X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
סוף שבוע של פריעת חוק

מאילת עד קטמנדו

מן הקצה האחד: מלחמות עבריינים ברחובה של עיר, הגובות מחיר דמים מילדים מן הקצה השני: סחר בבני אדם בדמות פונדקאות בלתי חוקית בתווך: החוק שהפך להמלצה בלבד בתהליך המוביל לאנרכיה ולהרס המדינה
▪  ▪  ▪
תעשיית העבריינות נחשפת [צילום: AP]

איזה קשר יש בין ניסיון החיסול של עבריין באילת לבין רעידת האדמה בנפאל? ובכן, יש קשר הדוק. בשני המקרים מדובר על פריעת חוק, על נטילת החוק לידיים, על הפיכת החוק להמלצה בלבד, על תהליך מתמשך של אנרכיה המסוכנת לעצם קיומה של המדינה.
ניסיון החיסול באילת מלמד בפעם המי-יודע-כמה, שהעבריינים שמים פס מוחלט על המשטרה. הם משערים שלא ייתפסו; ושאם ייתפסו - לא יהיו ראיות נגדם; ושאם יהיו ראיות - יהיו גם מחדלי חקירה; ושאם לא יהיו מחדלי חקירה - העדים ייאלמו דום; ושאם העדים ידברו - העונש יהיה קל עד מגוחך. זהו הקצה האחד של פריעת החוק: זו הנעשית בידי מי שמלאכתם בכך.
רעידת האדמה בנפאל חשפה שהוריהם הישראלים של 24 תינוקות פונדקאות נמצאים ממש עכשיו בממלכה או מחכים לשמוע מה עלה בגורל הפונדקאיות. פונדקאות חו"ל אסורה באיסור מוחלט בישראל, אבל זה לא מונע יצירת תעשיה ענפה של סחר בבני אדם. כן, סחר בבני אדם: באימהות ו/או בביציות. האסון בנפאל הופך ל"רשמי" את מה שרבים ידעו זמן רב, אבל אני יכול להבטיח לכם שלא ייעשה דבר נגד העבריינים. זהו הקצה השני של פריעת החוק: זו הנעשית בידי אנשים נורמטיביים, הנוטלים את החוק לידיהם.

אילת: הצד העברייני

כמה פעמים שמענו את הביטויים "עליית מדרגה" ו"חציית קו אדום" בנוגע למלחמות העבריינים? אין ספור. כאשר הם פוצצו מכוניות, כאשר הם הניחו מטעני חבלה בבנייני מגורים, כאשר הם ירו במשפחה על שפת הים, כאשר הם ניסו להתנקש בפרקליט, כאשר הם רצחו עורכי דין. אז שלא יגידו לנו שניסיון החיסול (מוצ"ש, 25.4.15) בו נפצעו שלושה ילדים הוא "עליית מדרגה", כי הם כבר מזמן הגיעו לגג; ושלא יגידו שזו "חציית קו אדום", כי הם כבר מזמן מיצו את כל גווני הבורדו.
כשלעצמי, אני לא ממש מתרגש מהאירוע הזה. ולא משום שאני חלילה אדיש לחיי אדם בכלל ולחיי ילדים בפרט. זה משום שכאמור – בקנה המידה של ארגוני הפשיעה הישראלים, זה לא היה משהו חריג. המשטרה המצוינת של יוחנן דנינו עוצרת מדי פעם בכירים בארגוני הפשיעה, תמיד בקול תרועה רמה, אלא שבסופו של יום – ברוב המקרים הם משתחררים במהירות, או נשלחים לכלא על עבירות שוליות וממשיכים לנהל משם את עסקיהם. אז אין להתפלא על כך שהתעוזה שלהם הולכת וגוברת.
נראה שלמשטרת ישראל ולפרקליטות המדינה אין תוכנית-אב אמיתית למלחמה בפשיעה החמורה, ואם יש – המצב בשטח מראה שהיא נכשלת. דנינו יכול לנופף כמה שהוא רוצה בסטטיסטיקות המעצרים עד תום ההליכים; הישראלים לא מרגישים בטוחים, ולא בגלל ארגוני הטרור, וזה מה שקובע. פעם היינו אומרים: לא נורא, שיהרגו זה את זה. הבעיה היא, שעכשיו בדרך הם מצליחים בעיקר לפגוע באזרחים תמימים – וידן של רשויות החוק קצרה מלהושיע.
זו צריכה להיות המשימה מספר שתיים של השר לביטחון פנים: להכריח את המשטרה והפרקליטות להציג לו בתוך 30 יום תוכנית מקיפה למאבק בפשיעה החמורה, תוך קביעת יעדים מדידים. והמשימה מספר אחת? לנקות את המשטרה מהקצינים הכושלים והשקרנים שמאיישים אותה כיום בכל הדרגים. בלי מילוי משימה מספר אחת, אין שום סיכוי להצלחה במשימה מספר שתיים.

