X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
"קראנו והסכמנו לתנאי השימוש" - סקירת כמה בעיות שנוצרו בגלל הסכמה זו; מעט אנקדוטות של אבטחת מידע; ואפילו הצעת פתרון יחסית פשוט שלא כולל את קריאת תנאי השימוש
▪  ▪  ▪
לקרוא גם בקטנות [צילום אילוסטרציה: AP/Ted S. Warren]

1. למה בדיוק אנחנו מסכימים כשאנחנו כותבים ש"קראנו והסכמנו לתנאי השימוש"? זהו, הרי, אולי השקר הפופולרי ביותר ברשת. במאמר הקצר שלי אני אסקור כמה בעיות שנוצרו בגלל אותה ההסכמה, אספר על מעט אנקדוטות של אבטחת מידע, ואפילו אציע פתרון יחסית פשוט שלא כולל לקרוא את תנאי השימוש (כי לאף אחד חוץ ממני כנראה אין את הרצון הרב לעשות את זה). המאמר יורכב מכמה סיפורים קטנים, אנקדוטליים, ולא בהכרח במחקר כמותי מדויק. הסיבה לכך? קשה מאוד לאסוף נתונים כשמדובר במערך של הסכמים שאינו ניתן לאינדוקס, חיפוש וכדומה.
נתחיל בכמה מספרים, שלא בטוח שהם מדויקים או רלוונטיים: שבעה אחוזים מאזרחי בריטניה טוענים שהם קוראים את תנאי השימוש. הנתון הזה מאוד מפתיע, כי אם היית צריך אכן לעשות זאת, היה לוקח לך 76 ימי עבודה בשנה לקרוא את כל ההסכמים שאתה מסכים להם ביום-יום. העלות הממוצעת של קריאת מדיניות הפרטיות, בזמן מבוזבז, היא 3,534 דולר לשנה. מחצית מהאמריקנים לא יודעים מהי "מדיניות פרטיות".
במקרה הגרוע, בו לא תסכים לרשיון התוכנה של מיקרוסופט שמגיע יחד עם מחשב חדש, תצטרך לעבור דרך בית משפט לתביעות קטנות כדי לקבל החזר עבור רשיון התוכנה. כלומר, למרות שאתה לא מסכים למוצר מסוים, אתה עדיין צריך לפעמים לציית לתנאים המוזרים שלו.
אז בואו נתחיל לספר את הסיפורים המוזרים של ההסכמים שאתם אף פעם לא קוראים.
2. השנה הייתה 2005, ושוק התוכנה היה מעניין. תוכנה בשם Gain שהייתה משהו באזור הרוגלה וסרגל הכלים, אספה לא מעט מידע על המשתמשים (ולזה נגיע בהמשך), אבל היה עוד עניין קטן: Gain הציעה, ברשיון התוכנה שלה, סכום כסף משמעותי למי שישלח לה אימייל ויצהיר שהוא הוריד את התוכנה. Gain שלחו לאותו אדם שקרא, לאחר כמה אלפי הורדות, את הסכום של 1,000 דולר, ושילמו למישהו עבור קריאה של רשיון התוכנה שלהם. כלומר, לקרוא את רשיונות התוכנה זה עניין משתלם. הבעיה ש-Gain הצליחו להציף היא בעיה ידועה: איש לא קורא את רשיונות התוכנה. לכן, בתי המשפט הציבו לא מעט כללים נוקשים לשאלה כיצד אפשר להפוך את הכפתור "אני מסכים" לכזה שניתן אחר כך לאכיפה בבית משפט. כאשר, רוב החוזים כוללים סעיפים רעים מאוד ללקוח, שמתבססים על פערי מידע, חוסר קריאה של ההסכם, וגם בעיקר חוסר יכולת לנהל משא-ומתן על התנאים שלהם (הרי, אתה לא יכול שלא להסכים לרשיון התוכנה של Microsoft Windows).
המסקנה הראשונה כאן היא שבאמת איש לא קורא את הרשיונות האלו; הבעיה היא שלפעמים גם אי-קריאת הרשיון לא עוזרת; כי גם אם הרשיון עובד לרעתך, הוא לא תמיד יהיה אכיף בבית המשפט. בפועל, המספר הקטן במיוחד של אנשים שטרחו לקרוא את הרשיון לא רק אומר שאיש לא מייחס חשיבות למה שכתוב שם, אלא גם שאיש לא מאמין שיהיה כתוב שם משהו בעל יכולת להשפיע על העתיד שלו.
3. האמנות של ניסוח רשיונות תוכנה ותנאי שימוש היא אמנות שנרכשה בדם. הכללים כיום מחוקקים בכלל על-ידי Google, Facebook וחברותיהן, ולא על-ידי בתי משפט; אותם תאגידים שמהווים פלטפורמה להפצה של תוכנות קובעים בדרך הכלל את הדרך בה עלינו להסכים לתנאי השימוש. לדוגמה, כאשר אתה רוצה למכור תוכנה באמצעות Google Play, הכלל הוא שהמשתמשים יוכלו להוריד את מדיניות הפרטיות ולקרוא אותה לפני התקנת האפליקציה. אבל, כדי שההסכם יהא אכיף משפטית, הדרישה היא שהמשתמש יאשר את מדיניות הפרטיות בצורה אקטיבית (כלומר כפתור "קראתי את תנאי השימוש") ושהתנאים יוצגו לו לפני המדיניות (תא 1963-05-11 אווא פיננסי בע"מ נ' מלכה). כלומר, תיבה של הסכמה, בלי קישור לתקנון, היא בעייתית.
