X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
סקר בחירות אמור לשקף את המצב ביום הסקר, ולא ביום הבחירות. אין לצפות מסקרים הנערכים לפני יום הבחירות לנבא נכון את תוצאות הבחירות, בפרט אם חלים שינויים בדפוסי ההצבעה ביום הבחירות עצמו, כפי שהתרחשו בבחירות האחרונות
▪  ▪  ▪
מדגם הבחירות - הערוץ ה-1

אין ספק שיום הבחירות לא ייזכר כשעתו הגדולה של מדע הסטטיסטיקה. קמפיין הבחירות של החודשים האחרונים התאפיין בסקרים רבים שהתפרסמו בעיתונים והוצגו בכלי התקשורת. בליל הבחירות, הציגו הסוקרים לאומה את התחזיות שלהם, שהתבססו על מדגם קטן מכלל הקלפיות. השנה היו פערים לא קטנים בין תוצאות הבחירות לבין תוצאות הסקרים האחרונים שפורסמו, וגם ובעיקר, בין התחזיות ממדגם הקלפיות בשעה 22:00 בלילה ותוצאות האמת.
הגיעו הדברים לידי כך שבסקרים שעורכת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) הידועים במהימנותם, ניכרת בשבוע האחרון ירידה בשיעור המשיבים כאשר חלק מהנדגמים לא הססו ללגלג על יכולת הסקרים לספק אומדנים מדויקים של התופעות הנחקרות.
ברצוננו לדון כאן בתפקיד של סקרי בחירות בחברה שלנו, הסיבות האמתיות לפערים בין תחזיות הסקרים ותוצאות האמת, וגם להעלות הצעה לפתרון הבעיות שגרמו לשגיאות בתחזיות ששודרו בטלוויזיה.
ראשית דבר, חשוב להבין מה המטרה של סקר. סקרים מתבצעים כדי לקבל תמונת מצב של החברה בנקודת זמן נתונה. תמונה זו יכולה לשקף דעות פוליטיות (כדוגמה הסקרים לקראת הבחירות), נושאים חברתיים וכלכליים, נושאים של איכות סביבה וכדומה. חברה מסחרית המתלבטת אם כדאי להשיק מוצר חדש יכולה לאסוף מידע חשוב על-ידי ביצוע סקר שיבדוק עד כמה המוצר אטרקטיבי לצרכנים. עיריות מבצעות סקרים לקביעת סדר עדיפויות בין פרויקטים שונים, המתחשב ברצון התושבים. סקרים ממלאים תפקיד חשוב ביותר למנהל ולמדיניות ממשלתית. הלמ"ס מבצעת סקרים רבים ומגוונים לפי חוק, על-מנת לאפשר את ניהול המדינה תוך התבססות על מידע מוצק. אחד מאותם מוסדות מדינה המשתמש באופן קבוע בתוצאות סקרי הלמ"ס לקביעת מדיניות הוא בנק ישראל, שגם מבצע סקרים משל עצמו.
האם סקרים מסוגלים לתת צילום מצב מהימן?
אנו משוכנעים שהתשובה חיובית, כל עוד הסקרים מתבצעים ומנותחים כראוי. מדע הסטטיסטיקה מפותח דיו על-מנת לדגום ולחשב אומדנים מדויקים תוך התמודדות עם בעיות כמו חוסר השבה, טעויות השבה, מדגמים קטנים ועוד. חשוב גם להדגיש שיחד עם חישוב האומדנים, מחושבים גם מדדים למידת דיוקם. עם זאת, חשוב להצביע על מספר היבטים הנחוצים, לדעתנו, על-מנת לקרוא בחכמה את תוצאות הסקרים ולהבין את מוגבלויותיהם.
בביצוע הסקרים יש צורך להקפיד על כללים סטטיסטים ידועים לבחירה מקרית של המשתתפים בסקר. כללים אלו דואגים שהמדגם לא יהיה "מוטה", עם ייצוג לא שווה של קבוצות שונות באוכלוסייה. אם נוצרת הטיה עקב חוסר השבה, יש שיטות סטטיסטיות ידועות לתיקון האומדנים תוך שימוש במידע נוסף. למשל, אם משתתפי הסקר כללו פחות גברים מאשר חלקם באוכלוסייה, ניתן "לנפח" את המשקל של הגברים שנסקרו. בנוסף, בחירה מקרית של המשתתפים מאפשרת לכמת את גודל הטעות האפשרית של הסקר.
איך אפשר להסביר את הפערים בין הסקרים שלפני יום הבחירות לבין תוצאות הבחירות?
  • כאמור, סקרים מצלמים מצב ביום נתון. סקר שהתבצע שבוע לפני הבחירות אינו מתיימר "לנבא" את תוצאות הבחירות, אלא לשקף את הלך הרוח בציבור אילו נערכו הבחירות ביום שבו בוצע הסקר.
