X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
בית המשפט המחוזי קובע, כי כאשר שני שמאים מכריעים דנים באותה קרקע ומגיעים למסקנות שונות בצורה מהותית - אין מנוס ממינוי שמאי מכריע שלישי
▪  ▪  ▪
[צילום: דוד חרמץ]

האם כאשר ניתנו שתי חוות דעת שונות של שמאים מכריעים שמונו על-ידי יו"ר מועצת השמאים לגבי אותה חטיבת קרקע, מוסמכת ועדת הערר להורות על מינוי שמאי מכריע נוסף?
עסקינן במקרקעין אשר הבעלות בהם רשומה על שתי חברות. בעקבות תוכנית משביחה, התקשרו שתי החברות בהסכם נפרד למכירת זכויותיהן במקרקעין עם אותה חברה קבלנית, בהפרש של חודש ימים. כתוצאה מכך, הוציאה הוועדה המקומית דרישת היטל השבחה אחת ללא הפרדה בין חלקה של כל קבוצה. כל אחת מהחברות פנתה ליו"ר מועצת השמאים על-מנת שימנה שמאי מכריע ואכן מונו שני שמאים מכריעים, אשר הגיעו לתוצאות שונות באופן ניכר זה מזה.
ועדת הערר דנה בעררים שהוגשו על השומות המכריעות וקבעה, כי כאשר הוכנו שתי חוות דעת של שמאים מכריעים וקיים פער גדול במסקנות השמאים, לא ניתן להכריע על בסיס אף אחת מחוות הדעת. לאור זאת, החליטה הוועדה למנות שמאי שלישי אשר ידון בהשבחת החלקות עקב אישור התוכנית לגבי שתי העסקות. על החלטה זו הוגש הערעור שבנדון. החברות טענו, כי הוועדה לא הייתה מוסמכת להחליט על מינוי שמאי נוסף, שכן לא נמצאה כל עילה להתערבות בשומות המכריעות. ההחלטה בדבר מינוי שמאי מכריע, לטענתן, מסורה רק ליו"ר מועצת השמאים.
תקיפה ישירה ותקיפה עקיפה
בפסק הדין מנתח בית המשפט את הוראת סעיף 14 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, לפיה ועדת הערר מוסמכת לדון הן בתקיפת עצם החיוב בהיטל השבחה והן על גובה החוב (להלן: "תקיפה ישירה"), וכן מוסמכת היא לדון בערר על הכרעת השמאי המכריע (להלן: "תקיפה עקיפה").
סמכויות הוועדה שונות בכל אחד מסוגי התקיפה. במסגרת התקיפה הישירה הוועדה רשאית להכריע במחלוקת על-פי טענות הצדדים וחוות הדעת שיגישו בפניה. הוועדה מוסמכת גם לפנות ליו"ר מועצת השמאים למינוי "שמאי מייעץ", אשר תפקידו לסייע לוועדה להכריע במחלוקות, המהווה לגירסתה מעין "מומחה מטעם בית המשפט". לעומת זאת, במסלול תקיפה עקיפה - תפקידה של ועדת הערר שונה. בערר כזה פועלת הוועדה כגוף מעין שיפוטי. ועדת הערר מוסמכת להעביר תחת שבט ביקורתה קביעות מקצועיות של השמאי המכריע ואין היא מוגבלת בעילות הביקורת.
למרות שבתוספת השלישית אין כל הוראה מפורשת המקנה לוועדה סמכות לדחות את השמאות המכרעת שבפניה ולפנות ליו"ר למינוי שמאי מכריע חדש, קבע בית המשפט, כי לוועדה יש סמכות להורות כך. ממעמדה של הביקורת המופעלת על-ידי ועדת הערר ומהצורך ליתן לוועדה כלים לקבל החלטה נכונה, יש לגזור גם את הסמכויות הדיוניות. התערבות הוועדה אינה מוגבלת לעילות ההתערבות המינהלית (פגמים, חוסר סבירות וכדומה). ועדת הערר היא גוף מקצועי שמוסמך לאשר, לדחות או לקבל חלקית את השומה, בהתאם לסעיף 14(ג) לתוספת השלישית. התכלית היא לאפשר ביקורת רחבה, עניינית ומקצועית. מכאן מסיק בית המשפט את המסקנה, כי יש לפרש את סמכויותיו של גוף ביקורת שכזה כמאפשרת למנות שמאי חיצוני.
