X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הישראלים עדיין לא מאמצים את טכנולוגיות הטורנט, אבל אם מסתכלים על הסקר של דה-מרקר - ממנו עולה כי שני שלישים מהישראלים צורכים תוכן אינטרנטי בצורה שאינה מורשית - אז יש כ-17% משתמשים בתוכנת Popcorn Time וכ-15% משתמשים בטורנטים
▪  ▪  ▪
צפייה פיראטית [צילום: AP/Paul Sakuma]

שני שלישים מהישראלים צורכים תוכן אינטרנטי בצורה שאינה מורשית (מכונה, שלא בצדק, פיראטית), כך קובע סקר של דה-מרקר שפורסם (יום ב', 21.9.15). הסקר מצביע על כך שלמעלה ממחצית מהנסקרים משתמשים באתרי "צפייה ישירה", תוך קבלת איכות ירודה, תכנים בעייתיים, פרסומות מזוויעות ורוגלות שיורדות למחשב שלהם בלי הכרה. הישראלים עדיין לא מאמצים את טכנולוגיות הטורנט (בצורה לא מפתיעה במיוחד, אם תקראו את הפוסט הזה שלי מ-2011), אבל אם מסתכלים על הסקר, אז יש כ-17% משתמשים בתוכנת Popcorn Time וכ-15% משתמשים בטורנטים (שזה כמו להגיד ש-17% אוכלים לחם, אבל רק 15% אוכלים מאפי בצק).
השימוש בטכנולוגיות טורנט הוא בעייתי משפטית: רוב מורידי הסרטים והסדרות אמורים להפר זכויות יוצרים, למעט מספר חריגים מצומצם (כמו אלו שמורידים תכנים לצרכי שימוש הוגן, מחקר, ביקורת, אם תאמינו לבית המשפט העליון בעא 5977/07 האוניברסיטה העברית בירושלים נ' בית שוקן להוצאת ספרים). ומצד שני, בית המשפט לא מזדרז לתת למי שמנסה לחסום שירותי טורנט את הכלים שהוא מבקש, וקובע כי כל עוד הטכנולוגיה פותחה בקוד פתוח, כאשר אין אדם אחד מרכזי לתבוע וכאשר הוא לא נתבע לדין, לא יינתן כנגדו צו (במיוחד כאשר לא נשמעו המשתמשים, תא 37039-05-15 זיר"ה נ' פלוני אלמוני).
כששני שלישים מהציבור צופים בצורה פיראטית כלשהי, אז הסבירות ששופט שיושב על הכס גם הוא צופה בצפייה פיראטית היא די גבוהה.
שני דברים שנעלמו מהסקר של דה-מרקר, אגב, הם אתרי ההורדה הישירה (RapidShare וMegaUpload, אם אתם זוכרים) שפשוט כבר לא רלוונטיים והיו השוק הגדול של סוף העשור הקודם.
הסקר הזה מצביע על משהו ברור, אבל מדהים: נוחות חשובה יותר מאיכות, ומחיר הוא עניין זניח. לראיה: המשתמשים בשירות Netflix משלמים על תכנים, אבל הם משלמים על התכנים למרות שלא בדיוק חוקי לצרוך אותם בארץ.
אבל הדבר החשוב הוא שצריך לזכור שחוק הוא נושא דינאמי ומושפע מתפישות חברתיות. הדור של היום, אלה שרגילים לטורנטים, לצפייה ישירה ול-VPN, יגיעו עוד 30-20 שנה לתפקיד המחוקק ויבינו שיש משהו לא הגיוני בחוקי זכויות היוצרים שצריך להשתנות: לא ייתכן שערוץ טלוויזיה משדר תוכן X בשעה 20:00 בחינם לכל מי שיכול לקלוט גלי רדיו, ואז תובע את אותם אנשים על זה שהקליטו את התוכן והעלו אותו לרשת. כלומר, זה כן ייתכן, זה אפילו החוק, אבל זה לא הגיוני.
עולם התוכן השתנה משמעותית בעשור האחרון; עברנו לצפייה א-סינכרונית, עברנו לצפייה מרובת מסכים, שיננו את הדרך שבה אנחנו מגדירים "טלוויזיה" כדי לגבות אגרות גם ממחשבים, ואפילו יש 5% (לפי הסקר) שהמכשיר הסלולרי שלהם הוא הדרך בה הם צורכים תכני טלוויזיה. השינוי הזה הגיע ביחד עם שינוי בתפישה שלנו של מי הלקוח ומי הצרכן: כשאתרי התוכן הלגיטימיים צצו, אנחנו הפכנו להיות המוצר והמפרסמים הפכו להיות הלקוח. כלכלת הפרטיות הזו היא חלק מהפיכת המידע; היא מה שגרם לכך שאנשים לא מחזיקים אוסף אלבומי מוזיקה אלא הולכים לאתר YouTube ומחפשים את האמן שהם רוצים להאזין לו, ומאזינים באיכות מזוויעה.
