X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
הבחירות לפרלמנט ו"מועצת המומחים" באירן מהוות מבחן ראשון לגבי כוונותיה של אירן לאחר החתימה על הסכם הגרעין. המנהיג הרוחני העליון ח'מינאי וראשי "משמרות המהפכה" מנהלים קרב חסר פשרות כדי להבטיח את המשך הקו הקיצוני של אירן
▪  ▪  ▪
עלי חמנאי [צילום: Office of the Iranian Supreme Leader via AP]

באירן החלה מערכת הבחירות לקראת יום ה-26 בחודש הזה שבו יתקיימו באירן הבחירות לפרלמנט(המג'לס) ול"מועצת המומחים" שאמורה לבחור יורש למנהיג הרוחני העליון של אירן במקומו של עלי ח'מינאי.
תפקיד המנהיג הרוחני העליון הוא חשוב ביותר, הוא העומד בראש הפירמידה השלטונית והקובע בענייני הפנים והחוץ של אירן.
הוא גם היחידי היכול לשמור על האיזונים המתאימים בין מוסדות המדינה השונים.
גם הבחירות לפרלמנט הן חשובות לאור כוונת הזרם הרפורמיסטי לנסות ולהגדיל את כוחו באמצעות הבחירות האלה. למחלתו של המנהיג הרוחני העליו ח'מינאי, המתקרב לגיל 80, המבשרת כי בקרוב הוא ייאלץ לרדת מהבמה הפוליטית, ולהסכם הגרעין עם המעצמות יש השפעה גדולה על המתרחש באירן בעצם ימים אלה, האווירה השוררת במדינה היא כי אירן עומדת בפני הזדמנות היסטורית לחולל שינויים.
לאור חלון ההזדמנויות החדש מתנהל באירן מאבק איתנים בין שני מחנות, המחנה הרפורמיסטי והמחנה הקיצוני או השמרני. המאבק הינו על זהותו של היורש לתפקיד המנהיג הרוחני העליון ועל אופי המדיניות האירנית העתידית לאחר ירידתו של עלי חמינאי מהבמה הפוליטית.
אירן ניצבת בפני צומת דרכים חשובה, עיני העולם נשואות אליה והבחירות לפרלמנט ו"מועצת המומחים" נתפסות במערב כמבחן הראשון של אירן לגבי כוונותיה האמיתיות לאחר החתימה על הסכם הגרעין עם המעצמות ולאחר בחירתו של חסן רוחאני כנשיא. כאמור המאבק באירן הינו בין שני זרמים שונים בעלי עמדות מנוגדות.
המחנה הרפורמיסטי - את המחנה הזה מוביל הנשיא חסן רוחאני שבעזרתו של שה"ח ג'וואד ט'ריף הוביל את החתימה על הסכם הגרעין עם המעצמות. המחנה נתמך על-ידי נשיאים קודמים כמו עלי אכבר האשמי רפסנג'אני ומחמד ח'אתמי והוא תומך בהשתלבותה של אירן בקהילה הבינלאומית ונקיטת מדיניות של פתיחות כלפי העולם. השקפת העולם הזו גורסת כי אירן יכולה להיהפך למעצמה אזורית חשובה ולהתפתח כמדינה מודרנית וטכנולוגית בזכות יכולותיה הכלכליות ושיתוף פעולה עם המערב ולאו-דווקא באמצעות הפצת טרור, ערעור יציבותן של מדינות שכנות וחתרנות מדינית.
המחנה הקיצוני - את המחנה הזה מובילים מפקדי "משמרות המהפכה" ובראשם הגנרלים מחמד עלי ג'עפרי וקאסם סולימאני, הם נתמכים על-ידי הנשיא לשעבר מחמד אחמדינג'אד וראש הפרלמנט עלי לאריג'ני. המחנה הזה נוקט גישה שמרנית וחושש מאוד ממדיניות של פתיחות כלפי העולם, הוא מחזיק בתפיסה כי ארה"ב הינה "השטן הגדול" וישראל "השטן הקטן", תומך בהפצת רעיונות המהפכה הח'ומיינסטית בעולם ופועל לערעור יציבותן של מדינות באזור המזה"ת והפצת הטרור. המחנה הזה חושש כי קיימת קונספירציה להפיל את שלטון ההיאתולות באירן מבפנים כפי שקרה במהלך אירועי "המהפכה הירוקה" ב-2009.
הסכם הגרעין עם המעצמות מעמיד את המחנה הקיצוני בפני בעיה, ההסכם אושר על-ידי המנהיג הרוחני העליון ח'מינאי למרות שראשי "משמרות המהפכה" התנגדו לו אך הסנקציות הכלכליות הקשות שהטיל המערב הכריעו את הכף מכיוון שח'מינאי חשש שהן יביאו למהפכה נגד שלטונו.
כעת מנסה הזרם הרפורמיסטי לשפר את מצבו, המצב הכלכלי באירן אמור להשתפר בעקבות הסרת הסנקציות, הצמיחה תגדל ואירן מעריכה כי בכל שנה יושקע בה סכום של כ-50 מיליארד דולר. אולם נראה כי האופטימיות לגבי שינוי אפשרי באירן היא מוקדמת מידי, המנהיג הרוחני העליון עלי ח'מינאי חושש כי מדינות המערב רוצות לחדור כעת לתוך אירן דרך החלון הכלכלי ולהשפיע על הדור הצעיר המהווה כ 60 אחוזים מן האוכלוסייה.