הכללים היום כדי לקבל אכיפות מקסימלית הולכים כך (רשימה ממצה של מקרים באתר ה-EFF):
א. הלקוח צריך לקרוא את ההסכם, או לפחות שתהיה לו את האפשרות לקרוא את ההסכם, לפני שהוא מאשר את התנאים.
ב. ההסכמה שהלקוח נותן צריכה להיות ברורה, ועדיף לתת ללקוח עותק מיידי מההסכם. אי-מתן עותק מיידי, עשוי לגרור אחר כך אחריות על הספק. במקרה שבו חברת פרטנר, לדוגמה, לא נתנה ללקוחה עותק מהחוזה במעמד ההתקשרות, נפסק כי החוזה לא תקף (תאמ 2083-05-13 פרטנר נ' שדאפנה זועבי). כלומר, יש לשלוח ללקוח מייל עם עותק מההסכם, ולתייק את השליחה.
ג. אישור התנאים צריך לכלול פעולה אקטיבית. הסכמים של "על-ידי גלישה באתר זה אתה מאשר את התקנון" לא יהיו תקפים (No. 12-56628, 2014 WL Nguyen v. Barnes and Noble).
מכאן, ואחרי שסיימנו את הדרישות הצורניות, צריך גם לדון בתוכן הדברים עצמם. הרי, לא כל ההסכמים ייאכפו.
4. האמנות ממשיכה כאשר מדובר בשפה שניתנת לפירוש דו-משמעי, או כללית מדי. סעיף רע במדיניות פרטיות יכול להגיד "אנחנו עשויים לשמור עליך מידע מזהה אישית, וכן להעבירו לצדדים שלישיים". סעיף טוב במדיניות פרטיות צריך לפרט איזה מידע נשמר, ומיהם הצדדים השלישיים אליהם הוא עובר. ברשיונות תוכנה, שבסך-הכל אומרים "אנחנו נותנים לך זכות מוגבלת להשתמש בתוכנה שלנו, אל תעתיק אותה", מוסיפים בדרך כלל סעיפים ארוכים במיוחד שכוללים הגבלת אחריות (אנחנו לא אחראים לשום נזק שייגרם לך מהשימוש בתוכנה), אבל גם סעיפים קצת מוזרים.
אפל, לדוגמה, אסרה באחת הגרסאות של רשיון התוכנה של iTunes להשתמש בתוכנה לצרכי כורים גרעיניים. אבל איסור על שימוש בכורים גרעיניים, ככל שהוא מצחיק, רק מראה כמה עורכי הדין השתלטו על היכולת לנהל עסקים. בתי המשפט, ככלל, קבעו שיש סעיפים שלא יהיו אכיפים גם כשההסכמה הייתה מפורשת. בעניין האריס (Harris v. Blockbuster, Inc., 622 F.Supp.2d 396) פסק בית המשפט במחוז הצפוני של טקסס שההסכם שכולל תנאי שמחייב את הצדדים לבוררות לא ייאכף, כיוון שמדובר בחוזה מקפח.
בעניין סאצ'י (Sacchi v. VERIZON ONLINE LLC, Dist. Court, SD New York 2015), לעומת זאת, פסק שלא רק שהסכם בוררות בין לקוח לספק שירותי תקשורת הוא אכיף, אלא גם שהסעיף שמאפשר לספק התקשורת לשנות את התנאים בכל עת עשוי להיאכף, ואפילו הסעיף שקובע כי אסור לתבוע את ספק התקשורת בתביעה ייצוגית.
כלומר, רמת אי-הבהירות לגבי מתי בית המשפט יבטל סעיף כזה או אחר היא גבוהה מאוד, ולא כל מה שנראה היום מקפח עשוי להיות מבוטל.
5. ביחד עם פסקי הדין, שהולכים לכאן ולכאן, עורכי הדין ניסו להקצין עם השנים את הדרישות ורשיונות התוכנה הפכו להיות קיצוניים יותר ויותר, וניסו ככל האפשר לייצר מודלים עסקיים כושלים. לדוגמה, בשנים האחרונות נוצרה מריבה משמעותית: מפתחי התוכנות החליטו להרוג את שוק התוכנות יד-שנייה; הם כתבו ברשיון התוכנה שאסור להעביר את זכויות השימוש לאחר. כך היה בפרשת ורנור (09-35969 Vernor v. Autodesk). באותו המקרה, מר ורנור מכר רשיונות משומשים של תוכנת AutoCad באינטרנט; חברת אוטודסק, היצרנית, החליטה לנקוט בהליכים כנגדו על הפרת רשיון התוכנה (שאוסר על מכירה של רשיונות משומשים). בית המשפט בתחילה הסכים עם ורנור כי יש לו זכות למכור את הרשיונות המשומשים למרות האיסור ברשיון, אולם בית המשפט לערעורים אכף את תנאי הרשיון, וקבע ההוראות ברשיון האוסרות מכירה חוזרת תקפות.
הדוקטרינה הזו, של מכירת קניין רוחני משומש, נקראת "דוקטרינת המכירה הראשונה". בעוד שבנושאים כמו ספרים או דיסקים די ברור לנו שאפשר למכור ציוד משומש, דווקא בתוכנה, הטענה היא שמרגע ההתקנה לא ניתן לעשות זאת. ברשיונות התוכנה של מיקרוסופט, לדוגמה, נאסר עליך להעביר את התוכנה משומשת לאחר (למעט אירוע חד-פעמי). השקף הבא, שמצורף ממצגת שלי, מסביר על ההבדלים בין רשיון התוכנה של מיקרוסופט לבין כיסא:

