X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בתי המשפט למשפחה מתחילים ליישם את הלכת העליון ולפיה בן-זוג אלים לא יזכה למחצית מרכושו של בן-הזוג האחר בעת גירושין
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]

על-פי הדין הנוהג יש להכיר בשותפות מוחלטת בין בני הזוג בנכסים שהם צוברים במהלך תקופת הנישואין. לפי גישה זו - שהיא ההשקפה המקובלת כיום במשפט הישראלי - אשת מנכ"ל המשתכר בעשרות אלפי שקלים שבחרה לא לפתח קריירה כדי לדאוג לילדים, תזכה בעת פרידה במחצית הנכסים שצבר הזוג בתקופת נישואיהם. נכסים אלה אינם מתמצים בדירה המשותפת; מדובר גם בחסכונות, בנכסי קריירה, בניירות ערך, בכספי פנסיה וזכויות סוציאליות נוספות.
לכן ברוב המקרים חלוקת הרכוש נעשית באופן שוויוני, 50%-50%. אך לא תמיד. החוק מאפשר סטייה מעקרון השוויון במקרים מיוחדים. בשנת 2014 נפל דבר בישראל, כאשר בית המשפט העליון הכיר בראשונה באפשרות של סטייה מעקרון השוויון בנסיבות שבהן מוכח, כי אחד מבני הזוג נקט אלימות קשה כלפי בן הזוג השני או הילדים. בית המשפט העליון הדגיש בפסק דין חשוב זה, כי סטייה מעקרון השוויון בחלקות הרכוש המשותף היא אומנם חריג וראוי שתיעשה במשורה, ועדיין, במקרים של אלימות קשה ניתן יהיה להחיל חריג זה ותהיה זו הדרך הצודקת לחלק את רכוש בני הזוג.
מדובר בקביעה עקרונית שכלל אינה מובנת מאליה. בדרך זו בית המשפט למעשה מבטא את מורת רוחו ביחס לתופעה המכוערת של אלימות במשפחה, ומפתח מעין אמצעי ענישה והרתעה כנגד אלה שחוטאים באלימות כלפי קרוביהם.
עם זאת, בית המשפט מודע לקשיים שטמונים בהלכה זו, ולכן דעות שלושת שופטי בית המשפט העליון שישבו ודנו באותה פרשה מפורסמת - נחלקו במידה כזו או אחרת. השופט ניל הנדל הציג גישה מצמצמת, לפיה חייב להיות קשר ישיר בין מעשי האלימות לבין עצמאותו הכלכלית של בן הזוג מושא ההתעללות. השופטת דפנה ברק-ארז סברה שמדובר במבחן קשה וברף גבוה מדי, ולשיטתה במקרים מסוימים ניתן לסטות מעקרון השוויון בחלקות הרכוש גם כאשר מעשי האלימות לא השפיעו על עצמאותו הכלכלית של בן הזוג החלש, מושא האלימות. השופט חנן מלצר הציג גישת ביניים שמבקשת לגשר בין שתי ההשקפות. אך מכל מקום, פסק הדין בפרשת פלונית עמד רק על העקרונות הכלליים, והשאיר את מלאכת יישום ההלכה החדשה לבתי המשפט למשפחה, לכל מקרה ומקרה בהתחשב בנסיבותיהם.
באחרונה (11.1.16) נדרש בית המשפט למשפחה בירושלים למקרה שבמסגרתו נדונה שאלה של סטייה מעקרון החלוקה השוויונית בגלל מעשי אלימות של בעל כלפי אשתו וילדיהם. באותה פרשה דובר על גבר שהורשע במספר תקיפות בנסיבות מחמירות, היזק בזדון לרכוש וניסיון תקיפה בנסיבות מחמירות. הוא נדון ל-40 ימי מאסר שירוצו בעבודות שירות ולחצי שנה מאסר על תנאי.
בעקבות כך טענה האישה, במסגרת תביעה למשמורת ילדים ולחלוקת הרכוש המשותף, כי בנסיבות אלה נכון לסטות מעקרון השוויון. בית המשפט קיבל את עמדתה וקבע, כי הבעל האלים יקבל רק 25% מזכויותיה הסוציאליות של גרושתו (במקום 50% כברגיל), בעוד האישה תקבל 50% מזכויותיו הסוציאליות.

תמ"ש 44294-02-14
הכותבים הם ממשרד מקונן-בלאייר-איתן, העוסק בדיני משפחה, נזיקין והגירה.
תאריך:  24/01/2016   |   עודכן:  24/01/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יובל לובנשטיין
נראה שקיימת האטה לא קטנה בשוק הנעליים עם תו המחיר המופקע, בעקבות ריבוי קניות של נעלים בחו"ל
מרדכי ניסן
לקראת פתרון לסכסוך הישראלי-פלשתיני יש לחזור לפתרון הבינלאומי המקורי    הניידות המתמשכת של פלשתינים מיהודה ושומרון לעבר הירדן המזרחי אינה מפליאה, כי למעשה המהגרים נעים בתוך מרחב ערבי-מוסלמי רק כמה ק"מ מזרחה
איתמר לוין
אולמרט לא ייענש על ההדחה והשיבוש    יעלון ואיזנקוט לא סופגים ביקורת על הטרור    זליכה לא נושא באחריות לקריסת מגה    בכירי משרד המשפטים עושים ככל העולה על רוחם
אליזבט רימיני
אם לא קראתם את שני הפרקים הקודמים, אתם בוודאי חושבים עדיין כי נשיאים אמריקניים שמנותקים מהמציאות הבינלאומית הם דבר חדש    בפרק השלישי מתוך שישה תגלו, שזה רק קצה הקרחון    נשיאי ארה"ב והעיוורון המדיני
הרב יאיר בינשטוק
עם ישראל לא נכנס לארצו בדרך הקצרה והמהירה - כי מה שבא בקלות גם נעלם בקלות. בניית עם היא לא תהליך לארבעים שניות אלא לארבעים שנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il