X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אביחי מנדלבליט ייכנס בשבוע הבא לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה בנקודת שפל לתפקיד זה בפרט ובאמון הציבור במערכת אכיפת החוק בכלל. מה הוא יכול לעשות כדי לשפר את המצב? הנה כמה רעיונות
▪  ▪  ▪
להחזיר את האמון [צילום: אמיל סלמן, פלאש 90]

יועץ, לא מושל

הדבר החשוב ביותר הוא להחזיר את הייעוץ המשפטי למקומו הטבעי והנכון: ייעוץ. לא קבלת החלטות, אלא סיוע בקבלתן וביישומן. לא התווית מדיניות, אלא גידור חוקי ומשפטי שלה. לא עוד המושל המשפטי אלא היועץ המשפטי. יועץ חשוב ביותר, שלטובת כולנו צריך להיות חזק ועצמאי – לא פחות, אבל גם לא יותר.
מבחינה זו, נקודת ההתחלה של אביחי מנדלבליט, שיש הרואים אותה לגנותו, יכולה להיות מאוד לזכותו: הקירבה בינו לבין הממשלה לה הוא מייעץ. לא צריך להתבייש בכך. זכותה – לא, חובתה – של ממשלה למנות לתפקידים בכירים את מי שרואים איתה עין בעין ויכולים לסייע לה לממש את המדיניות לשמה נבחרה. לכל סוגיה יש שתי פנים, במיוחד בתחום המשפטי; היועץ המשפטי צריך לעשות כל מאמץ אפשרי כדי למצוא את הדרך החוקית והתקינה ליישום רצונה של הממשלה. לא בכל מחיר, כמובן – אבל בכל מאמץ.

לא להנחיות, לא להנחות

חלק מהשינוי עליו דובר בפיסקה הקודמת צריך להתחיל ברטוריקה. מעולם לא הצלחתי להבין מהיכן נטלו היועצים המשפטיים את העוז, שלא לומר החוצפה, להוציא הנחיות לשרים. כן, זו הכותרת של לא מעט מסמכים שיוצאים תחת ידיהם. ממתי היועץ מנחה את מקבל העצה? הרי אם הרמטכ"ל היה מוציא הנחיות לממשלה – כולנו היינו צועקים "פוטש!" והוא היה עף מתפקידו תוך יממה. היועצים המשפטיים ביצעו פוטש דומה – וכולם משלימים איתו. זה חייב להיפסק.
מההנחיות – להנחות. תקופתו של יהודה וינשטיין "הצטיינה" בהנחות שנתן לבכירים החשודים בפלילים. זה התחיל עם סגירת התיק נגד אביגדור ליברמן ונגמר עם סגירת התיק נגד גבי אשכנזי. וגם כאשר לא יכול היה לגעת בעצמו בתיקים, רוח המפקד עשתה את שלה: ראו את ההסדר המחפיר עם אהוד אולמרט בתיק ההדחה והשיבוש. וינשטיין היה גיבור מול לשעברים, כמו בנימין בן-אליעזר והרב יונה מצגר. אם מחפשים סיבה אחת בולטת לחוסר האמון במערכת – הרי היא לפניכם. ממילא, הדרך להחזיר את האמון היא לנהוג בדיוק ההפך.

פיצול התפקיד

חלק משמעותי ביותר בהסדרת מעמדו של הייעוץ המשפטי הוא ההפרדה החיונית בינו לבין ייצוג המדינה בערכאות. יועץ משפטי לחוד ופרקליט המדינה לחוד. לא הצלחתי למצוא שום הסבר הגיוני לכפל הקיים, שגם יוצר עומס אדיר, גם אין בו סינרגיה וגם מסרבל את המערכת. ההסבר היחיד ששמעתי ושעורר בי חלחלה, היה שזו דרכו של היועץ המשפטי לכפות על נבחרי הציבור את עמדתו: לא תשמעו לי כיועץ – תזכרו שאני גם ראש התביעה הכללית. את ההסבר הזה, אגב, סיפק לי פרקליט בכיר בשירות המדינה.
אחד הנימוקים הבודדים שאני שומע נגד הפיצול הוא, מה יקרה אם יהיו חילוקי דעות בין היועץ המשפטי לבין פרקליט המדינה: הראשון יתן עצה שהשני לא יהיה מוכן להגן עליה בבית המשפט. לזה יש פתרון פשוט ביותר. כיום, חילוקי דעות בין יועצים משפטיים של משרדי ממשלה מוכרעים בידי היועץ המשפטי. באותה צורה יש למנות שופט בדימוס של בית המשפט העליון, שיכריע במחלוקות בין היועץ המשפטי לבין פרקליט המדינה. זהו. נגמרו הבעיות, נגמרו התירוצים. אפשר לעשות את הדבר הנכון.