ההלכה היא, כי ועדת הערר תצמצם את ההתערבות בחוות דעת של השמאי המכריע לאותם מקרים בהם נפל פגם בהליך. אולם בית המשפט קבע, כי ייתכנו מצבים נוספים בהם תהיה ועדת הערר מוסמכת להתערב בחוות דעת השמאי המכריע ולהורות על מינוי שמאי מכריע נוסף, גם אם לא נפל פגם בהליך.
במקרה הנדון, מצב בו שווי המקרקעין לאותו מועד עבור אותם בעלים משתנה בשל הגשת בקשות נפרדות למינוי שמאי מכריע, אינו סביר, פוגע באמון הציבור בהליכי השומה. על כן ראוי ונכון היה למנות שמאי מכריע נוסף ויחיד לכל המקרקעין, בדיוק כפי שצפוי שייעשה מלכתחילה. בית המשפט דחה את הערעור על כל חלקיו.
הדרכה להחלטה מושכלת
הערת מערכת: רבים המקרים בהם דוחה ועדת הערר על הסף עררים המוגשים בפניה על שומות של שמאים מכריעים, בטענה שאם לא נפל פגם בהליך, הרי שיש לפרש בצמצום את סמכות ההתערבות של הוועדה. אולם בנדון, בית המשפט מורה, כי על-מנת לקבל שומה ראויה, כך שהחייב לא ישא בהיטל גבוה מדי והקופה הציבורית לא תיפגע אם תאמץ שומה הנמוכה מהשווי האמיתי, יש להקנות לוועדת הערר סמכות רחבה.
יש לברך על החלטה זו. פסק הדין מנתח בצורה רחבה את מעמדו של השמאי המכריע והשמאי המייעץ, ומבדיל בין שני ההליכים באופן שיסייע לנישומים ולבעלי המקצוע לקבל החלטה מושכלת בעתיד בדבר בחירת המסלול הראוי לבירור ההליך.

הכותבים הם ממשרד צבי שוב ושות', העוסק בתכנון ובנייה.
תאריך:  24/02/2015   |   עודכן:  12/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ורו"ח רמי אריה
בני זוג ערכו הסכם ממון כדי לפתור סכסוך רכושי - אך מאחר שלא התגרשו, גילו להפתעתם שההסכם יצר להם חבות מס. בית המשפט אישר את עמדת רשות המיסים
רפי לאופרט
מרגע שהתחיל משה פייגלין להתחזק - הפך לח"כ ולסגן יו"ר הכנסת והתחיל מפעיל נכסים פוליטיים שונים שנוספו לסיעתו. מתוקף התחזקות זו, הפך מנכס לאיום
אלעזר לוין
אם תיאורו של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד מדויק, אזי אין סליחה ואין כפרה להתנהגותו של בנימין נתניהו    ניצל את מעמדו כראש הממשלה, ואסר מסיבות פוליטיות להביא פועלי בניין מסין    אם הסיפור נכון - התפטר!
גילעד ושדי
פרויקטים רבים של תמ"א 38 מתוכננים ונבנים באזורי הביקוש. לאור החלטת המחוקק, חוק תמ"א 38 מפקיד בידי התושבים את הזכות/החובה לדאוג לשלומם במקרה של רעידת אדמה חזקה ועל כן נדרשים דיירי הבניין ליזום ולהוביל פרויקט תמ"א 38, דבר שיעניק לבניינם חיזוק משמעותי וישפר את עמידותו במקרה של רעידת אדמה
ד"ר אורי מילשטיין
התקפה גרעינית אירנית על ישראל לא רק שלא תסכן את קיומה של המדינה, אלא היא אף עשויה לסייע לה להכריע סופית את אויביה ולבסס את קיומה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il