לפני כשבוע חייל מהנח"ל העלה פוסט ותמונה לפייסבוק, בהם סיפר על הפסקות החשמל בבסיס נבי מוסא שבבקעת הירדן. מדובר באירוע משמעותי, מאחר שמדובר באחד האזורים החמים ביותר בישראל, עם טמפרטורות שיכולות להגיע ל-50 מעלות. החייל התלונן על הפסקות החשמל בציינו שאצל הקצינים המזגנים עבדו. הפוסט הביא להדחתו מהגדוד ולריתוק של חיילים אחרים שהופיעו בתמונה.
למה ציפו בצה"ל, שהחיילים לא יתלוננו? הם נמצאים כאמור באחד האיזורים החמים ביותר בישראל בלי מזגן, כאשר לקצינים יש מזגן. סביר להניח שאותם חיילים התלוננו בפני מפקדיהם, אולם כאשר נראה שהדבר לא הועיל - העלו את טענותיהם לפייסבוק. בשבוע שעבר חייל נפטר במהלך סיור בירושלים ממכת חום. מה היה אם חס וחלילה היה קורה דבר דומה לאחד מחיילי הגדוד בשל החוסר במזגן? מעניין כיצד בצה"ל היו מגיבים אז.
אם יש תקלה מעין זו בלא פתרון באופק, על צה"ל היה לשחרר את אותם חיילים לבתיהם או להעבירם לאזור אחר. ההחלטה להעניש את החיילים נובעת מצביעות, שכן הם חשפו בעיה שצה"ל לא היה מעוניין שתתפרסם. מעניין מה היה קורה אם היה מדובר במצב הפוך, שבו החיילים היו מעלים פוסט אודות ההתחשבות שקיבלו מצה"ל לאור מזג האוויר: האם גם אז היו נענשים?
|
מחבל חמאס סיפר בחקירתו בשב"כ על המשך חפירות המנהרות ברצועת עזה. לדברי שחאדה עאדל שאער, שנעצר לפני כחודש, תוכנית ההתקפה של החמאס כללה שימוש במנהרה שנחפרה מאזור רפיח והגיעה עד כרם שלום. בנוסף סיפר שאער על התמיכה האירנית בחמאס, ועל שימוש של הארגון באמצעים ובחומרים המוכנסים לרצועה לצורך פעילותו הצבאית.
ניתן לראות מפעולות אלו, שההרתעה של מבצע צוק איתן נגמרה מזמן, כאשר החמאס ממשיך לפעול ולהתעצם. בנוסף, ניתן להעריך שהחמאס לומד מהטעויות שלו ומתכונן בהתאם, כך למשל כאשר שאער סיפר בחקירתו שאירן מספקת לחמאס אמצעי לחימה אלקטרוניים נגד המזל"טים של צה"ל. השאלה כעת היא, מה צה"ל הולך לעשות, ומה תהיה הפעילות שתשבור את גב הגמל ותביא למבצע נוסף ברצועת עזה.
|
במצרים דיווחו השבוע, שיו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן הודיע לנשיא מצרים עבד אל-פתח סיסי שהוא מתכוון להתפטר בחודשים הקרובים. בתור צעד ראשון, אבו מאזן מתכוון למנות לו סגן. אבו מאזן משמש כיו"ר הרשות הפלשתינית מאז שנת 2005, וזוהי אינה הפעם הראשונה שבה מדווח על כוונתו להתפטר. אם הפעם זה על באמת, ישראל להתכונן בהתאם. החלפתו של אבו מאזן יכולה להביא לניסיון של החמאס להשתלט על מוסדות הרש"פ וכך גם על יהודה ושומרון. מצד שני, החלפה חלקה של אבו מאזן יכולה להביא לחידוש המגעים מול הפלשתינים ולהרגעת הרוחות.
|
שלוחת דאעש בסיני דיווחה על הוצאתו להורג של האזרח הקרואטי טומיסלאב סאלופק. מדובר בהוצאה להורג הראשונה של אזרח אירופי על-ידי גורמים המקורבים לדאעש שלא בעירק או בסוריה. הדבר מלמד על המשך ההתחזקות של שלוחה זו, בלא יכולת של המשטר במצרים להגיב כיאות לאיום. פעולה זו יכולה להוות זרז לממשלת מצרים לפעול נגד גורמי דאעש בסיני, דבר בעל השפעה על ישראל.
גורמים אלו איימו בעבר לשגר רקטות לשטח ישראל, ואף לקחו אחריות על ירי מסוג זה. לחימה כעת בין ממשלת מצרים לשלוחת דאעש, יכולה להביא גם לתקיפות נקודתיות נגד ישראל, כפי שקורה באזור סוריה. מעבר לכך, התחזקות שלוחה זו יכולה להביא לפעילויות של שלוחות אחרות של דאעש, במטרה להציג את כוחן ולחזק את מעמדן במדינות בהן הן פועלות.
|
5.
|
בינתיים בקוריאה הצפונית
|
|
חוקרים אמריקנים הזהירו השבוע מפני עלייה בהעשרת האורניום של קוריאה הצפונית. לדבריהם, תמונות לווין של אחד ממרכזי הגרעין במדינה, מלמדות על עלייה בשימוש בסרכזות ומכאן עלייה בהעשרת האורניום. השאלה היא, מה ארה"ב תעשה לאור דיווחים אלו. ארה"ב ניסתה בעבר להגיע להסדר כלשהו עם קוריאה הצפונית בתחום הגרעין, אך ללא הצלחה. אולם החתימה על הסכם הגרעין מול אירן, יכולה להפיח רוח חדשה בהסדרים וניסיון נוסף להגיע לפשרה. אם כך יהיה, סביר להניח שכמו שיש מדינות שלא מסכימות להסכם מול עם, יהיו מדינות שלא יסכימו להסכם עם קוריאה הצפונית, והדבר עלול להביא למרוץ גרעיני גם בצפון-מזרח אסיה.
|
|