ניקוי הבית

בצמרת הפרקליטות יש היום יותר מדי אנשים שאמירת האמת היא לא בדיוק הצד החזק שלהם. ראש וראשון להם: שי ניצן, שכבר הצבעתי פעם אחר פעם כיצד הוא לא מדייק, מכזב ואפילו משקר. מחרה-מחזיק אחריו המשנה ליועץ המשפטי, רז נזרי, שהופיע בוועדת החוקה אחרי התאבדותו של אפרים ברכה ופיזר כזבים לכל רוח. הצבעתי השבוע על כך שאי-אמירת אמת הופכת לנורמה במסדרונות משרד המשפטים.
מנדלבליט גם מקבל בירושה שתי משנות ליועץ המשפטי, שמסובכות עד צוואר בניסיון להדיח עד ולשבש משפט בפרשת מאיה פורמן-רזניק. אלו הן אורית קורן ודינה זילבר, שנתנו גיבוי לבכירה שלישית שביצעה את אותן עבירות: ראש המחלקה למשפט העבודה, רחל שילנסקי. ואגב: זילבר היא גם הדוגמה הבולטת ביותר להשתלטותו של הייעוץ המשפטי על כל חלקה טובה בשירות הציבורי ועל יכולתו לטרפד החלטות ממשלה ולמנוע ממנה למשול.
אם אני הייתי במקום מנדלבליט, הייתי שולח הביתה את כל החמישה. אבל אני מציאותי ויודע שזה לא יקרה, אולי חוץ מאשר לגבי נזרי שאיתו יש למנדלבליט חשבון אישי מפרשת הרפז. תחליט, אדוני היועץ, מה חשוב יותר – שלום הבית והקריירה של החבורה הזאת, או הנכס החשוב ביותר של כל מערכת אכיפה: אמון הציבור.

נציבות הביקורת

מה שמוביל אותי במישרין לנקודה הבאה: נציבות הביקורת על הפרקליטות. אסור בתכלית האיסור להיכנע למסע הטרור והאיומים של יו"ר ארגון הפרקליטים, שי ניצן. זו לא טעות הקלדה: פרקליט המדינה פועל בגלוי לטובת הפרקליטים ונגד המדיניות שקבעו היועץ המשפטי היוצא, שרת המשפטים הקודמת ושרת המשפטים הנוכחית. לימור פלד, היו"ר הרשמית, מקבלת ממנו רוח גבית בעוצמה של טורנדו, אז מה הפלא שהיא וחבריה משתלחים בגסות בהילה גרסטל, רומסים את הוראות הממונים עליהם ועושים הכל כדי לחסל את הביקורת?
הסוגיה הזאת צפויה להיות המבחן הגדול הראשון של מנדלבליט, עם הפרסום הקרוב של תזכיר החוק בנושא. האם הוא יפעל לטובת הציבור או לטובת הפרקליטים. האם הוא יהיה הבוס או יו"ר הוועד. האם הוא יעשה מה שטוב ל-8 מיליון אזרחים או ל-900 עורכי דין. אם מנדלבליט יבהיר שהוא בעד ביקורת חזקה ועצמאית – הוא יתחיל את הקדנציה בצורה הכי נכונה שאפשר.

זה אפשרי?

חלק מההצעות שהועלו כאן נוגדות את הטבע הניהולי, אפילו את הטבע האנושי. איש לא אוהב לוותר על סמכויות, ודאי לא כאשר הן מוענקות לו על מגש של כסף. איש לא אוהב לוותר על כוח, ודאי לו כאשר לא היה צריך להיאבק כדי להשיגו. אבל פיצול תפקיד היועץ המשפטי, החזרה למעמד של יועץ, ביקורת של ממש על הפרקליטות – כל אלו משמעותם ויתור גם על סמכויות וגם על כבוד.
אפשר רק לקוות, שאביחי מנדלבליט – למוד קרבות בתפקידיו הצבאיים ואחד מנפגעי עוצמת-היתר של היועץ המשפטי, שגם ראה כמזכיר הממשלה מה קורה כאשר צריך אישור משפטי לכל פיפס – יהיה מוכן לוותר מעצמו לטובת המדינה ואזרחיה. אם כך יעשה, כבר כמעט לא משנה מה יקרה הלאה; הוא יקנה לעצמו מקום של כבוד בכותל המזרח של התקינות הציבורית, הניהולית וגם המשפטית בישראל. שיהיה בהצלחה.

תאריך:  29/01/2016   |   עודכן:  29/01/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ליועץ המשפטי שלום
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
אשרי המאמין
ארי כספי  |  29/01/16 08:24
 
- כןלטיוח פרצוףלפרקליטות הסמולית
ע_הראל  |  30/01/16 20:32
2
אבי כל הרע: האמריקקים
חשדנית  |  29/01/16 09:20
3
אביחי מנדלברויט יצליח
הטייח הלאומי  |  29/01/16 11:13
4
דינה זילבר והמשנות ליועץ
aerius  |  29/01/16 22:11
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירת יועמ''ש
איתמר לוין
העתירות של אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון נדחו יום אחד לאחר הדיון והנימוקים יינתנו מאוחר יותר - כדי לאפשר למנדלבליט להיכנס ב-1.2.16 לתפקידו כיועץ המשפטי לממשלה
איתמר לוין
משרד המשפטים מכין הסדר לקראת כניסתו של מזכיר הממשלה לתפקיד היועץ המשפטי    הפרקליטות: נפל פגם בכך ששקד נפגשה ביחידות עם חברי ועדת גרוניס
איתמר לוין
התנועה לאיכות השלטון: נפגשה בחשאי עם ארבעה מחמשת חברי ועדת גרוניס    אומ"ץ: מנדלבליט ממשיך להתווכח עם הממצאים העובדתיים בעניינו בפרשת הרפז
איתמר לוין
מגיבה לעתירות לבג"ץ נגד מינויו של מנדלבליט: העובדה שוועדת גרוניס המליצה עליו לתפקיד, מלמדת שאין צורך לבחון שוב את חלקו בפרשת הרפז
איתמר לוין
מבקשת להצטרף לדיון בבג"ץ בעתירות נגד המינוי שהגישו אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון, וטוענת שהן מעלות טענות עובדתיות ומשפטיות מופרכות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il