X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תומכי הליכוד עם היוודע תוצאות המדגם [צילום: פלאש 90]
סקרים ושקרים ומה ניתן ללמוד מכך
סקרים פורסמו מספר פעמים בכל יום, בכל אמצעי התקשורת. המבול היה אינסופי. זו הטרדה של הציבור, זה בזבוז כספים אדיר, אבל זה בעיקר מעורר חשד שמזמיני הסקרים אינם מעוניינים בדעת הציבור אלא מעוניינים להשפיע עליה
פסטיבל המדגמים
אבל שאלה יסודית יותר היא לשם מה נחוץ בכלל פסטיבל מדגמי ערוצי הטלוויזיה. כל עוד איננו עורכים את הבחירות באמצעות מערכת ממוחשבת ארצית, מדוע לא ניתן להמתין משעה 22:00, מועד סגירת הקלפיות, עד 07:00 בבוקר שלמחרת, לשמיעת תוצאות אמת מבוססות על 95% מהקולות או יותר. תוצאות שיתכנו בהן תיקונים קלים, אבל ביסודן הן משקפות את תוצאות האמת של הבחירות

במהלך מערכת הבחירות, באחד המאמרים שכתבתי לבלוג שב-News1, הצעתי לציבור לסרב להשתתף בסקרי-הבחירות. הרעיון צץ לאחר שנוכחתי לדעת שסקרים מכוונים, מוזמנים, ומעוותים, הפכו מכלי מדידה להערכת העמדות של הציבור בסוגיות שונות, לאמצעי לעיצוב דעות ועמדות, תוך פריטה על נימים פסיכולוגיים שעיקרם הפחדה והשחרה.
סקרים פורסמו מספר פעמים בכל יום, בכל אמצעי התקשורת - משודרים, מודפסים וברשתות החברתיות. המבול היה אינסופי, חסר תכלית, מיגע, משעמם ובחלק גדול מהמקרים מיותר. אם שלושה מכוני סוקרים מפרסמים סקר על אותו נושא, שנדגמו בהפרש של שעתיים או שלוש זה מזה, וכולם שואלים אותה שאלה ופונים לאותו מדגם ובקרוב רב באותו גודל - מה טעם בריבוי ובשניות זו. זו הטרדה של הציבור, זה בזבוז כספים אדיר, אבל זה בעיקר מעורר חשד שמזמיני הסקרים אינם מעוניינים בדעת הציבור אלא מעוניינים להשפיע עליה. אחת הדרכים היא פרסום סלקטיבי של הנתונים או ניסוח הידיעות והבאתם באמצעי התקשורת בשילוב עם פרשנות מגמתית ומטעה.
תאורטית, די בסקר אחד פעם אחת ביומיים או שלושה במהלך החודש האחרון של מערכת הבחירות, כאשר הוא מפורסם במלואו, כלשון עורכיו המקצועיים וללא עריכה עיתונאית. חריגה מהסדר זה אפשרית כאשר מתרחש אירוע חריג, כגון נאומו של ראש הממשלה בפני הקונגרס האמריקני, ומתבקשת בדיקת השפעת אירוע זה על הציבור מיד לאחריו. השוואת העמדות יום לפני הנאום, ביום לאחר הנאום ושלושה ימים לאחריו, לאחר שמיעת התגובות בארץ ובחו"ל, כדי להציג תמונה מספקת לגבי משקלו והשפעתו, שהרי בכל מקרה מדובר בהערכה סטטיסטית, ובתגובה שאינה שעוצמתה משתנה לאורך זמן.
יכולת התמרון בביצוע סקרים היא רחבה מאוד, והתוצאות קשורות בגודל המידגם, באופן שאילת השאלות, בפרשנות המפענחים ובהסברים שמצרפי עורכי הסר לממצאים, שיש בהן גם הערכות אישיות ולא רק השפעות מקצועיות. יתר-על-כן, הסוקרים דוגמים אלפי אנשים ובסופו של דבר משתמשים במאות תוצאות. אחת הסיבות היא מספר התשובות המתקבלות ואיכותן או שלימותן. אבל גם בבחירות אלה יש מקום לאינטרפרטציות, ומבלי להיות נוכח בכל המקומות במשך כל הזמן, ומעצם העובדה שסוקרים שונים מגיעים לתוצאות שונות עד כדי אחוזים משמעותיים - למשל: הבדל שבין 24 למחנה הציוני ל-27 לליכוד אצל סוקר אחד, לעומת שוויון אצל אחרים - ובתוך פערים אלה מצויה טעות הדגימה של 4% - 4.7% בקרוב, המשמעות היא סיכוי לפערים גדולים גם ללא פבריקציה של הנתונים. וכאשר דעת הקהל אינה יציבה השגיאות עשויות להיות גדולות עוד יותר.
