חלפו כבר חמש שנים מאז שערוץ 2 חשף בתוכנית "אולפן שישי" מסמך מדהים שכלל הנחיות לבניית תדמית חיובית לאחד המועמדים לכהונת הרמטכ"ל,
יואב גלנט (כיום שר השיכון), תוך הכפשת מועמדים אחרים.
המסמך, שגילויו ברבים עורר סערה ציבורית, התגלה כמזויף, ובכך רק גברה הסערה עקב המעשה החמור של זיופו בידי קצין המילואים הבכיר
בועז הרפז שנחשב לידידו הקרוב של הרמטכ"ל דאז
גבי אשכנזי שהיה צהוב לגלנט. המסמך, שנכתב בתקופה שבה שררה מתיחות רבה בין שר הביטחון
אהוד ברק ולשכתו לרמטכ"ל גבי אשכנזי ולשכתו הוביל לסכסוך בין שר הביטחון לרמטכ"ל, שחשדו זה בזה כי המסמך נכתב בהוראתו של השני.
בתום חקירת משטרה הודה הרפז בזיוף המסמך אף כי לא סיפר על מניעיו ובמקביל הואשם גם בשיבוש הליכי החקירה שהתנהלה נגדו.
היועץ המשפטי ל
ממשלה התחייב אז באזני
מבקר המדינה לשעבר השופט בדימוס
מיכה לינדנשטראוס שהעביר אליו את כל חומרי הבדיקה היסודית שערך משרדו שתוך זמן יגיש כתב אישום נגד הרפז.
מאז חלפו כמה שנים לא טובות וכתב האישום נגד הרפז לא הוגש.
גם אשכנזי שרואה עצמו מועמד לראשות הממשלה לא נראה מוטרד ביותר. הוא משוכנע שיצא יבש מהפרשה.
גלנט לא נתמנה כרמטכ"ל ובמקומו נבחר
בני גנץ שלא היה מועמדם של ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר ברק. מי זוכר היום את אמרתו של הרמטכ"ל לשעבר, בני גנץ, בעיצומה של הפרשה: "צריך לסלק את הפגרים מהמטכ"ל"?, גנץ מאמין שעלה בידו לעשות זאת במהלך שנות כהונתו כרמטכ"ל.
פרשת הרפז הגיעה, לכאורה, לקיצה לפני כמה חודשים. בתום חקירה ממושכת ובעייתית של המשטרה שהסתמכה על דוח חמור של מבקר המדינה לשעבר השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס ועל ממצאים קשים של מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), המליצה המשטרה להעמיד לדין את אשכנזי על מסירת מידע סודי לאחרים והפרת אמונים במסגרת פרשת הרפז.
במקביל המליצה המשטרה להעמיד לדין את דובר צהל לשעבר תא"ל (מיל) אבי בניהו בגין שיבוש חקירה, החזקת מסמך סודי ברשלנות והפרת אמונים ואת עוזר הרמטכ"ל לשעבר אל"ם במיל'
ארז וינר על שיבוש חקירה. עוד קבעה המשטרה כי קיימת תשתית ראייתית לכך לפיה עבירות הזיוף במסמך הרפז, ללא ידיעתם של הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי ויתר המעורבים בפרשה שסברו שהמדובר הוא במסמך אותנטי.
המשטרה ייחסה להרפז גם עבירה של שיבוש הליכי חקירה. לעומת זאת לא נמצאה עבירה בהתנהלותו של אשכנזי שהשתהה בדיווח על הימצאות המסמך בידיו לגורמי משטרה או ליועמ"ש לממשלה אשר עמדו עמו בקשר בעניין.
המלצת המשטרה גרמה להרמת גבות אצל מבקר המדינה לשעבר, לינדנשטראוס ואנשי הצוות הבכיר במשרדו בראשותו של אלוף (מיל) יעקב (מנדי) אור שניהלו את הבדיקה המסועפת ומכירים היטב את החומרים. מאחר שהם פרשו בינתיים ממשרד מבקר המדינה יכולת פעילותם הייתה מוגבלת.
בדיעבד מתברר שמי שנהג בחכמה בפרשה זו הוא יורשו של לינדנשטראוס מבקר המדינה החדש, השופט בדימוס
יוסף שפירא, שהעדיף להתרחק כמו מתפוח-אדמה לוהט, בנימוק שהוא לא עסק בה ופרטיה הרבים שרובם חסויים, אינם מוכרים לו ואין הוא יכול להעניק להם גושפנקה.
אין לתמוה על כך שהרפז שהתעודד מחולשת היועץ הכחיש כעבור זמן בראיון עמו בטלוויזיה את זיוף המסמך. מעניין כיצד יתייחס הפעם היועץ להמלצת המשטרה שאיששה את הזיוף. פרשת הרפז לא הפסיקה להעסיק את דעת הקהל במדינה הרעבה למידע מפורט ומדויק מאחר שהתקשורת תדלקה אותה חלקית. השאלה העיקרית שהעסיקה את אזרחי המדינה הייתה האם היה ניסיון של פוטש מצד הדרג הצבאי בראשות הרמטכ"ל נגד הדרג המדיני בראשות שר הביטחון.
במאבק החריף שהתנהל בשעתו בין שר הביטחון לשעבר אהוד ברק לבין הרמטכ"ל לשעבר רב אלוף (במיל.) גבי אשכנזי, שמרה תנועת אומ"ץ כדרכה על ניטרליות ולא הזדהתה עם עמדתו של אף אחד מהצדדים.
