X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
סוגיית סמכותו של שמאי מכריע לתקן את החלטתו איננה מוסדרת בתקנות, והתוצאה היא חוסר בהירות ואף סרבול של ההליכים בדמות הגשת עררים. הנה מקרה מהימים האחרונים
▪  ▪  ▪
האם השמאי קם מכסאו? [צילום: יח"צ]

ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז תל אביב דנה והכריעה (15.12.15) בשאלת סמכותו של השמאי המכריע להידרש לסוגיית הריבית, בהמשך לפנייה שנעשתה אליו לאחר שניתנה שומתו המכרעת ושלא עלתה בפניו קודם לכן.
מעשה שהיה כך היה. לאחר שניתנה על-ידי השמאי המכריע שומה מכרעת, פנו אליו המשיבים בבקשה לבטל את ריבית הפיגורים שהוטלה על-ידי הוועדה המקומית. השמאי המכריע נתן החלטה שכינה "נספח לשומה המכרעת להיטל השבחה, החלטה בעניין תשלומי פיגורים". עוד קודם לכן, ובטרם פנו המשיבים לשמאי המכריע, הם פנו אל ועדת הערר בבקשה להתיר להם ארכה בת 30 יום להגשת ערר על ההכרעה המשלימה של השמאי המכריע ביחס לריבית הפיגורים, ככל שתינתן. בקשה זו נדחתה על-ידי ועדת הערר.
לטענת הוועדה המקומית, משדחתה ועדת הערר את בקשת המשיבים להאריך את המועד להגשת ערר על החלטת השמאי המכריע בעניין הריבית, הרי שפתיחת הדיון מחדש בטלה מעיקרה ולמצער יש לבטלה.
ועדת הערר קבעה: משנתן השמאי המכריע את החלטתו במחלוקת שהובאה בפניו, אין מקום למתן החלטה נוספת לבקשת צד אחד בלבד וחרף התנגדותו של הצד השני, בלא החלטה מתאימה של ועדת הערר או של בית המשפט המוסמך. לא קיים מקור סמכות למתן החלטה שכזו, אלא אם מדובר בתיקון טעות סופר או השמטה מקרית (ועדת הערר מפנה אל סעיף 81 לחוק בתי המשפט).
התפישה המאפשרת תיקון שומה מכרעת בשל טעות סופר שנפלה בה או השמטה מקרית שאירעה, עניינה בפרט שנשמט בהיסח הדעת או עקב טעות קולמוס מהשומה המכרעת עצמה. במקרה הנדון נקבע, שההחלטה המאוחרת של השמאי המכריע לא עסקה בטעות קולמוס או טעות טכנית, ואפילו לא בהשלמות של עניינים שהועלו על-ידי הצדדים בהליך לפניו אך נשמטו בטעות מהחלטתו הראשונה. הלכה למעשה, מדובר בבקשה חדשה בעניין, אשר לא הובאה בפני השמאי המכריע במסגרת ההליך הראשי, והתנהל "הליך משלים" בסוגיה חדשה.
לדברי ועדת הערר, כי היה בידי השמאי המכריע להתייחס לסוגיית הריבית אף מיוזמתו, לנוכח הסמכות המפורשת הנתונה לו להפחתת הריבית, ותוך מתן הזדמנות לצדדים להידרש לנושא - הכל במסגרת הליך השומה המכרעת ולא לאחר נתינתה. לפיכך נקבע, כי אין מנוס מביטול החלטתו המשלימה של השמאי המכריע.