[צילום: יהונתן קלינגר]

בפועל, אנחנו לומדים שרשיונות התוכנה בעצם אוסרים עוד ועוד שימושים בתוכנות, תנאי שימוש עוסקים במה אסור לנו לעשות (ומעבירים לעיתים בעלות ברכוש שאנחנו יוצרים) ומדיניות פרטיות עוסקת בהקטנת הפרטיות שלנו. אז מדוע בכלל לקיים כאלה הסכמים? התשובה בדרך כלל היא שההסכמים נועדו לקיים דברים מפוקפקים יותר.
6. אבל הגבלות אינן הסיבה היחידה לאהוב את הדרך שבה הסכמי רשיונות התוכנה מנוהלים. תוכנת סופרפיש היא דוגמה מצוינת. מספר רוכשי מחשבי לנובו למדו זאת על בשרם. כאשר הפעלת לראשונה את מחשב הלנובו שלך, נדרשת לאשר מספר הסכמים. אחד מהם היה ההסכם של חברת Superfish שקבע כי מותר לחברה להתערב בתעבורת הרשת שלך, כולל בתעבורה המאובטחת, כדי לקבל פרסומות. כלומר, המשתמשים המסכנים שאישרו את תנאי השימוש של מחשבי לנובו, הרשו בפועל לחברה להוסיף, מאחורי גבם, מערכת שתאפשר מתקפת אדם-באמצבע (MITM) על-ידי החלפה של תעודות ה-SSL של אתרים פופולריים רבים. הבעיה, כמובן, היא שכולם "הסכימו" לזה. כמה ההסכמה הזו אכיפה? ובכן, נושא זה עוד יגיע לבית המשפט.
אז בעצם, ההסכמה שלנו לכך שתוכנה מסוימת תזריק פרסומות כללה גם הסכמה לכך שאותו יצרן של תוכנה לא יהיה חייב לפצות אותנו במקרה של נזק למחשב מהשימוש בתוכנה.
7. במקרה אחר, תוכנת יוטורנט (uTorrent) הציעה, ביחד עם מסכי ה"הצעות" של ההתקנה, להתקין תוכנה שכורה ביטקוין ברקע. כיוון שאיש לא קרא את ההוראות וההסכם, התוכנה החלה לרוץ (ספק אם יוטורנט הצליחה להרוויח מזה, אגב). אבל, עולם התקנת התוכנות מלווה בכלי התקנה שמבוססים על פערי המידע וחוסר הנכונות של אנשים לקרוא טקסטים קצרים אפילו. אם תסתכלו על המסך הבא, תוכלו לראות שיש שתי אפשרויות הורדה (לכאורה). רואים את הכפתור הגדול "Download"? הוא מוביל להורדה של קובץ EXE (לא לסרט), מדובר במקרה הזה על תוכנת "ניהול הורדה". כיוון שמדובר במחשב לשימוש שלי, אני כמובן לא התקנתי את התוכנה, אבל המשתמש הרגיל יוטעה להוריד דברים כאלה.

