X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסחבת בתיק בזק ובתיקים אחרים מצריכה מתן אפשרות לבית המשפט העליון, במקרים קיצוניים במיוחד של עינוי דין, לבטל תיקים בשל הגנה מן הצדק
▪  ▪  ▪
מודריק. 11 שנים

11 שנים. זה הזמן שנדרש לשופט עודד מודריק להכריע - בערכאה הראשונה! - בכתב האישום בפרשת בזק. כאשר מביאים בחשבון את העובדה שכתב האישום הוגש ארבע-חמש שנים אחרי האירועים, המסקנה המתבקשת היא כפולה: לפסק הדין אין חשיבות של ממש, ולפנינו מקרה קיצוני וחמור במיוחד של עינוי דין.
אני לא זוכר תיק פלילי שנמשך 11 שנים. משפט הולילנד הסתיים שנתיים וחצי לאחר הגשת כתב האישום. משפטי רצח נמשכים לרוב שנה-שנתיים. תיק פלילי יכול להתקרב לעשור רק אם הוא הולך וחוזר בין הערכאות השונות, כמו משפט אולמרט בירושלים. אבל 11 שנים לדיון בערכאה הראשונה - זה כנראה שיא.
תיקים אזרחיים יכולים להגיע למצבים גרועים עוד יותר. השבוע פרסמנו כאן את סיפורו של תיק שנמרח 13 שנים בבית המשפט המחוזי בירושלים - ועוד בהליך פשוט ומהיר של המרצת פתיחה. 13 שנים. תיקי נזיקין יכולים להימשך בקלות חמש-שש-שבע שנים, בעיקר בגלל עדויות הרופאים והמומחים השונים, ושוב - אנחנו מדברים על הערכאה הדיונית ולא על צירופה של ערכאת הערעור.
יש הרבה סיבות לסחבת הזאת, אבל לא זאת הנקודה בשורות אלו. השאלה היא מה עושים כאשר הסחבת הופכת לבלתי סבירה בעליל, לבלתי נסבלת ברמה קיצונית, לבלתי אנושית. ההצעה שלי: לאפשר לבית המשפט העליון לחתוך את הדיון ולקבוע שהתיק נסגר.
נראה קיצוני? רק ממבט ראשון. ההצעה שלי היא לקחת מספר אמצעים הקיימים במערכת המשפט ולחבר אותם באותם מקרים יוצאי דופן. הנחת היסוד היא הגנה מן הצדק, המופעלת גם כאשר יש סחבת בלתי סבירה מצד המדינה בהגשת כתב אישום, סחבת שמביאה לפגיעה כה מהותית בתחושת הצדק - עד שבית המשפט יכול לזכות בעטיה את הנאשם. כלומר: סחבת כעילה לסגירת תיק כבר קיימת.
הכלים שאני מציע להשתמש בהם נמצאים בשימוש יום-יומי בבית המשפט העליון. הראשון הוא פסלות שופט: אם שופט בערכאה כלשהי מסרב לפסול את עצמו, הערעור על ההחלטה מובא במישרין לבית המשפט העליון. גם בנושא שלנו, אני מציע שבקשה לסגור תיק בשל סחבת תועבר במישרין לבית המשפט העליון.
השני הוא בדיקת האחריות לסחבת. את זה העליון עושה כאשר הוא מתבקש להאריך מעצרים של נאשמים מעבר לתשעה חודשים. אם המשפט נמשך זמן רב, אחד השיקולים של העליון הוא השאלה מי גורם לכך. מובן, שנאשם לא יישמע בטענה שנגרם לו עינוי דין, אם הוא עצמו הגורם לכך. מצד שני, ככל שהאחריות מוטלת על המדינה או על בית המשפט, תגבר נכונותו של בית המשפט העליון לשלוח את הנאשם לחלופת מעצר.
השילוב של כל אלו ביחד מוביל אותי להצעה הבאה: החוק יקבע טווחים סבירים לזמן הימשכותו של משפט. בחקיקה ראשית ייקבעו הקווים המנחים, ושר המשפטים יירד בתקנות ליותר פרטים. למשל: תיקים פליליים בעבירות פשע יימשכו X שנים, ואם יש בהם יותר מחמישה נאשמים - 1.2X. תיקי נזיקין יימשכו Y שנים, ואם יש צורך במינוי של יותר משלושה מומחים - 1.3Y. ושוב: מדובר רק על טווחים סבירים, שיהיו נקודת מוצא לפסיקה.
צד לתיק שיימשך מעבר לזמן סביר זה, ואשר סופו לא ייראה באופק, יוכל לבקש מבית המשפט העליון לסגור את התיק בשל הגנה מן הצדק. בית המשפט העליון ידון בבקשות אלו בהרכב של שלושה שופטים, ויבחן היטב את אופן ניהול התיק בידי הצדדים ובית המשפט. במקרים של סחבת קשה במיוחד, ישתמש בית המשפט העליון בסמכותו ויבטל את התיק - מיד או לאחר מתן ארכה מוגדרת לסיומו. וחובה לשוב ולהדגיש: הביטול ייעשה רק אם הסחבת איננה באשמתו של הצד המבקש בהליך אזרחי או של הנאשם בהליך פלילי; מי שיגיש בקשת סרק ויתברר שהעיכוב הוא באחריותו - יחויב בהוצאות משמעותיות.
התחושה שלי היא, שדי יהיה בקיומו של הכלי הזה כדי לזרז את הצדדים או לפחות את בית המשפט. ואם לא, אזי שתיים-שלוש החלטות על ביטולי תיקים יעשו את המלאכה.

תאריך:  21/10/2015   |   עודכן:  21/10/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביטול מן הצדק
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
איתמר לוין פרס עיתונאות
מבשרת   |  21/10/15 17:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
השופט אבישי זבולוני אסר לפרסם את שמותיהן של שתי עורכות הדין החשודות בשיבוש מהלכי משפט בעת ייצוג משפחת פשע - וכלל לא נימק מדוע החליט לחרוג מעקרון פומביות הדיון
איתמר לוין
יום פלילי באולמו של השופט נעמן אדריס חושף שורה ארוכה של ליקויים מערכתיים: נאשמים שלא מתייצבים, סניגורים שאינם מוכנים, דוחות שאינם מוגשים. את הבעיות הללו, הגוזלות זמן שיפוטי יקר וגורמות לעינוי דין, יש לפתור בצורה רוחבית
איתמר לוין
רובינשטיין: בראש הנציבות צריך לעמוד מישהו שמכיר את עבודת הפרקליטות    שטרית: היוזמה להקמת הנציבות הייתה כנראה של ארגוני פשע    וינוגרד: בלי ביקורת פרטנית לא תהיה ביקורת ראויה    לדור: תמכתי בהקמת הנציבות רק אחרי שהפסדתי במאבק נגדה
יצחק דנון
תביעת סוכן ביטוח נגד הפניקס נדונה 3.5 שנים אצל בועז אוקון, בעקבות פרישתו היא נרדמה לשנתיים ואז עסק בה משה סובל במשך 6.5 שנים
איתמר לוין
הפרקליטות ניסתה להשתמש כחומר חקירה במסמכים שלא תפסה המשטרה ואשר החשודים הגישו לה במהלך השימוע    בית המשפט פסל את המהלך: על המדינה לבצע השלמת חקירה ולא לפגוע בזכויות הנאשמים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il