X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בעוד מדברים כל הזמן על כל מה שרע ברשת החברתית, ועל השיח האלים, שוכחים לא רק שהרשת מביאה דברים טובים אלא שרוב הביטויים שאנשים מוחים כנגדם הם לא ממש לא חוקיים למה אני בעד שיימינג
▪  ▪  ▪
להשיב לחברה את המוסר [צילום אילוסטרציה: AP/Yuri Kageyama]

דומה שלא משנה לאן נלך, הרשתות החברתיות ו"השיח האלים" הם הסכנה הגדולה ביותר למדינת ישראל. מדובר על סכנה כה גדולה שבגינה נפתחו במשטרה 20 תיקים על הסתה לטרור או גזענות ברשת בשנה האחרונה, הוחרמו מחשביהם של פעילים חברתיים שביקרו את המשטרה, והוחרם מחשב של אדם שפרסם ביקורת על חבר כנסת בפייסבוק, למרות שעל פניו לא היה כל צורך להחרים את המחשב, משרד המשפטים הקים ועדה מיוחדת לדון בשיח האלים ברשת והגבלת חופש הביטוי, ובכנסת הוקמה שדולה לנושא. כמות כזו היסטרית של ידיעות אמורה להצביע, לפחות, על נזק ממשי בגינן.
ובכן, הנזק המובא בכל אחת מהטענות האלו הוא בדרך כלל כזה: בגלל דברים אלימים שנאמרו ברשת, אנשים התאבדו (כדוגמת אריאל רוניס).
הבעיה היא שבעוד שמדברים כל הזמן על כל מה שרע ברשת, ועל השיח האלים, שוכחים לא רק שהרשת מביאה דברים טובים אלא שרוב הביטויים שאנשים מוחים כנגדם הם לא ממש לא חוקיים (זוכרים? הזכות להיעלב בשקט).
המדינה, לדוגמה, מאמינה שהשיימינג הוא תופעה כל כך חמורה שהיא ריכזה יום עיון על כך בשבוע שעבר. תמיד לצד המילים מדברים על "גבולות חופש הביטוי", ועל "חופש הביזוי" ו"חופש השיסוי" כאילו המילים האלו יכולות לצמצם. כאן מתחילה הבעיה שלי עם הנושא: קודם כל, אם יש חופש ביטוי לא יכולים להיות גבולות. אם יש חופש, אז מי שיכול להגביל אדם זה האדם עצמו.
שנית, כל האנשים שטוענים שיש לצמצם את חרות הביטוי שוכחים את הצד השני של החרות, האפקט המשחרר, המרגיע, ושוכחים שקל מאוד להיתפס לרשתות החברתיות ולהכפיש אותן, אבל קשה להבין את התועלת המשמעותית של הרשת החברתית; אדגים:
היום נסעתי באוטובוס בשעות הצהריים המוקדמות. בגלל "גל" הטרור, ככל הנראה, גמל בליבו נהג האוטובוס לקחת סכין פרפר ולשאת את הסכין עליו באוטובוס. עיני הלא כל כך חדה צדה את הסכין וצילמה אותה. כעת, אני לא צילמתי את הנהג אך ביישתי אותו ברשת החברתית. הסיבה? אני לא מעוניין שיענישו אותו או משהו כזה, אלא מעוניין להוקיע התנהגות כזו בה אדם מסכן את הציבור על-ידי נשיאת סכין.
ההתנהגות עצמה היא התנהגות מסוכנת, ההבאה לתודעה היא שיימינג, לבייש את הנהג שיודע שאם ימשיך להסתובב עם סכין אז החברה תסתכל עליו בצורה שונה ורעה, ולא להשתמש במערכת המשפט הלא יעילה (אני לא רוצה שהנהג ישב בכלא על החזקת סכין, עבירה שדינה חמש שנות מאסר). כלומר השימוש בביוש (שיימינג) הוא כדי להקטין את הסנקציה המשפטית, ולאו-דווקא כדי להביא להתערבות המשפטית.
כך גם כאשר מביישים מטרידים מינית או תוקפים מינית. לא אחת אין בידי המתלוננת די ראיות להרשעה פלילית או לחיוב במשפט אזרחי, אבל היא כן מעוניינת להזהיר את חברותיה או הציבור ולהרתיע מתלוננים אחרים. לכן, היא משתמשת בביוש ככלי שנועד למנוע התנהגות לא רצויה מלהישנות (ויש שחושבים אחרת).
