בעוד פחות משבוע יעלה המע"מ באחוז אחד. אחוז אחד בודד שהמשמעות שלו הינה מיליארדים של שקלים לקופת המדינה צפוי להשפיע על הכיס של כל אזרח ואזרחית במדינה ומכניס את בעלי העסקים לדילמה בעייתית במיוחד, האם להעלות את המחירים שכן סל השירותים והמוצרים בכל התחומים מתייקר משמעותית, או להישאר עם אותם מחירים ולנסות להכניס קצת שפיות בהתייקרות המסחררת.
חלק קטן מתוכנית כלכלית נרחבת:
לאחרונה הודיע משרד האוצר שבראשון לינואר 2025 יעלה המע"מ מ 17% ל-18% כחלק מתוכנית כלכלית נרחבת שהמטרה שלה היא להקטין את הגירעון בקופת המדינה ולאזן את התקציב הממשלתי. בעוד המטרה הכללית הינה חשובה ואף מבורכת, הפעולות המבוצעות כחלק מהתוכנית, ביניהן העלאת המע"מ פוגעות בכיס של כולנו ומיד.
עליית המע"מ צפויה לפגוע בצריכה הפרטית ולגרום לאנשים לצמצם את ההוצאות שלהם, להגדיר מחדש מותרות ולחשב היטב כמה הם מוציאים מכיסם ועל מה, דבר שישפיע לבסוף על הצמיחה הכלכלית בארץ כולה. מותגים גדולים, רשתות שיווק וחברות גדולות כבר הודיעו על התייקרות בסל המוצרים שלהם, וגם עסקים קטנים אינם מוגנים מפגיעה אבל לא בטוח שיש להם סיבה אמיתית להעלות את המחירים שלהם ואולי אף עדיף שלא יעשו זאת לעת עתה.
שירותים ומוצרים שאינם מושפעים מהמע"מ
כל עוד מדובר בעסקים אשר קהל היעד שלהם הוא עסקים (B2B), לא אמורה להיות השפעה על ההכנסות של עוסקים זעירים אשר אינם גובים מע"מ ואינם מזדכים על מע"מ וגם לא על עוסקים מורשים אשר מחירי המוצרים ו/או השירותים שלהם ישארו אותו הדבר ועל המע"מ הם יזדכו כך שאינו פוגע ישירות בכיסם.
אך כאשר דובר בלקוחות פרטיים, ניצבות בפני אותם בעלי עסקים שתי אפשרויות - להשאיר את המחירים הקיימים שלהם ולספוג את המע"מ, או להעלות את המחירים כך שמי שישלם בפועל את המחיר, תרתי משמע, הם הצרכנים. וכאן מתחילה הדילמה האמיתית שכן גם אם המע"מ נכנס ויוצא - משלמים אותו ומזדכים עליו - העלייה הכללית במשק הבית של כל בעל עסק מייקרת את ההוצאות שלו וכפועל יוצא נדרשות הכנסות גבוהות יותר על-מנת לכסות אותן.
במקביל, ההתייקרות עלולה להביא למצב בו לקוחות יחשבו מחדש את היכולת הכספית שלהם ויוותרו על שירותים ומוצרים אשר אינם בראש הרשימה וירכשו פחות. התוצאה הצפויה היא ירידה בהכנסות של אותם עסקים מה שיחייב אותם להעלות מחירים על-מנת להמשיך ולהרוויח. לעומתם, עסקים אשר יקבלו את ההחלטה לא להעלות את המחירים עלולים למצוא את עצמם במצב בו הם עובדים כמו מקודם או אפילו קשה יותר - ומרוויחים פחות.
האם נכון להעלות מחירים ולהסתכן בלקוחות שיעזבו ולעבוד קשה בכדי לגייס חדשים במחירים החדשים אך להיות בטוחים ברווח, או להשאיר את המחירים כפי שהם ולהסתכן בכך שאמנם הלקוחות יישארו אך גיוס לקוחות חדשים לא יהיה קל יותר וידרוש השקעה מרובה כדי להרוויח בהתאם. בכל בחירה שתעשה, אין ספק שנדרשת תשומת לב וניהול חכם ותכנון שיווקי וכלכלי לפחות רבעון קדימה על-מנת שהעסק לא יפגע דרמטית.