X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פסק דינו של בית המשפט העליון בעניין העסקות המלאכותיות של יחזקאל גוטשל, סותר לכאורה שלושה פסקי דין קודמים של העליון עצמו. לכן נראה שטרם נאמרה המילה האחרונה בסוגיית האבחנה בין תכנון מס שלילי לבין הפחתת מס לגיטימית
▪  ▪  ▪
פסקי דין סותרים

במאבק הבלתי-נגמר המתנהל בין מומחי המס לבין רשות המיסים, השיגה הרשות ניצחון מרשים למדי ב-11.11.2015 בעניינו של יחזקאל גוטשל (ע"א 1211/14). את הסוגיה באותו עניין היטיב לתאר בתמציתיות השופט אורי שהם (שכתב את פסק הדין בהסכמת השופטים עוזי פוגלמן ומני מזוז), במילים אלה:
"פלוני מוכר את אחזקותיו במניותיה של חברה מסוימת, לידי חברת אחזקות שבבעלותו המלאה, במחיר הגבוה משוויין של המניות, תוך שהוא טוען לפטור מתשלום מס רווחי הון בגין המכירה. לצורך תשלום עבור רכישת המניות, מעביר פלוני לחברת האחזקות הלוואת בעלים. חברת האחזקות פורעת, מעת לעת, את הלוואתו של פלוני, באמצעות כספי דיבידנד המשולמים לה על-ידי החברה שרכשה, אך פלוני רואה עצמו כמי שאינו חב במס בגין החזרי ההלוואה. האם, במצב דברים זה, נחשבות העסקות שביצע פלוני כ'עסקות מלאכותיות', מהן רשאי פקיד השומה להתעלם, בעת עריכת שומת המס עבור פלוני? זוהי השאלה הניצבת במוקד הערעור שלפנינו".
במקרה הקונקרטי קבע בית המשפט העליון, כי בנסיבות העניין (שאינן נושא רשימה זו ואין צורך לפרטן) מדובר בתכנון מס שלילי, המהווה ניצול פירצה בחקיקה לצורך השגת הטבת מס בלתי לגיטימית. משכך, ובנסיבות העניין, רשאי היה פקיד השומה להתעלם מהעסקות שנעשו בין הנישום לבין חברת האחזקות (שבבעלותו המלאה) לעניין הטלת המס.
כתמיד, אנו מרכינים את ראשנו בפני בית המשפט העליון, אך מצאנו לנכון להתייחס למשפט ספציפי שכלל השופט שהם בפסק הדין:
"חשיבות הגדרתן של העסקות - קרי כמכלול או בנפרד - מתעוררת ביתר שאת, במצבים בהם הנישום מבצע מספר עסקות ופעולות, אשר קשורות זו לזו במישרין, לצורך השגת מטרה מסוימת, אותה הוא חפץ להשיג. במצבים מעין אלו, סיווגן של העסקות כעסקות נפרדות, עלול לגרום לכך, שהנישום יצלח את הבחינה הדו-שלבית, אף על-פי שבחינתה של העסקה כמכלול, הייתה מובילה לתוצאה שונה. ואכן, בית משפט זה נתן, בעבר, את דעתו לסוגיה זו, וקבע כי יש לפרש את המונח 'עסקה', המופיע בסעיף 86 לפקודת מס הכנסה, באופן רחב, כך שהוא יכלול בחובו את כלל הפעולות והעסקות שביצע הנישום, תוך שימת דגש על מלאכותיות המתגלה משילובן יחד, ובהתייחס לאפשרות של שימוש לרעה בזכויות ובכלים משפטיים".
בהקשר זה נוכל לציין שלושה פסקי דין, שניתנו כולם בבית המשפט העליון, ומהם עולה לכאורה מסקנה שונה.
ע"א 1240/00 (פקיד שומה ת"א 1 נגד יצחק סיוון). בית המשפט העליון דחה את ערעורו של פקיד השומה, למרות שהנישום נקט בסדרת פעולות מתוכננת מראש כדי להשיג הפחתת מס, וקבע, כי פקיד השומה התעלם מקשיי יישום (הטבועים בגישתו), וכן התעלם מקיומן של תכליות כלליות, הניצבות ביסודם של חוקי המס, כמו גם קיום מידות היעילות, הוודאות, ההרמוניה החקיקתית והנאמנות ללשון הפקודה. על כן, באיזון בין השיקולים העשויים לתמוך בגישתו של פקיד השומה, לבין השיקולים הסותרים אותה, ידם של האחרונים היא על העליונה.
