X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בקרב תרנגולים זה, כיוון שברור כי טורקיה אינה רוסיה, מיהרו הטורקים מייד עם ההפלה לכנס בדיון חרום את 28 חברות ברית נאטו בבריסל אלה מחויבות רשמית לשלמותה הטריטוריאלית של טורקיה מטרת הכינוס לא הייתה לאיים על הרוסים בתגובת נאטו, אלא לנסות ולמצוא דרכים על-מנת להבהיר מה מותר ואסור בקרב המתמשך על אדמת סוריה
▪  ▪  ▪
מטוס קרב רוסי שהופל [צילום: יוטיוב]
ד"ר חן קרצ'ר

הפלת המטוס הרוסי ביום שלישי ה-24 בנובמבר על-ידי הטורקים, גרמה לבאז תקשורתי אשר כלל התלהמות ותרועות מלחמה, בניסיון ליצור עניין ציבורי ולהציג את התקרית כפסע לפני מלחמת העולם הראשונה. העושים זאת לא רק שאינם מבינים את הסיבות לפרוץ מלחמת העולם הראשונה, אלא שהם מבלבלים בין סימון גבול לבין אקט של מלחמה.
ישנן סיבות רבות מדוע פרצה מלחמת העולם הראשונה: מרוץ אימפריאלי לשליטה עולמית, בריתות מחייבות שהפרתן איימה על מאזן הכוחות, תוכניות צבאיות גרנדיוזיות מגובות במרוץ חימוש, גלי לאומנות וממשלות לא יציבות. העולם של המאה ה-21 שונה מעולם זה במובנים רבים וקצרה היריעה מלתאר אותו כאן. די לציין כי תקרית הפלת מטוס הקרב הרוסי, אינה בגדר הצתת פתיל למלחמה כפי שעשה הרצח של יורש העצר האוסטרו-הונגרי, הארכי-דוכס פרנץ פרדיננד, ב-28 ביוני 1914. הפלת מטוס, בדומה להפצצות מן האוויר, היא מעל לכל החלפת מסרים בין מדינות בזירה הבינלאומית.
הפלת המטוס הרוסי נובעת מהקשר מסוים של ניהול הסכסוך בסוריה אשר מאפייניו השתנו מספר פעמים מאז החל כהפגנות מחאה אזרחיות באביב 2011. כיום, מתנהלים בסוריה מספר רב של סכסוכים במקביל בין עשרות קבוצות פוליטיות-חמושות אשר המדינה האיסלאמית (דאעש) והממשל של בשאר אל-אסד הם רק שניים מהם.
הקבוצות השונות נהנות מתמיכה חיצונית של רוסיה, אירן, טורקיה וערב הסעודית ועוד מדינות ושחקנים לא מדינתיים רבים. גם ארצות הברית מעורבת בסכסוך. היא מממנת מיליציות שונות, מעבירה אליהן נשק. מאז אוגוסט 2014 מנהיגה ארצות הברית קואליציה שמטרתה העיקרית החלשת המדינה האיסלאמית באמצעות הפצצות אוויריות. בעוד שהקמפיין גרם לנזק פיזי רב, לא ברור כיצד הוא משפיע על ההתחזקות של המדינה האיסלאמית.
בסבך המדיני-צבאי בסוריה, שומרת רוסיה בעקביות על עמדתה התומכת בבשאר אל אסד ברמות המדינית, הפיננסית ובאמצעות העברת נשק, אימונים וייעוץ מקצועי לכוחותיו. לאור מה שנראה כהיחלשות ביכולות הצבאיות של הממשל הסורי במהלך 2015, החליט פוטין ב-30 בספטמבר על שינוי דפוס ההתערבות באמצעות הפעלה נרחבת של כוח אווירי.
בפועל, ההפצצות מן האוויר מופעלות כנגד מטרות "טרור" אשר כוללות מלבד המדינה האיסלאמית גם מיליציות רבות אחרות. לפי מקורות שונים, חלק מהמיליציות הללו נאמנות לארגון הגג, "צבא סוריה החופשית, אשר נהנה מתמיכה פיננסית רבה של המערב. הצלחת ההפצצות של פוטין, מסייעת לייצב את אחיזתו הטריטוריאלית של הממשל של אסד בעיצומם של הדיונים הבינלאומיים בוינה שהחלו ב-30 באוקטובר על עתידה של סוריה.
הפעולות של הרוסים בסוריה, מאיימות באופן ישיר על אינטרסים טורקיים. בשנים האחרונות חלה התקרבות מסוימת בין הממשלים של שתי המדינות. מאזן הסחר ביניהן הולך ועולה ושתי המדינות משתפות פעולה בתחומי האנרגיה. עם זאת, בין טורקיה ורוסיה ישנן מחלוקות עקרוניות בנוגע לעתיד של נגורנו-קרבך (בין ארמניה לאזרבייג'אן) וצפון קפריסין.