השינוי הזה הביא דברים מצוינים, אבל הוא גם פוגע בשוליים ביוצרים; שני שלישים מהישראלים צורכים תכנים פיראטיים, אבל זה לא שיש להם ברירה.
תפתחו את הערוצים המרכזיים בשעות הפריים-טיים. מי מהם משדר ב-HD? מדוע כדי לראות סדרה בישראל באיכות HD צריך לשלם 250 שקל בחודש בעוד שבארצות הברית נטפליקס גובה 8 דולר לחודש. האנדרדוגים בישראל, סלקוםTV, מביאה תכנים זרים ב-HD, אבל לא את התכנים הישראלים.
כלומר, הבעיה העיקרית של הצפייה בארץ היא העדר איכות: ישראלים לא מוכנים לשלם על האיכות ככל הנראה ולכן הם לוקחים את החלופות הזולות. לכן המחיר של ממיר HD כה גבוה, ולכן גם אתרי הצפייה הישירה משגשגים: לאיש לא אכפת מהאיכות, כולם רק רוצים להגיד שצפו בפרק האחרון של משחק הכסאות.
מה כל זה בא לומר? שבחודשים הקרובים תחל מלחמה על הצופה הישראלי. חלק מהנלחמים עושים זאת בידיים קשורות עם הגבלות על הפקות מקור, חלק אחר עושה זאת עם הגבלות על תוכן שיווקי, וחלק נוסף עושה זאת עם הגבלות על פרסומות. מי שלא מוגבל הוא מתחרה הרשת (פוסט שלי מ-2010). למרות זאת, מתחרה הרשת בישראל משחק במגרש שלהם.
סלקוםTV, האנדרדוג במשחק, לדוגמה, בוחר לסגור את השידורים שלו ביום כיפור. הוא רק דוגמה אחת למספר רב של מתחרים שלא יודעים להתחרות: הם חסרים את החתרנות האינטרנט, שהיא מה שישנה את המשחק.

פורסם במקור: Intellect or Insanity - יהונתן קלינגר (21.9.15)
הכותב הוא בעל תואר שני במשפטים ותארים ראשונים במשפטים וממשל, וסטודנט בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בבר-אילן לקראת תואר שלישי. פעיל למען זכויות אדם בעולם הדיגיטלי וחברה חופשית.
תאריך:  22/09/2015   |   עודכן:  22/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
17% אוכלים לחם, אבל רק 15% מאפי בצק
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בית המשפט העליון בעא
אהרון שחר  |  23/09/15 07:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים הלפרין
אזרחים ישראלים נרצחים בירושלים    מדינת שום מקום בהנהגת היועץ המשפטי לממשלה נותנת פול גז ‏בניוטרל
רבקה שפק ליסק
לערבים היו 3,000 הרוגים לעומת 7,000 ליהודים - 3,600 לוחמים ו-2,400 אזרחים. אז של מי הייתה הנכבה הזאת? ומי אחראי לבעיית הפליטים?. ב-1948 יכלה לקום מדינה פלשתינית לצד ישראל ולא הייתה נוצרת בעיית פליטים
אביתר בן-צדף
הרהורים של שבת שובה על המלחמה הנוראה    הצבא למלחמה, והם נשלחו לבלום בגופם את שפעת האויב, שהסתער על קווינו, והבקיעם    בהקרבתם הצילו החיילים הפשוטים והמפקדים הזוטרים את המדינה מידי הגנרלים, שהוליכוה אל התוהו
יורם דורי
עוד הספקת להגיד לי "אל תדאג החולצה אצלי בסל צריח" לפני שנפרדנו איש איש לטנקו. איש איש לדרכו. הדרך שממנה אני חזרתי הביתה ואתה נשארת בסיני
יניב הלפרין
פיטורי העובדים ערב ראש השנה ויום הכיפורים הם מעשה שלא ייעשה מצד HP וקוואלקום    מן הראוי שבמקום להרוס לעובדים האלה את החגים, שתי החברות היו מגלות קצת חמלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il