  • יתרה מכך, כפי שנידון בהרחבה רבה בספרות המדעית, תוצאות הסקרים משפיעות לא אחת על תוצאות הבחירות, כאשר בוחרים מחליטים למי להצביע בהתאם לתוצאות הסקרים. למעשה, בעידן המודרני לא תמיד ברור האם הסקרים מנבאים את תוצאות הבחירות, או שתוצאות הבחירות מושפעות מתחזיות הסקרים. כך למשל, בבחירות 2015, חלק ניכר של תוספת ההצבעה לליכוד בא על חשבון הבית היהודי, ככל הנראה בתגובה לסקרים האחרונים בהם התגלה יתרון למחנה הציוני על פני הליכוד. הסקרים שלפני הבחירות לא הצליחו לבטא שינויים אלו במידה מספקת, בעיקר בגלל שהשינויים התרחשו בתקופה מאוד קצרה בין הסקרים האחרונים לבין הבחירות.
  • חשוב גם לזכור שלכל סקר יש מידה לא מעטה של אי-ודאות. רוב סקרי הבחירות בנויים ממדגם של כ-500 משיבים. מדגם בגודל כזה מספיק על-מנת לתת תמונה מספיק אמינה של המנדטים הצפויים לכל מפלגה, אך עם טעות של כ-3-2 מנדטים.
  • אנו חוזרים ומתריעים - סקר בחירות אמור לשקף את המצב ביום הסקר, ולא ביום הבחירות. אין לצפות מסקרים הנערכים לפני יום הבחירות לנבא נכון את תוצאות הבחירות, בפרט אם חלים שינויים בדפוסי ההצבעה ביום הבחירות עצמו, כפי שהתרחשו בבחירות האחרונות.
ומה לגבי התחזיות של ליל הבחירות?
לכאורה, כל המגבלות שצוינו לעיל לגבי סקרים הנערכים לפני הבחירות אמורות להיעלם, חוץ אולי מגודל המדגם, שכן סקרי הטלוויזיה נערכים ביום הבחירות עצמו. ואמנם, התחזיות היו מדויקות דיין בחיזוי התוצאות של המפלגות הקטנות, אך כשלו בחיזוי חלוקת המנדטים בין שתי המפלגות הגדולות, כאשר גודל וכיוון הטעויות לגבי שתי מפלגות אלו נשא השלכות פוליטיות משמעותיות ביותר.
עם זאת, חשוב לזכור שהתחזיות ממדגמי הטלוויזיה נשענות על מספר מרכיבים חיוניים: בחירה נבונה של קלפיות המדגם, מודל סטטיסטי חכם המסוגל להשתמש בתוצאות המדגם לתחזית כלל ארצית, יכולת לאבחן מגמות לאורך שעות היום (וזאת כדי לפצות על כך שההצבעה ממשיכה עד השעה 22:00 אך המדגם חייב להיסגר בסביבות השעה 20:00 ובכך לאפשר את חישוב התחזית עד השעה 22:00), ואולי חשוב מכל, שיתוף פעולה של הציבור הנסקר במדגם הקלפיות. שיתוף הפעולה מתבטא בשני היבטים. הסכמה להשתתף במדגם הטלוויזיה, והצבעה זהה במדגם הטלוויזיה ובהצבעת האמת.

במאמר זה ניתנה חוות דעת מקצועית של אנשי מקצוע. ללמ"ס אין קשר לסקרי הבחירות ולניתוח תוצאות המדגם.
פרופ' דני פפרמן - הסטטיסטיקן הממשלתי, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והאוניברסיטה העברית.
פרופ' דוד שטיינברג - נשיא האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה ואוניברסיטת תל אביב.
תאריך:  30/03/2015   |   עודכן:  30/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבחירות: בעיות בסטטיסטיקה והצעה לפתרונן
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
כל הכבוד
אהרון שחר  |  30/03/15 17:14
2
עם כל הכבוד, מאד לא רציני.
א.ה  |  30/03/15 23:20
3
לא ראיתי שום הצעה לפיתרון.
אהוד פרלסמן  |  31/03/15 01:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2015
שמעון זיו
כמה פתטיים יכולים להיות המועמדים לכנסת ה-20? - קראו כמה מהמשפטים שהם אמרו בתקופת הבחירות
ליאור רזניק
מעבר משיטת ממשל פרלמנטרית לנשיאותית יבטיח את היציבות שהמדינה כה זקוקה לה, שכן הנשיא וממשלתו לא יוקמו על בסיס רסיסי מפלגות, והמעבר גם יבטיח שיפורים נוספים על פני המצב השורר היום
אהוד פרלסמן
בחינה הגיונית של תוצאות הסקרים שפורסמו לפני הבחירות האחרונות מעלה שסיכוייו של הרצוג היו קרובים לאפס. ולמרות זאת, אנו מוצפים בפרשנויות לפיהן נתניהו ניצח בנס, וכנגד כל הסיכויים
דניאל דורון
שני אנשים במדינה מסוגלים להוביל מהפך היסטורי - בנימין נתניהו ומשה כחלון. אך אתגרים רבים ניצבים בפניהם מול רצונם לבצע רפורמות בישראל
יוסף אליעז
מסע השנאה תפס כותרות ויותר משפגע בביבי פגע ביאיר לפיד ובמפלגתו. יאיר, אותו משיח-נסיך על הסוס הלבן, הצטייר לפתע כנקמן רדוף-שדים, אדם מר וממורמר. את מעמד המשיח הפסיד חיש לכחלון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il