בנוגע לסוריה, מצהירים הטורקים כי הם רוצים בהדחתו של בשאר אל-אסד כחלק מיישוב הסכסוך. פומבית, הטורקים גם מגנים את המדינה האיסלאמית ואף יזמו מספר הפצצות בין ה-24 ל-25 ביולי השנה נגד עמדות הארגון. בפועל, הועלו בזירה הבינלאומית טענות, כי הטורקים לא עושים מספיק נגד 'המדינה האיסלאמית'.
הצטברו עדויות כי הם מסייעים כלכלית למדינה האיסלאמית באמצעות מתווכים, המוכרים את הנפט מאזורי השליטה של המדינה האיסלאמית לטורקיה. הטורקים גם תומכים בתנועות אופוזיציה איסלאמיסטיות אחרות אשר הפעולות המתואמות בין הרוסים למשטר של אסד עלולות להחליש אותם. הדאגה העיקרית של הממשל בטורקיה היא שהמלחמה בסוריה תחזק את עוצמת הכורדים בסוריה ובעירק וכפועל יוצא מכך גם בטורקיה. כיום, מהווים הכורדים בסוריה ובעירק את הכוח הקרקעי האפקטיבי ביותר מול המדינה האיסלאמית.
אין זה מפתיע כי הטורקים מטילים אמברגו על הכורדים בצפון סוריה וכי בקרב המפורסם על עיר הגבול הכורדית, קובני, מספטמבר 2014 ועד ינואר השנה, הפריעו הטורקים לפעולות הכורדים.
מתוך הקשר זה אפשר להבין, שכאשר מטוסי קרב רוסיים מתקרבים לגבול הטורקי - תוך חצייתם או לא - זהו סימן לטורקים על החסות שהרוסים נותנים לבעלות בריתם ועל שמירת הריבונות הסורית, תוך איום על מיליציות שנהנות מהתמיכה הטורקית. באופן דומה, הפלת המטוס הרוסי היא מסר לפוטין, שלמרות עוצמתם של הרוסים, לא ירשו הטורקים להפר את ריבונותם.
בקרב תרנגולים זה, כיוון שברור כי טורקיה אינה רוסיה, מיהרו הטורקים מייד עם ההפלה לכנס בדיון חרום את 28 חברות ברית נאטו בבריסל. אלה מחויבות רשמית לשלמותה הטריטוריאלית של טורקיה. מטרת הכינוס לא הייתה לאיים על הרוסים בתגובת נאטו, אלא לנסות ולמצוא דרכים על-מנת להבהיר מה מותר ואסור בקרב המתמשך על אדמת סוריה. סימונים אלה גם חשובים בעיקר על-רקע שיחות השלום המתקיימות בוינה בה לוקחים חלק נציגי שתי המדינות הללו.

הכותב הוא מומחה למשברים בינ"ל ובניית שלום, מהמחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת אריאל. פרסם באחרונה את הספר האו"ם ומבצעי שמירת השלום
תאריך:  29/11/2015   |   עודכן:  29/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סימון גבול אינו מלחמת עולם
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ניתוח מורכב אבל נראה נכון
אורי כאן  |  30/11/15 12:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טל בן דור
בבורסת הדמים, בדומה ליתר בורסות העולם, יש שווים יותר ויש שווים פחות, יש תנועות ותנודות שבכוחן להפוך עולמות ויש כאלו שקריסתן לא תורגש כלל. יש דם ששווה יותר ודם ששווה פחות, אפילו בקרב אותן מדינות ואומות שחרטו את ערך השוויון בין בני האדם על דגלן ובמורשתן
רפי לאופרט
כאשר קיים יסוד אמוני-אידיאולוגי חזק המחבר מיעוט מובדל מרוב עויין או מפוחד שסביבו, תיווצר אצל המיעוט נטייה להזדהות עם בעלי הברית הטבעיים שלו – המוסלמים. ככל שבעל הברית הזה מספק סיבות טובות יותר או מצביע בהתמדה על פתרונות מובטחים ולכאורה מוחשיים יותר, גובר משקלו ומתחזקת הנטייה להצטרף אליו. משבר התמוטטות של האמון ההדדי בין שתי אוכלוסיות שמשני צידי המתרס של האינטרסים הקיומיים ביותר, הוא מרשם לאלימות ולהתדרדרות
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך-כלל, גם מהמותן, בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי או עניינו אותי    והפעם: נעלמים, עיצומים, הפלות, שמונה, ישראל יוק ונזיפות
רון בריימן
אין היגיון בעולם שיצדיק התאבדות תמורת "שלום" ובה בשעה יאפשר לנו להיות עם חופשי בארצנו. הסם של "יהיה שלום" הוא סם משכר, משקר וקטלני, שאותו מכרו סוחרי האשליות האוסלואידים לעם הרוצה שלום, אבל אינו רוצה להתאבד תמורתו. רק כשנפנים את העובדה שזה לא שלום ולא "יהיה שלום" נוכל להתחיל לעשות את השלום האמיתי
יעקב שטרכר
במקום ללוות מטבע חוץ כמעשה חכמי חלם צריכים באוצר לרכוש את האג"ח כמו כל פירמה שיש לה תזרים חיובי ומחליטה לרכוש את אגרות החוב שלה. בנק ישראל המתלבט מה לעשות ברזרבות המט"ח ישמח לקנות אותן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il