X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
דוח מבקר המדינה על משבר הדיור

מפגן של חוסר ידע וחוסר הבנה

דוח הדיור מתרכז בוועדות, תוכניות ומגרשים - אך מתעלם מהבעיות העיקריות: מחסור חמור בפועלי בניין, מנהלי עבודה, מהנדסים, אשראי וציוד כבד גם קרקעות הקרן הקיימת והקרקעות שבבעלות פרטית לא קיימות בדוח
▪  ▪  ▪
התרכז בטפל במקום בעיקר [צילום: פלאש 90]

דוח מבקר המדינה, יוסף שפירא, על המחסור בדירות והתייקרותן, הוא מפגן של חוסר ידע וחוסר הבנה של הליכי הבנייה. המבקר מקדיש את חלק הארי של הדוח בן 294 העמודים למלל שאין לו סוף בנושאים מינהליים: ועדות, הליכי תכנון ורישוי, חוקים, תקנות, מכירת מגרשים. אנשי משרד מבקר המדינה ישבו במשרדים, בדקו ניירות, שוחחו עם פקידים, התרכזו בטפל והזניחו את העיקר. הסיבות האמיתיות להתייקרות הדירות יפורטו בשורות הבאות.
ראשית, יש הצדקה לחלק מההתייקרויות. אתם יודעים כמה עולה לבנות ממ"ד לכל דירה? 60,000 שקל. החוק, המחייב ממ"דים, הביא לעליית מחירי הדירות. אין ארוחות חינם: רצפת פורצלן-גרניט, תריסים חשמליים, שירותים כפולים, וכן הלאה - זה לא בא בחינם. שני קבלנים מנוסים העריכו, שהממ"דים והעלאת איכות הגימור מייקרים דירה ב-200,000-150,000 שקל. אז גם המשכנתה תהיה גדולה, ופרעונה לאורך השנים יכביד יותר ויותר.
רוצים דירות בזול? בבקשה, קנו דירה באלעד, במודיעין עילית וביישובים דומים, שם בונים אלפי דירות באיכות סבירה, ללא מותרות. אפשרות אחרת היא לקנות דירה בקריית גת, בבאר שבע, בקריות וביישובים אחרים, שבהם הקרקע זולה. מי שרוצה לדור בעיר מרכזית, ובדירה ברמה גבוהה, חייב לדעת שיש לזה מחיר. לכל אלו אין זכר בדוח מבקר המדינה.

אין פועלים ומנהלים

בישראל חסרים 15,000 פועלי בניין; יש אומרים: הרבה יותר. כל פועל בונה בממוצע דירה בת שלושה חדרים, 75 מ"ר, בשנה. כלומר, המחסור בפועלים מביא לכך, שמדי שנה בונים 12,000 דירות (בהערכה זהירה) פחות ממה שאפשר היה לבנות. הבאת פועלי בניין היא באחריות רשות האוכלוסין וההגירה שבמשרד הפנים. שפירא לא בדק ולא תשאל את גדעון סער.
שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, סיפר השבוע, שבמאי אשתקד סיכם עם ממשלת סין להביא 15,000 פועלי בניין, אך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הטיל וטו משיקולים פוליטיים (סין התנתה שפועליה לא יעבדו ביהודה ושומרון). גם ניסיונות להביא פועלים ממזרח אירופה – נכשלו כמעט כולם. אין על-כך אף מילה בדוח של שפירא. על-פי החוק, יכול יזם לנקוט באמצעים נגד הרשות המקומית, אם סירבה לתת לו היתר בנייה תוך 90 יום. כמעט אף יזם לא מנצל אפשרות זו. מדוע? כי הוא יודע שבין כה אין לו פועלים.
חסרים גם לפחות 4,000 מנהלי עבודה כאלו. ללא מנהלים אי-אפשר לבנות. קבלנים מריצים את המנהלים המעטים מבניין לבניין. מעט מאוד בתי ספר מכשירים מנהלים אלו. משרד הכלכלה קבע, שפועל רגיל יכול להפוך למנהל עבודה רק לאחר חמש שנות ותק. התאחדות בוני הארץ וגורמים אחרים הציעו לקצר את הוותק לשנתיים-שלוש. אבל השר נפתלי בנט עסוק בפוליטיקה, ולא במנהלי עבודה. גם מבקר המדינה לא עוסק בכך; זה כנראה לא מעניין.