קטמנדו: הצד ה"נורמטיבי"
נושא סבוך ביותר [צילום: יח"צ]

הכמיהה לילד – עם כל ההבנה האנושית כלפיה – אינה יכולה להצדיק עבריינות, ולא רק בפני עצמה. מה עם הרצון לחיות? האם נסכים שחולה ישלם תמורת אבר חיוני שייקצר מ"תורם" בסין? ואולי מותר לחולה כזה לדרוש באיומי אקדח לקבל קדימות בתור להשתלת לב? ובחיי היום-יום הכי פשוטים: האם חברה מתוקנת יכולה להשלים עם שוד בנק המבוצע בידי אדם רעב?

לכאורה, קל להזדהות עם מצוקתם של מי שפונים לפונדקאות חו"ל. ככלות הכל, מה הם רוצים? ילד. הדבר הכי טבעי והכי מובן בעולם. אלא שאין להשלים עם מצב בו הגשמתו של רצון זה, תהיה כרוכה בעבירה על החוק.
לפני פחות מחודש התייחס בית המשפט העליון, בהרכב של שבעה שופטים, למקרה בו בוצעה פונדקאות בלתי חוקית והסביר מדוע אין להשלים איתה. כך למשל אמר השופט ניל הנדל:
"הנפגע העיקרי מתהליכים כאלה – עשיית דין עצמי בתחום ההורות – יהיה הילד. בית המשפט חייב להעניק משקל רב לשיקול זה. מעניין הוא כי הכלל במשפט העברי לפיו 'בית הדין הוא האפוטרופוס של יתומים' לובש פנים חדשות בעידן המאה ה-21. הכוונה אינה ליתומים על-פי הפשט - ילדים שהוריהם נפטרו, אלא לילדים שעל הדין להגדיר מיהם הוריהם, ובכך 'להחיותם'... ההכרה בשאיפה להורות אינה יכולה להוביל לתוצאה לפיה אדם יקבע על דעת עצמו, ושלא על-פי דין, כי הוא ההורה הואיל והוא ליווה ויזם את התהליך, וחיבר מבחוץ בין כל המשתתפים. הגדרת ההורות חייבת לכלול ממדים אוביקטיביים, כללים וסטנדרטים - על-פי בחירת המחוקק. כמובן שעל המחוקק לגלות רגישות, חכמה והבנה בעשיית המלאכה".
השופט יורם דנציגר הזהיר מפני פתיחת "פתח פוטנציאלי להיווצרות 'שוּק תינוקות' שבו ניתן יהיה 'ליצור' או 'לרכוש' תינוק מבלי לעבור באחד האפיקים המוכרים כיום במשפט הישראלי, ולכך לא נוכל לתת ידנו". הנשיא דאז, אשר גרוניס, הביע את אותו חשש: "הכרה בתהליך כזה כיוצר הורות חוקית יהווה עקיפה של תהליך האימוץ, הקבוע בחוק. לדעתי, בית המשפט אינו רשאי ליתן גושפנקא לדרך זו בלא אסמכתא של המחוקק".
נושא הפונדקאות סבוך ביותר מבחינה משפטית, רפואית, פסיכולוגית, מוסרית והלכתית. זו הסיבה שבכל העולם הנאור הוא קבוע בחוקים מוגדרים וברורים. המחוקק בישראל התיר פונדקאות בארץ, משום שכך ניתן לפקח על ההליך ולהבטיח את טובתם של כל המעורבים בו. בפונדקאות חו"ל, לעומת זאת, אין פיקוח כזה – ולא פלא שהיא מבוצעת במדינות בהן החקיקה והשפיטה לא בדיוק מודרניות ולא ממש עומדות בקני מידה מקובלים.
מי מבטיח שהאישה הנפאלית המשמשת כפונדקאית, עושה זאת מרצונה? מי משגיח על מצבה הרפואי והנפשי? מי דואג לכך שהיא תקבל את כל המגיע לה? בואו נשים את הדברים על השולחן: מי לידנו יתקע, שלא מדובר בסחר איברים ובסחר בבני אדם? הרי יש סיבה לכך שאותם זוגות מרחיקים עד נפאל או דרום אמריקה. יש סיבה לכך שלא ניתן לבצע את התהליך במדינות כמו בריטניה, צרפת, ארה"ב או קנדה.
הכמיהה לילד – עם כל ההבנה האנושית כלפיה – אינה יכולה להצדיק עבריינות, ולא רק בפני עצמה. מה עם הרצון לחיות? האם נסכים שחולה ישלם תמורת אבר חיוני שייקצר מ"תורם" בסין? ואולי מותר לחולה כזה לדרוש באיומי אקדח לקבל קדימות בתור להשתלת לב? ובחיי היום-יום הכי פשוטים: האם חברה מתוקנת יכולה להשלים עם שוד בנק המבוצע בידי אדם רעב?
התשובה היחידה לכל השאלות הללו היא "לא" בא' רבתי. חברה מתוקנת במדינה מודרנית נותנת פתרונות למצוקות היחיד. לא תמיד הם מלאים, לא תמיד הם מושלמים. אבל עשיית דין עצמי, נטילת החוק לידיים – עם זה אסור להשלים. כי אנחנו יודעים אולי איפה זה מתחיל; אנחנו יודעים לבטח היכן זה מסתיים: בהרס מוחלט של החברה.
מבחינה עקרונית, אין הבדל בין היורים באילת לבין ההורים בנפאל. אלו ואלו החליטו שהם מסדירים לבד את ענייניהם, בלי עזרתה של המדינה ותוך התעלמות מהחוק. אלו ואלו שמו את האינטרס האנוכי שלהם לפני התחשבות כלשהי בזולת. אלו ואלו פועלים משום שהם משערים שלא ייענשו. אלו ואלו מדרדרים את ישראל עוד צעד לעבר התהום. אלו ואלו מציבים בפנינו איום גדול פי כמה מהגרעין האירני ומהטרור של דאעש: איום של הרס מבפנים.