לכן, אני כן בעד שיימינג: זהו הפתרון הפוגעני פחות, הפתרון שמונע מהמשפט להיכנס לכל פינה ונותן לחברה לשפוט מעט. אנחנו הפכנו לחברה שבה כל מה שחוקי ראוי, ואין קווי מוסר שמפרידים. השיימינג היא הדרך להחזיר את המוסר לחברה המקולקלת שלנו, לאפשר לחברה שלנו לשפוט שוב ולנסות לשכנע בצורה קלה יותר מדוע התנהגות מסוימת צריכה להשתנות.
  • אנחנו אנשי בסדר
    אנשי בסדר
    אנשי בסדר גמור
    אצבע בתחת ושיר בגרון
    כי טוב, מסריח וחם
    כי טוב, מסריח וחם (שם [קישור], שם [קישור])
כולנו עושים דברים שאחרים חושבים, לפעמים, שהם לא בסדר. האם זה נכון להשתיק את אותם אחרים רק כי הדרך שבה הם מתבטאים לא נראית לנו? לא. הדרך הנכונה היא להקשיב לביקורת, ולא לסנן אותה ולהפוך אותה ללא-חוקית.
אם מקבלי ההחלטות במדינה ימשיכו לחשוב שכל ביקורת, גם אם היא מובאת בשפה מעט אלימה ולא לרוחם, הרי שהם ידכאו כל ביקורת: כל אמירה שאינה נעימה לשלטון תהיה שיימינג, הסתה, בריונות או גזענות. נכון, יש הרבה מאוד קריאות לרצח ברשת, והן קריאות אלימות, אבל בעוד שאפשר לעשות סרטון שמציג את הדברים הנוראיים באותן קריאות, אפשר גם לדבר עם הצד השני.
כשאילן גילאון החליט להתקשר לטוקבקיסטית שייחלה למותו, זה נראה בערך כך:
  • "את לא באמת מתכוונת לזה, מה את באמת רוצה שיקרה לי מה שאת כותבת שם?", שאל אותה גילאון. "לא, ברור שלא". השיבה יערית, כשהזדמן לה לדבר ישירות עם גילאון ולא מאחורי מקלדת. גילאון הסביר לה שמילים קשות מובילות למעשים ולטרגדיות, ולהגנתה יערית אמרה: "אבל הכל נובע סך הכל מתסכול מאוד מאוד עמוק של כל הימנים בארץ".
בפעם הבאה שאשמע מישהו אומר "גבולות חופש הביטוי" אענה לו עם "גבולות חופש המחשבה".

פורסם במקור: Intellect or Insanity - יהונתן קלינגר (28.10.15)
הכותב הוא בעל תואר שני במשפטים ותארים ראשונים במשפטים וממשל, וסטודנט בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בבר-אילן לקראת תואר שלישי. פעיל למען זכויות אדם בעולם הדיגיטלי וחברה חופשית.
תאריך:  01/11/2015   |   עודכן:  01/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרצל חקק
הנה לפנינו יוצר, שהספרות כאש בעצמותיו, אבל מעיין היצירה נותן את מימיו טיפין טיפין. דימוי הסלע והמים שבה את לבי. הנה לפנינו הנביא המכה בסלע ומחכה למים שיואילו לצאת. יצחק שמי כנביא במדבר, שליח המחכה למים שירוו את העדה הצמאה
אפרים הלפרין
מספרים לנו כי השר דרעי יתפטר, ויקבל משרד אחר, משרד הכלכלה יעבור לראש הממשלה, ואז ראש ‏הממשלה בתפקידו כשר כלכלה יאשר בחתימתו את עקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים בכל הקשור ‏למתווה הגז, ואני שואל מדוע שיתפטר?‏
דביר מור
מדוע הסדרה "מגש הכסף" של ערוץ 8 בהוט, היא למעשה מעין פלטפורמה של סרט דוקומנטרי אמריקני, ולמה בעצם לישראל אין ולא הייתה ברירה, אלא "לייבא" חלק ניכר של תמורות הכלכלה האמריקנית?
ארווין קליין
ההיסטוריה מוכיחה שתפניות מכריעות בחיי האנושות קרו שלא לטובת המעורבים, דווקא, אלא מכוח אמונות ודעות שונות ומשונות שהתפשטו בקרב ההמונים כמו וירוס שדבק בהם
אפרים הלפרין
בית המשפט העליון דן בימים אלה בעניין הריסת בתי מחבלים, ונופל לטעמי לבור שנכרה עם חקיקת חוק ‏יסוד כבוד האדם וחירותו, ועם הרחבה, כמעט ללא גבולות של סמכות התערבות הבג"ץ בנושאים ‏ובתהליכים שרצוי היה מאוד שידיר רגלו מהם, או שיצמצם מאוד את מעורבותו בהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il