האם ההסכם האטומי של אירן עם המעצמות יאושר בקונגרס האמריקני או לא - מנקודת הראות האמיתית של אירן אין לשאלה זו כל חשיבות. העובדה הבלתי מעורערת היא שאירן ממשיכה לעבוד על העולם ובשעה שממשלו של הנשיא אובמה מנסה להציג מתווה של ניצחון, עוסקים מדענים אירניים בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות הדרושות לניסוי פצצת אטום. הפעם כבר לא מדובר על הסיסמה החבוטה "אטום לצורך ייצור אנרגיה חשמלית", אלא על נשק גרעיני התקפי המהווה איום קיומי לא רק על ישראל.
המצב החמור הזה איננו סוד כמוס. כל פרטיו כלולים בדוח מפורט שהוגש לא מכבר לדירקטוריון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. עיון מדוקדק במידע הכלול בדוח מעורר את השאלה החשובה שמשמעותה איננה
אם תהיה לאירן יכולת גרעינית מבצעית, אלא
מתי יהיו בידיה היכולות הטכנולוגיות והידע המדעי לבצע ניסוי גרעיני ולשגר ל"מטרות אויב" פצצת אטום ממוזערת בראשו של טיל בליסטי בין-יבשתי מדגם "שיהאב" המתקדם.
כדי להבין במה המדובר דרוש הסבר קצר. "טיל בליסטי" הוא טיל שלאחר שיגורו יוצא מן האטמוספירה ולקראת נחיתתו חודר דרך אטמוספירה אל היעד הסופי. כדי לשגר בהצלחה נשק גרעיני בראשו של טיל בליסטי נחוצות שתי טכנולוגיות. האחת: אפשרות למזער את הפצצה כדי שתוכל להיטען בראשו של הטיל. השנייה: איך להכניס את הפצצה הממוזערת לתוך מיכל מתכתי שיוכל למנוע כל נזק אפשרי לראש החץ מן הלחצים בעת השיגור והטמפרטורות הגבוהות בעת החזרה.
דוח הסוכנות
בדוח המפורט של הסוכנות מוצגות העובדות הבאות: אירן עוסקת בפיתוח תוכנית גרעין צבאית הכוללת יכולות להעשרת אורניום לרמה של 20% וגם אמצעים טכנולוגיים להפקת פלוטוניום בכור IR-40 באראק, כמו גם מרכיבים אלקטרוניים של המתקנים הדרושים לביצוע ניסוי של פיצוץ גרעיני. במסמך האירני שפרטיו מובאים בדוח הסוכנות מסופר על המידע המדויק המצוי בידי אירן בתחום התכנון והבנייה של "מתקן לניסוי גרעיני". במסמך מצוין כי מידע כזה היה מצוי כבר בשנת 2003 בידי לוב. בדוח נכתב כי המקור שסיפק את המידע ללוב הוא גם זה שסיפק אותו לאירן. אומנם בדוח לא צוין במפורש מי היה המקור הזה, אך כיוון שרוסיה היא זו שמכרה לאירן את כור המים הכבדים באראק, סביר להניח כי היא זו שסיפקה גם את המידע על טכנולוגיית הניסויים הגרעיניים.
בהמשך הדוח נכלל מידע על פעילותם של מדעני הגרעין האירנים בתחום ייצור הנפצים האלקטרוניים המהירים הדרושים להפעלת תגובת שרשרת בניסוי פיצוץ גרעיני. יכולתם הייחודית של נפצים מן הסוג הזה היא להפעיל גל מתח חשמלי גבוה בתזמון מדויק ובמהירות גבוהה ביותר.
במסגרת חקירת נציגי הסוכנות טענו האירנים, כי הם פיתחו בעצמם את הנפצים "למטרות שלום ולמטרות צבאיות קונבציונליות ולא גרעיניות". כדי להסיר כל ספק ולוודא אם אכן יש ממש בטיעונים האירניים, פנו נציגי הסוכנות למדעני גרעין במדינות בעלות נשק גרעיני וביקשו את חוות דעתם. התשובה שקיבלו הייתה חד-משמעית: נפצים מן הסוג הזה משמשים להפעלת סוג מסוים של פצצות אטום ולא לשום צורך אחר.
"זו רק אנימציה"
בדוח הסוכנות החושף את הפעילות הגרעינית האירנית המתקדמת נכתב עוד, כי מדענים אירניים הפעילו תוכנית ממוחשבת לבדיקת לפחות 14 אופציות אפשריות לבניית מתקן להגנת ראש החץ מנזקי הטמפרטורה הנוצרים בעת החזרה של הטיל אל כדור הארץ. המידע שהגיע לסוכנות מצביע על כך שהאירנים נעזרו בתחום זה בידע שסיפקו להם "מומחי גרעין זרים". אחד המומחים האלה שהה באירן משנת 1996 ואף הרצה על הפיזיקה של הנפצים החשמליים. הדוח מספר כי כאשר הוצגו בפני האירנים התוכניות שלהם לבניית מערכות הנפץ האלה טענו האירנים, כי מדובר ב"אנימציה" שלא קיימת במציאות.
ההפך הוא הנכון
כך או כך, בארה"ב כבר החלה הסערה הציבורית סביב ההסכם שגובש בעיקר לקראת פתיחת המרוץ לנשיאות ארה"ב. במסגרת הדיון פרוע-היצרים נשמעה גם הצהרתו החמורה נגד ההסכם של מושל ארקנסו לשעבר מייק האקבי שהוא גם אחד המתמודדים על המועמדות הרפובליקנית לנשיאות, שבו השמיע את ההאשמה החמורה מתוך עולם דימויי השואה, כשטען כי "מדיניות אובמה מכינה משרפות חדשות לעם ישראל".
מכלול העובדות האלה חייב להדאיג מאוד את כל מי שעדיין שוגה בחלומות, כי ההסכם שנחתם בז'נבה אכן יעצור את מרוץ החימוש הגרעיני של אירן. העובדות המדעיות-טכנולוגיות מוכיחות את ההפך.
עם זאת, השאלה המרכזית הניצבת כיום נוכח פני ישראל היא מה יקרה אם ההסכם יאושר בקונגרס. אחרי ההתנסות במו"מ רב התהפוכות בין אירן לנציגי המעצמות, האירנים מבינים כי מולם ניצבים שני פוליטיקאים מומחים בהפקת מילים -
ברק אובמה ו
בנימין נתניהו - אך כלל לא ברור מה כוחם במעשים. מבחינת נתניהו, נראה כי הוא חושש לקחת על עצמו את האחריות הבלעדית למה שיקרה ולכן הוא משתעשע ברעיון שיוכל לצרף לממשלתו המצומקת גם את
יצחק הרצוג יו"ר "
המחנה הציוני" כדי שיוכל לטעון במקרה של "ברוך" מבצעי, כי מפלגת העבודה דחפה אותו לפעולה, שהרי הדבר הקל ביותר הוא להטיל את האשמה על אחרים. ברור שבמקרה של הצלחה בכוחות משולבים הוא ינכס אותה רק לעצמו.
כך או כך, נראה כי מנהיגי אירן אינם מודאגים במיוחד מהאפשרות של מתקפת-מנע ישראלית וממשיכים בפעילותם המבצעית במישור האטומי. הם כבר מבינים עד כמה משמעותיות חולשותיו הביצועיות של נתניהו בקונסטלציה הפוליטית הסבוכה בישראל, ולכן, בינתיים, הם ממשיכים לצפצף ולעשות ככל העולה על רוחם, בעזרת אללה, ועכשיו גם בסיוע הכספי האדיר של הסרת הסנקציות.