במילים אחרות הניסיון להשתמש בסקרים בכדי לנבא במדויק את תוצאות האמת, איננו פשע אבל צריכים לדעת היטב מה עושים ולאיזו מטרה זה טוב.
תרגיל קלפיות "המדגם האמיתי" הן עוד מניפולציה, וערכן הוא פונקציה של מוכנות הציבור לשתף פעולה עם הסוקרים. לדעתי, כאשר הבחירות עצמן אינן מתנהלות על מי מנוחות, בתום לב ומתוך עיסוק בסוגיות אוביקטיביות, והופכות להימור, סחר סוסים ומחזות של עוינות והתלהמות, גם הציבור נגרר לכך, והסקרים מאבדים את ערכם משום שהמידע המוזן אליהם אינו אמיתי. לדעתי, זה מה שקרה בבחירות האחרונות, ואם מוסיפים לכך שינוי של הרגע האחרון בדפוסי ההצבעה, ללא קשר לשאלה מה גרם לו, רק דגימה הצבעה ממוחשבת ודגימה ממוחשבת של הצבעה זו בזמן אמיתי יכולה לעמוד על כך.
נראה שהציבור שברובו המכריע לא קרא את הצעתי הנ"ל, מצא דרך משלו ליישמה בפועל - "לעשות צחוק" מהסקרים וממי שביקש להבנות עליהם או מהם.
אבל שאלה יסודית יותר היא לשם מה נחוץ בכלל פסטיבל מדגמי ערוצי הטלוויזיה. כל עוד איננו עורכים את הבחירות באמצעות מערכת ממוחשבת ארצית, מדוע לא ניתן להמתין משעה 22:00, מועד סגירת הקלפיות, עד 07:00 בבוקר שלמחרת, לשמיעת תוצאות אמת מבוססות על 95% מהקולות או יותר. תוצאות שיתכנו בהן תיקונים קלים, אבל ביסודן הן משקפות את תוצאות האמת של הבחירות. לא רק שכך ימנעו בזבוזים ומחזות-שוא רבין ומיותרים, לא רק שהציבור יוכל לעסוק בעיקר - נושאי הבחירות, מצעי המפלגות, תוכניות היישום ועוד, אלא גם יפחת מאוד העיסוק בהבלים שבהם היה שפע מבחיל בבחירות אלה, משום שיותר מדי פעמים נוכחנו כבר לדעת שלא אלה קובעים את התוצאות. את התוצאות קובעים האישים המרכזיים המבטאים את שונויות הגישות בין המפלגות הגדולות או הגושים הפוליטיים. ואולי, אם כך יהיה, יותר אזרחים יראו חובה לעצמם להצביע, ולהשפיע.
את האמירה הסרקסטית משהו שהפניתי לציבור לסרב להשיב לסקרים, אפשר להפוך לתיקון רציני יותר בחוק הבחירות, תיקון שיקבע כמה וכמה נורמות התנהגות שיעלו את רמת ההליך כולו:
ראשית, להפסיק את אורגיית הסקרים שבועיים לפני הבחירות. אין לפרסם סקרים. מותר לדון בתכני המצע והרכבי הרשימות המתמודדות. שנית, לחייב את המפלגות לפרסם, לפחות שבועיים לפני הבחירות, מצע כתוב וחתום ע"י יו"ר המפלגה, שבו תתווה את העקרונות והתוכניות של המפלגה בארבעה תחומים מרכזיים לפחות: א. ביטחון, ב. מדיניות חוץ, ג. כלכלה, משק, תוצר, ותעסוקה; ד. חברה בכל נושא ראשי יהיו לפחות שלוש עמדות או יעדים מוגדרים להשגה בשלושה תחומים השייכים לאותה קטגוריה, למשל: בחברה - חינוך, בריאות, קשישים.
המצע יקיף לפחות 10 עמודים מודפסים ויתפרסם בעברית ובעוד 4 שפות מקובלות בארץ לפחות.וועדת הבחירות תהיה רשאית לפסול מצע שינוסח במושגים מעורפלים מדי, חסרי משמעות, או רבי-משמעות מדי.
ברור שהמשטר הישראלי מושתת על קואליציות, ואלה מחייבות כל מפלגה להתפשר על חלק מהיעדים הראשיים שלה בכל סבב בחירות. וככל שהיא חזקה יותר בקואליציה, יכולה להשפיע טובה יותר. חשיפת המטרות היא מצע מצויין גם לדיון הקואליציוני, משום שגם הציבור יוכל לבחון ולהתרשם היכן באמת שמות המפלגות את מרכזי הכובד הביצועיים שלהן ומה משקלו של הציבור בחשיבתן זו.