הערת מערכת
פעמים רבות מגיעה לפתחה של ועדת הערר סוגיית רוחב היריעה של המונח "טעות סופר" ושאלת היקף סמכותו של השמאי המכריע לאחר שנתן החלטה. מאחר שתקנות התכנון והבנייה (סדרי דין בבקשה להכרעה לפני שמאי מכריע ושמאי מייעץ), אינן מתייחסות לסוגיה זו, נוצר "חסר" אשר ועדות הערר מבקשות למלאו על-ידי השלכה מסעיף 81 לחוק בתי המשפט, המגדיר "טעות" כ"טעות לשון, טעות בחישוב, פליטת קולמוס, השמטה מקרית, הוספת דבר באקראי וכיוצא באלה". עוד הן נוהגות להשוות לסעיף 12 לתקן 16.0 של מועצת השמאים, המסמיך שמאי מכריע לתקן "טעות סופר" המשפיעה על תוצאת השווי, לאחר מתן הזדמנות לצדדים לטעון בכתב.
למרות האמור לעיל, נראה, כי בפרקטיקה סיווגן של ה"טעויות" אינו חף מקשיים וקיים חוסר בהירות כלשהו בנושא, הנובע בעיקר מהשאלה הפרשנית: היכן יש למתוח את הגבול? קשיים עלולים להתעורר מקום שהטעות "זועקת לשמיים", ואף השמאי המכריע סבור, כי יש לערוך את התיקון המבוקש, על-אף שלא מדובר בתיקון "טעות סופר", אלא "טעות עובדתית" או "טעות מהותית" ועל אף שהצד השני מביע התנגדות. כך למשל, מקום בו השמאי המכריע קובע, כי יש לאמץ עקרונות שמאיים מסוימים, ולעומת זאת חישוביו מלמדים אחרת. לפיכך נשאלת השאלה, האם מעמדו המיוחד של השמאי המכריע כמומחה מקצועי מסמיכו לתקן את שומתו המכרעת, אף לאחר שקם מכיסאו, בנושאים מהותיים הקשורים לשיקול דעתו המקצועי, דבר שאף עשוי לייעל את הדיון ולמנוע הגשת עררים נוספים בפני ועדת הערר.
תהייה נוספת היא, מהו הדין כאשר בעלי הדין מסכימים, כי השמאי המכריע יישב בכיסאו לאחר שנתן החלטתו. האם במצב כזה יהיה השמאי המכריע לערוך כל תיקון בכל עת, כלשון סעיף 81(ב) לחוק בתי המשפט? מן הראוי, כי המחוקק יידרש בהקדם לסוגיה זו בדרך של תיקון לתקנות סדרי דין בפני שמאי מכריע, ובכך יתווה כללים ברורים.

ערר 85185/12, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה גבעתיים נ' כיכר ציפורן (2000) בע"מ ואח'.
הכותבים הם ממשרד צבי שוב, העוסק בתחום הנדל"ן.
תאריך:  22/12/2015   |   עודכן:  23/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דביר מור
כיצד ממשלה התומכת לכאורה בתחרות משק חופשית, יצרה מונופול של שתי חברות ענק הפועלות כאחת בשוק הגז הישראלי? האם באמת לא הייתה ברירה? מדוע טורקיה נכנסה לעניין?
שמעון זיו
מה שהם עושים הוא בוודאי לא מוסרי, כאשר השיח הזה יוצא מגבולות המדינה ונדון על-ידי אלה שמעולם לא היו כאן ולא נלחמו על חייהם
יוני בן-מנחם
מועצת הביטחון אישרה לראשונה מתווה להסדר מדיני לסיום מלחמת האזרחים בסוריה. מדובר בניצחון של הציר הרוסי-אירני אולם הדרך ליישום ההסדר עדיין רחוקה מאוד
הודיה קליין
נשים בישראל ממתינות שנים רבות, ועוברות מסע ייסורים שלם. בתי הדין הרבניים לא עוצרים ועושים את חשבון הנפש המתבקש. השינוי במדיניות המעוותת הזו חייב לקרות. אנחנו כחברה צריכים לזעוק את זעקתם כי זה עלול לקרות לכל אחד מאתנו
אפרים הלפרין
שלי יחימוביץ'? ראשה וראשונה למלעזגזים, איתן כבל? מלעזגז משנה, יעקב פרי? סגן מלעזגז והיו עוד ארבעה מלעזגזים זוטרים יותר בוועדת הכלכלה    ואז בא ארדואן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il