אינה אפליה גזענית, ושלא מדובר על אפרטהייד אבל ההסבר שלו מראה שמדובר על אפרטהייד
דרור אידר
שבעה באוקטובר מחק הכל    הוא הוכיח בדם ובאש שהשאלה האמיתית היא דיכוטומית: אנחנו או הם    אין תקווה לאחריתם, אין מצב שבעתיד ישלימו עם קיומנו מרצונם הטוב, לא בעולם הזה ולא בעולם הבא וגם לא בעוד אלף שנה
איציק וולף
המחבל הדורס נמלט מן המקום אך הסגיר עצמו לכוחות צה"ל לאחר שחסמו את היציאות מהעיר חברון    הלוחם הפצוע - תושב אחד מיישובי האזור    אזרח נפצע קל ופונה גם הוא לטיפול רפואי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il