תאריך:  26/04/2015   |   עודכן:  26/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מאילת עד קטמנדו
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
לאיתמר
אמציה חן  |  26/04/15 12:07
2
בעיני אין הבדל משמעותי בין
בני בנקר  |  26/04/15 12:10
3
אכן צודק!!
זיגמונד  |  26/04/15 14:30
4
בין קטמנדו לאילת עובר קו גבול
אבי גרינשפן  |  26/04/15 14:40
5
עד עתה כל המגיבים צודקים
דודינקה  |  26/04/15 15:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארי בוסל
כששקר נאמר פעם אחר פעם, הוא הופך לאמת, מציאות משלו, נפרדת מהמציאות בה אנו חיים    כך הפכה מדינת ישראל בתודעה הבינלאומית למדינת אפרטהייד רשעית
גיא דויטש
החוקים שהליכוד מאותת על רצונו להעביר - שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים והוספת "פסקת ההתגברות" - עלולים לאפשר לממשלה לפגוע בזכויות יסוד של המיעוט. האם משה כחלון יעמוד בהתנגדותו לחוקים אלו ובכך ימנע פגיעה קשה בדמוקרטיה?
עו"ד צבי שוב, עו"ד אריאל פל
שני בתי משפט נתנו בתוך שלושה ימים תשובות סותרות לשאלה מהי הריבית אותה תשלם ועדה מקומית כאשר היא מחזירה היטל השבחה שנגבה ביתר. ראוי להסדיר בחקיקה סוגיה מהותית זו
נדב נישרי
נישואין וגירושין אינם מצב בינארי; גם כאשר אחד מבני הזוג רוצה לפרק את החבילה, יש פתרונות ביניים. ואם הם לא מתאימים - כדאי לפנות לגישור, שיעזור לצלוח את התקופה הקשה
צ'לו רוזנברג
העלייהום כלפי שמעון פרס לא נבע אלא מתוך קנאה צרופה, אפילו שנאה של חלקים בציבור היהודי כלפיו    יש לי חשש שגם העיתונאים ואנשי תקשורת אחרים שהעלו את הנושא לראש סדר היום הציבורי אינם נקיי כפיים בבואם לטפל בסוגיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il