אי-אפשר בלי מהנדסים וציוד

יש אומרים שבישראל חסרים 4,000 מהנדסי בניין כאלו, ויש נוקבים במספר גבוה יותר. רוב מהנדסי הבניין הם עולים ממדינות חבר העמים והם פורשים בהדרגה לגמלאות. כיום מכשירים מהנדסי בניין בטכניון ובמכללת סמי שמעון בבאר שבע. המכללה תשלח לשוק אלפי מהנדסים – בעוד כמה שנים. המבקר מצביע שוב ושוב על הליכי התכנון והבנייה האיטיים של כל בניין ופרויקט, אך אינו מסביר מה הסיבה. הנה התשובה: אין מהנדסים. ועוד בעיה: כיום יש בישראל די ציוד מכני כבד לבנייה. אבל אם ירצו להגדיל את מספר הדירות הנבנות, יגלו "פתאום" שחסר ציוד.
כל הדיון הארוך-ארוך בדוח על היצע קרקעות לבנייה הוא, בחלקו הגדול, לא לעניין. נניח שבישראל יהיו מגרשים מאושרים ומתוכננים לבניית מיליון דירות. האם היקף הבנייה יגדל? כמעט שלא. כל זמן שחסרים 15,000 פועלי בניין (ויותר), 4,000 מנהלי עבודה ו-4,000 מהנדסים, לא יהיה לקבלן-היזם מה לעשות עם המגרש שקנה, כי אין לו כוח אדם כדי לבנות. וגם אם ישיג את כוח האדם הדרוש, יגלה שאין די מנופים לבניית רבי-קומות.
הממשלה אדישה לבעיות העיקריות. החלטות הממשלה מדברות בלי סוף על מכירת מגרשים ותכנון שכונות. כמעט לא מזכירים את המחסור החמור בפועלים ובאנשי מקצוע. לדוגמה, בנובמבר 2013 החליטה הממשלה ליזום "פרויקט לאומי לדיור". לא מדברים שם על פועלים, מנהלים מקצועיים וציוד. מבקר המדינה אפילו לא מתייחס לחלל הריק הזה.

איפה קק"ל והפרטיים?

לאן נעלמו בדוח קרקעות הקרן הקיימת? רוב המגרשים הפנויים לבנייה בערים הגדולות מנוהלים אומנם על-ידי רשות מקרקעי ישראל, אך נמצאים בבעלות קק"ל. היא כבר הודיעה, שבחודש יולי הקרוב תוציא את הקרקעות מניהול הרשות. מתי תמכור את המגרשים שלה? איך? באיזה מחיר? עובדות חשובות אלו נעלמו משום מה מהדוח.
לאן נעלמו המגרשים הפרטיים? יש גם כאלו בישראל, ולא מעט. האם בונים עליהם? כמה דירות? מה המחירים? האם ניתן לפעול, למשל על-ידי שינוי מערכת המיסוי על המגרשים הפרטיים, שהם יוצעו למכירה? הממשלה ניסתה אשתקד לחוקק חוק בנושא זה, אך נכנעה להתנגדות התאחדות בוני הארץ. זהו נושא חשוב, המשפיע על מחירי הדירות, ואין אף מילה עליו בדוח המבקר.