[צילומסך]

[צילומסך]

[צילומסך]

קובץ המניפסט (בסוף) אולי יגיד לכם על מה מדובר. בכל מקרה, לא מדובר בתוכנות זכות במיוחד.
8. אז העולם הזה אכזרי: יש תוכנות שמקבלות הסכמה בלי רשותנו; חלקן מעוות לנו את הדרך בה אנו גולשים ברשת ויוצר סיכוני אבטחה, חלקן משתמשות במחשב שלנו כדי לכרות ביטקוין ברקע, וחלקן מחליף לנו את הפרסומות כדי להתפרנס. עכשיו, כשמדובר על תוכנות שניתנות להורדה בחינם מהרשת, היה ניתן לצפות לרושעות כאלו. אבל מדוע הדבר קורה גם בתוכנות שניתנות בתשלום רב?
9. ישנם שני פתרונות, לא אופטימאליים. הראשון הוא שירות בסגנון ToS TLDR, בו הקהל מנסה לתמצת עבור עצמו את התקנון, ולהכין אותו בשפה אנושית. השני, מה לעשות, הוא לכפות על העולם הזה חוזים אחידים מצד הרגולטור. החוזים האלו לא חייבים להיות חוזים נוראיים לעסק, אלא כאלו שיכילו סטנדרטים של מה מותר ומה לא מותר כאשר אנחנו מדברים על הרשאות שימוש בתוכנה: האם מותר להגביל אחריות, כך שגם אם המחשב יעלה באש כתוצאה מהתוכנה לא תהיה חייב דבר? האם מותר לקבוע שכל סכסוך ידון אך ורק בבית משפט במזרח גאורגיה? האם מותר לקבוע שאסור למכור את התוכנה משומשת, והכי חשוב: מה האורך הרצוי ומה רמת הקריאות הרצויה.

פורסם במקור: Intellect or Insanity - יהונתן קלינגר (3.5.15)
פורסם במקור: Digital Whisper
הכותב הוא בעל תואר שני במשפטים ותארים ראשונים במשפטים וממשל, וסטודנט בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בבר-אילן לקראת תואר שלישי. פעיל למען זכויות אדם בעולם הדיגיטלי וחברה חופשית.
תאריך:  04/05/2015   |   עודכן:  04/05/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קראו את האותיות הקטנות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כפוף לתקנון
אהרון שחר  |  4/05/15 13:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שמעון זיו
שימוש בכינויי גנאי כמו מנשקי קמעות אינו גזענות לגבי דידי אלא ביטויים שבאו להעליב ולפגוע מצד אלה שאינם נוהגים כך. גזענות אמיתית היא מה שקורה כלפי האזרחים האתיופים שבעיקר בגלל צבע עורם הם הופכים לחשודים באופן אוטומטי והם צריכים להוכיח את חפותם במקום כמו שדורש החוק שיוכיחו שהם אשמים
אור יזרעאלי
כל עניין ביזארי נתפס ברשת ומפומפם הלוך ופמפום, חצרוני, טיסת השוקולד, ענת וקסמן, הצל וכל כותרות ה-"צפו: משהו הזוי נעשה כאן לאחרונה"
מנחם רהט
עיתון הארץ מכחיש את יציאת מצרים, מגחיך את מגילת העצמאות ומטיל עלינו אחריות לאומללותם של הפליטים במחנה ירמוכ בסוריה
רועי אורן
הגיע הזמן שמדינה דמוקרטית וליברלית כישראל תשלב לפחות אישה בפורום מקבלי ההחלטות
אבנר אביב
אירועי ואדי סאליב ב-1959 נחשבים נקודת ציון במאבק העדתי בישראל ולאחריהם מחאת "הפנתרים השחורים" בראשית שנות השבעים. האירועים הללו מסמלים אומנם מאבק מעמדי, אך יותר מכך הם העלו על סדר היום הציבורי את השסע העדתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il