הקוספירציה החדשה של המערב נתפסת בעיני המחנה הקיצוני כניסיון לשנות את אירן באמצעות יצירה של מצב של יציבות כלכלית וצריכה של מוצרים. לכן, הקרב הפוליטי באירן מתמקד בשני מישורים, מחד-גיסא, ניסיון למנוע מהמחנה הרפורמיסטי להגדיל את כוחו בפרלמנט, לצורך כך נפסלה מועמדותם של כ-3000 פעילים של הזרם הרפורמיסטי לחברות בפרלמנט, ומאידך-גיסא בחירת מנהיג רוחני עליון חדש שיצעד בדרכו של קודמו.
מי יירש את ח'מינאי?
המנהיג הרוחני העליון ח'מינאי משתף פעולה עם המחנה הקיצוני כדי להבטיח שיורשו יילך בדרכו ובקו הפוליטי שהכתיב, והוא פועל להבטיח שב"מועצת המומחים" יהיה מספר גדול של חברים קיצונים דבר שיבטיח העברה שקטה של השלטון, במידת הצורך, ללא פיצוצים והפתעות בלתי צפויות.
במסגרת המאמצים האלה פסלה "המועצה לשמירה על האינטרס של המשטר" את מועמדותם של מרבית המועמדים הרפורמיסטים שרצו להיבחר ל"מועצת המומחים" ובהם גם את מועמדותו של חסן ח'ומייני, נכדו של האימאם ח'ומייני מייסד "המהפכה האיסלאמית", בנימוק של "חוסר התמצאות מספקת בנושאי דת".
"מועצת המומחים" החדשה שתיבחר תכהן עד שנת 2024 והיא אמורה לבחור את יורשו של ח'מינאי אולם לא ניתן להצביע כרגע על מועמד מוביל. בעבר הוצע כי את ח'מינאי תירש "הנהגה קבוצתית" הכוללת 3-4 הייאתולות אך הוא התנגד להצעה. לא מן הנמנע כי הנושא יישאר בינתיים ללא הכרעה ויהווה "פצצת זמן" עד להסתלקותו של ח'מינאי מהבמה הפוליטית.
המחנה הקיצוני הגביר בשבועות האחרונים את ההתקפות הארסיות שלו על מי שנחשב כמנוע העיקרי של המחנה הרפורמיסטי, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני לאחר שמתח ביקורת חריפה על "המועצה לשמירה על האינטרס של המשטר" לאחר שפסלה את מועמדות של חסן ח'ומייני ל-"מועצת המומחים" והאשים את חברי המועצה כי הם אינם נאמנים לדרכו של האמאם ח'ומייני.
פעילים במחנה הקיצוני קראו למשטר לעצור את רפסנג'אני ולהשליכו לבית הסוהר לצד נכדו, מהדי רפסנג'אני שמרצה כבר עונש מאסר בכלא האירני. המתח הולך וגובר לקראת הבחירות לפרלמנט ול "מועצת המומחים" וכפי שהדברים נראים כעת ספק רב אם אכן הבחירות האלה יביאו לשינוי המיוחל באירן.

תאריך:  16/02/2016   |   עודכן:  16/02/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מחמוד אחמדינג'אד
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קרב הירושה באירן
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לא משנה מי ינצח באיראן
הגוי..  |  16/02/16 11:21
2
יוני בלבלוני
כבש 44  |  16/02/16 21:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי בלום הלוי
פרופסור ארנון סופר של 1970 כבר מזמן שינה את דיעותיו הנחרצות על יכולתו של העם היהודי לקיים רוב משמעותי בא"י, ולצערי החליף את תדמיתו האקדמי כגיאוגרף ודמוגרף לתבהלן, מעורר פאניקה, המאמץ מקצת השקפות פוסט-ציוניות, בקרב קבוצה הממשיכה לכאורה לדבוק בציונות, משום שהציונות עדיין ממשיכה להיות מילת קסם המאחדת את הלאומיות היהודית
אליהו קאופמן
אם מותר לחיילות ולחיילים להתגפף ולצחק בטקסים "ממלכתיים" ורשמיים מול המקום שאמור להזכיר לנו כי "על חטאינו גלינו", אזי, מדוע אסור לאנטי דתיים ודתיות ממר"צ ומ"יש עתיד" להפוך את המקום הקדוש הזה ל"וודסטוק" של הזויים?
שמעון גרובר
גדרות הפרדה בכבישים בין-עירוניים יפחיתו את הקטל בכבישים
אהוד פרלסמן
מני נפתלי דומה לאדם שזכה בפיס מבלי לקנות כרטיס    בשעה שמתקבל הרושם שהוא הגיש תביעה חסרת סיכוי שמטרתה היחידה הייתה להשחיר את פניה של שרה נתניהו, הוא גם השיג את מטרתו, וגם זכה בתביעה
אסתר שניאורסון גרי
בית המשפט העליון הפך לגוף פוליטי, כוחני, אינטרסנטי, תוך שימוש בהצדקות בנוסח, שלטון החוק" ו"אמון הציבור"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il