חטיפת שליט של מדינה זרה זה צעד מלחמתי, בלי קשר לשאלה האם הוא "גנב" בחירות או רודן מרושע. בסדר הבינלאומי של אחרי מלחמת העולם השנייה זה צעד "לא חוקי", בדומה לכיבוש עירק, שהוביל לפירוק הסדר העולמי הליברלי. המשמעות של מהלכים כאלה ניתנת לניתוח רק כעבור שנים.
טראמפ של הכהונה השנייה קל בהפעלת כוח לעומת הכהונה הראשונה שבה נמנע מכך. לא חשוב אם בעיניכם זה טוב או רע. בפעם הקודמת שארה"ב עשתה את זה, בוש הבן איים להפיל עוד משטרים אחרי אפגניסטן ועירק. אומנם אירן עצרה את תוכנית הגרעין כי חששה מתקיפה, אבל זה הוביל לסיום ההסדר החד קוטבי.
בחלוף כמה שנים ראינו את התיקון של מדינות אחרות - רוסיה של ולדימיר פוטין וסין שהתחילה לצבור עוצמה. סביר שנראה בעשור הקרוב את התיקונים שהעולם יעשה. הנאום של פוטין במינכן 2007 מסמל את נקודת המפנה. בריתות - המדיניות של ארה"ב אחרי מלה"ע ה-2 הובילה להתפתחותן של בריתות מבוססות על "אמון", שהשותפות מקדמת את כל החברות בברית. בחלוף שנים, נאט"ו נחשבה לברית החזקה. זאת, לעומת המדיניות הסובייטית, שכפתה את רצונה על חברות ברית ורשה, ודאגה להתקין בהן משטרים מטעמה. התפרקות הגוש הסובייטי הראה שזאת גישה מדינית שנכשלה.
המסר של דונלד טראמפ לבעלות ברית פשוט - זה נגמר. אולי יהיו "כאילו" בריתות, והוא יכול לחתום אפילו על מסמך נשיאותי שהוא מעניק הגנה לקטר, אבל האמון בארה"ב כבעלת ברית אמינה הסתיים להערכתי. אין שום מנהיג בעולם שיכול לסמוך עליה. אני לא יודע כיצד זה יבוא לביטוי.
בתוך ארה"ב הנכונות והקלות שבה טראמפ מפעיל כוח בזירה הבינ"ל, מנוגדות לכאורה להבטחות בעטיין נבחר. ניתן לראות את זה בשיעורי התמיכה בקרב רפובליקאים, שלרוב המהלכים שלו נותנים תמיכה גורפת ולמהלכים כאלה פחות. מעניין מה תהיה המשמעות של זה בבחירות האמצע. במערכת הבינ"ל אין שוטר ואין מי שאוכף את החוק. הנורמות מעוצבות על-ידי המעצמות, והנכונות שלהן להסכים עליהן וגם לאכוף אותן. כרגע עושה רושם שאנחנו חוזרים לעידן שהוביל למלחמות העולם באירופה, שבו רק הכוח מדבר. יותר מדינות ינסו לגדר סיכונים, רק לשם הדוגמה אולי להתגרען (לא בהכרח אירן).
מילה לסיום - אני חושב שהנטייה להסתכל על מהלכים כאלה כטוב או רע, מבלי להבין שהם יכולים להיות גם וגם (למשל, מאדורו יכול להיות רודן מתועב שראוי לעונש כזה, ועדיין שיהיו למהלך כזה היבטים שליליים), היא שגיאה בניתוח אסטרטגי. אפשר לעסוק בזה בלי שבטיות פוליטית משעממת.