אשראי יקר, אם יש

המבקר טוען שסך האשראי הבנקאי לענף הנדל"ן הגיע ב-2013 ל-204 מיליארד שקל, ויש עוד רזרבות, כך שלא חסר אשראי. לא נכון. רוב הבנקים הגיעו לתקרת האשראי שלהם. כיום, לאומי פועלים יכולים לתת הלוואות ליזמים למימון הבנייה. בנק ישראל מסרב לאשר את הגדלת האשראי.
בלית ברירה, החלו היזמים ללוות כספים מחברות ביטוח (המובילות: מגדל והראל). אלו הלוואות יקרות יחסית, המייקרות את הבנייה. פער ריבית של 2%, למשל, בין אשראי בנקאי לחוץ-בנקאי, מייקר את הדירה ב-40,000-30,000 שקל, ואולי יותר. לא תאמינו, אבל המבקר "שכח" לטפל בנושא זה.
בנק ישראל ניסה להקטין את הביקוש לדירות, על-ידי הגבלות על אשראי לציבור לרכישת דירה (משכנתה). זו כמובן טעות חמורה, כי הפתרון הוא הגדלת ההיצע ולא הקטנת הביקוש. אבל שפירא שותק. יש לחשוש, ששתיקתו תביא לכך, שבנק ישראל ינסה שוב לפעול בדרך מסוכנת ומזיקה זו.

החלק של הרשויות המקומיות

המבקר מציין בצדק, שתוכניות הבנייה להשכרה נכשלו עד עתה, כי חברות הביטוח ובתי ההשקעות מסרבים לממן את הפרויקטים. הם ידרשו תשואה של 6%-7% לפחות על ההשקעה, וזה יחייב שכר דירה גבוה. מה הרוויחו השוכרים? לא כלום. אין ולא יהיה שכר דירה נמוך באיזורי הביקוש. רוצים לגור בזול? התרחקו מתל אביב. חברות הביטוח מוכנות לאפשר לשוכרים מגורים לטווח ארוך, וזה יהיה הרווח שלהם, ולא הנחה בשכר דירה.
אין ולא יהיו די דירות קטנות. הרשויות המקומיות לא יאשרו תב"ע לדירות כאלו. דירות אלו מיועדות לזוגות צעירים עם ילדים קטנים. הרשות תצטרך להשקיע בגני ילדים, בית ספר, מעונות יום, מתנ"סים וגני שעשועים. לרוב הרשויות אין כסף לכך, ולכן לא יעודדו בנית דירות קטנות. הווד"ל הממשלתי אישר בניית 1,700 דירות קטנות מתוך 25,000, כלומר: 7% בלבד. במקום להתלונן על המחסור בדירות כאלו, היה שפירא צריך להגיד את האמת.

תאריך:  25/02/2015   |   עודכן:  26/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מפגן של חוסר ידע וחוסר הבנה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
שוב ושוב לוין מאיר את עינינו.
אהוד פרלסמן  |  25/02/15 23:09
2
אלעזר יישר כוח
tיצחק  |  26/02/15 04:51
3
מבקר שפירה יש ידע ויש הבנה ו
ישע  |  26/02/15 11:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
איציק וולף
ראש הממשלה הצהיר כי יפעל יחד עם שותפיו הטבעיים לממשלה הבאה לתיקון ליקויים שנמצאו בדוח מבקר המדינה על מחירי הדיור    הסיט את הדיון אל סכנת הגרעין האירני והצהיר כי הוא מכבד את הנשיא האמריקני, אך מחובתו לעשות הכל למניעת נשק גרעיני אירני
איתמר לוין
לפני המשבר לא היו כלים להתמודד איתו; אולמרט כלל לא זיהה אותו; נתניהו הגיב באיחור    לגופי הממשלה אין מידע מלא על שוק הדיור והחלטות התקבלו בלי בחינה מלאה של השלכותיהן
איתמר לוין
שיווק יח"ד במספר נמוך בהרבה מהדרוש    הליכי האישור נמשכים פי שלושה מהקבוע בחוק    מסלול הווד"לים לא נתן את הפתרון    מועצת מקרקעי ישראל לא קבעה מדיניות ברורה    רמ"י לא עמדה ביעדים שנקבעו לה
איתמר לוין
הסיבות: העדר תוכנית אסטרטגית של משרד הבינוי ורמ"י, אי-עמידה הנחיות תמ"א 35, הצגת יעדים בלתי ריאליים והתעלמות של משרד הבינוי מהחלטות הממשלה
אלעזר לוין
שר הבינוי מבקש משפירא לכתוב דוח משלים על הפעולות ב-2014    מצביע בין היתר על הקמת קבינט הדיור, קביעת יעדי תכנון ריאליים, קביעת מדיניות דיור והאצה בשיווק מגרשים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il