הנושא העיקרי שהעסיק אותנו הייתה השאלה האם אומנם היה ניסיון של "פוטש" מצדו של אשכנזי כפי שטען ברק, או שברק טפל עליו עלילה מתוך כוונה להביא לסיום תקופת כהונתו. נושא נוסף שהעסיק אותנו הייתה השאלה האם בוצעו עבירות פליליות בלשכותיהם של שני האישים הללו.
במהלך העימות הפומבי נפגשתי מטעם אומ"ץ עם ברק כאשר היה עדיין שר ביטחון ועם אשכנזי האזרח, במשרדו של אחד מבניו כדי ללמוד מ
מקור ראשון על עמדותיהם. ההתרשמות שלי הייתה שמדובר בשני לוחמים ותיקים שאינם אוהבים לקחת שבויים כדי שלא ייאלצו לשמור עליהם לאחר מכן על-פי אמנת ז'נבה.
ביטוי מוחשי לאי-התלות של אומ"ץ היו שתי העתירות שהגשנו בפרשה חמורה זו, במטרה שהאמת תצא לאור ואזרחי המדינה ידעו את העובדות לאשורן. העתירה הראשונה הוגשה לפני שנה וחצי נגד היועץ המשפטי לממשלה
יהודה וינשטיין, שהפגין בהכרעות שקיבל במרוצת שלוש וחצי שנות כהונתו רפיסות, מורך לב וחוסר שיקול דעת מוטעה. העתירה הוגשה בגלל סירובו של וינשטיין להורות על חקירת משטרה ולהסתפק בחקירה מוגבלת של מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת).
לצערנו נדחתה העתירה ובג"ץ פסק לנו הוצאות כספיות בסך 15 אלף שקלים במסגרת המדיניות החדשה של נשיא בית המשפט העליון, השופט
אשר גרוניס, לבלום עותרים ציבוריים. למרבה האירוניה הורה היועץ המשפטי כעבור כמה חודשים למשטרה להתחיל לחקור את הפרשה, וזאת על יסוד הממצאים החמורים שהעלתה חקירת מצ"ח. מי יחזיר לאומ"ץ את ההוצאות המיותרות?. בעתירה השנייה ביקשנו מבג"ץ להרחיב את החקירה המשטרתית ולחקור גם את שר הביטחון לשעבר אהוד ברק ואנשי לשכתו, שגם ידיהם לא היו נקיות. הפעם לא נדחינו ולא שילמנו.
אומ"ץ החליטה להסיר את הכפפות פעם נוספת. פנינו אל היועץ המשפטי לממשלה למרות האמון המוגבל שאנחנו רוחשים לו: "סגן אלוף (במיל.) בועז הרפז חשף במהלך ראיון בטלוויזיה שורה של גילויים חדשים בפרשה חמורה זו שאיימה על אושיות הדמוקרטיה במדינה, מחייב את העמקת החקירה המשפטית וזירוזה שנפתחה למרבה הצער באיחור. קיים חשש של שיבושה וכתוצאה מכך רק גברו המבוכה והתסכול בקרב אזרחי המדינה.
הגילויים במשדר הטלוויזיה שחלקם טופלו בעבר על-ידי תנועת אומ"ץ מחייבים את זירוז חקירתם של אישים שונים שמהווים ציר מרכזי בפרשה, ביניהם רב אלוף במיל. גבי אשכנזי, תת-אלוף (במיל.) אבי בניהו, אלוף משנה (במיל.) ארז וינר, אלוף משנה (במיל.) שוקי שחרור.
לעניות דעתנו חקירת המשטרה חייבת להתמקד על יסוד דוח מבקר המדינה וממצאים אחרים בנקודות הבאות:
- האם אומנם נעשו מעשים פליליים לכאורה בלשכתו של הרמטכ"ל לשעבר רב אלוף (במיל.) אשכנזי במטרה לקדם אותו פוליטית, ומדוע לא הייתה התייחסות לפנייתו של מבקר המדינה שהתריע על חשד למעשים פליליים חמורים שנעשו בלשכה?
- האם גורמים מסוימים בצמרת המשטרה, ביניהם מפכ"ל המשטרה לשעבר דודי כהן, גרמו בעבר לסחבת בחקירת המשטרה בנושא זה בשלביה הראשונים כאשר נחקרה פרשת זיוף המסמך?
- האם נערכה בדיקת מערכת היחסים האמתית ששררה בין אשכנזי לבין הרפז נוכח הגרסאות השונות של שני הצדדים.
- האם אחד מבניו של אשכנזי היה שותף עם הרפז בעסקות נשק עם גורמים שונים בחו"ל?
יש נושא רגיש שלא פורסם עד כה ברבים: שיחות טלפוניות סודיות רבות שניהל נשיא המדינה לשעבר
שמעון פרס ממשכנו עם אשכנזי בלשכתו ובביתו. אין ספק שזו גם סיבה נוספת לכך שברק חורק שיניים.
בשעתו פורסם שהיועץ המשפטי לממשלה החליט להגיש כתב אישום מינורי נגד אשכנזי ולחלצו מכל החשדות על "פוטש" שתוכנן, כביכול בלשכתו אך וינשטיין עדיין מחריש.
לפני כמה שבועות הודיעו גיבורי פרשת הרפז כי על-פי מידע בדוק שהגיע לידיהם עומד היועץ המשפטי לממשלה לסגור את תיקיהם תוך ימים ספורים. מאז חלפו כבר כמה שבועות ועדין אין החלטה רשמית של היועץ. כמעט שכחתי, עוד מעט תחול התיישנות על כתב האישום נגד הרפז שלא הוגש עד היום. העובדה שבעוד זמן קצר וינשטיין עומד לפרוש מתפקידו לא מעירה אותו מתרדמתו השערורייתית.
והחוק כבר הפסיק לצחוק. הוא בוכה.