ע"א 9413/03 וע"א 10398/03 (עמי חזן ואחרים נגד פקיד שומה נתניה). נפסק, כי שני יחידים (אב ובנו), שהיו בעלי שליטה בחברה עסקית, רשאים לבצע עסקת בנייה וייזום במגרשים פרטיים שרכשו (תוך כדי קבלת הלוואות מהחברה) בכובעם הפרטי, למרות שהחברה שבשליטתם הייתה גורם מרכזי בביצוע הפרויקט כולו (פרויקט נורדיה). במקביל לכך נמצא, כי יש למכירת הבתים הפרטיים סממנים של עסקת אקראי מסחרית, אך נשמרה ההפרדה המיסויית בין היחידים לבין החברה שבשליטתם.
ע"א 8876/09 (גזית החזקות בע"מ נגד פ"ש ת"א 4). המערערת יישמה לסירוגין את הוראות חוק התיאומים בשל אינפלציה, וכתוצאה מכך זכתה להטבות מס. בבית המשפט המחוזי נקבע, כי החברה אינה זכאית למערכת הגנה כפולה, שמנוגדת לתכלית החוק. בהחלטתו ביטל השופט אליקים רובינשטיין את פסק הדין של בית המשפט המחוזי וכתב דברים ברורים אלה:
"אם מטרת המחוקק הייתה למנוע מנישומים כניסה ויציאה מן החוק לפי נוחיותם ותועלתם הכלכלית, במעין 'תוכנית כבקשתך' כאמור- או בלשון הפייטן בפיוטי ליל הכיפורים 'כי הנה כחומר ביד היוצר, ברצותו מרחיב וברצותו מקצר' - ואף אם התנהלות המערערת באה בגדרים אלה, עדיין נדרשת אסמכתא לכך שהמחוקק ביקש לשנות לרעה את מצבם של מי שהיה בידם הפסד בר קיזוז".
אשר על כן נראה, כי טרם נאמרה המילה האחרונה בנושא, ונפנה את תשומת הלב לדברים שכתב נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר (ע"א 4639/91, מנהל מס שבח מקרקעין נגד חזון): "גבולות תכנון המס היא שאלה קלאסית ונצחית, אשר נקבעת בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל עניין ועניין". וכל המוסיף גורע.

הכותב הוא שותף במשרד רוז'נסקי-הליפי-מאירי.
תאריך:  17/11/2015   |   עודכן:  17/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי צבי
השלום הוא מטרה מכובדת ונעלה וצריך לרדוף אחריו ולהשיגו. מיניה וביה ישנה ההוראה שעל-מנת להיות רודף שלום חייב שהרודף יהיה אוהב שלום. משמעות הדברים היא שכל אדם שרוממות השלום בגרונו חייב להיות כזה שמושגי השלום ומידת השלום נטועים בו היטב
אבנר אביב
הג'יהאד "השקט" זהותו האמיתית של האיסלאם בו הם מסתננים לתרבות, לכלכלה, לחברה ולפוליטיקה במדינה בה הם נמצאים תחת שלטונה, עד אשר יתאפשר להם להשתלט על אותה המדינה ולהשליט את דתם עליה
עמית עוז
ראש הממשלה יצטרך לגלות יצירתיות וגמישות יוצאות דופן כדי לתקן ולו במקצת את היחסים עם הממשל האמריקני
דביר מור
מי בעצם באמת הוביל את האיחוד האירופי, להחליט סופית על סימון המוצרים המגיעים מהמפעלים שמעבר לקו הירוק? ומדוע העניין איבד מערכו המהותי והפך לשטות פוליטית בחסות אנטי ציונית?
אברהם פכטר
התקשורת בישראל, משחקת משחק מסוכן ומזיק לתדמית ישראל ולמלחמתה בטרור    הדבר נובע מהרצון הבלתי מוסבר, להיות תמיד אוביקטיבי כביכול ולהביא בזמן אמת את תגובת הצד השני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il