נדמה לי שבאופן זה קיים סיכוי טוב להגיע לדיאלוג ענייני הרבה יותר בין הציבור למבקשי אמונו, ולכוון גם את התקשורת לעסוק בנושאי מהות-במקום בפירוטכניקה של שנאות וסנסציות. צריך לנצל מערכות בחירות לחינוך כולנו לדמוקרטיה בריאה יותר ויעילה יותר. ולהגיב על תוכניות המפלגות וכך לבטא את יחסו אליהן.
בפרסום מצע יש גם התחייבות של הנבחרים לבוחרים לבצע מדיניות לאומית בעלת מאפיינים ויעדים מוגדרים, גם אם היא מוגבלת מתוקף השיטה הפרלמנטרית. ולבוחרים ניתנת אפשרות טובה יותר להעריך עד כמה משתדלים ומצליחים הנבחרים להוציא לפועל את התחייבויותיהם, לאחר שקבלו אמון לעשות זאת. באופן זה ראש המפלגה, וממילא גם ראש הממשלה הם נושאים באחריות העיקרית למעשי מפלגותיהם, ולהישגי הממשלה כולה.

תאריך:  23/03/2015   |   עודכן:  23/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סקרים ושקרים ומה ניתן ללמוד מכך
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הצעת דרך אפשרית לפתרון הבעיה
אהוד פרלסמן  |  24/03/15 10:37
 
- אנו עוסקים בסכמות או בהיגיון
רפי לאופרט  |  25/03/15 15:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2015
יורם דורי
היעדר קמפיין אצל המחנה הציוני - "ביבי הביתה" אינו יכול להיות מסר בלעדי. יש צורך בהצגת תקווה. זו לא הוצגה לבוחר. ברגע שהמחנה הציוני נגרר או יזם הפיכת הבחירות לאישיות היה ברור שתתממש חולשת מועמדו מול נתניהו
עו"ד חיים שטנגר
אף אחד אינו אוהב שיציגו אותו כלל וברבים, בפרט ככלי ריק, מחוסר כל סדר יום פוליטי ציבורי משל עצמו, והדברים נכונים וישימים גם ובמיוחד באשר לציבור תומכיה של מפלגת הליכוד. הניסיון של אנשי מפלגות המחנה הציוני, יש עתיד ומרצ, כמו-גם של משרדי הפרסום והיועצים הפוליטיים, להדביק "תסמונת המצח הנמוך" לבוחרי הליכוד, נחל כשלון חרוץ
רבקה שפק ליסק
מדוע המזרחיים ממשיכים להצביע לליכוד שכבר מזמן איננו "הבית החם" שנתן להם בגין?    מדוע המזרחיים לא הצביעו בהמוניהם לכחלון? מתי המזרחיים יתחילו לדאוג לעתיד ילדיהם?
רפי לאופרט
השגיאה הדמוגרפית - מתבטאת בהשוואה שעושה הכותב בין נחל עוז לבין שדרות    השגיאה הגאוגרפית - ניסיון ההשוואה הנואל בין איים של שמאל אליטיסטי, לרצף גאוגרפי רחב של עמך    השגיאה האידיאולוגית-תרבותית - ככל שהקבוצות האליטיסטיות מסתגרות יותר, אופי המדינה כמכלול חברתי ינהה אחר המשקל התרבותי שנסמך על המשקל הדמוגרפי. השגיאה הלאומית - המגזר הערבי בישראל חלוק בתוכו לא פחות מהמגזר היהודי. שסעים - השסע העיקרי הוא בין ישראל לבין הקהילה השנייה בגודלה של יהדות ארה"ב
עמי דור-און
המקרה האלים מוכיח כי טוב היה עושה יהונתן גפן אילו הבין שגם לאחרים יש אמונות ותקוות, ושאין זה מן החוכמה להתייחס אליהן בגידופים טבולים בארס, כי השנאה, שבשמה הוא משמיע את דברי הגותו המתועבים, יכולה להוציא ממעמקי התופת מעשים שלא ייעשו
רשימות נוספות
"הממשלה תצטרך לתת מענה לכל האזרחים"  /  איציק וולף
האיחוד האירופי מעודד סנקציות נגד ישראל  /  עופר וולפסון
כחלון: "לא חייב להיות בממשלה"  /  עופר וולפסון
נצחון התבונה  /  פסח רויטמן
חגיגה לדמוקרטיה (2)  /  אהרון שחר
כחלון, יש לי  /  יעקב שטרכר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il